Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Temeljac za juhu

  1. #1
    devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    679

    Početno Temeljac za juhu

    Ako sam dobro shvatila, radi se zapravo o koncentriranoj, "jakoj" juhi koja se porcionira i služi kasnije za kuhanje juha, zar ne? :? Sjećam se da smo jeli izvanrednu goveđu juhu u Plješivičkoj kleti i da je mama prokomentirala kako sigurno imaju izvrstan temeljac....

    E sad, zanima me točno što je temeljac, kako se priprema (za goveđu juhu), kako se čuva i kako se kasnije koristi (npr. kad u receptu piše "stavite temeljac za juhu").

    Hvala unaprijed i sretno probavljanje blagdanskih delicija...

  2. #2
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    temeljac je juha skuhana od povrća (povrtni t.) ili mesa i/ili kostiju (mesni t.) i služi kao temelj za druga jela, tj. za podlijevanje rižota, umaka i sl, dakle umjesto vode da bi bilo ukusnije
    prvi put čujem za temeljac za bistru juhu jer ta juha JEST temeljac

    ja temeljac radim tako da stavim meso i povrće kao da normalno kuham juhu, samo ne dodam paštu na kraju nego procijedim i stavim u frižider
    obično to potrošim odmah pa ne znam za čuvanje, ali par dana u fridžu bi moglo izdržat

    inače moji roditelji su kuhari i dosta vremena sam provela po restoranskim i hotelskim kuhinjama pa sam ponešto i pokupila

  3. #3
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    da
    skuhas najnormalniju juhu. procijedis je i spremis u frizider ili u skrinju
    i to je to

  4. #4
    devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    679

    Početno

    Koja je onda razlika između temeljca i juhe? :?

  5. #5

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,951

    Početno

    po meni jel ima u sebi rezance ili ne

  6. #6
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj devet_mjeseci prvotno napisa
    Koja je onda razlika između temeljca i juhe? :?
    nema razlike osim što juha u funkciji juhe služi kao predjelo, a juha u fumkciji temeljca kao dodatak jelima.

  7. #7
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    da, razlika je u pašti (rezancima)

    a ako radiš krem juhu od povrća onda dinstano povrće zaliješ temeljcem i to je jedini primjer kojeg se ja mogu sjetiti da se juha radi od temeljca

    samo što ja to gotovo nikad ne radim nego zalijem vodom i zavegetiram

    ako kuhaš povrće na lešo zgodno je tu vodu iskoristiti, a ne baciti ju jer je u njoj ostalo puno korisnih tvari iz povrća

  8. #8
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj aries24 prvotno napisa
    da, razlika je u pašti (rezancima)
    mi jedemo juhu bez rezanaca
    i zovemo je "juha"

  9. #9
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    i ja ju jedem bez pašte, onih 2x godišnje kad kuham mesnu juhu, inače smo na kremastim povrtnim

    ali da, dobro si objasnila da to ovisi o fumkciji

  10. #10
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ja pišem naslijepo, a ti

  11. #11
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    ja bih znala raditi riblji temeljac, od ribljih glava , kojeg bi onda koristila za šugove s plodovima mora. Isto tako ako bih koristila meso bez kostiju za nešto, onda mi je te kosti bilo žao bacati pa bi ih skuhala u običnoj vodi bez ičerga i zamrznula (tekućinu, ne kosti, njih bih nakon kuhanja bacila)

  12. #12
    devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    679

    Početno

    A ja mislila ne znam kakva filozofija... Hvala vam cure

  13. #13
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    drugi put kad budeš kod mame na ručku pohvali joj temeljac za juhu

  14. #14
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Zna li netko ima li gdje za kupiti kocki za riblju juhu?
    Bas mi je zatrebala za ovaj Badnjak (na kraju sam se snasla duzom procedurom - skuhala liggnje pa tu vodu upotrijebila kao temeljac), ali ako mi zatreba nesto za na brzinu.

  15. #15
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Citiraj Mony prvotno napisa
    Zna li netko ima li gdje za kupiti kocki za riblju juhu?
    Bas mi je zatrebala za ovaj Badnjak (na kraju sam se snasla duzom procedurom - skuhala liggnje pa tu vodu upotrijebila kao temeljac), ali ako mi zatreba nesto za na brzinu.
    prvi put čujem za te kocke. Ali nije loša ideja!

  16. #16
    ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Njemacka
    Postovi
    853

    Početno

    Ja osobno temeljac i juhu razlikujem po koncentraciji.

    Juha je one gustoce da se odmah moze jesti ili koristiti za neka druga jela.

    Temeljac napravim tako da iskuham sve sastojke ali s manje vode. Tako dobivenu gustu tekuciju razdijelim u manje porcije i zamrznem, te koristim po potrebi.

    Ova terminologija je iskljucivo moje tumacenje stvari, da si bolje predocim za sto kupujem namirnice.

  17. #17
    petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb-Trnje
    Postovi
    2,136

    Početno

    pravi temeljac, onak kuharski školski i jest jače koncentriran.

  18. #18

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    I koje sve povrce stavljate u temeljac? Moje cure su do nedavno obozavale temeljac u kojem je brokula i karfiol, sad nema sanse da to dvoje ni primirisu u kuhanoj varijanti. Znaci, ostaje mi mrkva, luk, celer...sta jos?

  19. #19

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    980

    Početno

    koraba,peršin.............ja isto ne volim ni pomirisati brokulu

  20. #20

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Moje cure je jos jedino vole pohanu ili npr. pecenu u rerni skupa s krompirom. Jer krompir pospem sa persinom i crvenom paprikom pa onda brokula nekako preuzme taj okus....prije su se davile u rizi s brokulom. Sad doslovno nema sanse da pojedu nesto s cim se brokula kuhala.

  21. #21

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    980

    Početno

    Negdje sam pročitala da od sveg povrća djecu ne treba forsirati na brokulu zbog nekog pojmanemamkaksezove sastojka,jer su neki ljudi na taj sastojak preosjetljivi..............da ne dužim meni se od brokule povraća čim ju primaknem ustima.Doslovce mi se želudac diže na povraćanje :/ Dora ju jede do sad bez problema.

  22. #22
    ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Njemacka
    Postovi
    853

    Početno

    Citiraj Zorana prvotno napisa
    I koje sve povrce stavljate u temeljac? Moje cure su do nedavno obozavale temeljac u kojem je brokula i karfiol, sad nema sanse da to dvoje ni primirisu u kuhanoj varijanti. Znaci, ostaje mi mrkva, luk, celer...sta jos?
    Kod mene se taj temeljac zna pretvoriti u "ciscenje frizidera krajem vikenda". Znaci, osim standardnih mrkvice, luka i celera, ubacujem unutra sve sto trenutno imam u frizideru.
    Jos me nema ko zafrkavati zbog cvjetace ili brokule ili neceg drugog/treceg, no ako beba voli ono sto mama jede u trudnoci onda nemam brige .

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •