Litala.. meni je skroz slatko uopce citati o tome kako vi organizirate to vase spavanje. Gore,dolje, jedan, drugi treci... super!

Sto se tice navike - najbolja fora je sto se doista lako moze dijete naviknuti na neke stvarcice (nepotrebne) i to vrlo brzo! Ali isto tako ide natrag i obrnuto. Ja primjetih da kad Omi spava preko vikenda kod bake (onda baka iz nekog razloga uvijek spava s njom) onda trazi spavanje s nama. Znaci, dovoljna su 2 dana da se tako sto dogodi! Isto tako i sa crticima, slatkisima itd....
Ono sto ja napravim je da legnem s njom u njen krevet (jer zajedno ne mozemo spavati jer se ona toliko rita da je to po zivot opasno), citam joj pricu, pokazala sam joj vjezbu opustanja, zamisljanja svjetlosti i boja oko nje (sugeriram joj boje, ali isto tako joj kazem ako osjeti da treba neku odredjenu neka zamisli upravo tu) i uglavnom tako se skroz umiri i zaboravi da nije htjela spavati prije tu. I od slijedeceg dana bude sve ok!

A sto se tice navike stvorene jer je dijete spavalo u krevetu kao malo, mislim da to ipak nije to. Iako bi moglo biti, ali samo radi ovih godina poslije 5,6... kad to mozda vise nije bilo nuzno, ali se nastavilo.

No,nije vazno. To se moze srediti i kao i sa svim ostalim, postupno! Ja bi to korak-po-korak. Npr. stavila bi njen madrac (da ne furas krevet cijeli u spavacu) u vasu spavacu sobu. Ako je to too much korak da sama na njemu spava odmah prvu noc, onda nek netko uz nju dolje zaspi i samo se na krevet popne kasnije. Tako par noci. Pa par noci sama uz madrac. Pa je pitati da li bi ona u svoju sobu gore htjela. Ako nece, nece, jos malo ovako. Onda naci nesto slatko i simpaticno i bitno poput nocne lampe dostupne pored ruke (to je Omi jaaako vazno!) u boji koju sama odabere koju montira zajedno s tatom i neka pokusa. Ako ne uspije, bude sutra. Uglavnom, u roku od mjesec dana problem cete sto posto rjesiti.

Treba provjeriti jos dvije stvari prije nekih promjena:
!) Da li je trenutno u fazi povecane potrebe za vasom paznjom?
2) Da li je mozda gledala neke filmove/crtice radi kojih se boji? I ni slucajno ih ne bi trebala gledati prije spavanja (pa ni pozitivne).

Ovo pod tockom 2 smo otkrili kad nam je Omi rekla da "sanja ruzno".... ,a par dana kasnije otkrismo da je s bakom kasno gledala neki film radi kojeg se boji jos uvijek.