Recept sam dobila prije oko godinu dana od moje dobre prijateljice Mironije, to je jedan od njenih specijaliteta, a pošto je stvarno dobar (ako volite lagane deserte sa sirom), zaslužuje i njeno ime. Pa eto:
TIJESTO:
1/2 kutija Petit keksa
1/2 margarina
KREMA:
1/2kg svježeg sira
2 kisela vrhnja
sok 1 limuna
4 žlice brašna
15 žlica šećera
4 žumanjka
+ snijeg od 4 bjelanjka
Za tijesto izmrviti kekse i pomiješati sa margarinom - najlakše u multipraktiku - ne dobijete pravo tijesto već sipku brašnastu smjesu koju možete i žlicom sipati u kalup - sipajte pola smjese na dno kalupa.
Za kremu sve zajedno promiješati, snijeg dodati na kraju.
Kremu staviti na tijesto u kalup, na to staviti ostatak tijesta, tj. posipajte ostatak po kremi i poravnajte to lagano.
Peći na 200 stupnjeva dok keks ne poprimi lagano zlaćanu boju.
Savjet: ostavite tortu da se polako sasvim ohladi, za to joj treba čitavo popodne ili preko noći, tada ju stavite na par sati u frižider i nakon toga se može skinuti obruč kalupa i torta se lako reže (ja još nisam uspjela otkriti način kako skinuti i dno prije rezanja, ali nas to uopće ne smeta).
Ako ne stavite tortu u frižider na par sati da se to sve skupa dobro stisne, vjerojatno ćete ju jesti žlicom iz kalupa. Međutim, kad nam se to jednom desilo, uopće nas nije smetalo.
U slast!![]()