Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 70

Tema: Ljevaci

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Ljevaci

Moja malecka sve više naginje lijevoj ruci.Pokušavam vježbati da ojača desnu ali kako primi sa desnom tako brzo i prebaci u lijevu ruku(ja sam ljevakinja pa sve više mislim da je naslijedila od mene.Neznam dal da ju i dalje probam vježbama usmjeriti na desnu ili je kasno.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

što fali ljevacima?

ja sam ljevoruka,a i Marko i kaj sad

ne bu bio tehnički crtač, jedna briga manje oko izbora zanimanja

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

ne spadamo u ovu dobnu skupinu,ali primijećujem da Noa sve više koristi lijevu ruku,ako crta,baca lopticu i sl.,meni ne smeta,mislim da to uopće nije bitno

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re: Ljevaci

Citiraj jabaresi prvotno napisa
    Neznam dal da ju i dalje probam vježbama usmjeriti na desnu ili je kasno.
    Mislim da nije ni kasno ni rano. Ako je ljevakinja onda je ljevakinja i nema što vježbati. Kao što su joj oči npr. plave i li zelene, biti će sportski tip ili neće, imat će smisla za jezike ili neće...

Mislim, i ja sam ljevakinja i sva sila pomagala koji su stvoreni za dešnjake nisu me promijenila. Ja i dalje zaključam prije nego otključam, nikad nisam sigurna na koju stranu nešto trebam miješati i sl.

A majka priroda se pobrinula i da dobijem društvo, svoju kćer kojoj desna ruka, kao ni meni, ničemu ne služi

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nema goreg nego prisiljavati dijete da koristi ruku koja mu nije "primarna". Ja sam isto ljevak ali zbog toga nikad s nicim nisam imala problema. Pogotovo kad si sama ljevakinja ne vidim u cemu je problem? Kaj te sram?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

hoćete li vježbati i da joj poplave oči ili se zakovrča kosa?

nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tara je ljevak, oduvijek je više koristila lijevu ruku mada se ponekad koristi i desnom, ali jede lijevom rukom, piše lijevom, igra tenis lijevom i nismo je nikada forsirali da sve to radi desnom.

mfo avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    MM je ljevak, završio je rudarstvo i tehničko crtanje mu ide bolje nego mnogim dešnjacima

Lovro je još premali da se vidi kaj će biti, ali ako će biti ljevak sigurno ga nećemo forsirati da to mijenja jer MM ima traume iz prvog razreda kad ga je učiteljica tjerala da piše desnom rukom (dok nisu roditelji došli u školu)

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Zasto ne bi bio tehnicki crtac? Meni je tahnicko crtanje islo fenomenalno :?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zato što sam ja tudum za to...

nacrtam rapidografom i zaboravim i povučem ruku i eto ti moderne umjetnosti

p.s. nemojte mi se sad vi uredni ljevaci javljati

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

zato što sam ja tudum za to...

nacrtam rapidografom i zaboravim i povučem ruku i eto ti moderne umjetnosti

p.s. nemojte mi se sad vi uredni ljevaci javljati

evo još jedne atalentovane mame i sinčića ljevaka(Isa sve radim ljevom, samo jede desnom),a crta najčešće sa obije( i moraju biti iste boje )

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Od kad je prvi put primila žlicu u ruku Mirta je ljevak. Krenula je ove godine u školu. Izuzetno lijepo crta, jako lijepo i uredno piše. Nikad nikakvih problema nije bilo (neki dan sam joj htjela kupiti druge škare za ljevake - prve su ostale u školi i veli ona meni da ne treba jer može koristiti i normalne). Dede i bake s obje strane su probale da ju prebace na desnu ruku, ali sam im to zabranila.
    Leda je 100% dešnjak.
    U porodici nemamo ljevaka.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    potpisujem
    I molim vas nije ljevak (to je vrlo negativna konotacija)
    ljevorukost
    ja sam ljevoruka i super mi je i crtam tehnicko

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

da sad mi svi kolektivno sipajte sol na ranu

uredni ljevoruki pojedinci

meni je super kaj sam ljevoruka i moj sin također......

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

meni je super kaj sam ljevoruka i moj sin također......
    i meni je to tako simpatično, baš sam bila hepi kad sam skužila da se potpuno orijentira na lijevu stranu.

i maria, nisi jedina nespretnjakovićka koja ne zna povući ravnu crtu a onda i tu grbavu razmacka.

ružno i pišem, ali ni približno ružno kao desnoruki mm, tako da ne padam na objašnjenje da je to zbog ljevorukosti.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ja pak ne kužim zašto je to nekome super ili nije :? kog briga jel desna ili lijeva glavna

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nema veze s lijevom ili desnom nego skužiš da se dijete uvrglo na tebe pa te obuzme iracionalni majčinski ponos

(nema razumnog objašnjenja )

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja P. je isto ljevoruka, bilo je isto pokušaja "preobraćivanja" od strane bake i dide, ali MM i ja nismo dali. Crta odlično, ne piše baš najurednije, jako lijepo modelira s glinamolom, kupili smo nedavno i nalivpero za ljevake (preporučila nam učiteljica) pa ne packa lektiru.

Daniel je dešnjak, MM je izgleda preobraćeni ljevak, ali lako su ga prebacili pa vjerojatno nije bio jako izrazit ljevak.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

nama je samo bitno da jede i pije desnom rukom(vjerski),a ostalo nek radi kojom hoće

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ne kužim, a što bi bilo da jede lijevom?

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

u islamu se smatra da sotona jede lijevom rukom i da ono što se pojede lijevom rukom "nije primljeno", već samo desnom i to nakon što kaže "bismillah"(u ime Allaha)

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da, ali što bi bilo da isa jede lijevom rukom? učili bi ga na desnu?

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ali, kao što već rekoh,to je kod nas iz čisto vjerskog razloga

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pa nismo dosad imali potrebe, jer sam mu ja kao malom davala kašičicu u desnu i on jedino kašiku i čašu uzima u desnu ruku sve ostalo u lijevu, vjerovatno navika

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

sad se fantastično koristi s obje

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj white_musk prvotno napisa
    pa nismo dosad imali potrebe, jer sam mu ja kao malom davala kašičicu u desnu i on jedino kašiku i čašu uzima u desnu ruku sve ostalo u lijevu, vjerovatno navika
    Ne želim te prisiljavati na odgovor, ali iskreno me zanima što bi napravila u slučaju da Isa odmalena teži jesti lijevom rukom i da se ne može fokusirati na ruke dok jede? Ako smatraš da je preosobno, ne moraš odgovoriti.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Ne želim te prisiljavati na odgovor, ali iskreno me zanima što bi napravila u slučaju da Isa odmalena teži jesti lijevom rukom i da se ne može fokusirati na ruke dok jede? Ako smatraš da je preosobno, ne moraš odgovoriti.
    pa da ne može, to bi sigurno bila volja Božija i ja bih je prihvatila kao takvu.
    Ali, on može, čak mu je fazon da kad nešto radi(pa čak nekad i akd jede) da prebacuje iz juke u juku i govori:vidi mama, mogu i ovako i ovako

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

[quote="AdioMare"]i da sene može fokusirati na ruke dok jede?[ quote]

ja nisam nikad primjetila da se Isa fokusira na ruke,stavrno nikad.
    Ne znam ni kako bi to "fokusiranje na ruke"trebalo da izgleda :/

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

[quote="white_musk"]
    i da sene može fokusirati na ruke dok jede?[ quote]

Kad moje dijete jede i ako je gladna tada je fokusirana na hranu u tanjuru, ali to je vrlo rijetko ili uglavnom vikendom kad smo cijelo vrijeme zajedno.
    Kad dođe iz vrtića pa jede, ima nam toliko toga za reći jer se nismo vidjeli - da jede automatski jer je gladna, a pri tome ju ne mogu zamisliti da pažnju poklanja razmišljanjima s kojom rukom hvata kruh ili pribor za jelo - osim onom rukom kojoj je sklonija - što je meni sasvim u redu.
    Naravno da dešnjaci po defaultu žlicu drže desnom rukom, a ljevaci lijevom. Ako ljevaka forsiraš da bude dešnjak, istraumatizirat ćeš ga. Ako mu samo "sugeriraš", zbunit ćeš ga.
    I sama si rekla da bi njegovo ljevaštvo prihvatila kao Božju volju. Po meni to znači da ne bi tražila od njega da drži žlicu desnom rukom, iako lijevom, po vjerovanju Muslimana, pribor za jelo drži sotona.
    Pošto pratim i drugi topic u kojem ti kažeš da razlučuješ Kuran od narodnog vjerovanja, potaklo me da te pitam radi li se tu o onoj našoj katoličkoj, "Sv Ante pronađi mi iglu". Ne poznajem kuran pa u dubinu ne mogu i ne želim ulaziti, ali drago mi je da si rekla da, bez obzira, dijete ne bi prisiljavala na ono što samo zbog svojih moždanih postavki - nije u stanju. Najkraće rečeno: ako ljevaka zbog bilo čega, pa i vjere "prisiljavaš" da bude dešnjak, ti ga automatski prisiljavaš da se fokusira na ruke. Bilo što što mora raditi rukom kojoj nije sklon - izgleda mu kao da ponovno mora učiti hodati. To mi se učinilo surovim, jer ga je na kraju krajeva, sam Alah stvorio takvim.
    Ali to sve skupa se ne odnosi na Isu, jer je on očito po prirodi dešnjak.
    Možda je bilo bolje postaviti pitanje da li bi svoje, npr. drugo ili peto dijete koje bi bilo ljevak ipak učila da jede desnom rukom.
    Ali to je tvoja vjera, tvoje dijete, tvoja eventualno u budućnosti djeca, pa je meni bolje da ovdje stanem.
    Eto, w_m, stvarno ništa zbog čega bi lupala glavu, samo sam bila iskrena.

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno da dešnjaci po defaultu žlicu drže desnom rukom, a ljevaci lijevom.
    ja ne bih ulazila u vjersku raspravu , samo bih se osvrnula da je moja kći uvijek držala žličicu u desnoj ruci, a olovku je hvatala lijevom, i prebacivala u lijevu. I sad uglavnom jede desnom, iako je potičemo da drži vilicu u lijevoj ruci a nož u desnom (to je obično desnorukima problem). Miš na kompu je podešen na desnu ruku, i pitali smo je da li joj treba prebaciti, ali nije htjela. Kod sviranja koristi obje ruke. Zapravo samo kod pisanja i crtanja izrazito preferira lijevu.

Mislim da većina nas ima jednu stranu koja je dominantna, ali je mali broj ljudi koji su 100% desnoruki ili 100% ljevoruki.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Marija prvotno napisa
    Mislim da većina nas ima jednu stranu koja je dominantna, ali je mali broj ljudi koji su 100% desnoruki ili 100% ljevoruki.
    Možda bi se dalo reći da većina nas u većini slučajeva koristi ruku kojoj je sklonija (bilo lijeva bilo desna), a manji broj nas koristi obje ruke 50:50%?

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Evo još jedne ljevoruke!
    Kad sam bila mala starci su mi par puta stavljali olovku u desnu ruku, ali nisu ništa forsirali, kad su vidjeli da prebacujem u lijevu tako je i ostalo.

Ali neke stvari radim kao dešnjak:
    -nisam prebacila komp.miša na lijevu stranu
    -poruke na mobitel pišem desnom rukom
    -torbicu držim u desnoj ruci...

Moja mlađa kćer čim je prvi puta stavila olovku u ruku odmah ju je uhvatila lijevom rukom.Nisam na to obraćala pažnju, jer znam da mala djeca probaju pisati s jednom i drugom rukom.
    Ali ona nikada nije pokušala staviti olovku u desnu ruku.

Istina je da su sve stvari napravljene za rad dešnjaka, ali ja to ne smatram nedostatkom.
    Jedino kaj dešnjaci u mojoj blizini ne mogu gledati kad nešto režem, misle da bum se taj čaj porezala!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

a ja cijeli život slušam (moja mama) kako su ljevaci inteligentniji od nas dešnjaka, pa se najčešće navodio Leonardo kao primjer

MM je ljevak i meni je nekako simpa vidjeti kako ti ljudi "naopačke" drže olovku, kredu itd.

A što se tiče tehničkog crtanja - pa već danas nitko ne crta nacrte na ruke, a tuširanje nacrta - što je to? Da ne kažem gdje će biti tehnika dok naši klinci narastu

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

[quote="AdioMare"]
    i da sene može fokusirati na ruke dok jede?[ quote]

Kad moje dijete jede i ako je gladna tada je fokusirana na hranu u tanjuru, ali to je vrlo rijetko ili uglavnom vikendom kad smo cijelo vrijeme zajedno.
    Kad dođe iz vrtića pa jede, ima nam toliko toga za reći jer se nismo vidjeli - da jede automatski jer je gladna, a pri tome ju ne mogu zamisliti da pažnju poklanja razmišljanjima s kojom rukom hvata kruh ili pribor za jelo - osim onom rukom kojoj je sklonija - što je meni sasvim u redu.
    Naravno da dešnjaci po defaultu žlicu drže desnom rukom, a ljevaci lijevom. Ako ljevaka forsiraš da bude dešnjak, istraumatizirat ćeš ga. Ako mu samo "sugeriraš", zbunit ćeš ga.
    I sama si rekla da bi njegovo ljevaštvo prihvatila kao Božju volju. Po meni to znači da ne bi tražila od njega da drži žlicu desnom rukom, iako lijevom, po vjerovanju Muslimana, pribor za jelo drži sotona.
    Pošto pratim i drugi topic u kojem ti kažeš da razlučuješ Kuran od narodnog vjerovanja, potaklo me da te pitam radi li se tu o onoj našoj katoličkoj, "Sv Ante pronađi mi iglu". Ne poznajem kuran pa u dubinu ne mogu i ne želim ulaziti, ali drago mi je da si rekla da, bez obzira, dijete ne bi prisiljavala na ono što samo zbog svojih moždanih postavki - nije u stanju. Najkraće rečeno: ako ljevaka zbog bilo čega, pa i vjere "prisiljavaš" da bude dešnjak, ti ga automatski prisiljavaš da se fokusira na ruke. Bilo što što mora raditi rukom kojoj nije sklon - izgleda mu kao da ponovno mora učiti hodati. To mi se učinilo surovim, jer ga je na kraju krajeva, sam Alah stvorio takvim.
    Ali to sve skupa se ne odnosi na Isu, jer je on očito po prirodi dešnjak.
    Možda je bilo bolje postaviti pitanje da li bi svoje, npr. drugo ili peto dijete koje bi bilo ljevak ipak učila da jede desnom rukom.
    Ali to je tvoja vjera, tvoje dijete, tvoja eventualno u budućnosti djeca, pa je meni bolje da ovdje stanem.
    Eto, w_m, stvarno ništa zbog čega bi lupala glavu, samo sam bila iskrena.
    Isa je , po meni, sretan

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Marija prvotno napisa
    Naravno da dešnjaci po defaultu žlicu drže desnom rukom, a ljevaci lijevom.
    ja ne bih ulazila u vjersku raspravu , samo bih se osvrnula da je moja kći uvijek držala žličicu u desnoj ruci, a olovku je hvatala lijevom, i prebacivala u lijevu. I sad uglavnom jede desnom, iako je potičemo da drži vilicu u lijevoj ruci a nož u desnom (to je obično desnorukima problem). Miš na kompu je podešen na desnu ruku, i pitali smo je da li joj treba prebaciti, ali nije htjela. Kod sviranja koristi obje ruke. Zapravo samo kod pisanja i crtanja izrazito preferira lijevu.

Isto kao Isa

Isa neke stavri radi desnom neke lijevom,ali niko ga nikad nije "dresirao", a kad sam mu ja davala kašičicu u desnu ruku(bio je jaaaako mali, jer je i jako mali počeo sam da jede) nisam imala pojma da li će biti ljevak il dešnjak.

Kao što već rekoh, dok mi djeluje sretan i dok mi ostavlja utisak djeteta koje se normalno razvija, ne brigam puno.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Isa je , po meni, sretan
    Pa, naravno, white_musk, to ti zaista nitko nije pokušao osporiti.
    Evo ti sva tri .

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Isa je , po meni, sretan
    Evo ti sva tri .
    znam da nije

volim tvoje postove i cijenim tvoju iskrenost

(ovo je možda trebalo ići pp-om )

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Isa je , po meni, sretan
    Evo ti sva tri .
    znam da nije

volim tvoje postove i cijenim tvoju iskrenost

(ovo je možda trebalo ići pp-om )
    Bilo kako bilo, važno da se mi razumijemo i obitavamo u forum-sferi u dobroj volji !
    Još jednom, !

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Foška prvotno napisa
    ...kako ti ljudi "naopačke" drže olovku, kredu itd.
    Ja bih u početku sa strahom gledala kako moja najbolja frendica naopako reže kruh :shock: : drži ruku preko ruke! Tako to meni izgleda, a njoj je to, naravno, bez pol muke! I sigurna je koliko i ja sa svojom desnom.

Mimek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

To nije naopačke, nama je to prava i normalna strana kao vama desna.

Ja imam problem sa određivanjem desne i lijeve strane i moja lijevica mi pomaže u tome.

Miko je dešnjak od prvog trena i bilo mi je u početku malo krivo što kako ms. ivy kaze nije na majku

Ali kad sam vidjela da ima puno "pametnijih" stvari na mamu, baš me briga kojom piše

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mimek prvotno napisa
    To nije naopačke, nama je to prava i normalna strana kao vama desna.

Ja imam problem sa određivanjem desne i lijeve strane i moja lijevica mi pomaže u tome.

Miko je dešnjak od prvog trena i bilo mi je u početku malo krivo što kako ms. ivy kaze nije na majku

Ali kad sam vidjela da ima puno "pametnijih" stvari na mamu, baš me briga kojom piše
    Potpisujem od prve do zadnje.
    S tim da moram priznati da sam joj par puta ali samo nekoliko, časna riječ, turnula olovku u lijevu ruku, ali odmah ju je prebacila u desnu.

I da dodam da je meni, levaji, bilo čudno gledati frendicu kako guli krumpire lijevom rukom, nekako mi je bilo naopako, sve koje gledam to rade desnom, a sama sebe u ogledalu ne gledam dok to radim.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nema veze s lijevom ili desnom nego skužiš da se dijete uvrglo na tebe pa te obuzme iracionalni majčinski ponos

(nema razumnog objašnjenja )

Nisam ja protiv bože moj ljevakinja ni prva ni zadnja iako ima svojih negativnih stana,od pisanja,crtanja ja to zovem piši briši...ali kažu da su ljevaci inteligentniji .Vidim da koristi jednu i drugu iako joj lijeva dosta jača.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj jabaresi prvotno napisa
    Nisam ja protiv bože moj ljevakinja ni prva ni zadnja...ali kažu da su ljevaci inteligentniji.
    Ma neka vam bude, što se mene tiče.
    Moja najbolja frendica je ljevakinja, a slijedom toga što smo si najbolje, a koga bi to inteligentno biće i uzelo za najbolju, nego mene?

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Arkana10 prvotno napisa
    potpisujem
    I molim vas nije ljevak (to je vrlo negativna konotacija)
    ljevorukost
    ja sam ljevoruka i super mi je i crtam tehnicko
    Potpisujem, ja sam ljevoruka, super crtam (bila na likovnoj koloniji i uvijek radovi na panou u školi), imam krasan rukopis (to mi je rekao djed koji je u vrijeme 2, svjetskog rata radio kao pisar i pisao krasopisom), a ni tehničko crtanje mi nije strano. Matematičar sam po struci.
    Na mojoj četvrtoj godini je ostalo nas 7 studenata, od toga 5 ljevoruki!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Rene2 prvotno napisa
    Matematičar sam po struci. Na mojoj četvrtoj godini je ostalo nas 7 studenata, od toga 5 ljevoruki!

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

danas sam gledala zanimljivu reportažu o ljevorukoj curici koja je sama forsirala desnu ruku kako se ne bi isticala od ostalih u školi, ali učiteljica je primjetila da joj je lijeva ipak jača i sad se polako vraća na "pravo" nekakvim vježbama (u njemačkoj, btw.)
    uglavnom, rečeno je da ako se forsira ona strana koja nije prirodna javljaju se nekakvi "čvorići" u mozgu što onda izaziva mucanje, lošiju koncentraciju, strahove i još su svašta nabrojali, uglavnom, ni slučajno ne mijenjati !!!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moj sin i muž su ljevoruki.I baš mi je sladak(sin,ne muž )kad piše onako sve naopako

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Da se malo obranim nemam ja niš protiv ljevaka niti ljevorukosti.Eto ima primjera i savršenih crtača iako ja nisam nažalost jedino zbog toga mi žao šta više naginje lijevoj ruci jer ja sam muku mučila u školi pisajući(brisajući)šta naravno neznaći da će i ona, ali vidim da ima talenta za ples i pokret pa ju u tom smjeru i usmjeravamo(ne forsiramo)već sama je izrazila želju za time .A šta ću ljevoruka pa šta ko i ja.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •