Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: JL Služba za uhođenje 'neposlušnih' učenika

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno JL Služba za uhođenje 'neposlušnih' učenika

Datum objave 10.01.2007 20:57
    Zadnja izmjena 10.01.2007 20:57
    Pošalji na mail Ispiši Komentiraj

--------------------------------------------------------------------------------
    Događaji dana

Služba za uhođenje 'neposlušnih' učenika
    Piše: Ivana Kalogjera-Brkić
    Foto: D. Tadić, R. Šuvar, B. Konjević, T. Zorić, Vrančić
    --------------------------------------------------------------------------------

Tekst pravilnika radna je verzija o kojoj će svoj sud još izreći Nastavničko vijeće te vijeća roditelja i učenika, a na snagu bi trebao stupiti već tijekom drugog polugodišta

ZAGREB - Zagrebačka XV. gimnazija, popularni MIOC, uvodi službu za praćenje učeničkih izostanaka koja će svake večeri, nakon 20 sati, telefonom ili SMS porukom, izvještavati roditelje da njihova djeca taj dan nisu bila na nastavi!

Roditelj kojem iz škole stigne poruka takvog sadržaja bit će dužan u roku od tri dana osobno doći u školu. Uz to, škola više neće opravdavati liječničke potvrde bez pismene izjave roditelja da je njegovo dijete bilo bolesno. Izostanci su jedan od velikih problema hrvatskog školstva.

Prema podacima Ministarstva, prošle godine svaki je srednjoškolac u prosjeku izostao 69,5 sati, od toga 8,5 sati neopravdano. Veronika Javor, ravnateljica XV. gimnazije, kaže kako su njihovi učenici po broju izostanaka ispod državnog prosjeka. Svaki je učenik lani u prosjeku imao 65 opravdanih i 2,6 neopravdanih sati, no u školi, koja je po rezultatima jedna od najboljih u Hrvatskoj svejedno nisu zadovoljni.

- Nakon provedbe nacionalnih ispita osnovali smo tim za kvalitetu i napravili detaljnu analizu stanja da bismo vidjeli na koji način naši rezultati mogu biti još bolji. Kao jedan od problema iskristalizirali su se izostanci, pa smo odlučili donijeti taj pravilnik - kaže Javor. Tekst pravilnika radna je verzija o kojoj će svoje mišljenje dati nastavnici, roditelji i učenici.

Na snagu bi trebao stupiti u drugom polugodištu, najvjerojatnije u veljači, a povlastica za učenike je da jedan ili dva dana u polugodištu mogu izosti bez ispričnice. Jedini je uvjet da svoj nedolazak u školu najave razredniku. U školi su primijetili da velik broj učenika dan prije testa ili kada se žele javiti za višu ocjenu ostaje kod kuće uz dozvolu roditelja.

Da bi se spriječile takve roditeljsko-učeničke makinacije, uvodi se i pravilo da se učenici koji su izostali od jednog do tri dana, kad se vrate na nastavu, više neće moći javiti, nego će o tome hoće li odgovarati ili pisati test odlučiti njihovi nastavnici.

Razrednici će ubuduće ispričavati samo izostanke u ukupnom trajanju od 32 sata tjedno, a sve više od toga opravdavat će ravnatelj. U svakom će se razredu osnovati i tročlana učenička komisija koja će uskakati u problematičnim situacijama.

Za učenike koji tijekom godine izostanu manje od sedam dana uvest će se nagrade: škola će ih voditi na nagradni izlet, pokloniti im USB stikove ili nešto slično.

U drugim školama za sada ne planiraju donositi slične pravilnike. - Naše je pravilo da učenik, ako je bolestan jedan dan, mora donijeti liječničku ispričnicu, a kada kaže da mu je slabo, zovemo roditelje da dođu po njega - kaže ravnateljica VII. zagrebačke gimnazije Ljilja Vokić.

Njezin je stav da djeca marikiraju iz raznih razloga: zbog svoje komocije, negativnog stava o nekom predmetu, a nekada su i umorni pa im je ujutro teško ustati, a neki na taj način izražavaju i svoj otpor prema redu.

Ravnateljica X. gimnazije Roksanda Krnić-Smolčić kaže kako i kod njih svaku ispričnicu liječnika mora potvrditi roditelj. - Nema tog pravilnika koji će regulirati problem izostanaka ako ne postoji dobra suradnja roditelja i škole - kaže Krnić-Smolčić.

Crno tržište ispričnica

- Ako dijete ima više od 30 neopravdanih sati, zovemo socijalnu službu. Djeca često donose lažne liječničke ispričnice, a nerijetko ih nabave roditelji. Crno tržište liječničkih ispričnica u Zagrebu je vrlo rašireno.

Ono najbolje funkcionira u Sesvetama i Novom Zagrebu, a cijenu su svega 10 do 20 kn - otkriva Jakov Bevanda, ravnatelj Elektrostrojarske i obrtničke škole u kojoj svaki učenik godišnje skupi 12 do 17 neopravdanih sati.

'Ovim se ne rješava uzrok problema'

Svjesni smo da puno “markiramo”, no također smatramo da rješenje tog problema nije uvođenje “policije za izostanke” jer se on tako neće riješiti. Stručno vodstvo MIOC-a prvo bi trebalo vidjeti zašto učenici uopće toliko izbjegavaju nastavu.

Mislim da je jedan od razloga i to što se pravilnik škole uopće ne poštuje, a i raspored je loše organiziran. Jedan dan imamo tri do četiri teška predmeta, dok se za neki drugi dan uopće ne moramo pripremati - objasnila je jedna od maturantica XV. gimnazije i dodala kako postoje profesori koji ne poštuju pravilo da se u jednom tjednu mogu pisati tri testa pa ih se piše više. Smatra kako se novim pravilnikom samo se pokušavaju sanirati posljedice bez otkrivanja gdje leži uzrok problema.

- Novi pravilnik nas neće spriječiti u markiranju. Naći ćemo ‘rupu u zakonu’ jer je vrlo vjerojatno da ga svi profesori i razrednici neće ozbiljno shvatiti - prokomentirala je miočanka Iva. Prema riječima Alena Delića, predsjednika vijeća učenika u XV. gimnaziji, veći problem od izostanaka su neopravdni izostanci koje roditelji svojoj djeci opavdavaju.

- Za rješavanje problema izostanaka više bi se trebalo usredotočiti na povećanje odgovornosti kako učenika i razrednika tako i samih roditelja jer ako oni dopuštaju svojoj djeci ‘markiranje’, sumnjam da će bilo kakav pravilnik to uspjeti regulirati - zaključio je na kraju Delić. (G. V.)

Zagrebačka XV. gimnazija uvodi pravilnik za sprječavanje izostanaka

• Uvodi se služba koja će svaku večer javljati roditeljima da su njihova djeca markirala

• Roditelj koji dobije poziv dužan je u roku od tri dana doći u školu

• Škola više neće priznavati liječničke ispričnice bez pisane izjave roditelja da je dijete bolesno

• Nakon što izostane cijeli dan iz škole, učenik se više neće moći sam javiti za odgovaranje

• Izostanke u trajanju dužem od 32 sata tjedno ispričavat će ravnatelj

• Tročlana učenička komisija će u problematičnim situacijama pomagati razredniku i ravnatelju u odlučivanju treba li nekom učeniku opravdati izostanke

• Škola će novčano nagraditi učenike koji izostanu manje od sedam dana tijekom godine

Veronika Javor
    ravnateljica XV. gimnazije

- Donošenjem Pravilnika o izostancima ne mislimo trenirati strogoću. Pravilnikom želimo postići to da su učenici više pod kontrolom, da su više u školi. On bi trebao poticati i radne navike učenika i njihov osjećaj prema obvezama, no definitivno će pomoći i roditeljima koji često ne znaju gdje su im djeca.

Ljilja Vokić
    ravnateljica VII. gimnazije

- Izostanci su velik problem, no pravila bi trebalo propisati Ministarstvo, a ne svaka škola za sebe. Iz iskustva mogu reći da su često gori roditelji nego djeca. Ne biste vjerovali što sve roditelji ne opravdavaju svojoj djeci. Mi već duže vrijeme ne uvažavamo isprike roditelja ako učenik markira jedan ili dva sata u danu.

Drago Bagić
    ravnatelj II. gimnazije

- Donošenjem Pravilnika o izostancima neće se puno postići. Markiranje je kompleksan problem koji se ne može riješiti samo sankcijama. Djeci treba postati normalno da idu u školu, a zato je u školstvu potrebno učiniti niz promjena. Prvo treba program učiniti zanimljivim.

Roksanda Krnić-Smolčić
    ravnateljica X. gimnazije

- Mi ne razmišljamo o donošenju takvog pravilnika. U jednom razredu provodimo pilot-projekt u sklopu kojega razrednik jednom tjedno, a po potrebi i svakodnevno, roditeljima e-mailom šalje podatke o izostancima i ocjenama. No, to je dragovoljan projekt tog razrednika koji zahtijeva velik angažman.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a to su neke kgb metode ili kaj?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    bolesno.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Veronika je fakat tvrdo zasjela u ravnateljsku fotelju....

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Viš kak je moja razrednica bila napredna, ona je još prije dvajst godina zvala moju mamu čim mene nema

No, sjajni su mi odgovori učenika, doista, ne pitaju se u čemu je problem i ne rješavaju uzroke, već udri po posljedicama. Bljak.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    bolesno.
    :?

meni je taj način kontrole kao u 1984

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Veronika je fakat tvrdo zasjela u ravnateljsku fotelju....
    je... kad sam gledala upisne liste - bilo mi je sve jasno. djeca od 68 bodova, pa do cca 59. onda neka posebna lista za direktan upis, pa onda još i treća lista za upis po odluci ravnatelja... :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

u petak idem tamo na seminar

mene je strah

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene je strah

pa reci da si rospija, a da ti je frendica vještica!

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne znam jesam li ja grozna ili kaj
    al volila bi dobit SMS u kojem pise da mi junior taj dan nije bio u skoli

mislim
    ja jos dan danas ne mogu vjerovat kaj sam radila svojoj mami

zivjeli smo na dvije etaze
    gore je bio njihov stan, a dole nase sobe
    i onda bi mene moja mama dosla budit da idem us kolu
    al sam ja teska na budjenje
    pa se morala spustat niz stenge po 3-6 puta
    obicno bi svaki put otvorila vrata od sobe i rekla ajde digni se, moras u skolu, svaki put za okatvu visim glasom

i onda bi ja ponekad, kad bi ja skuzila da je topot koraka po stengama fakat uznemirujuci, a posteljina jos topla i primaljiva tako da mi se bas nije dalo ic van na hladnocu kliznula bi na brzaka iz kreveta i stala iza vrata

mama bi otvorila vrata, vidjela da me nema u sobi i vratila se svojim obvezama uvjerena kak sam se ja ljepo spakirala iotisla u skolu
    a ja bi se vratila ukrevet i spavala do podne 8)
    negdje u doba kad bi se trebala vratit iz skole ljepo bi se obukla i dosla "doma" tj. na kat
    pitala kaj ima za jest
    ona bi mene pitala kakje bilo u skoli
    ja reko ma super je bilo
    i to je to

na prvom polugodistu treceg srednje imala sam ukor pred iskljucenje zbog neopravdanih, a moja mama je ovak :shock: :shock: gledala u razredniu i govorila pa nemoguce, SVAKI dan je isla u skolu...
    je da, jesam, mos si mislit....

uglavnom, poucena svojim iskustvom, ja cu vjerovatno zavirit i u ormare da budem ziher da su klinci bar iz kuce izasli...
    citam neki dan sanju dolezal kak veli da se muci sa svojim tinjedzerima i kaze, ma mucim se, a u biti su super, jer da su ko ja kad sam bila u njihovim godinama....

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako ja imam povjerenja u svoje dijete - onda ne dozvoljavam da mi se netko petlja u odgoj na ADMINISTRATIVAN način. sve ostalo je stvar dogovora.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja cu bit sorcie kad odrastem 8)

u biti se ja nadam da ce moja djeca kad ce bit srednjoskolci nekak interaktivno pohadjat nastavu i da ce skolstvo u obliku kakvom je sad biti mrtvo

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ako ja imam povjerenja u svoje dijete - onda ne dozvoljavam da mi se netko petlja u odgoj na ADMINISTRATIVAN način. sve ostalo je stvar dogovora.
    Ide li tvoja kći u XV. gimnaziju?
    Ako ne ide - na koji se način TEBI petljaju u odgoj?!

Srednja škola (još uvijek) nije obavezna, a osim toga učenici i njihovi roditelji imaju mogućnost biranja škole koju će upisati.
    Osobno podržavam pluralizam kako nastavnih programa tako i školskih pravilnika. Mislim da svatko treba imati slobodu izbora prema osobnim potrebama i afinitetima.

Sadržajno - ovaj tek PRIJEDLOG - školskog pravilnika nije mi nimalo simpatičan, no mislim da mjerodavnu ocjenu o njegovoj (ne)prihvatljivosti mogu donijeti samo profesori i roditelji učenika XV. gimnazije.

Markiranje u SŠ je velik problem - mislim da je neozbiljno relativizirati - makar i nemušt pokušaj njegovog rješavanja.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja mislim da će odustati kad dobiju račune za SMS

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

no@, dobro došla na forum. ne znam tko si, jer kroz ova 4 posta na podforumu škola - to ne mogu zaključiti. naime, nisi se predstavila.

moje dijete ide u gimnaziju, i to je dovoljno da bih napisala svoje mišljenje. sljedeći puta pažljivo pročitaj ono što komentiraš, kako ne bi pogrešno protumačila ono što je napisano. a to si upravo napravila.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bi potpisala ovu vjesticu

no@, clanak je objavljen u JL, a ne u listu koji citaju samo profesori i roditelji učenika XV. gimnazije pa shodno tome svi mozemo komentirati i davati (ne)mjerodavne ocjene o njegovoj (ne)prihvatljivosti

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sorciere: hvala na dobrodošlici

sorciere, Mukica: pažljivo sam pročitala sve napisano; Naravno da svi imaju pravo komentirati - uostalom papir i forum sve podnose - no pitanje je na koji način i na kojoj razini.
    Mi na ovom forumu, kao ni oni u JL (barem nisu napisali) neznamo puno o problemima u MIOC-u, potrebama njihovih učenika, profesora i roditelja, svemu dosada (ne)poduzetom i načinu kako se došlo do predloženog pravilnika...
    Mislim stoga da je neprimjereno krenuti s generalizacijama iz "vlastite kože" tipa moje i potrebe mog djeteta su takve i takve, pa onda ja znam najbolje što njima u MIOCu (ne)treba...
    Uostalom ponavljam: Zašto bi sve škole bile jednoobrazne?!

MGrubi: postoje info sustavi/aplikacije kao što je sms - informativka. Jednostavni su za upotrebu i za školu besplatni .

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Takve metode nisu potrebne, pa mogu biti i uvredljive za roditelje i djecu između kojih vlada povjerenje. Ali očito ima vrlo mnogo onih drugih, pa škola pokušava, dijelom primjerenim, dijelom neprimjerenim metodama uvesti malo reda. U obavještavanju roditelja o izostancima i ponašanju njihove djece ne vidim apsolutno ništa loše. Osobno bi mi više odgovarao ovaj prijedlog iz 10. gimnazije o tjednom izvještaju elektroničkom poštom. Mislim da je takva vrsta komunikacije sasvim u redu, jer roditelji teško realizirati razgovor licem u lice više od jednom ili dvaput mjesečno. Inače, ja sam prije puno godina išla u Klasičnu gimnaziju i tamo toliko izostajanje nije bilo moguće, ne samo zato što bi roditelji bili obaviješteni, nego učenik s toliko izostanaka uopće ne bi mogao biti ocijenjen - morao bi izaći na ispit iz svih predmeta u popravnom roku. I toliko izostajanje bi se jako odrazilo na ocjene, jer su nam glavni bili predmeti u kojima je neophodan kontinuitet rada, kao što je to i u MIOC-u. Kaj se dogodilo s tom školom, pa još nedavno su bili uzorni?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ljudi, MIOC ne postoji vise od 15 godina. Ja sam tu skolu pohadjala prije 15 godina i tad se vec zvala XV. gimnazija. I masovno se izostajalo. Ok, ja sam bila druga krajnost, ja nisam nikad izostajala jer mi se nije dalo hvatat gradivo, ali drugi jesu.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Takve metode nisu potrebne, pa mogu biti i uvredljive za roditelje i djecu između kojih vlada povjerenje.
    Pa ako vlada povjerenje nema uvrede. (Mislim na odnos roditelja i djece)
    No problem je u školi koja kao ustanova zajedno sa profesorima nema povjerenja u djecu. To je žalosno.

Mada se takve metode uvode radi onih koji to stvarno na taj način čine, opravdaju izostanke bez znanja roditelja.

Ja sam markirala biologiju-Tko još markira biologiju????:? Možeš misliti koliko mi je dosadna profesorica bila, ali nisam se trudila opravdati to. Kad me razrednica pitala zašto, rekla sam joj istinu. I imala najveći mogući broj neopravdanih koji je bio tolerantan, a onda sam počela dolaziti, nije bilo izbora. Muljanje nije moj stil.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja bi samo nadodala da javno objavljivanje upisanih po diskrecijskoj odluci ravnateljice (ako propisi to dozvoljavaju, a pretpostavljam da da jer nitko ne bi na sva zvona objavio da radi nešto ilegalno) puno bolje i transparentnije od sadašnje prakse (ili mislite da postoji škola u Hrvatskoj u koju se ne upisuje mimo liste )

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja sam za to da im stavimo ogrlice ko u onom filmu s onim plavim debelim tipom i ako ne budu slušali .......... buuum

za sve brzočitače ovo je sarkazam.....

i još nešto zašto je danas troje srednjoškolaca provelo sa mnom sat vremena?

a praznici su? sa baba roga stilom ne bih daleko s njima došla

djeci je potrebno prići s druge strane ne da im se podilazi ,nego s njima razgovarati kao s ravnopravnima.....i onda rade čuda....

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

maria sig ti je pregenijalan.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

po tome sam jedino i poznata na ovom forumu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor