Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: prenatalni probir sindroma down u 1. tromjesjsečju

Minda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno prenatalni probir sindroma down u 1. tromjesjsečju

Bok,

Zanima me da li je netko bio na ovoj pretrazi (prenatalni probir sindroma down u 1. tromjesjsečju), naime bila sam na redovnom pregledu kod ginića (privatnica) te mi je savjetovala ako hoću iako nisam u rizičnoj skupini i ono što s 12 tjedana vidi na ultrazvuku je ok, da odem čisto sigurnosti radi i na ovu pretragu u Vinogradsku, koja se od nedavno počela primjenjivati u prenatalnoj skrbi? Ako netko ima iskustva s tim ili neki savjet dobro bi mi došlo

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel to mislis na double i triple testove?

Minda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    jel to mislis na double i triple testove?
    ne prema onom što mi je ginekologinja rekla to je neki novi test putem krvi s preko 95% pouzdanosti koji se od prije mjesec dana radi u Vinogradskoj bez uputnice za 300,00kn :?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Prenatalni probir u prvom tromjesečju je nova metoda kod nas.
    Treba napraviti uzv kod ginekologa sa dobrim ultrazvučnim aparatom i sa tim nalazom (mjerama) slijedeći ili isti dan otići vaditi krv u Vinogradsku bolnicu. Krv se vadi od 8-9,30 svaki dan, cijena 296 kn (ne može na uputnicu), nalazi isti dan.
    Mjerenja se rade od 11-13,5 tjedana trudnoće.

Sretno

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kakav je to test? Tj. kako se zove? (Papp?)

Minda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Kakav je to test? Tj. kako se zove? (Papp?)
    kao što sam navela u naslovu se zove : prenatalni probir sindroma down u 1. tromjesečju

Minda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

navi jesi bila na tom testiranju? ja se malo dvoumim da li da idem, napravila sam ultrazvuk i sad s tim podatcima trebam sutra otići u vinogradsku. Doktorica mi je rekla da je na ultrazvuku sve ok (12+6) da čak vidi i nosić što je dobar znak i pokazatelj da je down isključen, no ipak ako želim biti ziher da odem na tu pretragu, iako ne spadam u rizičnu skupinu (imam 26 god.)...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Prenatalni probir sindroma down može se raditi različitim testovima.
    Na primjer, double ili triple testovima koji nisu ništa novoga u nas.
    Zato i pitam radi li se o PAPP testu, jer taj test postoji ali se prije kod nas nije radio.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ovo je vani uobičajena metoda probira, samo što se kod nas počela tek sada primjenjivati.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Minda nisam bila jer se to nije još radilo kod nas kada sam ja bila u 1. tromjesečju, ali je nedavno radila moja jako dobra prijateljica i vrlo je zadovoljna. Naravno nalaz je dobar što je potvrdio i UZV!
    Da je tada postojao sigurno bih ga napravila, ovako sam napravila Double test i drago mi je što jesam, ali da li ćeš ga ti raditi to je samo tvoja odluka. Ono što je dobro je to što je nalaz isti dan pa se ne treba dodatno gristi dok se čeka.
    Kako god odlučiš, želim ti sreću

Minda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kako god odlučiš, želim ti sreću [/quote]

thanks

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj navi prvotno napisa
    ...Krv se vadi od 8-9,30 svaki dan, cijena 296 kn (ne može na uputnicu), nalazi isti dan.
    Mjerenja se rade od 11-13,5 tjedana trudnoće.

Sretno
    Jel se to mjerenja rade svaki dan u tih 15-20 dana sa vađenjem krvi koje košta 296 kn?! Pa to je pakleno skupo, min 4500 kn... :shock: Rizik bi morao biti jako velik da se tako nešto plati.

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Možda si ipak mislila između 11 i 13,5 tjedna, a ne od 11-13,5 tjedna... :?

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Mislim da je mislila da se pretraga moze obaviti svaki dan... A da se radi samo jednom u tom periodu trudnoce.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pretraga se radi jednom u tom periodu, jedino je važno da razmak između ultrazvuka i vađenja krvi bude što kraći. Nije ništa strašno, izvadi se jedna epruveta krvi, a rezultati su isti dan (meni su do 14 h nalazi bili poslani na e-mail adresu).

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    Mislim da je mislila da se pretraga moze obaviti svaki dan... A da se radi samo jednom u tom periodu trudnoce.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja sam vani radila taj papp test i pokazao sve super
    Obavila sam sve u jednom danu (uzv i krv) a rezultati s grafovima i objašnjenjem stigli doma na adresu (kako je najavljeno)
    Radila sam taj test jer su me kod nas htjeli poslati na amniocintezu zbog pobačaja u ranijim trudnoćama.( Iako je genetika pokazala da je sve super i sa mnom i MM.)

Minda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

[quote="mama_jos_malo"]Ja sam vani radila taj papp test i pokazao sve super

:D

I ovdje je dosta brza sama pretraga, a rezultate šalju isti dan na mail, na adresu ili kod ginića - kako se odlučiš. Moji rezultati su ispali odlični
    a odlučila sam se za testiranje zbog većeg stupnja pouzdanosti u odnosu na sličan test koji se radi par tjedana kasnije.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa Minda je li to Papp test :? ??

To je, kužiš, dragocjena informacija.

Minda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mima je to je Papp test

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Minda prvotno napisa

Mima je to je Papp test
    Jedan od testova koji se rade u sklopu testa je i PAPP-A, li taj test se ne zove tako već: ultrazvučno-biokemijski probir.
    Ovo napominjem samo zato da se ne bi kao i ja šetale po Vinogradskoj jer nitko nije čuo za to već svi misle da ih pitaš za papa-test i šalju te ginekologu (malo te i čudno pogledaju )

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Razni izvori koriste dva (ili više) termina za ovaj test, pa ni mi više ne znamo kako ga zvati. Ja sam se odlučila za termin "kombinirani probir" jer je najsličniji engleskom nazivu "combined test" i koriste ga na stranicama poliklinike Harni. Ultrazvučno-biokemijski probir dobar je opis ovog testa.

Važno je znati da KOMBINIRANI PROBIR uključuje ultrazvučno mjerenje nuhalnog nabora, vrijednosti hormona slobodnog b-hcg i PAPP-A (pregnancy associated plasma protein A) i starosne dobi trudnice, i to su jedine 4 vrijednosti koje kompjuter uzima u razradu da bi izašao s procjenom rizika za trisomije 13+18 i 21.

Test se radi isključivo između 11. i 13/14. tjedna (1. tromjesečje) i preporuča se trudnicama svake dobi. Postoci sigurnosti testa kreću se između 88% i 95%, i budući je kao takav mnogo sigurniji od double/triple testa koji se radi u 2. tromjesečju, dobar je oslonac trudnicama kod dileme/odluke da li raditi amniocentezu ili biopsiju korionskih resica.

Čini mi se da će ćešće provođenje kombiniranog probira dovesti do smanjivanja broja izvršenih AC i biopsija. Već ovdje javile su se mnoge cure koje su prezadovoljne, njima si priključujem i ja. Iako imam 40 godina svrstana sam u nisko rizične. Da sam radila klasični double/triple moje godine automatski bi pokvarile nalaz.

Ukoliko netko želi napraviti test i u drugom tromjesečju, mislim da je bolje napraviti četverohormonski test, on se drži 80% sigurnim u procjeni rizika za navedene trisomije. Ovaj test nema veze s kombiniranim probirom-vrijednosti nuhalnog nabora u ovom periodu nisu više nikakav indikator, jer se one same po sebi smanjuju kako beba raste.

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

nisa vidim da si najupućenija , pa te molim za savjet. daleko sam od zg, a vidim da samo vinogradska radi probir.
    u desetom sam tjednu, s ginekologom sam se dogovorila da ćemo raditi triple test. u obitelji md i mene sva su djeca zdrava. 35mi je godina. prva trudnoća, prirodna. misliš li da bih trebala raditit neke dodatne testove?

bony avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja bi svima preporučila da odu na taj pregled.moja sestra ima curicu sa downovim s.,a otkrili su to tek mjesec dana nakon što se rodila,uopće niko nije sumljao da ima down..(doktor je posumljao kasnije pa je išla na pretrage i tek su onda bili sigurni).pa sad vi vidite dal oni već ultrazvukom mogu vidit ili ne.bez obzira na isti poremećaj postoje blaži i teži slučajevi.

bony avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj vidra prvotno napisa
    nisa . u obitelji md i mene sva su djeca zdrava. 35mi je godina. prva trudnoća, prirodna. misliš li da bih trebala raditit neke dodatne testove?
    vidra-ne želim nikog plašiti,ali to što su vam svi zdravi i nema nikakvih bolesti ništa ne znaći.moja sestra je uz sve to što su svi zdravi i normalni imala samo 26god i niko nije ni u ludilu pomislio da bi se to moglo desit.

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ajme bony, to je baš za zamislit se...

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj bony prvotno napisa
    Citiraj vidra prvotno napisa
    nisa . u obitelji md i mene sva su djeca zdrava. 35mi je godina. prva trudnoća, prirodna. misliš li da bih trebala raditit neke dodatne testove?
    vidra-ne želim nikog plašiti,ali to što su vam svi zdravi i nema nikakvih bolesti ništa ne znaći.moja sestra je uz sve to što su svi zdravi i normalni imala samo 26god i niko nije ni u ludilu pomislio da bi se to moglo desit.
    po meni je taj test OK raditi jedino ako su roditelji odlučili prekinuti trudnoću ukoliko beba ima downov sindrom.
    U prvoj trudnoći, napravila sam test po inerciji ali nakon vađenja krvi i u danima dok sam čekala rezultat sam shvatila da ni pod koju cijenu ne želim prekidati trudnoću.

bony avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Mirta30 prvotno napisa
    po meni je taj test OK raditi jedino ako su roditelji odlučili prekinuti trudnoću ukoliko beba ima downov sindrom.
    U prvoj trudnoći, napravila sam test po inerciji ali nakon vađenja krvi i u danima dok sam čekala rezultat sam shvatila da ni pod koju cijenu ne želim prekidati trudnoću.

ok svako ima svoje mišljenje i pravo odlućiti za sebe.Posle onog što smo mi prošli,operacije srca(koje svaki dawnić mora proć-jer su rođeni s tom manom...silne terapije koje traju i danas itd...da ne nabrajam)trebate biti dobro situirani i psihički jaki da bi to izdržali.Naša Josipa je divna i nemože se s nikim i nićim mjeri,naravno da je nebi mjenjali nizašto.
    Možda sam grozna ali ja bi takvu trudnoću prekinula,kao što kaže moja seka,sad je sve super a što kad mene nebude...kako će ona završit kad mi budemo stari...o tom nesmijemo ni razmišljat.
    usput moja sestra je u našem gradu sa još par mama osnovala udrugu s Dawnovim sindromom i izborili su se za mnoga prava koje prije nisu imali,nemojte misliti da ista prava vrijede za cijelu u HR.Zagreb ima ono što mi nećemo nožda nikad a samo smo 50 km od njega.
    I zato ćim zatrudnim pravac na pretrage,znam da možda grozno zvučim,ali ja se osjećem kao da već imam djete sa downom jer ona je naša!!!

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Vidra, pročitaj si topic "kombinirani probir", u kojem sam dosta sudjelovala, naći ćeš sigurno dosta informacija pa ćeš lakše odlučiti.

Što se tiče odluke raditi testove ili ne, želim ti reći da razumijem i Mirtu i Bony, one predstavljaju dva različita stava glede ovog problema. Pročitaj si i jedno i drugo pažljivo, pa odluči onako kako sami (ti i suprug) osjećate i držite ispravnim.

Ja sam osobno AC odbila nakon dobrog nalaza kombiniranog probira, no evo danas, u 30. tjednu trudnoće, kada moja beba zaostaje u rastu čak tri tj. i kada mi svaki ginekolog postavi pitanje jesam li radila ranu AC, pomalo se ukočim i zapitam jesam li stvarno učinila dobro.

Vidi, nemoj me krivo shvatiti, imam 40 god. i dvije cure i jako strahujem da mi ova moja mrvica ne bude bolesna. A ima toliko raznih bolesti. Bojim se hoću li imati energije da svakoj od njih pružim onoliko koliko zaslužuju. Činjenica je da bolesno dijete iziskuje mnogo odricanja i fizičkih napora.
    No odmah se sjetim i jedne rečenice iz romana jednog ruskog pisca:
    Žilav je čovjek i na sve se navikne; to je njegovo najbolje svojstvo.

I stvarno, sve čovjek izdrži. Ipak, molim se da moja treća mrvica bude zdrava. Toliko je već volim i stalno je mazim u trbuhu.

vitekova mamuška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Slažem se s Mirtom30. I ja sam prvi put nerazmišljajući otišla napraviti taj test, a u ovoj trudnoći sam zaključila da ga ne želim raditi jer ne bih prekidala trudnoću, a i ono što je mene jako odbilo od tog testa je činjenica da test može pogriješiti (moja ginekogica me upozorila na to i rekla da je imala dosta slučajeva da je test pokazao krivo pa su mame čitavu trudnoću bile izvan sebe (one koje su zadržale trudnoću) da bi na kraju rodile zdravo dijete) :/

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Često si i ja isto to pomislim. I nisam na čistu. Podvrgavamo se svakakvim testovima tjekom trudnoće i sve je u redu kada su i oni u redu, No, što ako nisu.

Meni na uzv nalaze zaostatak u rastu bebe od tri tjedna. Možda se radi o kasnoj ovulaciji i činjenici da sam i ja izrazito sitna i možda je sve ok a ja brinem što nikako nije dobro za bebu.

Često nas i uzv nalazi mogu uznemiriti jednako kao i svi ostali nalazi, mislim da ih lako možemo svrstati u isti koš. Velim opet: sve je u redu kada je nalaz u redu, bilo da je to uzv, ili je to kombinirani probir i mi smo sretne. A što kada nije u redu, bilo da je greška ili dobra procjena onog koji ih radi? Umireš od brige.

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

nisa, hvala puno. i ja razumijem i jednu i drugu stranu. morat ću još dobro sjest, razmislit, oboje, a i s ginekologom. hvala i puno sreće i zdravlja mrvici i curama

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj navi prvotno napisa
    Ovo je vani uobičajena metoda probira, samo što se kod nas počela tek sada primjenjivati.
    Evo jedne koja je radjala vani pa nikad nisam cula za to.

bony avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

hej, cure ,glavu gore i samo optimistićno razmišljajte,to je najvažnije za vaše bebe. uživajte u svojoj trudnoći i nerazmišljajte o ružnim stvarima.
    Ići na pregled ili ne,to neka svakom njegovo srce kaže.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Kombinirani probir

Imam 38 godina i u 12. tjednu trudnoće bih trebala obaviti kombinirani probir, a s obzirom da on uključuje i mjerenje nuhalnoga nabora putem UZV, na, kako su forumašice navele, kvalitetnim uređajima, molila bih informaciju gdje je najbolje obaviti taj pregled (neke su spominjale Vili, a neke Harni), kod kojeg doktora, te da li se i u kojoj zagrebačkoj bolnici to može obaviti uz uputnicu - što na njoj treba pisati.
    Dodatno me interesira da li se za pretragu krvi (PAPP-A) potrebno naručiti i na koji telefonski broj.
    Hvala,

fjora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno Re: Kombinirani probir

Citiraj Nikolina-Zagreb prvotno napisa
    Imam 38 godina i u 12. tjednu trudnoće bih trebala obaviti kombinirani probir, a s obzirom da on uključuje i mjerenje nuhalnoga nabora putem UZV, na, kako su forumašice navele, kvalitetnim uređajima, molila bih informaciju gdje je najbolje obaviti taj pregled (neke su spominjale Vili, a neke Harni), kod kojeg doktora, te da li se i u kojoj zagrebačkoj bolnici to može obaviti uz uputnicu - što na njoj treba pisati.
    Dodatno me interesira da li se za pretragu krvi (PAPP-A) potrebno naručiti i na koji telefonski broj.
    Hvala,
    ja sam u poliklinici Vili kod dr. Radončića, nigdje se ne može obaviti na uputnicu i vadi se samo u Vinogradskoj, ne trebaš se naručivati

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

U Viliju je uvijek strašna gužva (osobito kod dr. Kosa), savjetujem naručiti se i po mjesec dana unaprijed!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nataša30, ma, kako to, meni je baš bila vodilja jedan tekst žene koja kao ginekolog radi u Kanadi i koja je na jednom sprskom doktor-pacijenti forumu objavila link "Ispravan prenatalni skrining u 2007.-moj" i rekla je da se uglavnom radi integrirani probir, koji uključuje i taj dio - mjerenje nuhalnog nabora tj. nuhal translucency ili u Slo nuhalna svetlina...

Evo što je žena napisala, žena mi djeluje OK:

"U sjevernoj Americi se od 2000.godine poceo raditi u univerzitetskim bolnicama trijaza koja se zove INTEGRIRANI PRENATALNI SKRINING koji ukljucuje slijedece testove:

1. NT ( nuchal translusency ) sto predstavlja zadebljanje ili nakupina tecnosti na vratu bebe, koji se mjeri od 10+6 dana do 13 nedjelja i 6 dana trudnoce i smatra se negativnim svaka mjera < 3 mm.
    Za dobjanje dozvole da radite mjerenje NT, morate obaviti najmanje 50 samostalnih mjerenja uz superviziju, jer su greske moguce ako se ne radi tehnicki ispravno, a rezultat testa je veoma vazan.

2. U isto vrijeme kada se radi NT se odredjuje i biohemijski marker koji se zove PAPP-A ( pregnancy associated protein A ),

3.a poslije tacno ! 15 nedjelja i ostala 4 markera vec nabrojana ( AFP, beta HCG, unconjugated estriol, and inhibin A ).

Procenat detekcije hromozomskih anomalija i to specificno Down Sy, sa ovim IPS testovima jeste oko 95 % ! Lazno pozitivni rezultati su znantno manji i iznose 2 %...STO ZNACI DA JE OVAJ NACIN TESTIRANJA OD 1984. GODINE DO SADA NAJBOLJI !!!

Poslije svih testova RUTINSKI SE SVAKOJ TRUDNICI RADI ULTRAZVUK FETALNE ANATOMIJE OD 18-20 NEDJELJE TRUDNOCE.

Svi dobijeni testovi se skupljaju u istu bazu u dijelu drzave u kojoj ja radim, u isti program, u ciji rad su ukljuceni geneticari i sedam dana poslije poslednjeg testa, dobijete rezultate koji su ili POZITIVNI ILI NEGATIVNI !...Sta to znaci ?

To ne znaci da svako mora da ide na invazivni pregled kao sto su amniocenteza, CVS ili cordocenteza ali se preporucuje, jer su ove invazivne metode, dijagnosticke metode !!!"

... itd., ovo je "izvadak" iz tog njenog stickera na podforumu "Ginekologija" sa www.doktor.co.yu.

I prema tekstovima Pol. Harni, i prema onome što mi je govorio dr. Kos vani je to standard i puno mu više vjeruju, od npr. doublea i triplea koji su zastarjeli, a kod nas se još "furaju" u Petrovoj, to je nekako ispao i blagi antagonizam između dvije bolnice pa će npr. dr-ovi koji gravitiraju Vinogradskoj preporučivat double ili kombinirani, a dr-ovi koji gravitiraju Petrovoj će upućivat na triple, ali meni je tu nekako mjerodavno mišljenje dr. Kosa, kojeg i većina ginekologa ističe kao najvećeg stručnjaka za prenatalnu dijagnostiku, pa ako je on rekao da je mjerodavniji kombinirani probir i od doublea i od triplea, ja mu nekako vjerujem.

Nikolina-Zagreb, da bude jasnije - nema uputnice, radi se samo u Vinogradskoj uz plaćanje oko 305 kn, ne treba se naručivati za vađenje krvi, ali za UZV ako želiš to mjerenje nuhalnog obaviti kod Harni ili Vilija (ja isto preporučam, nemoj npr. kod socijalaca koji ima neku staru mašinu jer to mora bit u milimetar točno i mora se lijepo vidjeti nego kod nekog tko ima dobar aparat i zna to gledati), i to kako je čokolada rekla, puuno unaprijed jer ti UZV i krvni nalaz moraju biti rađeni u kratkom razmaku, idealno isti dan, ili npr. UZV jučer, krv danas.

Sretno, većina kombiniranih (za razliku od doublea i triplova) ispadne OK!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da, prema Slovenskom forumu za neplodnost, koliko ja kužim slovenski, sve cure rade tu "nuhalnu svetlinu", nisu me ni kužile kad sam im spominjala double i triple testove što je to, doduše, bio im je nepoznat i taj naziv "kombinirani probir, ali se svi referiraju na "nuhalnu svetlinu", kod njih se pojavio i taj quadruple test što se kod nas ne radi, ali se spominje u paketu integriranog skrininga, koji je u biti uveden kao neko "sito" kroz koje se prosijavaju sve trudnoće, a ne samo one u 35+, u biti s ciljem smanjenja broja invazivnih pretraga tj. ne preporuča se svim ženama preko 35 ili 37-me, ovisi kakav je gdje cut-off tj. granica, amniocenetze ili neka druga invazivna pretraga....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I za Splićanke tj. Dalmatinke - novost je da se to odsad može izorganizirati, odraditi po mojim informacijama u Pol. Cito na način da se tamo izmjeri nuhalni, a krv pošalje u Vinogradsku u njihovoj organizaciji... Valjda će se to raširiti i po ostalim regionalnim bolnicama - dostupnost tog testa, mislim.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Evo što je žena napisala, žena mi djeluje OK:

"U sjevernoj Americi se od 2000.godine poceo raditi u univerzitetskim bolnicama trijaza koja se zove INTEGRIRANI PRENATALNI SKRINING koji ukljucuje slijedece testove:

1. NT ( nuchal translusency ) sto predstavlja zadebljanje ili nakupina tecnosti na vratu bebe, koji se mjeri od 10+6 dana do 13 nedjelja i 6 dana trudnoce i smatra se negativnim svaka mjera < 3 mm.
    Za dobjanje dozvole da radite mjerenje NT, morate obaviti najmanje 50 samostalnih mjerenja uz superviziju, jer su greske moguce ako se ne radi tehnicki ispravno, a rezultat testa je veoma vazan.

2. U isto vrijeme kada se radi NT se odredjuje i biohemijski marker koji se zove PAPP-A ( pregnancy associated protein A ),

3.a poslije tacno ! 15 nedjelja i ostala 4 markera vec nabrojana ( AFP, beta HCG, unconjugated estriol, and inhibin A ).
    Ovo gore što je ova kanadska ginićka navela pod 1. i 2. bi bio to što se kod nas zove "kombinirani probir", osim što se tu još gleda i betaHCG (znači nuhalni + PAPP-A + betaHCG) - ovo što se radi u Vinogradskoj od 2006.-te, a ovo pod 3. bi bio taj quadruple što se sad radi u Sloveniji...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja sam bila prije desetak dana kod dr.Harni i radila je ta sva mjerenja otp.pola sata.Drugi dan otišla u Vinogradsku,platila 305kn,nalaz dobila na mail i poslali doktorici.Doktorica usporedila nalaze sa ultrazvuka i kombinirani nazvala me i sve je odlično.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •