Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 63

Tema: Kontracepcija? Sta koristite? (TMI!)

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Kontracepcija? Sta koristite? (TMI!)

Too Much Information.

Zadnjih dana dosta mislim o kontracepciji mada nam se u 6 godina braka nije jos 'omaklo'. Znaci nikad nismo nista koristili ili furamo withdrawl method (ili MM). ALI posto smo (po mom misljenju) gotovi sa radanjem, nemogu nikako nezeljenu trudnocu izbacit iz glave. Stvarno neznam sta bi kada nam se bi omaklo...oba puta sam ostala trudna prvi mjesec pokusavanja...

Prijateljica mi govori (a ona koristi patch, ortho evra) da 80% parova sto koriste withdrawl metodu zatrudne. :?

Spirala, flaster, pilule mi ne sjedaju (a mozda i bi kada bi probala). Kondomi su za mene sasvim ok, MM nije bas opcinjen, ipak vise vjeruje sebi. (a prijateljica je ostala trudna nakon puknutog kondoma)

Pogotovo vi koje ste odlucile ne radjati vise sta koristite? Ili se igrate sa sudbinom ko ja?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Apstiniramo!

to je ipak najsigurnija metoda

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    Apstiniramo!

to je ipak najsigurnija metoda
    Ne zezaj. Ozbiljno se brinem!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne zezam te!

U istim smo govancima

pilule ne smijem zbog tlaka, spiralu već vidim da mi se popela do grkljana,a što mi preostaje kondom plus plus wm metoda

ne moram u detalje

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Nisi niodkakve pomoci!

Moram nesto izmislit'! :/

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

hehe trenutna kontracepcija nam je trudnoca)))
    ja sam pila tablete iako dok nisam nasla koje mi pasu mislila sam da cu izluditi.
    kada rodim ici cu na flastere

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Mejra's mommy prvotno napisa
    Nisi niodkakve pomoci!

Moram nesto izmislit'! :/
    žao mi je.....ja bi najrađe ovom svom čvaknula nekaj ko pokojnom mačku,al se on baš i ne da.....

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja MM, ko fol kroz salu, govorim da ide na snip snip. A muski ego se neda.

Neki dan cujem za double pregnancy. :shock: Ovo mi je sasvim novi pojam. Zenska ko fol ima dvije bebice u tibi. Jedna se treba roditi u decembru druga u maju. :? :shock: Toliko o trudnoci kao kontracepciji!!!

Moram probat ovo izguglat!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

trenutno na "vadi ga na vrijeme", a kad prođem 37.godina na spiralu, mada još neznam kako ću to preživjeti.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mozda ja ipak MM nagovorim na snip snip...

Bosanac je to, nevjerujem da cu uspjet'

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Re: Kontracepcija? Sta koristite? (TMI!)

Spirala, flaster, pilule mi ne sjedaju (a mozda i bi kada bi probala).
    :? a razlog, mislim zašto ti ne sjedaju?

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Re: Kontracepcija? Sta koristite? (TMI!)

Citiraj Suncem.m. prvotno napisa
    Spirala, flaster, pilule mi ne sjedaju (a mozda i bi kada bi probala).
    :? a razlog, mislim zašto ti ne sjedaju?
    Pilule sam probala na kratko nisam podnosila (davno), patch zbog toga sto ovdje nesto pricaju kao karcogen (povukli ovaj s marketa sto mi frendica koristila), a spirala bas zbog toga sto je spirala. :/

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Prije nekoliko godina pila sam triquilar (ili tako nekako) i nisam imala nikakvih smetnji.
    Čini mi se da su danas te tablete dovedene skoro do savršenstva i da se može naći ona koja ti odgovara.
    Možda da probaš. :/ Recimo ja sam uvjerena da neću nikada staviti spiralu. Ježim se od pomisli na to. A za tablete se probaj raspitati malo u gin. šta ti nudi i kaži mu koje su ti smetale.
    Inače često doktori znaju dat tablete bez pregleda. Mene je moj gin. naučio da nikada ne počnem sa kontracepcijom dao nisam dobila čiste nalaze pape.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

isiti problem imam i ja ...ne zelim ne planiranu trudnocu (prva se "desila") i jedino sto trenutno mozemo koristiti su kondom i wm

meni je zlo od tableta a pri tome spadam i u rizicnu skupinu (majka je ima rak u abdomenalnoj supljini, vjerojatno primarni na janicima). spiralu sam probala ali sam 5 mj uglavnom krvarila ili tockasto (pojedini dan) ili tokom menge u kontinuitetu obilno 10 dana...

s obzirom da zelim jos djece, ali NE SAD, gorespomenute metode su mi jedina opcija

ako uspijes nagovoriti muza na snip-snip javi kako ti je uspjelo jer mislim da ce to biti jedini nacin kad odlucimo da vise ne zelimo imati djece (a muski ego je uvijek problem )

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj saska7 prvotno napisa
    meni je zlo od tableta a pri tome spadam i u rizicnu skupinu (majka je ima rak u abdomenalnoj supljini, vjerojatno primarni na janicima
    Možda ja malo padam s Marsa i možda sam potpuno krivo informirana . Ispravite me ako je tako.
    Ali uvjerena sam da sam čitala da mnoge kontracepcijske tablete čak djeluju preventivno za sprečavanje nekih vrsta karcinoma......ma evo našla sam neki link pa vi vidite.
    Piše dosta toga o oralnoj kontracepciji, kada je koristiti a kada ne.
    (nemojte me krivo shvatit, nije da vas nagovaram na oralnu kontracepciju,
    nego se meni to uvijek činilo kao najoptimalnije riješenje)

cybermed-oralna kontracepcija
    Žene starije od 35 godina: u zdravih žena starijih od 35 godina i nepušačica dobrobit upotrebe OHK najčešće nadmašuje rizik te se OHK može uzimati do menopauze. Dobrobit se sastoji od prevencije ovarijskog i endometrijskog karcinoma, bolje očuvane mineralne gustoće kostiju te smanjenih klimakteričnih tegoba.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

moguce...
    cak i da sam u zabludi oko pilula, zlo mi je od njih i ne zelim to gutati..

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj saska7 prvotno napisa
    moguce...
    cak i da sam u zabludi oko pilula, zlo mi je od njih i ne zelim to gutati..
    e to je već druga stvar.
    Poštujem (i razumijem)

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam OK što se tiče tableta, ali ...
    želja =0, što ima katastrofalnu posljedicu na bračni život :/

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ljudi pa zar niko ne koristi dijafragmu, ja se raspitivala o tome kod ginićke i nije mi htjela preporučit jer se kao mora staviti 6 sati prije odnosa, meni je to bilo čudno, a kaže ona pa ne znate kad ćete imat odnos, a ja se mislim u sebi, na žalost znam nema više romantike ko nekad, sve se zna

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Školjkica prvotno napisa
    ljudi pa zar niko ne koristi dijafragmu, ja se raspitivala o tome kod ginićke i nije mi htjela preporučit jer se kao mora staviti 6 sati prije odnosa, meni je to bilo čudno, a kaže ona pa ne znate kad ćete imat odnos, a ja se mislim u sebi, na žalost znam nema više romantike ko nekad, sve se zna
    Ovo mi je tak blisko i istinito. Apstinencija uz pokoji zakazani termin 8), a jel komplicirano stavljati dijafragmu?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

pa mislim da ne bi trebalo bit niš komplicirano, slično kao mooncup pretpostavljam, nisam probala, a nikako da nađem nekog tko ima iskustva s tim da mi malo objasni

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evo i mene!
    Čekam drugo dijete i životne mi okolnosti baš ne idu na ruku za još koje dijete... barem ne skoro.

Htjedoh vas pitati ima li netko iskustva s Mirenom, vidjela sam letke pred ginićkinom ordinacijom.
    Iskreno, jezivo se bojim hormonalne kontracepcije, jer ne volim prčkati po hormonima, a još više se bojim nuspojava tipa one da temeljito ubije svaku želju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo o dijafragmi iz prve ruke, ali od pred 10-tak godina. Ako se dobro sjecam, trebala se umetnuti samo prije odnosa, a ne 6 sati prije. Umetanje nije problem, ali se prije toga treba dijafragmu premazati spermicidnom kremom pa ipak zahtjeva par minuta u kupaoni. Problem je sto se dijafragma ne smije ukloniti odmah nakon odnosa, nego treba cekati, cini mi se upravo 6 sati. E, to me je smetalo. Kombinacija dijafragma + krema + sperma u trajanju od 6 sati (tj. cijele noci) mi je bilo, hmh... K tome, ne znam jesam li si umislila ili sam stvarno imala laganu reakciju na tu kremu. I tako, ja sam se vratila na pilule.

Inace koristim pilule 15-tak godina (s prekidima za dvoje djece) i nemam nikakvih simptoma osim sto sam mirna jer se ne moram brinuti oko nezeljene trudnoce. Dok sam dojila koristili smo kondome. Kod prekinutog snosaja se ja ne mogu opustiti, a ni muz ne uziva kad mora paziti.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj kulenova_seka prvotno napisa

Htjedoh vas pitati ima li netko iskustva s Mirenom, vidjela sam letke pred ginićkinom ordinacijom.
    Iskreno, jezivo se bojim hormonalne kontracepcije, jer ne volim prčkati po hormonima, a još više se bojim nuspojava tipa one da temeljito ubije svaku želju.
    O Mireni se već puno pisalo i raspravljalo na forumu. Pogledaj:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=25912

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=8325

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=9833

A možeš pogledati i službene stranice:
    http://www.mirena.com.hr/splash.html

anabela avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Koristila sam yasmin i bila sam zadovoljna, menstruacije su mi se smanjile i nisu bolne, a nisam ni dobila na težini. Prestala sam piti nakon što sam odlučila zatrudnjeti.

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Meni je super bilo s tableticama (cilest) pila sam ih dva puta po dvije godine, i napravila pauzu par mjeseci prije nego što smo planirali bebača... JA BIH OPET - s njima sam najopuštenija, ali ljudi moji, pa ne možemo piti tablete cijeli život, to je opet riješenje za par godina i što onda - jeza me hvata svaki put kad počnem razmišljati o kontracepciji!!!!!!!!!!!!!!!!!

Još dojim i za sada je kondom u igri ili pouzdanje u MM-evu samokontrolu - ali kad treba doći menga (a zbog dojenja su neredovite) :shock:

NE MOGU VIŠE OVAKO! - a nemam nikakvo pametno riješenje

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj keka prvotno napisa
    Evo o dijafragmi iz prve ruke, ali od pred 10-tak godina. Ako se dobro sjecam, trebala se umetnuti samo prije odnosa, a ne 6 sati prije. Umetanje nije problem, ali se prije toga treba dijafragmu premazati spermicidnom kremom pa ipak zahtjeva par minuta u kupaoni. Problem je sto se dijafragma ne smije ukloniti odmah nakon odnosa, nego treba cekati, cini mi se upravo 6 sati. E, to me je smetalo. Kombinacija dijafragma + krema + sperma u trajanju od 6 sati (tj. cijele noci) mi je bilo, hmh... K tome, ne znam jesam li si umislila ili sam stvarno imala laganu reakciju na tu kremu. I tako, ja sam se vratila na pilule.
    A te kreme i tako nema već 2 godine na našem tržištu.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Cekana, možda sam indiskretna, ne moraš odgovoriti, ali svejedno pitam: nisi razmišljala o sterilizaciji (kad budeš sigurna da ne želiš više bebača)?

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Cekana, možda sam indiskretna, ne moraš odgovoriti, ali svejedno pitam: nisi razmišljala o sterilizaciji (kad budeš sigurna da ne želiš više bebača)?
    Nisam sigurna da možda opet nećemo poželjeti bebača za kojih recimo 10 godina
    A drugo - ne znam, nekako ne mogu prihvatiti takvu intervenciju u tijelo MM ili mene, to mi je koma (bez nekog posebnog razloga)

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj cekana prvotno napisa
    Nisam sigurna da možda opet nećemo poželjeti bebača za kojih recimo 10 godina
    Ti si tak' mlada da bi za 10 god mogla imati još bebača :shock: ? Baš si me zatekla. Mislim, s obzirom da već imaš troje djece.

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Nisam baš tak mlada.... ovisi kako gledaš na 32 god

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pupoljak prema meni

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno persona

Ja ne želim nikakve kemije ni umetke, a ni MM ni ja nismo ludi za prekidanjem ili kondomom tako da koristimo Personu. Super stvar za plodne i neplodne dane, super jednostvano i precizno određuje razine hormona tako da kad redovno koristiš na kraju dobiješ jako malo crvenih dana. može se koristiti iz planiranje trudnoće samo onda hvataš crvene dane umjesto zelenih. Funkcionira kao test za trudnoću popiškiš štapić i umetneš u mali strojček izgleda ko digitron. Prva dva tri mjeseca piškiš često (strojček sam traži), a onda kad skuži cikluse onda samo kontrolira pa piškiš na štapić 6-7 puta mjesečno. Pouzdan je kao i test za trudnoću ili kondom preko 90 posto, ali pozdani moraju biti i supružnici Naime mi smo se malo zekali na crvene dane pa eto Dianice, no nije nam žao - dapače - naravno .Proizvodi unipath i ima za kupiti u italiji i austriji ili naručiti u apoteci da uvezu. Naravno u crvene dane može uvijek kondom ako stranačka stega popusti. Navodno nije siguran uz dojenje, ali meni se čini iz mog iskustva da se to odnosi na ono intenzivno dojenje prvih godinu dana jer ovo naše po dvije godine tu i tamo mislim da nije isto, ali neka se svatko za sebe raspita imaju super stranicu na internetu.Naši ginekolozi znaju za to ali ih se mora natjerati inače samo guraju one stvari koje imamo tu u prodaji i čiji su ih komercijalisti darovali i posjetili Mi prezadovoljni s Personom :D http://www.unipath.com/Persona.cfm
    I ja imam "već " 29 i dvoje dječice, al i neću se buniti na još koje kad ovi krenu u školu ili ako se MM i ja opet zaigramo

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja sam na hormonskoj spirali zbog gotovo neprekidnog krvarenja u trajanju od nekih 3 mjeseca. Sve ostalo bilo normalno osim mnoostva folikula u jajnicima. Kako sam u to vrijeme dojila, ono malo hormona sto sam mogla koristiti nisu mi pasali - kad ne ubih nekoga! Pristala sam na spiralu. Iz ove prespektive mi nije jasno u cemu je problem sa spiralom (osim pricipijelnih - te sam ocigledno sazvakala).

Da je bilo drugog izlaza u momentu kad sam stavljala spiralu - vjerovatno bih izabrala nesto drugo - trenutno sam sretna situacijom kava jeste. Ali ... za par godina se blizi vrijeme da se mijenja!! Onda ce biti ili nista (pa sta bude) ili ce neko na sterilizaciju.

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

kod mene pilule ne dolaze u obzir. pila sam ih 7 godina i odlično ih podnosila, no onda pročitala sitna slova tako da se više ne igram s hormonima. niti namjeravam. povećani rizik raka dojke se smanjuje 10 godina nakon prestanka uzimanja pilula, to se odnosi na one koji su u rizičnoj skupini - a ja nažalost jesam.

kondomi me uskraćuju za feeling, oslanjala sam se na matematiku oko plodnih dana pa eto, ribek od tri mjeseca spava u kindaću . čak sam i onaj maybe baby lizala...

sada sam stavila spiralu. ne mirenu, ona je hormonska. bolja je od pilula jer ne djeluje hormonima na cijeli organizam nego samo "tamo di treba", no nemam problema s ciklusima ili sl. pa me ginić kojem vjerujem nagovorio na običnu spiralu. umetanje prošlo ok, sada čekam prvu mengu da vidim jel se primila (i držim fige...).

neki ne prihvačaju spiralu jer kažu da djeluje abortivno. ja sam to rasčistila sama sa sobom. dakle, ukoliko dođe do oplodnje, oplođena jajna stanica (dakle ne ni fetus...samo stanica!) se ne može ugnjezditi u maternici. za mene to nije abortivno. prema toj logici nemamo pojma koliko smo puta imale spontani, koliko puta je došlo do oplodnje ali oplođeno jajašce nije našlo put kako treba pa m samo kasni par dana... ne treba o tome tako razmišljati, malo licemjerno. smatrati takvu vrstu kontracepcije nemoralnom ili neprihvatljivom jer je "abortivna" a koristiti kontracepciju uopće - sukob interesa. totalno sam off topic otišla...

dakle, glas za spiralu.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno spirala

ima i spirala small print. Moja je teta imala ekstrauterinu trudnoću zbog spirala i bome u našoj familiji nitko je više nije stavio. Naime nisu joj skužili vanmaterničnu dok nije bilo frrrrka. Prilično tužna priča. Neki bebači su tvrdoglavi još kao "stanice". Ja mislim da svi parovi moraju odlučiti sami,što kako i u kojoj fazi, ali mislim da je grijeh da rijetki ginekolozi pružaju pune informacije o kontracepciji kad ne znaš postaviti prava i detaljna pitanja. Ja imam neke frendice dr i one kažu da je njima bed nešto nametati :? A otkud da žene saznaju detalje ako ne znaju ni pitanje postaviti. Ne moramo svi biti visokoobrazovani da bi imali pravo na pošteno informiranje. Ne znam čiji bi to bio posao ako ne njihov, a da ne spominjemo farmaceutski biznis koji tu ima vrlo velikog udjela oko toga što će ti ginić preporučiti. Ja sam svojoj rekla" ok mirena ovo ono kaj bi vi preporučili svojoj kćeri" (kćer joj ima 18) da vidiš kak je okrenula ploču.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Sad si me zainteresirala za Personu!

Ćao! Evo sad si me zainteresirala za Personu, jer sam od onih koji ne pristaju na igranje s hormonima, a niti nošenje stranog tijela koje još k tome ne spriječava oplodnu, već djeluje post festum (spirala) ne vole.

Moram priznati da nisam ovaj čas pažljivo iščitala sve na linku koji si postavila, ali me interesira kako je s nabavkom štapića, jer vidim da ih trebaš dosta.

Pozdrav iz pušnice!

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Re: Sad si me zainteresirala za Personu!

Ups, prokrala se greška.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno ja

Pa, ja kupim zalihu. Nije neka fora jer pljuneš novce odjednom, ali rok trajanja je oko godinu dana tak da mogu stajati i ne moraš više razmišljati o tome.Ja odem bar jednom godišnje do austrije ili italije ili netko od mojih skoči, ali znam i cure koje naruče od gradskih ljekarni da im uvezu i pokupe na trgu bana jelačića. Ako je to tvoje idealno riješenje (kao što je moje) onda je taj trud zanemariv. Mnogi se više potrude za kremice i cipele Meni se posebno sviđa što sam gledajući lampice na personi počela povezivati neke svoje feelinge i stanja s ciklusom.A i mužu je lakše kužiti ciklus kad su tu aparatići, a ne samo moje prognoze. Sad je i on u toku. Mislim da je persona super za brak, nekako dijeliš odgovornost, a i muškima se približe naša "stanja". Ljepo piše ovulira ili pms i svijetli crvena lampica tek je tada i njima jasno o čemu se radi . Napominjem da puno štapića trebaš u početku, a kasnije se to dosta prorijedi, ali sve ćeš skužiti upute su im užasno detaljne, a ako nešto ne skužiš samo pitaj. Nadam se da ako više ljudi bude to koristilo da ćemo to pod noramlno moći naći u ljekarnama kao u grazu ili trstu.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

mi ne koristimo ništa.... 8)
    stat na vrijem i to je sve...još nam se nije omaklo...
    kad smo htjeli bebu dobili smo je :D

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pikulo!
    Baš sam u Ženskom tijelu - ženskoj mudrosti čitala o prirodnoj metodi i, kao što si dobro rekla, ona podrazumijeva povjerenje i suradnju partnera, što mi se iznimno sviđa, ali i pomoć za početak, što nisam baš 100% ziher možeš li naći u Hr.
    Baš ću si dati truda i nabaviti sve potrebno.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno ne znam

Mi smo na zaručničkom tečaju imali ginekologicu koja radi upravo to pomaže i uvodi parove u prirodno planiranje. dobili smo i njezinu knjigu koja zvuči suvislo, ali meni je lakše s personom . Iako je skuplja od savjetovanja vjerojatno .

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Joj nisam vas ni vidjela da se tu raspravljate ja postavljam pitanja o personi okolo naokolo pa nis ne saznam

PIKULICE :D sad sam vidila da koristis PERSONU curo help izgubila sam uputsva prosli mj. bratic mali mi je uletio u kupaonu i dočepao je se na kraju je istiskao i ko zna sta vec (nasla sam ju s baterijom vanom ) pa ju nisam ni nastavila koristiti sad trebam opet dobiti pa se ne sjecam kako ide kad ides ispočetka(M i u roku 6 h trakica i to 6 dc te od 14-23 dc ,dok se neupozna ciklus.. nesjecam se da me ubijes ) nasla sam na engleskom neka uputstva ali nemrem bas sve 100 % pohvatati

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno E sad

E sad moja su na talijanskom tako da se ja uglavnom služim internetom gdje je na engleskom. Ne znam što ti točno treba, ali mogu ti pokušati prevesti ako želiš. Piši!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Prvo sretna vam 2007g. svima
    Ovako potrebno mi je samo ona prva 3 mj. dok se upoznaje ciklus znaci kad dobijem stisnem slovo M onda sta ide dalje neznam tj. koje dane koristim trakice evo link.. nasla sam na engleskom ali nemrem pohvatat sve da budem 100% sigurna

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mi koristimo "Pokušavamo napraviti bebu".

Uglavnom od kad smo na toj "terapiji", kontracepcija je uspješna. Bebi ni traga! 8)

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ovdije äu zaljepiti za svaki slucaj:
    Umrla od antibebi pilula
    Piše: Ivana Rimac

--------------------------------------------------------------------------------

Tanya Hayes iznenada je preminula od kontracepcijskih pilula Yasmin koje ginekolozi u zadnje vrijeme naveliko preporučuju u Hrvatskoj

ZAGREB - Kontracepcijska pilula proglašena je uzrokom smrti 24-godišnje studentice iz Melbournea. Australski mediji izvještavaju kako je Tanya Hayes umrla zbog oralnog kontraceptiva Yasmin, a proizvođač Bayer pokrenuo je istragu.

Hayes je te pilule uzimala na liječničku preporuku kao dio terapije uz još jedan lijek zbog dugotrajnih problema s aknama. Tijekom četiri mjeseca korištenja ignorirala je simptome poput nestajanja daha i teškog kašlja te je najednom kolabirala. Pet sati kasnije umrla je zbog plućne embolije, odnosno stvaranja krvnog ugruška u plućima. Ravnatelj hitne pomoći bolnice Angliss u koju je hitno odvezena, prof. Graeme Thomson, izjavio je da je smrt Tanye Hayes “uzrokovana krvnim ugruškom uzrokovanim faktorima povezanima s uzimanjem oralne kontracepcije”.

Obitelj studentice šokirana je i zahtjevom da se upozorenja o opasnosti pilula postave s vanjske strane pakiranja. Dodaju i kako su simptomi koje je imala njihova kći u uputi tableta navedeni kao vrlo rijetka i opasna nuspojava. Pilule su uz to, inače, iznimno popularne i u Hrvatskoj te ih ginekolozi otvoreno preporučuju kao najmodernije i najmanje štetne.

Jedna od domaćih korisnica ispričat će kako prije korištenja nije trebala napraviti nikakve pretrage.

”Ginekolog mi ih je preporučio kao potpuno neškodljive i još pričao kako se neću udebljati, kako nema nuspojava i kako ću imati lijep ten”, priča jedna od korisnica.

Ginekolog Erden Radončić, međutim, objašnjava kako je upravo ranija procjena potrebna kako bi se otkrilo koliko su žene kojima se propisuje Yasmin genetski sklone trombozama.

- Treba biti posebno oprezan upravo s novim preparatima budući da s njima još nemamo iskustva. Yasmin jest nešto bolji u odnosu na druge preparate budući da ne zadržava tekućinu u tijelu, što ga najviše razlikuje od ostalih pilula. Sadrži tvar, drospirenon, koja ne djeluje u tolikoj mjeri na bubrege kako bi zadržavali vodu. Ta ga tvar, dakle, čini drukčijim od drugih - objašnjava Radončić koji za posljedice u australskom slučaju kaže da su iznimno rijetke.

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :shock:

maribel avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Žene dignimo glas za vazektomiju u RH.
    Otvara se toliko privatnih ginekoloških ordinacija, mi žene rađamo, dojimo, gutamo, umećemo, i što sve ne.
    Hoćemo vazektomiju pod nešto normalno, dostupno ambulantno, pa neke naši vrsni urolozi zarađuju.
    Meni je stvarno nejasno da se o ovome tako malo priča.
    Ja koristim mirenu za svoj miran i slobodan život što valjda sa dvoje djece, 37 godina i zaslužujem.
    No nekako si mislim da bi nakon 5 godina bilo u redu da se i moj mišek lijepo zauzme za naš bezbrižan sexualni život.
    Pozdrav svima!

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

MM će bome na vazektomiju kad budemo sigurni da ne želimo više djece. On se složio.

Zasada koristimo tehniku "on pazi da ga izvadi na vrijeme" - doduše tako je i pazio kad sam zatrudnila

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •