Molila bih forumske biljojede da iznesu primjere svojih tjednih jelovnika.![]()
Molila bih forumske biljojede da iznesu primjere svojih tjednih jelovnika.![]()
Sad se neću svega točno sjetiti no pokušat ćemo.
Doručak:
Svaki dan miso s povrćem (ovo je za mene, Mia jede žitarice) +
Riža sa sjemenkama suncokreta i javorovim sirupom, palenta sa sirupom i sjemenkama, zobene pahuljice s mlijekom, cornflaks s zobenim mlijekom, integralni kruh s pekmezom bez šećera.
Ručak
Juhe od brokule, korabice, karfiola, sezonskog povrća ili miso juha
Varivo sa ječmom + kruh,
Smeđa riža sa špinatom na vrhnju od soje ili zobi, prženi tofu
Integralna jestenina sa maslinama, paradajzom i mahunama
Palenta, pirjana mrkva, peršin, luk i azuki grah
Varivo pod kelja, proso, leća sa curryem i lukom.
Večera
Ponekad od ručka, pahuljice, kruh s namazima, sendvič
Međuobrok voće, ako me užica slatkiš...
I ovo je idila, ručak je takav, Mia za doručak uglavnom jede pahuljice. Kukuruzne, no trudim se da su bez šećera. Čokoladne ne.
Kad se Mia ne da onda jede i salamu, pileću uglavnom. Tata joj je mesoljubac pa ja balansiram gdje mogu.
Ako ostanem na poslu duže onda su za večeru jaja ili sendviči. No ne možemo ih sve natjerati u red.
Štanga, od mene nećeš dobiti jelovnik, kuham prema inspiraciji.
Jedino pravilo kojeg se držim je neponavljanje iste namirnice dan za danom.
Doručak: -musli s mlijekom ili jogurtom
-kruh sa sjemenkama s maslacom, sirnim namazom ili sl. uz topli napitak
-upma (indijsko jelo od przenog grisa i povrca)
-slatki kruh (kruh od crnog brasna sa suhim vocem)
-vocna riza
Rucak:-riza+dinstano povrce+salata
-varivo od kelja ili poriluka ili graha
-veg. lazanje
-popecki od prosa, spinat, pire krumpir
-kitri (jelo od rize, povrca i dala (mahunarki))
-slanutak s povrcem+riza
Naravno juhica i salata su uvijek dobrosdosle, a za desert preporucam neki kolac od integralnog brasna, kompote, halavu (przeni gris sa secerom i vocem)
Vecera: -ostatak od rucka
-sir s vrhnjem
-palacinke
Ovo mi je prvo palo na pamet, ali ima tu jos mnogo mnogo toga. I onda nek jos kazu da vegetarijanci jedu samo travu![]()
de napisi sta ti je bila inspiracija prosli tjedan.Davor prvotno napisa
može recept? vidim da ima bezbroj varijanti, pa da uštedim vrijeme.Jyoti prvotno napisa
![]()
Misliš da se lako sjetit :? Zapravo je prošli tjedan uglavnom kuhala zakonita.marta prvotno napisa
Danas? Za ručak krumpir/mrkva/blitva "na padelu" ili na lešo, kako ti je draže.
O
Davor progovorio![]()
Jyoti, moze recept za crni kruh sa suhim vocem?
ja se malo koji put sjetim, al sam dosad bila uvjerena da se krecana samo meni dogadja.Davor prvotno napisa
![]()
Upma
500 g povrća po izboru
3 žlice maslaca ili gheeja
2 žličice rimskog kumina
1 žličica gorušice
3 lista lovora
2 žličiice ribanog djumbira
ljuta papričica (po želji)
1/2 žličice kurkume
luk ili asafetida (zamjena za luk)
1,5 l vode
sol
500 g grisa
papar
225 g maslaca ili gheeja
Prvo narežite povrće. Zagrijte maslac u posudi i popržite začine (rimski kumin, gorušica, lovorov list, djumbir, ljutu papričicu). Nakon nekoliko sekundi dodajte kurkumu i asafetidu (ili luk) i potom povrće. Miješajte te malo kasnije dodajte vodu pa kuhajte dok povrće ne omekša. Dok se povrće kuha, stavite u drugu posudu vodu (1,5 l) i pustite da provrije.
U trećoj posudi rastopite maslac, dodajte gris i pržite miješajući na umjerenoj vatri. Trebat će 10 do 15 minuta da gris malo potamni (posmeđi). Kad je gris spreman, a voda provrela, dodajte u gris povrće, a zatim vodu (pazite kod dolijevanja vode jer ce doći do prskanja ako prenaglite!). Promiješajte te kuhajte nekoliko minuta dok gris ne upije svu vodu. Na kraju posolite i popaprite te posipajte komadićima maslaca.
Možda izgleda komplicirano, ali ustvari je vrlo jednostavno samo treba paziti kod dodavanja vode u gris.
Slatki kruh
(uh, za ovo bas nemam neki pisani recept, ali otprilike pomijesam sljedece sastojke)
crno ili integralno brašno pomiješati s praškom za pecivo, smeđim šećerom, rogačem (ili mljevenim orasima, a može i malo cimeta) te dodati ulje i mlijeko da se dobije smjesa ko za biskvit. U tu smjesu staviti suho voće po izboru (grožđice, suhe marelice, datulje, suhe smokve...). Dobro promiješati, uliti u namašćen kalup i peći u pećnici. Vrlo jednostavno i fino!
O, ne bi vjerovala koliko često - to mi je od porodamarta prvotno napisa
![]()
Na ruku mi ide što uz "svoja" prehrambena praila ne moram razmišljati što sam kuhao više od 3 dana unazad.
Danas: Gusta juha od leće s bundevom i cvjetačom, prilog basmati riža.
Ja sam sebi pocela praviti neke pribiljeske vezane uz te dnevne jelovnike. Ne kuham strogo vegetarijanski radi muza. Pa onda kao kombiniram. Ali, nekad sam mastovita za poludit i zato sam u biti i otvorila ovu temu. Da se medjusobno inspiriramo.![]()
Kod mene se danas jede improvizirano grilani patlidzan sa marinadom od bijelog luka, persina i maslinovog ulja. Prilog: riza sa bijelim lukom, persinom i maslinovim uljem. Sad recite da nije mastovito.![]()
Jutros sam se zaigrao:
- pečeni paradajz na ploške s "biljnom soli" i maslinovim uljem (MŽ će uz to skuhati nuklearnu palentu)
- mliječno varivo od korabice, graška i preprženog kuskusa
Nuklearna palenta "Krško" (Amerikanci mirkovalku često zovu nuklearka):
- u bilo kakvu veću nemetalnu posudu stavi se 3 dijela vode, soli i začina po ukusu, žlica maslinovog ulja
- potrpa se u mirkovalnu dok dobro zakuha
- odjednom se strpa jedan volumni dio instant palente i žestoko se miješa da ne nastanu grudice
- vrati se u mirkovalnu na jako na ~2 minute, a ako je sve OK, palenta se, kako kipi, miješa sama, a gotov proizvod je rahli i mljac.
U niti jednom trenutku se posuda ne mora poklopiti, a mora biti barem 2x veća od ukupnog volumena palente kako cijela pripovijest ne bi kipila.
Vrijeme pripreme ~10 minuta.
Popržiš zapršku od žlicu griza ili (kad usfali kao meni jutros) kuskus na putru ili ghiju, kad dobije boju hrastovine nabacaš dabrane začine i blanširano povrće, dinsta se, na kraju zaliješ mlijekom do željene količine/gustoće i posoliš po ukusu. Mljac.
mislim da cu preskociti mlijeko u receptu, jedino sta mi se svidja na mlijeku je spinat.
nego ima li tko kakvu veselu ideju sta napraviti s ostatkom grah-variva?
Pojesti?![]()
Malo ga zgusni pa nek bude prilog umak žitaricama i popečcima.marta prvotno napisa
I ja se cudim.![]()
Jel se takva variva mogu, tj. smiju zamrzavati?
Moja mama to čini. No definitivno se sve izgubi na kvaliteti u zamrzivaču. Al da će vam nešto biti, neće. Podgriješ i ok.Zorana prvotno napisa
Ma ljudi danas svašta zamrzavaju...
Od malo graha, ionako imaš samo vjetrove.![]()
ja nemam potrebu zamrzavati. nego da se mi vratimo mom grahu.
kako se ono pravi grafce na tafce? jel mogu narezat luka i paradajza pa sve to skupa gurnit u rernu?
u medjuvremenu sam pripremila sve za juhu od bundeve i mrkve, gravce na lavce i nekakve bezkvasne lepinjice koje cu ispeci na gusanoj tavi.
Jucer smo sirnicu (burek od sira, jelte) i salatu od paradajza i luka.
Danas kroketi od tofua i prosa, pareni karfiol i riza s lokom.
Danas tempeh i varivo od tikvica, mrkve i krumpira.
Ima li tko kakav recept s dinkl (?) zitaricom. To mi je skroz nov pojam iako sam vegi skoro 20 godina..... :?
Dinkl=krupnik=prapšenicaDevotion prvotno napisa
Primjetit ćeš po raznim jezicima da izrazi za staru pšenicu vuku na "crno", a izrazi za novu pšenicu vuku na "bijelo". I kod nas se u starim pričama nađe izraz pšenica-bjelica![]()
Priprema ista kao i s bijelom psenicom?
pa ti si to ozbiljno krenula u biljozderstvo...marta prvotno napisa
![]()
mi smo trenutno u fazi namaza i umaka od orasarki
danas kiselila povrce (pickles) i radila domaci pesto (ali dobila namaz prije nego pesto, jer nije bilo dovoljno bosiljka i rikule, a previse borovih sjemencica)
za rucak je bila salata od svekolikog sirovog povrca i tempeh, te juha od korjenastog povrca (dominirala tikva i slatki krumpir)
Jucer smo radili majonezu od indijskih orascica i u nju dipali (tako kaze moja Shantana) sirove ploske povrca. Majoneza je super, a povrce optional. (Namoce se orascici pol sata i onda zmiksaju s malo malo vode pa dodaju sol i limun (malo senfa poboljsava dojam majoneze)
Veceras veggie burgeri zapeceni u pecnici (od zobenih pahuljica, kelja, kupusa, stapke karfiola i zacina, umotani u miks lanenih i konopljinih sjemenki s par kapljica sojinog sosa), salata od kupusa i kelja (zaostalog od kiseljenja) i friski pesto.
dinkel je kod nas jecam.
jesi sigurna? jecam je na njemackom Gerste, znam jer se u Slavoniji kaze gersl.Zorana prvotno napisa
aaaaa, prestanite spominjati indijske orascice, moram prijeci najmanje 10km do njih, samo mi mast vadite.
dinkel je žitarica slična pšenici.
a ječam je geršla.
Onda sam polupala loncice.
Pa nije mi jasna onda moja zaova koja radi probavnih smetnji mora kao jesti kruh od jecma i kupuje uvijek dinkel brot :?
Za neizvirovatJa sam stvarno bila uvjerena da je dinkel jecam. Gledam tri puta u rjecnik....i ne kontam odakle mi to.
Jel krupnik lakse probavljiv od psenice?
m zapravo uvijek tako jedemo. samo smo povremeno krvolocni...Saradadevii prvotno napisa
dorucak : smoothie sa spirulinom
elevenses: jabuka
rucak: salata od povrca, domaci humus, ploski krastavaca i mahuna za dipanje
snack: sjemenke bora
vecera: kinoa, callo nero na pari, mijesana salata i juha od povrca u bakinoj izvedbi.
je li dinkel na engleskom spelt?
spelt ima manje glutena pa je zato bolji za probavu.
Da, a to je najvjerojatniji razlog prelaska na modernu pšenicu (wheat, Weizen, bjelica), jer više glutena -> bolji kruh.
dinkel je na njemackom podrucju jako cijenjen. recimo hildegar von bingen, je u svojim knjigama opjevala cijle ode dinkelu i globalnoi ga preporucuje i zdravima i bolesnima.Davor prvotno napisa
Jucer je bila juha od mrkve bundeve i luka, flekice s kupusom i rajcice s mozzarelom.
Integralna tjestenina sa seitanom i dinstanim povrćem; kelj, paprika, luk.
Leća sa lukom i curryem (to je prefino).
Salata.
Danas blitvasa sojinim vrhnjem i riža, pržene tikvice.
Šalica crvene leće skuhane i na kraju dodaš malo soli. Prodinstaš luk ali da ostane hrskav i na to baciš kuhanu leću. Kad se malo zgusne dodaš curry. Po želji. Meni je nafinije kad se malo ohladi.
Mljac.
Ja to radim i s azukijem i sa smeđom lećom... Uvijek je fino.
Meni je leca uvijek fina.
Kad bi moja mama pitala sta da skuha, ako ne bi imala inspiraciju, moj tata bi uvijek odgovarao, krumpir-paprikas. Moj odgovor glasi leca s necim.