Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 97

Tema: Glukozni test!?

mojemalo

Početno Glukozni test!?

Dali svaka trudnica mora napraviti taj test...nisam sigurna ni dali se tako zove ali mislim na provjeru šećera u krvi...ja sam u 27-om tjednu i nitko mi ništa ne spominje ? Dali je to O.K.?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mislim da je OK ako nema indikacija za taj test (dijabetes u obitelji, previše kila). Ja sam ga upravo jutros napravila, morala sam zbog previše dobivenih kilograma: u 36 tjedana trudnoće +15 kila.

corina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno OGTT

ja sam išla negdje u 26 tjednu, i mislim da to idu sve trudnice.. zato pitaj doktora kad bi ti to trebala ići, reci mu da si mislila voditi i supruga s obzirom da se to 2 sata čeka,....
    meni je recimo bilo loše nakon što sam popila toliko šećera.....a bila sam sama
    to je moje mišljenje...[/list]

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ponesite dva limuna za iscjedit sok u glukozu; dopušteno je i mijenja gadni okus glukoze u malo više zaslađenu limunadu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam u srijedu narucena za taj test oggt,mislim da se tako zove,pitala sam ljecnicu dali moram ici na to,rekla je da ona salje svaku trudnicu u
    27tjednu trudnoce,neovisno koliko ona kila dobila.

lidac2004

Početno

ne moras ici ako nema indikacija za to- dijabetes u obitelji, previse kila ili prevelika beba.

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Limun nažalost nije svugdje dozvoljen :/ Meni u DZ Centar to nisu
    dozvolili dok navodno na SD-u to daju....
    Taj test je test opterećenja glukozom i trebao bi se raditi ako postoje sumnje u povišeni šećer, odnosno ako dobiješ previše kila, genetska opterećenost i sl., inače nema potrebe to raditi niti bi se trebalo raditi rutinski....

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Meni taj test uopće nije bio grozan, a žene su mi napričale svakakve jezive priče, kao da je normalna pojava bljuvanje nakon testa. S obzirom da sam niskotlakaš, navikla sam progutati žličicu šećera ako mi se počne mračiti pred očima ili rastopiti puno šećera u vodi... Test mi je bio bezveze, čak sam i jedva čekala da drmnem tu glukozu jer ništa nisam smjela jesti, pa sam već vidjela zvjezdice pred očima. Popila sam slatku vodicu gotovo u jednom gutljaju i jedva čekala doručak.

Inače, radili su mi ga samo jednom, oko 10. tjedna trudnoće kad sam bila smještena u Petrovu na promatranje.

mojemalo

Početno

A puno vam hvala...danas sam bila i et osim što me doc zajebucnila za spol (ipak je dečko) rekla mi je da sam dobila previše kilograma ( trudna sam 26+1) od početka do sada sam natukla 8 kg da će me slati sljedeći mjesec na taj test...eto ti ga sad na. Ali hvala vam na informacijama!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Meni je ogtt bio koma iskustvo, nije mi se bljuvalo, ali sam bila na rubu da izgubim svijest. Radila sam ga u 28. tjednu, moja gin u prvoj trudnoći šalje sve trudnice, a u idućim trudnoćama ovisno o dobivenim kilama, veličini bebice, i prijašnjem ogtt-u.

Što se tiče dobivanja kila, ja sam do 25. tjedna dobila 3, pa do 29. još 3 :shock: , do 32. još 3, i dalje ništa.

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja idem sutra na ogtt.Danas sam bila kod dr Kosa u Viliju, i iako je beba ok (saznali smo da je muško ),imam puno plodove vode i mjerio mi je trbuh centimetrom,pa po tome ispada da mi je visina trbuha 31,što kao treba bit isto tjednima trudnoće,a ja sam trudna 26 tjedana.Dobila sam 9 kg.i u prvoj trudnoći sam u bolnici dok sam ležala radila ogtt jer mi je nalaz šećera u krvi bio graničan,ali test nije uspio,jer sam povraćala svu glukozu.Ne znam kako će to sve skupa ispast sutra u DZ :/ Isto mi je rekao da moram napravit pretragu hemoglobinaA1C,pa jel netko to radio od vas?

