Mi imamo 17 mj. i sve važne radnje obavljamo lijevom - jedenje, brzo šaranje krugova, hvatanje mrvica. Tata je lijevi.
Mi imamo 17 mj. i sve važne radnje obavljamo lijevom - jedenje, brzo šaranje krugova, hvatanje mrvica. Tata je lijevi.
I ja imam 2 ljevaka, ni MM ni ja nismo. Čula sam da je jako rijetko da su brača ljevaci. I ne mislim da je to neki problem. Iako još ne idu u školu pa se tamo možda problemi i pojave. :/
m. je oduvijek jednako koristio obje ruke (i noge), kad je krenuo u skolu sam je poceo pisati samo desnom jer je zakljucio da mu je tako lakse. zapravo, bilo je tu i zrcalnog pisanja slova, pisanja i citanja s desna na lijevo, pa pretpostavljam da je sa sugestijom citanja s lijeva na desno prihvatio i pisanje desnom rukom. ali to je vec druga tema i svladano u prva 2 mjeseca skole.
a rukopis mu je i danas u 4. razredu... hm... strasan.
na ploči lijepo pišem,ni jedno se dijete nije do sad žalilo
ali administracija koje u prosvjeti ima na kile ,pa ponekad mi treba onaj aparat enigma da dešifriram
no najbolje od svega je što na sjednicama ne pišem zapisnik![]()
Odlike levorukih su ineligencija, masta, kreativnost.Ura za levoruke :D :D
Bas mi je dobro dosla ova tema.![]()
Naime, moja E (3g3mj) je ljevakinja od prvog dana, SVE radi lijevom rukom, a prekjucer me je prvi puta pitala da zajedno pisemo slova.
E sad, kad ja pisem desnom (MM i ja smo desnjaci, iako u mojoj obitelji ima ljevaka) njoj to izgleda naopako, pa je djelovala zbunjeno sve dok nisam stala iza nje, uzela olovku lijevom rukom i napisala slovo.
Onda smo jos jednom ponovile tako da smo zajedno drzale olovku, i nakon toga je otprve napisala. Prvo slovo T, pa smo malo vjezbale, pa onda slovo A.
(Tako smo sklepale i nasu prvu pisanu rijec, TATA).
E jos ne ide u vrtic, zasad ju ucim pisati samo ja (i to si je ona uzela kao svakodnevnu aktivnost u ova zadnja 3 dana, bas je zainteresirana), a MM-a uglavnom promatra dok nesto pise, no nije ga jos pitala da ju nauci pisati.
Pa sam htjela pitati: ima li neki nacin kako da joj olaksam to sto ja nisam desnjak, pa da joj, dok pisemo, ne izgleda sve naopako? (e, jesam se izrazila, ali ljevakinje su me sigurno skuzile)?
Olovke za ljevoruke imamo.
Ja Epokazujem sa desnom, on piše lijevom i nemamo oko toga poteškoča. Jedino ne može zapamtiti prema kojoj strani se piše.
Kakve su to olovke za ljevake?
Da, ali tvoj E je dosta stariji od moje E, vjerojatno vam je zbog toga lakse.Eci prvotno napisa
Ma, nista posebno, jednostavno olovka koju je ljevacima lakse drzati u ruci od obicne olovke.Eci prvotno napisa
Olovke koje koristimo: http://www.anythingleft-handed.co.uk...ring_pens.html
Pardon, krivi link.Elly prvotno napisa
Koristimo ove olovke.
Koliko sam skužila stvar je samo u obliku olovke koji olakšava pravilno držanje prstića. Ili ima još nešto. A knjige za ljevake - u čemu je štos?
Da. Te olovke za ljevake drzi nekako pravilnije, opustenije, od "obicnih" olovaka.Eci prvotno napisa
A knjige za ljevake jos nismo istrazili.![]()
i mi smo tu![]()
daj pisite cega i gdje ima za kupiti posebno za ljevake a da je korisno ...
i mi smo tu![]()
daj pisite cega i gdje ima za kupiti posebno za ljevake a da je korisno ...
Ne znam na HR, no mozes i kupiti u Anything Left-Handed Shop (imaju i web shop):lunahor prvotno napisa
http://www.anythingleft-handed.co.uk/shop.html
Moja je očito definirala svoj izbor,ali mogu reći da sam iznenađena kako joj zasada dobro ide,bez packanja(kao šta je bio moj slučaj).
Evo, Neva sada ima 19 mj. i sve je više usmjerena na lijevu ruku, u crtanju, kao svojoj najomiljenijoj i najintenzivnijoj aktivnosti, osobito.
Je li to loše, da prije treće godine već ima 'jaču ruku'?
I kod tate koji je sada slikar se jako rano vidjela želja za crtanjem i lijeva ruka; s godinu dana kod oboje je postajalo zamjetno i jedno i drugo.
Kažu da se do 4-5.godine ne može sigurno znati dal će dijete biti ljevak, jer do onda eksperimentiraju sa obije ruke.
Iako Ira od početka izrazito preferira lijevu ruku.
da, i kad je andrej oko godine dana počeo preferirati lijevu ja sam mislila, hmmm, nije to sigurno. ali on se s vremenom potpuno orijentirao na lijevu, jako bih se čudila da se to promijeni. ako slučajno primi bojicu ili žlicu desnom rukom, premješta u lijevu.