Dva puta sam bila na hitnoj u Merkuru.Lažne uzbune!
24.10.oko podneva mi je ispao čep i trudovi su se pojavili.Oko 18 h su bili svakih 8' i lijepo sam se otuširala i otišla u rađaonu,ali su me poslali doma,jer su trudovi prestali,tj.razrjedili su se.Odmah po izlasku iz bolnice počelo me šarafiti,ali MM i ja smo to pripisali pregledu.Naime,obzirom da sam prvorotkinja pretpostavlja se da će to trajati neko vrijeme...ali mene je počelo opako šarafiti na samom izlazu iz bolnice.Mjerili smo trudove i zapisivali dužinu trajanja trudova,te moj subjektivan osjećaj boli.Nazvali smo ih oko 3h,25.10.ali su mi rekli da ne dolazim ukoliko ne krvarim,trudovi nisu ispod 5' ili mi vodernjak nije pukao.
Tako sam trpila trudove do 26.10.do 6h,kada su se trudovi spustili ispod 8'. Imala sam ih na 15,pa 10,pa 8' ali tada bi najčešće prestali na 1-1,5 h i onda ponovno 15,10,8',...
Bila sa ljuta,luda i zabrinuta. Kada sam došla u bolnicu i kada su me prikopčali na ctg,trudovi su opet prestali. Nisam mogla vjerovati,ali imala sam svoje bilješke!!!
Kada me liiječnik pregledao izjavio je da sam 7 cm otvorena. Nitko sretniji od mene!!!
Bila je smjena,ja pred boksevima jer su svi bili puni.Sestara i primalja sve u duplo.Njihova interna zezancija, u nekim trenucima i nezgodna za uši!
Za dva sata su me smjestili u boks,ali kako su mi trudovi stali dobila sam drip.Nisam dobro reagirala jer mi se trudovi nisu spuštali ispod 8'.Oko 12.30 došao je dr Žuvala i skočio mi na trbuh3x.Samo sam 1x imala trud (ctg je pokazivao 49),a ostalo su mi oni pomogli.
Primalj me zarezala u posljednjem tiskanju,jer su ramena zapela.Prije nego li je porod počeo primalja Marina,kojoj sam neizmjerno zahvalna me stlno posjećivala.tu i tamo mi masirala leđa(iako me nisu boljela,godila mi je pažnja),sve mi je objasnila,bila je beskrajno strpljiva.Čak mi je i tekla da ona čeka do zadnjeg pa tek onda reže.
Moj se porod malo zakomplicirao,jer sam bila otvorena,nisam reagirala dobro na drip,vodenjak je otišao još u 9h,a beba se nije spuštala.Kada su me porodili utvrdili su da je pupčana vrpca jedva 50 cm duga i da se bebili zbog toga nije spuštala. Primalja Marina je nakon što je dr utvrdio da je posteljica čitava,još 3x provjeravala i zvala dr i glavnu sestru. Nije morala,ali je to učinila. Ja sam Slavonka,muž Podravec i nemamo nikakvih utjecajnih poznanstava.
Dr me zašio nekom novom tehnikom,da je neka sestra koju do tad nisam vidjela (nešto je tražila),ustvrdilada me prekrasno sašio,te je nagurala još njih 8 da vide to remek djelo.Tu me malo bilo sram,pa sam se pokrila spavaćicom...
Dr mi je pjevao dok me šivao,Dalmoš...Jako se bojim igle,pa mi je dao dvije da nisam niti osjetila.Ustipio me za nogu,i dok sam ja ispitivala čemu to,dobila sam dvije inekcije tako da nisam niti osjetila šivanje.
Zbog ovo dvoje ljudi,SESTRE MARINE I dr ŽUVALE,koji je otišao u Zadar,porod mi je iskustvo koje ću definitivno ponoviti na istom mjestu!
Bila je jedna koja je urlikala da se cijeli kat orio.Ništa joj to nije pomoglo,samo su je svi izbjegavali!
Ne razumijem kako netko može bacati se po krevetu,ne slušati liječnike niti dozvoliti da se pogleda kakva je situacije dolje,ako želi to dijete. Bitno je ostati razuman,slušati ih i tada će ti sve objasniti,pomoći ti i prije nego li tražiš pomoć!
Moj porod,a rodila sam na silu,bez trudova,trpjevši od 24.-26.10.,meni je zbog ovo dvoje ljudi prekrasno iskustvo...