Znači, za bebu vam niš ne treba osim pelena. Odjeću za bebu donosi tata ili rodbina na dan kada izlazite iz rodilišta i predaje ih sestri na odjelu babinjača na stražnjem ulazu. Sestre će vam dat sve upute kad dođe dan izlaska, bez brige.
Znači, za bebu vam niš ne treba osim pelena. Odjeću za bebu donosi tata ili rodbina na dan kada izlazite iz rodilišta i predaje ih sestri na odjelu babinjača na stražnjem ulazu. Sestre će vam dat sve upute kad dođe dan izlaska, bez brige.
A kakva je praksa kad je ruming in?
hvala! evo meni su zakazali 30.3., merkur.... pa kreću već priprememe![]()
To sve vrijedi za rooming in. I to je super, jer sestre premataju i kupaju bebe, a tvoje je samo da ju podojiš i ljubiš. Za bebe vam do izlaska ne treba baš ništa osim pelena.vendela prvotno napisa
Eci bas si![]()
Hvala
PITANJE : u petak moram na pregled u bolnicu dajte mi recite jel se treba naruciti ili kad da dodjem ( rano jutro ili nesto kasnije)
Ako tata prisustvuje porodu,
dali tamo dobije ono zeleno odijelo,
ili to moramo sami pribaviti. :?
U Petrovoj, navodno moras sam kupiti... pa da nebi bilo nismo znali.
vendela ne moras se naruciti, ali se pripremi na cekanje.. ili dodi oko 12. ja sam uvijek dolazila oko 12 i cekala sam pola manje nego cure koje su dolazile ranije. redovno bi bila zadnja![]()
sanja30 tamo mu daju zelenjavu. jedino mora biti uporan da ga puste na porod(ako nemate unaprijed odgovoreno s nekim)
moj je cekao od podne do 10 navecer da ga puste, veli "mladi doktor me pusti unutra, pa me stariji istjera van". na kraju je usao na tih zadnjih 2 sata, na finale![]()
nama su na tecaju rekli da sami moramo kupiti odijelo, masku, navlake za cipele i kapu. kosta par kuna u hospitaliji.
Mikka- hvala tak sam si i ja mislila,![]()
I ja imam iste infomacije. Još malo pa put putujem put Merkura...nadam se da će iskustvo biti pozitivno.šnapi prvotno napisa
![]()
šnapi prvotno napisa
Točno, sve skupa te dođe cca 35-40 kuna, samo moraš napomenut prodavačici da ti trebaju i one zelene hlače, a ne samo ogrtač iliti zelena kuta.
Ok, znaci sami kupujemo "zelenjavu" !!!![]()
A dali postoji sansa da kad MM vec udje unutra (nadam se da cemo imati nekoga da to sredi, ako nebude isto)
da izadje na čik pauzu.
Naime njega to najvise bine da nece izdrzati bez cigarete.
Kak stoje stvari s tim?
Zapavo, smije li on opce do WC-a ili van pa da opet obuce to odijelo, ili da kupimo dva odijela...ili kad jednom udjes nema ti povratka...ili i to ovisi o dobroj volji osoblja?
Ima li kakvih opcija.
Do WC smije ali na cik pauzu ne vjerujem da ce ga pustiti!sanja30 prvotno napisa
Nek se proba prošvercati sa sestrama koje puše u WCu.![]()
cure ja sam radjala po ljeti pa mozda
-imam zastarjele informacije
-su vrijedila druga pravila jer nije bas bilo ljudi (svi su bili na moru)
uglavnom MD je dobio zelenjavu, i za preglede je vrijedilo ono sto sam napisala (ako dodes oko 12 sveukupno najmanje cekas)
Sanja MM je također pušač, al vjeruj mi kad je ušao unutra i kad je čitava stvar krenula cigareta mu nije ni pala na pamet.
Vjeruj mi da će ti mužu cigara bit zadnja stvar koja će mu bit na pameti u toj situaciji.![]()
i moj si također ovih dana razmišlja o cigaretama i kako će on pušiti tamo, a inače kutiju puši tjedan dana...ha,ha,ha...
![]()
Kuruza, a koliko je ukupno vremena on TM proveo s tobom??
Mozda si ti brzinski to obavila??
Jesam.sanja30 prvotno napisa
Čitav je porod trajao 2,5 sata , mm je bio samnom zadnjih sat i pol.
Nakon toga je još čekao pola sata da me skrpaju, pa mi pravio društvo u hodniku dok sam ležala još cca sat i kusur.
Sve skupa je bez cigarete bio tri i pol sata.
Inače puši kutiju i pol dnevno.
Ali su ga toliko šorale emocije da mu za čitavo to vrijeme cigara nije pala na pamet, zapalio tek kad su mene odveli u sobu, a on izašao iz bolnice. Mislim da mu ne bi pale na pamet ni da sam ne daj bože 12 sati rađala. Tek tad me ne bi ostavio solo radi cigarete.
Kuruza, 3,5 h niti meni se ne cini puno bez cigareta, a zapravo i ja vjerujem da mu u tim trenutcima to ne fali ... ali htjela sam zanati za slucaj krize.
Ali evo, nazalost, danas saznali da cemo završiti na carskom,
pa tako vise nemam pitanja o MM, jer ionako nece moci biti samnom, ali zato sada imam sto drugih pitanja.
Ima netko friške informacije o stanju u Merkuru?
Imam par pitanja (prvorotkinja, sva zbunjena....)
- di stoje vaše stvari dok uđete u box
- dal možete imati svoju kućnu haljinu (za spavaćicu znam da se nose njihove)
- dal je potrebno ić prije poroda u bolnicu na pregled ili UZV bez obzira ako se trudnoća uredno kontrolira kod ginića?
- dal je potrebna neka uputnica za porod? (to sam negdje pročitala....)
- da li mužić može biti samnom na porodu ako je završio tečaj u Domu zdravlja?
Hvala...
- sestra ti ih odnese u tvoju buduču sobu. Ako ima slobodnih kreveta. Ako ne negdje je sakriju a kad rodiš ti je stave na krevet.
- koliko ja znam ne
- bilo bi poželjno, ali ako dođeš sa trudovima nitko te neće otjerati
- nisam čula za to, osim ako ideš na indukciju
Sretno!!!
mimma, moj nije zavrsio nikakav tecaj i pustili su ga, ali nakon 10 sati nagovaranja (njegovog, ja sam se mucila u radjaoni). dobro, ja sam radjala 12 sati, pa je usao taman na finale. zamoli ih kad dodes, reci da ce biti miran i sve![]()
ostalo sve vrijedi sto je eci napisala. sretno![]()
Sori, zaboravila sam na zadnju i najvažniju točku. MM je bio samnon od kada sam ušla u boks pa do kraja. Dobila sm potvrdu u domu zdravlja da je prisustvovao tečaju ali ga nitko nije ni pitao za to.
hvala cure....![]()
Tokom trudnoće sam ležala na Merkuru 3-4 puta po dva-tri tjedna i rodila sam tamo. Imala sam prvi dan problema sa nervoznom sestrom i rekla sam joj u lice pred cijelom vizitom doktora i sestara da mi se ne obraća na taj način,jer je ona tu radi mene ,a ne ja radi nje,te da svoju nervozu čuva za članove svoje obitelji. Nikad više s nijednom sestrom nije bilo problema! Na porodu je bio šouu! Gužva,ležala sam na hodniku,trudovi su mi prestali! na svu sreću dr. Podobnik je napisao da mi ne smiju dati drip niti bušiti vodenjak;pa sam sa MM cijeli dan sjedila na hodniku i zezala se. Navečer sam zaspala i ujutro su krenuli trudovi. Ušla sam u rađaonu zvla babicu da napravi CTG. Čekala sam dr. da me pregleda i pošašavila kad mi je rekao da ću roditi za sat-dva,a otvorena sam 10 cm i trudovi su non stop. Naredni trud - tiskam i puca vodenjak,a dr. inzistira da propuhujem, jer još nije vrijeme,objašnjavam da bolje od njega znam da li je vrijeme i tiskam. Ubacuju me u boks i nakon dva truda rodim. Ukupno je sve trajalo 35 min.Bila sam ne moguća,ali upravu! Prvi put sam rodila,ali sam osjećala da znam da to tako treba biti i da će s bebom biti sve ok!
Naravno za kraj sam doktoru objasnila da ne podnosim bol i da mi da duplu lokalnu prije nego me počme šiti. Bio je ljut,ali ništa nije rekao,a ja šivanje nisam osjetila-babica me samo malčice sjecnula,tako da sam nakon poroda hodala normalno bez bolova!MM nije stigao na porod,ali su me izveli na krevetu odmah nakon poroda da malo popričamo i da vidi bebu.
potpisujem...svaka čast tako i treba zauzeti se za sebe...mikka prvotno napisa
![]()
Pitanje za cure koje su nedavno rodile u Merkuru: Smijem li imati svoju spavaćicu, papuče i ogrtač?
U Merkuru smiješ imati svoj ogrtač i papuče, ali spavaćice su njihove.
Svako jutro dobiješ čistu za presvući. Samo si ponesi neku gumicu za kosu da si privežeš duuuboki dekolte na spavaćici.
ili zihericu. nakon poroda je bolje da si u njihovoj spavacici jer krvaris a oni ti daju cistu svaki dan (ili cesce ako trazis). mozes si ponesti i svojih par komada ali ovo je prakticnije![]()
Rodila 2. put u Merkuru. Dr. Roki-1. put- odličan, Dr. Podgajski-2. put- još bolji, oba puta Tonka-babica- najbolja žena na svijetu- svaka joj čast, kad sam ju vidjela ujutro na drugom porodu prosvjetlilo mi se- tako je i bilo- pazila me i mazila cijelo vrijeme.
Rooming in im je odličan, jedino 2 sestre iz dječje sobe su katastrofa ostale mlade , vesele i uvijek spremne pomoći oko dojenja.
Soba- 3-4 rodilje, wc, tuš
Klopa-jestiva
Posjete- toleriraju dosta toga, možda i previše- hoće pokazati bebu tatama i bakama uvijek
Pedijatri- pravi štreberi , ništa ne prepuštaju slučaju
Tate na porodu su uvijek dobrodošli, naravno ako su prošli tečaj
Eto, ako bude i trećeopet smo u Merkuru-sveukupni dojam +4
Naš je bio dobrodošao iako nije imao tečaj, nisu niš ni pitali, samo nismo znali da treba donjeti odijelo, pa su jedva našli neko za njega.LinaG prvotno napisa
Zanimljivo, a mojem mužu su ponudili njihovo odijelo![]()
mom su jedva dali da ude nakon 10 sati sto je proveo u hodniku ispred ulaza u radaone, ali to je bilo u 7. mjesecu prosle godine.
da li znaju cure koje su frisko rodile koliko kosta apartman po danu na merkuru......negdje sam procitala,al se ne sjecam gdje....pa ako moze netko mi reci.....
Po mojim saznanjima (7mj. 2007.) 500 kn po danu, s tim ako nema mjesta u ostalim sobama stave ti nekoga s tobom u apartman, a druga stvar nisam baš uvidjela neku veliku prednost u tome. Kako sam ja vidjela krevet je jednako loš kao i u ostalim sobama, ima kupaonu i wc što imaju i druge sobe. Jedino je klima nešto što nema u ostalim sobama i recimo "prednost" je što stalno netko može od tvojih biti s tobom.filip prvotno napisa
bas sam primjetila, kako citam novine redovno,kak se broj poroda u merkuru smanjio u odnosu na druga rodilista..
Mi smo prošli tečaj pa MM-u svejedno nisu dali ni blizu.Razlog je da nemamo tečaj iz Merkura nego iz dom zdravlja :/LinaG prvotno napisa
.A u istom tom DZ nam rekli da se prizna u Merkuru :? .
Babice-katastrofa.![]()
Bila sam u dvokrevetnoj sobi.I to je jedino bilo ok.
Rooming in-dovodili su mi je ujutro u 5 situ
,Bila je sa mnom do posjeta,pa bi je opet doveli i uzeli oko 19-19:30.Tražila sam da mi ju ostave ali nisu dali.Rodila sam prije 3,5 mj.
Izgleda da to sve ovisi o tome na koju babicu i dječje sestre naletiš - kao što rekoh ima 2 sestre koje nisu baš za pohvaliti. A što se tiće rooming-in-a ja imam totalno drugačija iskustva. Jan je bio samnom i preko noći , i nisu ga hranili jer sam ih tako zamolila jedino prvu noć sam molila da bude s ostalim bebama da se samo malo odmorim i dođem k sebi. Preko dana jedino nije bio samnom ujutro oko pola 9 kad je bio pedijatrijski pregled, za vrijeme posjeta mislim da od 15 do 17 i kad su se kupali oko 20, nakon toga je bio samnom cijelu noć do jutra, kao što sam već pisala to je bio 7 mj. 2007.
Evo da se i ja priključim , namjeravam roditi u Mekrukuru i trenutno pohađamo njihov tečaj i baš smo jučer imali obilazak rodilišta . I evo par infomacija koje nam je dala sastra nas je vodila:
- suprug može biti s nama odmah nakon pripreme( brijanje i klistriranje) i sve do kraja poroda - obavezno donjeti svoje odjelo kapu , i masku
- za pripremu obavezno donjeti svoj WC papir
- spavačica , šlape i ogrtač dobijemo njihov
- nakon poroda sljede dva sata promatranja koje provodimo na krevetu na hodniku
- smještanje u dvo- ili trokrevetne sobe , postoji i apartman koji se plaća 600kn i također je dvokrevetan i jedino što ima svoju kupaonicu i u njemu su dozvoljene posjete ukoliko se ne radi o zimskom periodu gripe kada su posjete u sobe zabranjene . Također je napomenuto da se apartam ne može rezevirati već kada dođete u bolnicu ako je slobodan možete ga tražiti u suprotnom vas smještaju u obične sobe.
- bebe su s majkama cijelo vrijeme osim na zahtjev majke se odnesu oko ponoći i vračaju u 6 sati ujutro
-potrebno je za bebe donjeti pelene ako ih želim prematati u jednokratne , u suprotnom ih prematamo u bolničke platnene pelene
- svakako potiču dojenje , jedino ako majka zahtjeva da se dijete odnese tokom noći tada ga sestre u dječjoj sobi nahrane na bočicu.
Uglavnom ja sam bila zadovoljna obilaskom i kada bi sve to tako bilo i u praksi bilo bi dobro .
Vidjet ćemo!
pozdrav!
Eto mislim da je ovo sve skoro pa tako i u praksi, jedino kaj su njihove šlape one obične gumene ne baš prikladne za zimu, dakle bolje je poslije poroda imati svoje isto tako ja sam se presvukla u svoju spavačiću jer su mi njihove bile užasno velike pa sam imala dekolte do pupka u njimaa drugo jako su grebave tako da su me smetale za prsa nakon dojenja.
mislila sam si uzeti svoje šlape i ogrtač i jednu spavačicu za svaki slučaj.
jel se može tuširati bez papuča jer se dosta spominje da je dobro imati gumene papuče da se može u njima tuširati?
Kad sam ja bila, bilo je sve kako su vama rekli na tečaju. Ja sam se tuširala bez šlapa jer mi se činilo zbilja čisto.
mimoza žao mi je da si imala tako ružno iskustvo.
Da njihove gumene šplape su odlične za tuširanje, istina je da je dosta sve čisto i svako jutro čistačice peru kupaone, ali ipak ja sam se tuširala u šlapama, nisam htjela riskirati.rinče prvotno napisa
U Merkuru sam rodila u ljeto 2005. Kako je bila rizična trudnoća, morala sam tamo ležati 2 mjeseca. U to vrijeme sam, vjerujte mi, upoznala situaciju u rodilištu. Ne znam je li se što promjenilo u ove dvije godine što se tiče smještaja, ali onda su uvjeti bili katastrofalni. Čudim se da se nije dogodila neka teška zaraza širih razmjera. U početku sam bila smještena u sobe neposredno nasuprot rađaonice. U sobi nas 5-6, uvijek krcato, pomiješane mi na čuvanju i one koje su tek rodile, čistačice dolazile jednom dnevno da istom krpom obriše bez problema pod, i noćne ormariće (1x u 2 tjedna), i krevete. Higijena nula. Zamislite, ljeto, znojimo se, a kreveti se presvlače jednom u 2 tjedna. A WC, to je posebna priča. Nas desetak i sve koje su bile na pripremi za porod(klizma) na 2 Wc iz pretpotopnog vremena. Da ne govorim o krikovima i urlicima koje smo slušale cijele dane, a pogotovo noći. Zamislite, mi koje tek moramo roditi. Sestre su uglavnom bile ljubazne, ali neke su se znale izvikati na nas, da ne govorim koliko puta sam ih morala podsjećati da moram dobiti lijekove, za infuziju sam se sama morala brinuti, a kada bi iscurila dobro smo morale promisliti koja je sestra dežurna i hoće li vikati na nas (Zorica je ovdje bila the worst). Naravno, svaka čast velikoj većini sestara (posebici Marini)Ja znam da su preopterećene, potplaćene, da ih je premalo, ali ipak nismo ni bile krive što smo završile tamo. Da ne duljim, na carskom sam u sali pobrala bakteriju zbog koje mi rana nije zarasla 2 mjeseca. Ja i još njih puno koje smo rađale na carski taj tjedan u Merkuru.
žao mi je što si imala tako grozno iskustvo , no mislim da su prošle godine obnavljali odjel babinjača tako da su sada dvo ili trokrevene sobe i po dvije sobe dijele jedan wc , tako da ovo što su nama pokazali mi se činilo dosta dobro.
Odjel babinjača je prije dvije godine bio friško obnovljen tako da sam i ja nakon tri dana intenzivne prebačena u dvokrevetnu sobu gdje smo dijelile kupaonicu s još jednom sobom. Tamo je, dakle situacija bila daleko bolja u odnosu na sobe preko puta rađaonice i sanitarnog čvora gdje se primaju trudnice spremne za porod. Znam da se pričalo da se i rađaonica namjerava obnavljat a je li se je do danas, to ne znam. Nadam se, za dobrobit svih, da se je obnovila jer oni su uvjeti bili za 19. stoljeće a ne 21.