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

meni je to bilo OK
    nikakva mučnina, jedino što je dosadno sjediti 2 sata
    (mada bi mi to sada odgovaralo, samo sjediti i gledati u jednu točku, eventualno pročitati neki časopis)

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Eto, ja opet popila i odmah ispovraćala glupu glukozu i opet ništa od nalaza
    Ima li još kakv testšto bih doma tokom dana možda nekako mogla kontrolirati šećer?

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

stella HbA1c ti rade iz krvi i on ti pokazuje tromjesečni prosjek šećera. Doma možeš izmjeriti ako znaš nekog dijabetičara na aparatić.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam jaaako za to da OGTT postane rutina.
    Ni sama,naime nisam dobila bas previse kila,nisam imala nikakve probleme ni simptome,nitko,ali bas nitko u obitelji nema dijabetes.
    Pa ipak-ja sam ga dobila u trudnoci. Secer je bio toliko los da se nije dao popraviti samo dijetom,vec sam si morala spricati inzulin,3 puta dnevno i mjerit secer 6 puta dnevno.
    A taj test sam radila iskljucivo na moje inzistiranje.Valjda intuicija ili sto.
    Sama pretraga mi uopce nije bila nista preteska ili fuj.
    Stoga svakome preporucam da ode,ako ima mogucnosti.

Puse svim trbuhekima

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj stella prvotno napisa
    Eto, ja opet popila i odmah ispovraćala glupu glukozu i opet ništa od nalaza
    Ima li još kakv testšto bih doma tokom dana možda nekako mogla kontrolirati šećer?
    ajde pođi na forum od udruge dijabetičara. meni su bili fenomenalni, ekipa se odmah organizirala i posudili mi glanc novi aparatić za mjerenje glukoze.
    evo ti link pa vidi;

http://www.diabetes.hr/forum/viewtop...r=asc&start=30

jesu me malo bili ispeplašili ali to im je valjda profesionalna deformacija. ljudi su stvarno sjajni

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam jaaako za to da OGTT postane rutina.
    Ni sama,naime nisam dobila bas previse kila,nisam imala nikakve probleme ni simptome,nitko,ali bas nitko u obitelji nema dijabetes.
    Pa ipak-ja sam ga dobila u trudnoci. Secer je bio toliko los da se nije dao popraviti samo dijetom,vec sam si morala spricati inzulin,3 puta dnevno i mjerit secer 6 puta dnevno.
    A taj test sam radila iskljucivo na moje inzistiranje.Valjda intuicija ili sto.
    Sama pretraga mi uopce nije bila nista preteska ili fuj.
    Stoga svakome preporucam da ode,ako ima mogucnosti.

Puse svim trbuhekima

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja sam ga radidila tek u 30.tjednu....iako sam dobila previše kg..sve je u redu :D

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Večeras ću saznat može li mi jedna poznanica posudit aparatić za mjerenje.Sad ću probat na ovom forumu dijabetičara saznat kako bih trebala vadit, tj. znam da bih trebala vadit npr prije jela,pa nakon jela,ali ne znam u kojem vrem. periodu.
    Mayaa, ili druge ako to znate,slobodno mi javite.
    Hvala vam na pomoći.

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nadam se da si pogledala link koji sam ti dala, tamo si mogla vidit kako su ljudi stvarno bili spremni pomoć. eto, ja sam im svoj aparatić vratila iako nisam morala jer sam računala na to da nažalost nekome negdje sigurno treba. možeš im se sigurno obratit, oni će ti najbolje znat reć šta i kako. nisam im niti pitala aparatić, oni su mi ga zapravo na silu ugurali

pa im evo još jednom i ovim putem šaljem

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Čitala sam tvoje i njihove postove i zbilja si se obratila divnim ljudima.Sad sam se registrirala,ali još mi nisu poslali mail da se mogu ulogirati,pa još ne mogu postati.Tamo sam pročitala da je idealno vađenje 90 min nakon jela,pa bih samo to još s njima provjerila.
    Jesi ti bila onda na dijeti od 1800 cal do kraja trudnoće?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam imala trudnički dijabetes
    mjeri se 1,5h nakon jela

držala sam se te prehrane kako sam znala a bilo bi mi puno lakše da sam imala knjigu od Montignaca koji bazira prehranu na namirnicama niskoglikemijskog faktora , pa sam usprkos trudu "griješila" na nekim namirnicama
    toplo preporučujem tu knjigu

mene je brinula težina bebe ali mi nisu rekli da postoji opasnost hipoglikemije kod bebe

bilo je tema o njemu na ovom forumu

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Eto, sutra ću onda otići na HbA1C vađenje, i vadit krv prije jela, i 1,5 cnakon jela ako dobijem večeras aparatić, i bilježit rezultate,pa ćemo vidjet dalje.Hvala

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam dobila dijetu od 1800 kcal, imaš je na stranici od harni. držala sam je se, onako
    bila sam i u bolnici na vađenju profila šećera i rezultati su bili manje više ok. mene je najviše plašilo šta sam pila litre, litre i litre vode i nekad bi osjetila onu slatkoću po jeziku. nekako sam sama osjetila da bi to moglo bit to. ništa, dobit ćeš znači svakako aparatić, mjeri i drži se uputa. sigurna sam da će sve bit u redu. jedino se pripremi da ćeš rodit veeeliku bebu :D ali i da nećeš izbjeć epiziotomiju

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja nemam potrebe za tekućinom,niti taj osjećaj slatkoće...
    A što se velike bebe tiče, i Jana je bila 3700 i 50 cm, rođena mjesec dana ranije,i jedva sam je rodila,i ni tad nisam izbjegla epi,a tko zna,ako ova beba krene na termin,mogla bi imat sigurno više nego Jana.Pa već me sad hvata jeza!!!Al nek mi to bude najgore kaj će me zadesit,a samo nek beba bude dobro.

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ali eto, kad taj osjećaj slatkoće niti pijenje vode nisu mjerodavni, šta možeš nego iskontrolirat šećer.
    ma ne brini se zbog poroda, o tome ćeš mislit sutra

zapravo nemaš nimalo razloga za brigu dok ne vidiš rezultate. moguće da si i u ovoj trudnoći na granici sa šećerom. bit ćeš na dijeti 1800, ali svo zlo u tome.
    znam da te trta ali aaajde, daj malo optimizma

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Vidim iz vaših postova da ste mnoge mirovale dva sata nakon što ste konzumirale glukozni napitak; meni su međutim, nakon toga rekli da se za dva sata vratim. Nitko mi nije rekao da moram mirovati u međuvremenu. Ja sam lijepo šetala po trgovačkom centru i svoj šećer možda i potrošila. Moguće da je i zato nalaz dobar!?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja je beba rodena sa 2 900 g ,tako da ni to s ogromnom bebom nije uvijek istina.

Sto se tice mjerenja,ja sam dobila aparatic.Morala sam mjerit neposredno prije jela i 2 sata nakon jela.

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Jutros natašte sam izmjerila 3,7 na aparatiću, doručkovala sam jogurt i crni kruh,izmjerila 90 min poslije 5,8.Na dijabetes forumu piše da se vadi 90 min nakon jela, a neke od vassu vadile 2h nakon jela.Sad sam zbunjena...

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Tih pola sata ti nije toliko bitno. 2h nakon obroka se računa da dosegne vrhunac pa ti u bolnici kad rade profil mjere svaka 2h u 24h. Rezultati su ti super!

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Već sam zaboravila kako su nas i čime u bolnici hranili,pa sad smišljamšto bih pojela za ručak,pa bih opet tako izvadila iz prsta krv prije i poslijeručke,pa tako prije i poslije večere.Neki savjet za "bolnički" recept za ručak je dobrodošao
    Drž'te fige da sve bude ok.

A sad biser naših zdrastvenih ustanova: kako sam u petak vadila krv prije pijenja glukoze,taj nalaz je bio 4, a nalaz urina je nestao!!! Kažu sestre da urin nije niti dan!Eto,i kako ih uvjerit u suprotno,i ne mogu vjerovat da su toliko nepažljivi pri uzimanju i spremanju uzoraka krvi i urina!!!!

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Bolnički dijabetički ručak ti je uglavnom juha (ako se ona vodica u bolnici može tako nazvati), jedan komad posnog mesa na žaru, povrće i krumpir/riža/tijesto. Desert je voće ili kompot bez šećera ali ga je bolje konzumirati između ručka i večere a ne neposredno nakon ručka.

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

baš sam :D zbog tvojih rezultata. nego jesi li bila ili ideš u bolnicu zbog vađenja profila šećera?
    tamo će ti vadit nešto puno puta u 24 sata. ja sam vadila taj tromjesečni profil šećera i nikako nisam mogla skužit dok mi moja dr. opće prakse nije "nacrtala" - kod te se pretrage na neki način mogu utvrdit visine šećera u zadnja tri mjeseca. navodno u krvi ima nečeg šta snima informacije.
    ala jesam ga zapetljala...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

hemoglobin snima zadnja 2 mj kretanje šečera

i stella ako želiš provjeriti taj šečer onda trebaš pojesti nešto što će opteretiti tvoju gušteraču a to je: npr. čokoladni namaz na bijelom kruhu, kukuruz, kolači... pa onda mjeri šečer 1,5h nakon jela i ako ti je preko 7,5 (mislim) tvoj organizam ne može izlučiti dovoljno inzulina i to ti je to

mjeriti nakon niskoglikemijskog jela nema smisla jer će biti šečer nizak bez obzira

inače krumpir, bijela riža, bijela tjestenina, bijeli kruh, kukuruz su sve namirnice koje se ne preporučuju (krajem 8mj sam ih sve izbacila jer mi je šečer usprkos dijeti skočio na 7,2, da sam znala bi ih ranije izbacila)
    dolazi u obzir samo integralno i riža dugog zrna

ja nisam mjerila prije jela nego ujutro natašte, i onda poslije ručka i večere , tako svaki dan

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mayaa,baš si me i nasmijala
    Stigao je nalaz i hemoglobina,koji kaže vrijednost 5,8 što je unutar prosjeka.Prije ručka izmjerila 3,8, 2 h nakon ručka (juha,pire krumpir,paradajz sos,i kuhana junetina) 4,8, mogla bih sad popodne unijeti malo "zabranjenih" stvari,pa probat izmjerit kako je MGrubi preporučila.
    Nisam to u bolnici vadila,već sam se danas sama pikala i mjerila na aparatiću za šećer koji mi je posudila prijateljica na jedan dan.

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa zar je hemoglobin to nešto iz čega se vidi razina šećera u zadnjih par mjeseci :?
    totalna sam truba u laboratorijskim nalazima

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Hemoglobin (HbA1c) nastaje ne-enzimatskom glikacijom slobodne amino skupine na N-kraju β-lanca hemoglobina A0. Razina HbA1c proporcionalna je razini glukoze u krvi. Budući da glukoza ostaje vezana na crvene krvne stanice sve vrijeme njihovog života, određivanje HbA1c ukazuje na srednju dnevnu razinu glukoze u krvi tijekom protekla 2 mjeseca. Određivanje HbA1c se stoga smatra vrlo važnim dijagnostičkim alatom u praćenju kontrole ishrane te terapije u liječenju dijabetesa. Učinkovita kontrola glukoze u krvi vrlo je važna u prevenciji ketoze i hiperglikemije te može smanjiti pojavu i ozbiljnost kasnih komplikacija dijabetesa, kao što je retinopatija, neuropatija, nefropatija te srčana oboljenja.
    Referentne vrijednosti:
    Muškarci i žene: 4,0 – 6,2 mmol/L

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

odoh ja malo OT ali kako se onda zove pretraga na kojoj sam bila; tromjesečni profil šećera :?

hemoglobin i to su dvije različite stvari ?

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

To je ISTA stvar. Tu piše dvomjesečni ali meni su svaki put navodili kao tromjesečni i svaka tri mjeseca ga i radim.

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Evo,sad sam izmjerila 6,3
    Jela sam kruh i 2 zdenka sira u 19:15h, i nakon toga pijuckala capuccino iz automata na poslu s 1 natrenom,pa ajte sad još recite,koje su vrijednosti normalne uzimanjem uzorka iz prsta na ovom aparatiću?
    Sad sam pala u bed ((

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Da te malo smiri
    Glukoza je najznačajniji izvor energije, potreban kako za mišićni rad, tako i za sve procese u organizmu, uključivši i rad mozga.
    Nakon unosa hranom u organizam i apsorpcije iz crijeva razinu glukoze u krvi regulira jetra, koja osigurava održavanje razine unutar precizno određenog raspona. Razina glukoze u krvi pokazuje fluktuacije kod svakog pojedinca koje ovise o tjelesnoj aktivnosti i vremenu proteklom od konzumiranja jela. Ove fluktuacije su dodatno povećane kod brojnih patoloških stanja kod kojih razina glukoze u krvi može biti povišena (hiperglikemija) ili smanjena (hipoglikemija).
    Referentne vrijednosti:
    Muškarci i žene: 4,4 – 6,4 mmol/L

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zar je moguće da i tjelesna ne/aktivnost utječu na razinu glukoze?Naime,tokom dana sam cijelo vrijeme nešto radila,a od 17 h do 21 h sam bila na poslu i samo sjedila, a u tom vremenu je bio i moj zadnji obrok.
    Da vas ovdje nema,ja bih već otišla na živce ovih par dana.Imam još dobra tri mjeseca do termina,i ne znam kako ću se ja nosit sa svime.Prvo moja prva trudnoća od početka do kraja neizvjesna,pa sad i ova,ja ne mogu shvatit kako se sve mora skupit u jednoj osobi...
    Baš se jadno osjećam,pa se nemojte ljutit što malo iznosim osjećaje naglas.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da,da,vazna je tjelesna aktivnost! Meni je dijabetolog rekao da cak ako se jaako zazelim komada torte ili slicno,neka ga onda i pojedem,ali da ga uplaniram kao meduobrok i odmah potom odem na jednu setnju brzim tempom.
    Znam kako ti je,al tjesi se sto je to za 3 mj. gotovo,a i najvecu ces nagradu imati u narucju

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala Nina.
    Evo,natašte izmjerila 3,8.SJoš danas imam aparatić,pa ću mjerit nakon jela,i vidjet kako će se kretat.

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

evo malo cu OT; bilo bi zgodno kad bi na portalu postojao tekst o dijabetesu, odnosno uputa za sve trudnice koje imaju problema da se jave u dijabetičke udruge. meni je slučajno palo na pamet otić na njihov forum i tamo izložit svoj problem. ljudi su se pokazali stvarno fantastični; da nije bilo njih ja bi vjerojatno kupila taj aparatić za mjerenje šećera koji, čula sam, košta oko 600 kn. a dragi ljudi iz udruge dijabetičara su mi ga posudili. možda da netko iz rode stupi s njima u kontakt ili nešto slično ?

btw, oni tih aparatića imaju mooore, braun ih im poklanja da bi kasnije kupovali njihove trakice koje su skupe do besvijesti

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Bila sam danas na uzv kod dr Kosa- i još uvijek imam dosta plodne ode,i bebia je veća po dimenzijama,a i trbuh mi je po cm veći nego bi trebao bit.Napisao da nastavim s dijetom, tj smanjenim unosom ugljikohidrata,pa za tri tjednna opet na uzv,u međuvremenu opet kontrola šećera.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evo, ja sam baš jučer radila svoj jubilarni treći OGTT (dva u prvoj, jedan u drugoj trudnoći) i savjet je bio 2 sata odmora. Nije mi teško palo, jer sam imala odličnu sugovornicu za ćakulanje i mislim da su rezultati točniji ako se odmara, jer tjelesna aktivnost direktno troši glukozu iz krvi.

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I ja sam dobila uputnicu za vaditi OGTT i to na VV.
    Zanima me je li potrebno naručiti se i oko koliko sati ujutro je najbolje doći.
    ... smije li se i tamo složiti limunada (beba mi je jako visoko, i sve što u mene uđe vrlo rado želi van...)

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Lidali,u običnim labosima po domovima zdravlja se ne treba posebno naručiti,ali svakako ti je bolje doći što ranije,jer to traje 2 sata, tj. imaš vađenje krvi natašte,pa u nekim labosima i unutar 2 h,ali znam da bi vađenje trebalo bit 2 h nakon popijene glukoze i ne smiješ ništa jesti u tom međuvremenu.

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

stella, tnx na odgovoru,
    znam proceduru, nego, s obzirom da mi je na uputnici naznačen Vuk Vrhovec, a ja orijentirana na sve drugo samo ne tamo mislila sam da netko zna baš za to konkretno mjesto.
    Hvala još jednom

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •