Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 97 od 97

Tema: Glukozni test!?

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sretno!

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Mene zanima da li se za vrijeme tih 2 sata smije ići piškiti, jer čula sam da se ne smije a ja ne znam kak ću to izdržati. Za jelo još nekak budem ali ovo, ne znam kak je vama ostalima. Planiram ići ovaj tjedan pa molim cure koje su bile da mi odgovore jer me to baš brine i stalno odgađam.

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni nisu ništa bili rekli da ne smijem na wc! :shock:

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

možeš na WC, pa ne mjere šečer u urinu
    ako ti zabrane, reci im da su to bapske priče 8)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa

Nekad i mjere.

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja danas bila na VV...

Možeš piškiti i piti vode
    ... krv vade iz prsta 4 puta - natašte, pa 30, 60 i 120 minuta nakon što popiješ glukozu koja je malo zakiseljena.

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Lidali,kakav ti je nalaz? Nadam se da je ok...
    I jesi se morala naručiti?Koliko si imala glukoze za popit,jer su meni kad sam to radila u bolnici dali u šalici od kave,dok sam u domu zdravlja dobila pola litre!

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

imenjakinjo jesi li uspila šta sa dijabetičarima? nemam pojma jesu li se vratili, nadam se da će ovaj tjedan, nemaju valjda toliko love za lampanje po capetownu :shock:

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

stella, nalaz mi je u ponedjeljak - vadili su mi i hemoglobin HbA1c.

Nisam se morala naručiti, došla sam tamo oko 9 i 15 i oko pol 12 sam bila gotova.

Dobila sam za popiti oko deci i po glukoze koja je već bila zakiseljena, ali rekla mi je sestra kod koje sam se upisivala da je mogu dodatno zakiseliti ako mi nije dovoljno... najbolje je ulit ju u sebe na eks, pa kud puklo
    Nije bilo tak strašno, ali me pukla takva žgaravica da sam se nakon te glukoze cijelo vrijeme lagano natakala gaziranom Jamnicom (Rennie zabranjen dok nije sve gotovo)

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mayaa,nemam nikakve informacije,eto nadam se da budu tebe kontaktirali.Dijeta mi loše ide,svaki dan uspijem u kljun ubacit i koji slatkiš,ali ne pretjerujem

Lidali
    pa ovi na VV su onda super,em dobiješ manje količinski za popit,vade ti iz prsta,a ne iz vene,još smiješ pijuckat i jamničku )
    Iskreno se nadam da će ti i nalazi bit super!

lidac2004

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa

ako ti zabrane, reci im da su to bapske priče 8)
    meni su mjerili.
    dala sam urin prije glukoze i onda nakon dva sata.
    nisam smjela nista piti ili jesti, niti setati niti ici na wc.

lidac2004

Početno

OT, Stella, tek sad vidim da ce Jana dobiti bracu :D

mazi busu .

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja nisam smjela ići ni piškiti, niti ništa jesti ni piti nakon što sam popila tu glukozu koje je bilo sigurno više od 2 dcl. Uspjela sam nekako izdržati. Nakon 2 sata su mi vadili krv i uzeli mokraću. Ustvari ja sam dva dana išla, prvi dan su mi vadili krv i uzeli mokraću natašte, a drugi dan isto krv i mokraća ali 2 sata nakon što sam popila glukozu. Ja sam to radila u lokalnom domu zdravlja, a izgleda da ima više metoda ispitivanja, jer i ja sam čula da su neke vadile nakon 30 min., pa 1 sat ... Uglavnom nalaz je u redu.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Nina prvotno napisa
    Ja sam jaaako za to da OGTT postane rutina.
    Ni sama,naime nisam dobila bas previse kila,nisam imala nikakve probleme ni simptome,nitko,ali bas nitko u obitelji nema dijabetes.
    Pa ipak-ja sam ga dobila u trudnoci. Secer je bio toliko los da se nije dao popraviti samo dijetom,vec sam si morala spricati inzulin,3 puta dnevno i mjerit secer 6 puta dnevno.
    A taj test sam radila iskljucivo na moje inzistiranje.Valjda intuicija ili sto.
    Sama pretraga mi uopce nije bila nista preteska ili fuj.
    Stoga svakome preporucam da ode,ako ima mogucnosti.

Puse svim trbuhekima
    Čini se da sam ja sad u istoj situaciji kao i ti, sudeći prema zadnjim nalazima, zbog kojih su me već sada u 9. tjednu poslali na OGTT. Nadam se da ipak neće biti toliko drastično da si moram špunte davat. Eto do sada nisam ni znala da se dijabetes može pojaviti u trudnoći. Zanima me da li na to utječe stres ili samo debljina ili što već jer nitko ga u obitelji nema. Isto tako me zanima da li su te stavili na par dana u bolnicu jer mi kažu da ovdje u Puli to rade da bi se trudnici posebnom prehranom malo stabilizirao taj šećer a onda ti još daju strogu prehranu za doma. U petak sam posjetila i stranicu dijabetes.hr i htjela sam ostaviti upit na njihovom forumu, ali mi nikako nije prihvaćalo e mail adresu. :? Možda jer je yahoo, nemam pojma.

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Samo da javim, moji nalazi da bolji ne mogu

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam uspjela to nekako obaviti, u drugom pokušaju (prvi put sam sve povratila) i nalaz nakon dva sata mi je 6.1

Meni se to čini još u granicama, ali mi je doc rekao da donesem ako bude preko 6, pa sam zvala sestru i veli mi nek sutra ipak dođem jer je to baš granično i da ćemo vidjeti da li će me doc kud slati dalje ili samo dijeta. No, kako mi je djed bio dijabetičar (od kad se ja sjećam, a i prije), a i dvije tete su, sve se nekako bojim da nećemo stati na dijeti...

Tražila sam neke tablice o vrijednostima i opasnostima u trudnoći, ali nisam našla na brzaka ništa previše korisno (bilo bi zgodno da je to isto negdje na portalu).

Vi koje ste iskusne u toj problematici, što mislite koliko mi je nalaz ustvari loš?

Nije meni problem dijeta, imala sam toliko raznih poteškoća u ovoj trudnoći, prošla je završila kiretažom, tako da je to ono što me najmanje muči, jedino se nadam da neću zaglaviti negdje na kakvim pretragama...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pegasus,ja nisam u HR,zivim vani Ovdje nije ta praksa da trudnicu s dijabetesom ostavljaju u bolnici.
    Ja sam odmah nakon OGTT-a,kad se vidjelo da je secer visok,dobila uputnicu za dijabetologa.Tamo sam morala kao na neki mali tecaj prehrane,dobila upute kako,sto i kad smijem jesti,dobila aparatic za mjerenje secera,inzulin i pen za spricanje inzulina.
    Meni je to puno draze nego lezat zbog secera u bolnici,a i cini mi se da su to i veci troskovi za njih,neznam koliko im se to isplati :/ .

Nadam se da sam barem malo pomogla odgovorom,ako te jos sto zanima,samo pitaj

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Razina šećera natašte nesmije biti veća od 6.1 (raspon od 3.8 - 6.1), a pod opterećenjem (2 sata nakon uzimanja glukoze) 7.8 - sve unutar tih granica je OK.

HbA1c uredan nalaz 3.5 - 5.7

Hera, tvoj nalaz je skroz OK.

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Lidali, super za tvoje nalaze!! :D :D

Svima nam želim da nam nalazi do kraja budu ok,a onda da se rode naša preeeeslatka dječica!

Pika2

Početno

Inače sam trudna 34 tjedna, bila sam uvijek mršavica i na mirovanju sam natukla do sada 19 kg. Slijedeći tjedan idem na kontrolu kod doktora što znači da ću biti trudna 35 tjedana i da li je glupo tražiti doktora uputnicu da napravim glukozni test. Inače mi prsti otiču, beba je velika, nizak tlak imam i rekao mi je da ću ranije roditi. Da li je tko od vas išao tako kasno raditi glukozni test ?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja nisam isla tako kasno,ali znam za slucajeve kod kojih je i tako kasno raden ogtt.
    Jos uvijek ti preostaje 5 tjedana do termina,a to je puno ukoliko se potvrdi sumnja na dijabetes.Bar u tih 5 tjedana mozes drzat dijetu. Stovise vrlo,vrlo je vazno bas da na kraju secer bude u redu,puno je manja sansa da beba padne u hipoglikemiju nakon poroda.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Molim vas treba mi vaš savijet jer sam strašno zabrinuta!
    Jutros sam išla raditi OGTT i zabilježeno mi je prvo 5,4 (uredno) a nakon 2 sata 8,95
    Kada sam vidila, rasplakala sam se jer sam se prepala. U 37+5 sam tjednu i doktor mi je rekao da je beba velika već sada. To mi nije važno ali ne bih htijela da beba ima još neke posljedice zbog toga.
    Moj doktor je na godišnjem i ja sada pokušavam dobiti njegovu zamjenu, ne želim odma u bolnicu dok mi ne kaše svoje mišljenje.Ali jako sam zabrinuta.
    Također mi je u nalazima krvi zabilježen protein kao = LAG.OPAL. zna li tko što to znači.

Zabrinuta trudnica
    POMAGAJTE

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Drage curke, ja sam u 20. tjednu trudnoće i na zadnja dva pregleda očitan mi je šećer u mokraći. Inače sam se udebljala dosada 4 kg i ne osjećam se loše. Moj ginić to ne drži nečim zabrinjavajućim, ali on je inače takav cool tip, pa se pitam ukoliko mi se na sljedećem pregledu pokaže šećer u urinu, a tada ću biti u 24. tjednu hoću li zakasniti na taj glukozni test i moram li na njega ići? Jeli već sada pravim grešku što ne idem napraviti test? Može li u ovom stadiju trudnoće šećer ikako naškoditi bebici? Pusa svima

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa neka ti da uputnicu za OGTT test, nije zgorega da se prebaciš na zdravu ishranu (bez šečera, bez bijelog brašna, krumpira, bijele tjestenine...)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nicky, ja bi ti preporučila da obavezno ideš na ogtt test i provjeriš svoj šećer.Ja sam ga otkrila isto preko urina.Moj gin je bio ok, i dosta je pazio ali svejedno uz svu prehranu nisam mogla spustiti na normalnu razinu a nisam imala toliko veliki da uzimam inzulin,jednostavno sam sklona šećeru kako je gin rekao. Uvijek sam bila na nekoj granci i malo više. ALI, nakraju se pokazalo da beba raste jako velika i to od 35 tjedna tako da mi je pokazano 10 dana prije termina da mi je beba već prešla 4,5 kg. To je jedna od pojava kod šećera. Termin mi je 12.02. i malo me strah kolika će mi beba biti i hoće li sve biti ok. Doktor je samo rekao da obavezno napomenem u rađaoni da sam imala malo veći šećer tako da djetetu ne dođe slabo zbog naglog pada šećera prilikom poroda.
    Želim samo reći da ne shvaćaš ništa olako i da paziš što jedeš i puno šetaš i piješ vode.
    Bolje spriječiti nego .....

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Hvala na odgovorima. Ja sam isto razmišljala o laganoj dijeti već sada. Pričekat ću još sljedeći pregled pa ću otići n a testiranje.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Bozi tebi želim sve najbolje na porodu. Bit će sve ok, danas su u bolnicama pripravni za takve stvari. Pozdrav mom lijepom gradu Dubrovniku.

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nicky, svakako otiđi na testiranje.Isto možeš napravit pretragu HgA1C (obično vađenje krvi) i to ti pokaže prosjek šećera zadnja tri mjeseca,a nije gadno kao ogtt kad moraš pit onaj glupi šećer.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Stella, vidiš i ja sam o tome razmišljala, da za početak napravim ponovo uobičajeni test krvi budući sam jedan već radila na početku trudnoće i sve je bilo ok. Sada me trenutno muči viroza, pa kada se oporavim krećem u akciju.

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni je taj prosječni bio ok,jer kad sam radila ogtt sam povraćala,pa sam si sama mjerila 2 dana prije i poslije jela s aparatićem (posudila od prijateljice) i sve je na kraju bilo ok.Al stavrno je važno da budeš sigurna da nemaš povišeni šećer.
    Brzo ozdravi da što prije to prekontroliraš.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Moj ogtt nije prosao bas kako sam se nadala
    Dobila sam do 26. tjedna jedva 4 kg i kako nisam u nekim rizicnim skupinama, bila sam uvjerena u to da je taj test cista formalnost.
    Rezultati su mi bili:
    nataste 4.5
    30 min. 8.5
    60min. 8.3
    120min. 9.0
    Nisam jos bila kod doktorice (idem sutra), ali pocela sam se odmah kad sam dobila nalaze pridrzavati one dijete od 1800kcal.
    Ono sto mene najvise zanima, a i zabrinjava je inducirani porod. Dosad sam svugdje nasla u tekstovima na netu da se porod inducira ako do termina ne krene sam. Da li je tako bas u svim bolnicama, konkretno u rijeckoj? Ili mozda tamo uzimaju u obzir i da li se glukoza u krvi dijetom drzi u granicama normale, pa ako glukoza u krvi u redu i beba nije prevelika, pustaju da porod krene prirodno i nakon termina?
    To ne mogu pitati svoju dokroticu jer sam iz slavonskog broda, a tu nikako ne zelim roditi, nego u Rijeci ili jos dalje.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Jos samo da dodam da je moja beba dosad bila po uzv uvijek do tjedan dana manja od gestacijske dobi izracunate po zadnjoj menstruaciji, a i ovulacija (isla sam na folikulometriju) je bila 17., a ne 14. dc. Po svemu tome ispada da imam dobre sanse ici na indukciju jer je predvideni termin poroda (po zadnjoj m) raniji od onog prema uzv i datumu ovulacije.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam imala TD, prenijela sam 4 dana i rodila bi na svojim trudovima da voda nije bila zelena
    i još beba nije bila u pravilnom položaju
    4kg

bitno je da se šečer stavi pod kontrolu prehranom

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Nisam ga radila ni sa prvom ni drugom trudnocom...niti me ko pit'o niti sam ja spominjala mada sam bila stim testom upoznata...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da li je netko od vas radio profil šećera u bolnici Sv. Duh (OGTT mi je nakon 2 sata pokazao vrijednost 9.3, na osovu čega me doktor i šalje u bolnicu)? Zanima me koji je postupak, znam da mogu nazvati telefonom, ali trenutno je vikend. Da li se prvo potrebno naručiti za pregled kod nekog od doktora, koji će me nakon toga naručiti u bolnicu za tu pretragu ili je neki drugi postupak. Ostaje li se u bolnici cijeli dan, tj. da li se prenoći?

moni-Š

Početno Re: Glukozni test!?

Citiraj mojemalo prvotno napisa
    Dali svaka trudnica mora napraviti taj test...nisam sigurna ni dali se tako zove ali mislim na provjeru šećera u krvi...ja sam u 27-om tjednu i nitko mi ništa ne spominje ? Dali je to O.K.?

mislim da se namš radi ćega brinutmene su poslali na tes poslje termina i imala sam povišen šećer i ko zana koliko dugo a za 3 dana sam rodilazdravog i velikog ( 54cm i 4070kg) sina prirodnim putem bez komplikacija

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

MGrubi, hvala na odgovoru. A u kojoj si bolnici rodila?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

bok curke! radila sam ottg test. nataste je vrijednost bila 5,2 a nakon one grozne case ''slatkog'' i 120 min je 4,9. moze li mi netko reci dali je to uredu?

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ne može biti bolji!

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja preporučujem labos u studentskoj poliklinici. Sestre i doktorice su sve odreda upravo zlatne, vrlo ljubazne i lake ruke s iglom, imaju i knjigu dojmova koja je ispunjena samim pohvalama ekipi

Oni rade ovakvu verziju OGTT-a:
    Natašte daš urin i vade ti krv iz pregiba ruke. Dobiješ dvije plastične čaše otopine glukoze (standardna veličina čaše koja ide uz aparate za vodu). Iako sam se prema forumskim iskustvima pripremila na stravu i užas i moguće povraćanje, popila sam ih ko od šale, bez ikakavog problema :D
    Mislila sam ponijeti limun jer oni to dozvoljavaju, dapače...ali sam ga zaboravila i na kraju mi nije ni trebao.

Iduća dva sata ne smiješ ništa jesti ni piti ni piškiti. Ako želiš možeš se smucati okolo po kvartu ali oni preporučuju da je ipak najbolje biti na miru ta dva sata, tako da sam ih prosjedila u njihovoj čekaonici u kojoj uvijek ima debela hrpa novina za ubit vrijeme.

Dvadesetak minuta prije isteka vremena mi je već bilo toliko sila piškit da sam mislila da ću umrijeti i požalila sam se sestri koja se nasmijala i rekla da sila boga ne moli i nek se slobodno popiškim nešto ranije, da neće bitno utjecati na test.

Onda ti ponovo vade krv, iz druge ruke i rezultati su gotovi već isti dan popodne. Ma, mrak je ekipa

Inače, ja sam išla na OGTT zbog povijesti dijabetesa u obitelji ali kuc-kuc, za sada me nasljeđe zaobilazi

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

OGTT sam radila prije tri godine na Vuk Vrhovcu i to u prilično kasnom stadiju trudnoće jer su primjetili da imam strašno puno plodne vode (izgubila sam 12kg na porodu!!!). A i otac mi je bio dijabetičar.
    Popiti koncentrat glukoze za mene je bio užas. Bez obzira na upozorenja morala sam ga saprati s još jednom čašicom vode. Nalazi mi nisu bili dobri, a kad sam došla doma imala sam takav hipoglikemični napadaj da sam jedva došla od WC-a do kreveta i pojela sam, doslovno gutajući, pol kutije Domaćice da dođem k sebi. Nikad više.
    I onda ne kužim - kak čovjek ne bi imao loš rezultat kad te napucaju s neprirodnom količinom glukoze.

To više neću ponoviti. Nedugo nakon toga sam čula u Laboratoriju Breyer kako su protiv takvog maltretiranja trudnica - njihov test nije takav udar na metabolizam.

Šećer mi je (urin testiran kod dr., a krv doma na aparatiću), inače, bio uredan tijekom cijele trudnoće. Jan se rodio prekrasan, nimalo zgužvan... plivao je u olimpijskom bazenu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kakvi su ti bili rezultati testa i sto su ti rekli za terapiju?
    Kolika je bila beba?

I sama imam trudnicki dijabetes,pa me zanima...

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Trudnice koje imaju granicni secer ili poviseni trebale bi kontrolirati secer i kod kuce.
    Ako nemate aparatic samo se sa nalazima javite na Vuk Vrhovec (ako niste inace tamo) sestri Bernardici na prvom katu.
    Dobit cete aparatic, a doktor ce vam napisati doznake za trakice.
    Dok ne dobite trakice mozete ih kupiti i sami, cijena im se krece cca oko 250 kn za 50 komada (ovisno o aparaticu kojeg imate).

Oni aparatice dobivaju od tvrtki koje ih proizvode u velikim kolicinama tako da vam za to ne treba doznaka, dobit cete ga gratis

Sretno svima koji se bore s dijabetesom

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Nina prvotno napisa
    Kakvi su ti bili rezultati testa i sto su ti rekli za terapiju?
    Kolika je bila beba?

I sama imam trudnicki dijabetes,pa me zanima...
    Ak mene pitaš - na testu opterećenja bio je, mislim, oko 11, ali mi je u svakodnevnim testovima bio normalan. I čudno da sam tako odreagirala naknadno pumpajući veliku količinu inzulina.

Jan je bio 3,5kg. Na svojih 50kg dobila sam 18kg, od čega sam na porodu izgubila 12kg. Porodila sam se 36h nakon što mi je krenula plodna voda, a te je bilo toliko da sam poplavila Sv Duh.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

cure, ja imam skroz drugačiji nalaz, upravo podigla pa me zbunio, glukoza 3.71? zašto je imam premalo i jeli to opasno u trudnoći?

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj božana prvotno napisa
    cure, ja imam skroz drugačiji nalaz, upravo podigla pa me zbunio, glukoza 3.71? zašto je imam premalo i jeli to opasno u trudnoći?
    Ja isto ima 4.0, to je isto ispod granice, i mene zanima jeli opasno u trudnoći. :?

Scila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Pozdrav , vidim da odavno nitko nije nist apisao u vezi OGTTa , meni je gin dao uputnicu nakon 2. spontanog, međutim na nalazu nema referentnih vrijednosti, pa vas molim da mi pomognete isti očitati ,
    natašte je bio 5,4, a nakon 75 grama glukoze i 2 sata cekanja 6,9, je li to OK.
    Iskreno mislim da je moguce da nije uredan nalaz jer su me stavili da cekam 2 sata u jednom od ureda na pedijatriji i to prepunoj roditelja i malih bebica.(heloo ja sam ipak imala dva spontana i niej mi baš najlakša stvar u žživotu gledati tudu djecu, pogotovo jer mi je nedavno bio zadnji spontani).Svaki put kad bi sestra ulazila i izlazila iz sobe jer je uzimala stvati otuda , ja bi vidjela te preslatke bebice, i ... ne znam , ne zelim da ovo zvuči kao pravdanja. ali ipak kazu da se ne treba uznemiravati i slicno...

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •