Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 86

Tema: Je li dojenje precijenjeno?!?

kozica

Početno Je li dojenje precijenjeno?!?

Slučajno naletih na ovaj forum, pa evo da dam i moje, muško, mišljenje. Gdje se god okrenem, stalno slušam o tom dojenju, ta kampanja stvarno ide u nedogled. A evo, na vašim stranicama sad vidim i napade na proizvođače umjetne hrane. Stvarno svašta!?!

Po meni, dojenje je APSOLUTNO precijenjeno! Ne tvrdim sada da se žena ne treba potruditi i pokušati dojiti, ali mislim da to dojenje ipak nije toliko važno za dalji razvoj djeteta koliko nam sve ti aktivisti(ce) dojenja pokušavaju objasniti. Za primjer mogu navesti sebe, koji ni u svojoj 30 godini još nisam praktički bio bolestan; nisam prebolio nijednu dječju bolest, nikada nisam bio u bolnici niti kod liječnika, a najveće moje bolesti bile su 4-5 gripica... A nisam bio dojen niti jednog jedinog dana! Nadalje, moje 18 mjesečno dijete također nikada do sada (da "kucnem u drvo") nije bilo bolesno, iako ga je mama dojila samo nekih mjesec i po dana. S druge strane, djeca mojih prijatelja, sva odreda "na ciki", dosada su barem dvaput dobijali antibiotike...

Naravno, ovo su samo primjeri, ali mislim da je, općenito, to dojenje doseglo nekakav kultni status, koje apsolutno ne zaslužuje! Pogotovo danas. Kako ta gospođa, koja je napisala onaj članak kako proizvođači umjetne preharane krše nekakav pravilnik, može biti sigurna da nije pojela nekakav genetski modificiran proizvod i tako ga isto prenijela svom djetetu (pretpostavljam da ga ima)? Današnja prehrana se može nazvati svakakvom, samo ne zdravom; hrpa kemije, pesticida, kravlje ludilo, GMO... Sve to mi unosimo u svoj organizam, a onda to isto dajemo i djetetu. Naravno, to je jednostavno cijena razvoja čitavog društva i vjerojatno se ne može izbjeći, ali nemojte onda pričati o dojenju kao "100 puta zdravijem od (kršitelj koda)a". To su najobičnije gluposti; razlika je mala ili nikakva (dapače, možda je u nekim slučajevima umjetna prehrana čak i zdravija, ako majka konstanto konzumira "lošu" hranu).

Za kraj, samo bih se osvrnuo na ono produljenje dojenja i to "tandemsko dojenje". Osim što, po meni, nema apsolutno nikakvog smisla dojiti dijete starije od godine dana , to je ujedno i krajnje perverzno! Postoji li granica kad prestati?!? Ako može do 3 godine, što ne bi dojili i dijete od 8 godina? Kakva je razlika? Pa dijete nakon godinu dana počinje jesti "normalnu" hranu, ima zube, hoda... Argument da se na taj način ostvaruje posebna veza djeteta i majke je, u najmanju ruku, smješan! Zašto se onda djeca ne doje do njihove 18 godine (tada postaje punoljetno, pa pretpostavljam da ni najzagriženije zagovarateljice dojenja ne bi nastavile), da bi se ta "veza" šta bolje uspostavila?!?

Moja je poruka svim tim "super mama" da im je pametnije da gledaju kako se ponašaju prema tom svom djetetu, kao i prema suprugu, jer je puno važnije u kakvim uvjetima dijete odrasta, nego je li dojeno 2 mjeseca ili 2 godine.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kako i rekoste na početku, to je Vaše mišljenje!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Brrrrrrrrrrrrrrr

Ja se iskreno nadam vase misljenje nije uvetovano nerazumijevanjem situacije. Hrana koju beba unosi pri dojenju je samo jedna (mala) faceta iz cijelog procesa.

Lejla

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kako moze biti precijenjeno nesto sto je normalno i prirodno? :D

Da li vidite macke, pse, krave ili kozlice na adaptiranom mlijeku? Pa ne bas - reklo bi se. Svi su na mlijeku koje je predvidjeno za njih.

A zasto je onda neobicno kad zene zele dojiti svoju djecu i zele se obraniti od visoko-profitabilnih firmi koje im zele pod svaku cijenu nametnuti tudje mlijeko - kravlje!
    Pa mi smo jedini sisavci na ovom svijetu koji (mnogi) ne odrastaju na majcinom mlijeku! Zar to nije u najmanju ruku cudno?

Da ne ulazimo u daljnje rasprave samo cu reci sljedece:

Citiraj Kozica prvotno napisa
    Današnja prehrana se može nazvati svakakvom, samo ne zdravom; hrpa kemije, pesticida, kravlje ludilo, GMO...
    Za zasto bi onda davali djetetu adaptirano mlijeko, koje je doslovce hrpa kemije, a ne majcino (kakvo god da je) koje je prirodno?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vjerojatno su i robovima reklamirali lance na isti način na koji se danas reklamira formula
    Sloboda znači mogućnost izbora, ali i odgovornost.
    Kao muškarac muškarcu, daj se malo informiraj, nitko od tebe ne očekuje da ti dojiš svoje dijete (iako je i to moguće :? ), ali dopusti onima koje je priroda za to stvorila da barem pokušaju, bez prisile bilo koje vrste.

kozica

Početno

E moja anchie, kakvi su ti to argumenti, baš sam se dobro nasmijao! Krenimo redom:

Da li vidite macke, pse, krave ili kozlice na adaptiranom mlijeku? Pa ne bas - reklo bi se. Svi su na mlijeku koje je predvidjeno za njih.

A zasto je onda neobicno kad zene zele dojiti svoju djecu i zele se obraniti od visoko-profitabilnih firmi koje im zele pod svaku cijenu nametnuti tudje mlijeko - kravlje!
    Pa mi smo jedini sisavci na ovom svijetu koji (mnogi) ne odrastaju na majcinom mlijeku!
    He, he, ova ti je dobra, usporedba ljudi i životinja, svaka čast. Mi smo isto tako jedini sisavci koji idu u školu, voze aute, prave avione, gledaju televiziju, raspravljaju po forumima... Možda bi najbolje bilo da sve to odbacimo, iskopamo fino jedan brlog, tu se udobno smijestimo i živimo sa našim mužjacima (ženkama) i (dojenim) mladuncima ever after! Jer vidiš, to je prirodno!

A zašto se ti, moja draga anchie, ne želiš zaštiti od visoko-profitabilnih tvrtki koje proizvode dječju obuću i odjeću??? Zar nije prirodno da tvoje dijete hoda u nekakvim home-made opancima (ili možda čak i boso) nego u Naturino (prokleti izrabljivači!) cipelicama? Ili da nosi nekakve krpice koje ti sama sašiješ, umjesto onih prekrasnih OshKoshBgosh stvarčica? I to je prirodno, ali nitko od vas tu ne govori da bi se tako trebali ponašati. Nije li to krajnje licemjerno?

I krajnje je neprirodno davati našoj djeci kravlje mlijeko, ali mi, odrasli, kad ga pijemo, e, to je već sasvim prirodno! Ili bi možda i mi trebali negdje nabavljati ljudsko mlijeko, jer ipak je to prirodno!?!

Konačno, to tvoje "prirodno" mlijeko u sebi sadrži tko zna što, ovisno o tome šta si tog dana jela; možda malo salate navodnjavane septičkom jamom, ili malo piletine sa blagom primjesom GMO-a, ili možda prekrasne crvene rajčice polijevane sa tko zna čim da što više i brže izraste.

kozica

Početno

Kao muškarac muškarcu, daj se malo informiraj, nitko od tebe ne očekuje da ti dojiš svoje dijete (iako je i to moguće ), ali dopusti onima koje je priroda za to stvorila da barem pokušaju, bez prisile bilo koje vrste.
    A vidi ovog padobranca!

Prijatelju moj, prvo pažljivo pročitaj, a onda komentiraj! Ja nikada nisam tvrdio da žene ne trebaju dojiti, dapače.

Ali jedina prisila bilo koje vrste koja se tu pojavljuje je forsiranje SVIH žena da doje, bez prava izbora! Jer ona koja ne doji jednostavno nije dobra majka! To je poruka koja se provlači, a kojoj se ja apsolutno suprostavljam.

Moram priznat da nisam znao da i muškarci mogu dojiti (ti si vjerojatno probao?! ), ali sam siguran da bi anchie bila protiv toga. Jer jednostavno nije prirodno! :wink:

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj kozica prvotno napisa
    Konačno, to tvoje "prirodno" mlijeko u sebi sadrži tko zna što, ovisno o tome šta si tog dana jela; možda malo salate navodnjavane septičkom jamom, ili malo piletine sa blagom primjesom GMO-a, ili možda prekrasne crvene rajčice polijevane sa tko zna čim da što više i brže izraste.

A krave cije mlijeko koriste da bi pravili adaptirano sve odreda pasu na rajskim pasnjacima.

Znas one price gdje se spominje eliksir zivota i kako ga traze i traze ali eliksira nema? Sto se mene tice, trebali su samo baciti pogled na grudi dojilje, sjetili bi se... Zapravo, grijesim, ne bi se sjetili, jer bi u tom trenutku zaboravili potragu za eliksirom zivota i bacili se na osmisljavanje koncepta i razvijanje plana za Playboy.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Joooj, kozice, apsolutno si mi uljepsao dan, jer sam se, citajuci tvoje postove, sjetila one danske studije provedene na uzorku od 2000 i jos nesto ljudi, koja je pokazala da su dojena djeca izmedju ostalog inteligentnija od nedojene, ter je pokazala da izmedju duljine trajanja dojenja i visine inteligencije definitivno postoji pozitivna korelacija, neovisno o utjecajima drugih mogućih faktora, kao i neovisno o vrsti primijenjenog testa inteligencije.

A uvijek se volim podsjetit na tako lijepu studiju.

Hvala ti najljepsa. :D

kozica

Početno

Joooj, kozice, apsolutno si mi uljepsao dan, jer sam se, citajuci tvoje postove, sjetila one danske studije provedene na uzorku od 2000 i jos nesto ljudi, koja je pokazala da su dojena djeca izmedju ostalog inteligentnija od nedojene, ter je pokazala da izmedju duljine trajanja dojenja i visine inteligencije definitivno postoji pozitivna korelacija, neovisno o utjecajima drugih mogućih faktora, kao i neovisno o vrsti primijenjenog testa inteligencije.
    Tooo marta, to sam čekao, da mi netko izvadi jedan tako fascinantan podatak. Tebe je majka zasigurno dojila barem do 23. godine, jer takva se inteligencija rijetko viđa. Ona naprosto izvire iz svake tvoje napisane riječi. Meni je, zapravo, čast uopće komunicirat sa jedno takvom osobom.

Vjerojatno si na prvi date vodila i svoju mamu, za slučaj da ožedniš!?!

Eto ljudi, kako nam je dr. mr sc f ght lm marta obznanila, svi mi koje mame nisu dojile smo malo glupasti... :D

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaboga, ne budi tako jalan, dobit ces gastritis.

Moram se odjavit, idem podizat djetetu inteligenciju!

suncica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

OK, Kozice... Stvarno nema frke, svatko ima svoje argumente, kao uostalom o bilo kojoj temi da je riječ.

Čuj, veliki komercijalni proizvođači reklamiraju svoje proizvode gdje god stignu (ne mislim samo na proizvođače adaptiranog mlijeka za djecu), pa zar je čudno da postoji jedno mjesto gdje se propagira majčino mlijeko i dojenje?
    Nikoga se ne tjera na ništa, ali zar baš toliko osuđivati grupu roditelja (koja je vjerojatno ipak u manjini) a koji smatraju da je za njihovu djecu najbolje majčino mlijeko? Uostalom, dojenje je i mnogo praktičnije; dijete ne urla od gladi dok mu kuhaš bočicu, lako je dostupno, a moraš priznati i jeftinije.
    Tko neće tako, ima izbor mlijeka na tržištu pa nek si odabere...
    Do koje dobi, neka svaki roditelj procijeni sam po svojoj zdravoj pameti, a ja mislim da ipak svatko za svoje dijete čini ono što misli da je najbolje.
    Isto tako, nema pravila kakvi ćemo biti ako jedemo ovo ili ono. Bit je u tome da svatko RADI ono što misli da je najbolje za svoje dijete (naravno, ako ostanemo u okvirima normalnih ljudi, što držim da smo svi mi ovdje, naravni i ti :wink: )

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene bas zanima, gospodine kozica, o cemu vi uopce zelite da se diskutirati
    O precijenjenosti dojenja? Ne mozemo razgovarati o precijenjenosti dojenja jer sve statistike ne da ne idu u prilog precijenjenosti dojenja, nego govore uvelike o podcijenjenosti.
    Statisticki podaci o dojenoj djeci u Hrvatskoj toliko su porazavajuci i uopce mi nije jasno kako ste vi stvorili sebi sliku o precijenjenosti dojenja na osnovu kampanja i foruma jedne udruge koja je osamljena kap u moru ljudi koji razmisljaju slicno kao i vi.

Mozda, kad bi se malo bolje osvrnuli oko sebe, vidjeli bi koliko je ustvari rijetko vidjeti zenu koja doji dijete, a kamoli tek zenu koja doji dijete nakon te famozne prve godine.

I uostalom, nitko nije nikada rekao da sve zene MORAJU dojiti djecu. Ono sto je vazno je pruziti ispravnu informaciju zenama. A sto ce one kasnije odluciti je apsolutno njihova odluka. Zalosno je samo da je vecina odluka produkt pogresnih saznanja.

A ovo sto je napisano za Anchie, mogu slobodno reci da je smijesno. Normalno je da se ljudi razvijaju, idu naprijed. Ako nam je nekad bilo udobno u brlozima, danas nije. Jer razvili smo se, otisli smo dalje. Ljepse je glavu nocu nasloniti na jastuk nego na hladni kamen.
    Zalosno je samo da u svom tom nasem civilizacijskom napretku redovito prihvacamo SVE sto ide u paketu, pa tako i negativnosti. I koliko god pokusavamo ici naprijed, uvijek je dobro ostati u kontaktu sa sobom i onim sto je prirodno. Za nas i nase potomke. Ovdje uopce sada ne zelim ulaziti u diskusiju o prednosti dojenja nad hranjenjem umjetnim pripravcima jer je apsolutno smijesno.

Uostalom, pogledajte malo statistike Svedske, Norveske itd. gdje je prirodno na svakoj klupi zateci majku kako hrani dijete svojim mlijekom.

Sto vi, gospodine kozica, mislite zasto se sve vodece organizacije svijeta, koje su autoriteti po pitanju zdravlja, toliko zalazu za dojenje u zadnje vrijeme? Sigurno ne zato jer su uvidjeli da dojenje i nije tako bitno.

Primjeri o zdravoj i bolesnoj djeci su vise nego smijesni. Ako su mene hranili spekom kad mi je bilo tri mjeseca i nisam dojena nego mozda par tjedana, a bolesna nisam nikad bila, jel to znaci da je to primjer koji i ja trebam slijediti kad su moja djeca u pitanju? Samo zato sto moja majka nije znala bolje???? A da je znala, vjerujem da nikad ne bi otisla i kupovala kutije adaptiranog mlijeka.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

"forsiranje SVIH žena da doje, bez prava izbora! Jer ona koja ne doji jednostavno nije dobra majka! To je poruka koja se provlači, a kojoj se ja apsolutno suprostavljam."

Momče, ti si zbilja nešto krivo skužio u cijeloj priči. Nađi nam jednu jedinu potvrdu s Rodina portala ili foruma iz koje se da zaključiti da tu netko nekoga forsira ili smatra lošom majkom ako ne doji. Poruku si apsolutno proizvoljno izvukao, stoga te molim da ubuduće pažljivije čitaš i barem nastojiš razumjeti pročitano. Jer iz tvojih se postova baš ne može zaključiti da tako postupaš.
    Također, ako te zanima ova problematika, mogao si pronaći bilo koju statistiku o dojenju u Hrvatskoj pa vidjeti u kojem postotku naše majke doje i do koje dobi te nakon toga pokušati izvući zaključak zašto se na ovoj stranici dojenje toliko preporučuje i zašto postoji skupina volonterki i volontera koje svoje slobodno vrijeme daju između ostaloga i edukaciji građana ove zemlje o dojenju. Također i edukaciji o tome kako nam multinacionalne kompanije ispiru mozak da je adaptirano mlijeko jednako dobro za dijete kao i majčino. ( Također, ispiru nam mozak i OshKosh, i Benetton, i Nike... o tome uopće nema dvojbe i ima nas ovdje koji jednako zaziremo i od njih kao i od proizvođača dječje hrane. )
    A ti si nam živi primjer da je edukacija itekako potrebna jer je količina neinformiranosti koju pokazuješ zaista zabrinjavajuća.

kozica

Početno

Eto neka su se javile i neke normalne osobe... Razlog zašto sam ja postao baš na ovom forumu su upravo tipovi ljudi (žena) kao anchie i naša prepametna marta. Ako im se dirneš u dojenje, onda ujedaju kao neki od toliko spominjanih sisavaca!

A po meni je puno važnije, recimo, kako se brinemo o svojoj djeci, nego jesu li dojena ili nisu. Uostalom, mislite li da je za vašu djecu dobro da većinu vremena provode u jaslicama? Siguran sam da bi većina zaposlenih mama tu na forumu odbila svaku pomisao da ostavi svoj posao i karijeru (ako uzmemo u obzir da je financijska situacija u obitelji OK, šta u većini slučajeva je, s obzirom da svi proživimo tu 1 godinu bez ženinih prihoda) i da bude sa svojom djecom.

Ako su mene hranili spekom kad mi je bilo tri mjeseca i nisam dojena nego mozda par tjedana, a bolesna nisam nikad bila, jel to znaci da je to primjer koji i ja trebam slijediti kad su moja djeca u pitanju? Samo zato sto moja majka nije znala bolje???? A da je znala, vjerujem da nikad ne bi otisla i kupovala kutije adaptiranog mlijeka.
    Joj Zorana, pa ti si isto glupa ko i ja?!? :wink: Blago marti, baš joj zavidim!!! :shock:

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sjetih se opet da je kozica ipak citao o temi pa bi iznosenje argumenata moglo doci kao ponavljanje vec videnog. Zato sam odlucila ne ici u sve te price nego pokusati kratko odgovoriti na pitanje koje je u naslovu topica.

Ne, dojenje uopce nije precijenjeno nego je godinama bilo potcijenjeno i sve sto vidis a cini ti se kao forsiranje se ne radi zato da bi sve zene obavezno i prisilno dojile nego zato da onim zenama koje zele dojiti olaksa stvari. Ne samo 'tehnicki' kroz tekstove o dojenju (edukacija) nego podizanjem svijesti okoline koja bi trebala omoguciti na primjer zaposlenim majkama uvjete u kojima ce one biti u mogucnosti zaradivati i imati tu slobodu da biraju kako ce hraniti svoje dijete (sadasnja situacija gura majke u prelazak na adaptirano jer je povratak na posao i dojenje teska kombinacija, ne ne moguca ali ipak teska).

Dakle, obzirom da pitas, sve sto se radi oko dojenja nije da bi se svima dojenje nametnulo kao obaveza nego da bi se izborilo za one koji hoce dojiti i olaksalo im stvari.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lili je to prekrasno rekla! Misli si mi procitala :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma dobro, kozice, sto se tice toga koliko nas je dojeno od nasih majki, vjerujem da bi onda vecina nas ispali glupi ili ludi :D . Upravo o tome se i radi, da je dojenje jako podcijenjeno i da ja ustvari ne mogu vjerovati da na prste jedne ruke mogu izbrojati one koje su majke dojile ili moje poznanice koje doje djecu. ( forum ne racunam :D jer tu jako puno zena doji, ali kad bi se te zene izgubile u masi zena diljem Hrvatske, vjerujem da bi bile skroz neprimjetne. Ili bi mozda u oci upadale ko neka cirkuska atrakcija koju vidis jednom u sto godina )

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Lili je to prekrasno rekla! Misli si mi procitala :D

kozica

Početno

E vidiš, ja ne znam niti jednu "novopečenu" majku (a znam ih dosta) koja ne doji! Možda je i ova vaša kampanja uticala na to i sve je to u redu, ja apsolutno nemam ništa protiv toga.

Ali...

Smetaju me komentari tipa "svaka žena može dojiti, to je samo stvar volje". Netočno! Nije svim ženama isto, neke lakše doje, a neke teže. Ima žena koje imaju velikih problema sa dojenjem, i moje je mišljenje da uopće nije tolika tragedija ako se u tim slučajevima odluče za adaptirano mlijeko.

Ili oni komentari "jadno dijete, mama ga ne doji". Ma po čemu je to dijete jadno, ako ima ljubavi i pažnje? Ima nas masu tu šta nismo dojeni, pa šta nam fali? Jel se tu možda netko osjeća na bilo koji način zakinut, zato šta ga mama nije dojila?

I nemojte mi reći da ovakvih komentara nema tu na forumu; uostalom, naša prepametna marta je najbolji primjer, a ona nije usamljena u takvim imbecilnim razmišljanjima.

Konačno, nije samo stvar u dojenju. Zašto ne propagirate da žene ne rade dok dijete ne napuni barem 3 godine? Možda zato što vas velika većina ovdje nije spremna odreći se svoje "karijere" (ili živjeti malo lošijim standardom) radi svog dijeteta?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ali jedina prisila bilo koje vrste koja se tu pojavljuje je forsiranje SVIH žena da doje, bez prava izbora!
    prvi glas

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Odustala sam od citanja tvog zadnjeg posta kad mi je pogled pao na rijeci kojima vrijedas Martu. Upucujem te na topic sa pravilima ponasanja gdje pise da je zabranjeno vrijedati sudionike rasprave.

Razmisli, ti si ipak gost ovde. Sta god bilo to o cemu pises u zadnjem postu pretoci u drugi post bez vrijedanja pa cu onda razmisliti da li da ti reagiram.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja ne bi komentirala jer je već puno rečeno .Svatko ima pravo odgajati svoju djecu onako kako on smatra da je najbolje.Dali će dijete biti na formuli ili će biti dojeno stvar je izbora.U svakom slučaju svatko treba poštovati izbor drugoga.Ja svoje dijete dojim ne samo zato što smatram da je to najbolje za njega nego i zato kada sam pokušala dati djetetu (kršitelj koda) nije htjelo.Pokušala sam par puta no nije išlo.Pokušala sam se izdajati i dati na flašicu i nije išlo,no dojiti je uvijek htjela.Na mene nitko nije utjecao da dojim( 15,5 mj ) to je moj izbor kojeg moj muž i bliža okolina podržavaju.Nitko nije rekao da je nedojeno dijete glupo i ja to ne smatram.Meni osobno ništa ne smeta , ali ako žena nema mlijeka - ok daj formulu, no ako ima zašto ne dojiti dijete jer mnoge žene ne doje da bi zadržale sike veće narasle u trudnoći a formulu daju jer su bebe naućene u bolnici ili radi toga jer im je to lakše.
    Nažalost živimo u takvom društvu gdje nam se dosta toga nameće putem medija.Šta je bilo prije kada nije bilo tv-a,radia...žene su dojile, nije bilo formule,(kršitelj koda)ova,nanova..
    No sve u svemu stvar je osobnog izbora majke i to nije za podcjenjivanje

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koliko god prepametna bila , nikako ne mogu shvatit ozbiljno nekoga tko izjavljuje da je dojenje apsolutno precjenjeno.

Meni je smijesno citati o nekakvoj prisili da se doji, pa znamo kako su porazni podaci o dojenju u RH.

kozica

Početno

Ah Lilly, stvarno ne znam kako ću to izdržati što mi te ne želiš odgovoriti...

BTW, marta je prva počela sa vrijeđanjem (i to ne samo mene), a ja stvarno ne vidim čim sam je ja to uvrijedio? Konstatacijom da je njena izjava imbecilna? Pa zar nije sumanuto tvrditi da su svi ljudi koje majke nisu dojile manje inteligentni?!?

NICOLE je jedina koja je napisala normalan post i slažem se manje-više sa svim iznesenim! Jedino s čim se ne slažem:
    Nitko nije rekao da je nedojeno dijete glupo i ja to ne smatram.
    Rekla je marta! A siguran sam da ih ima još puno koje tako misle!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Istina je da svaka zena moze dojiti. Ali prica ne prestaje tu. Skoro sve zene na pocetku dojenja imaju vecih ili manjih problema, i ovisi o pomoci koju dobiju (ili ne dobiju) u tom kriticnom periodu da li ce se dojenje nastaviti ili ne.

Mi ovdje nikog ne forsiramo da doji. Boze sacuvaj. Mi se ovdje trudimo educirati zene da je dojenje moguce i ukazati na neke probleme na koje ce mozda naletiti. Ali ako u bolnici majci ne daju bebu ni 6 dana nakon poroda, onda tu treba malo vise od dobre volje mame da doji. Sistem kod nas je los. I ako nekoj mami ne uspije dojiti, ne treba se lose osjecati zbog toga. Dijete treba sretnu i zadovoljnu majku bilo ono dojeno ili ne. :D

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kozica, izvrces tude rijeci.

Bila ti blaga moderatorica!

kozica

Početno

Nikako da mi netko odgovori na pitanje o ženama i radu. Svi vi smatrate kako je dojenje dobro za vašu djecu i to je OK. A mislite li da je dobro da vaše dijete stoji u jaslicama po 8-10 sati dnevno, gdje ga praktički odgajaju stranci? Koja bi to od vas pristala neraditi do 3. godine života svog djeteta? Zašto malo ne agitirate za takvu stvar, koja je, po meni, još puno važnija od samog dojenja?

Kakva je to dvoličnost i licemjerje: adaptirano mlijeko je nula u odnosu na dojenje, ali jaslice i nisu tolika razlika od odgajanja vlastitog djeteta.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

PRAVILO BR. 5 OVOG PODFORUMA

5. Zabranjeno je vulgarno izražavanje i vrijeđanje sudionika rasprave. Svaki eventualni problem koji postoji, molimo da se rješava na privatnoj razini, dakle putem email-a ili slanjem privatnih poruka.

Predlazem da zapocnete konstruktivnu raspravu - u protivnom cu zakljucati ovaj topic!

administratorica foruma

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koja bi to od vas pristala neraditi do 3. godine života svog djeteta?
    Ne kuzim :? Kakvo ti je ovo pitanje i kakve to veze ima s dojenjem

Pa svaka bi majka ostala doma s djetetom ako si to moze priustiti.
    Evo ja sam svoj zivot stavila na totalnu kocnicu zbog djece vec 5 godina a i narednih 10 cu napraviti istu stvar jer ja to mogu, ali ima zilion nas koji to ne mozemo. To ti je argument nula i kazes Marta vrijedja a ovo je po meni uvreda a ne ono sto je Marta napisala pa ti izokrenuo.

Evo mene nedojilje. Prisutne ovdje svaki dan vec godinu i pol i niti u jednom trenutku se nisam osjecala manje vrijednom ili ponizenom ili nazvanom glupom. I od srca podrzavam dojenje i izbor svake majke da doji koliko god zeli i gdje god zeli. Podrzavam i Monitorin koda a i sama sam u jednom periodu koristila adaptirano ali to ne znaci da ne vidim sta se ustvari desava u svijetu proizvodjaca adaptiranog.

Ako si ti ovdje dosao pa nas odlucio iznapadati i izvrijedjati da bi tebi savjest bila cista jer ti zena nije dojila, za to nema potrebe jer niti tebe niti tvoju zenu nitko ne osudjuje.

ALI TI SI KAO GOST UPAO NA NASE PODRUCJE I SASUO PO NAMA.

Mislim, jer kuzis sta hocu reci.

Svako bira ono sto zeli i sto moze a mame koje su educirane o dojenju samo pokusavaju pomoci a Monitoring koda je nesto cime se udruga bavi.

kozica

Početno

Niti sam se vulgarno izražavao, niti sam ikoga vrijeđao. Dapače!

Da sam, recimo, napisao slijedeće onda bi to valjda bilo u redu:

"Baš sam se sjetio jedne pakistanske studije na uzorku od 8735 (ili je bilo 8736) ljudi, koja je pokazala da su sve osobe koje se služe nickom marta niže inteligencije od onih koji koriste drugačiji nick."

Najbolje da me cenzurirate, ionako sam vam trn u oku...

Samo, nitko da mi odgovori zašto je dobro slati djecu u jaslice?!?

ivarica

Početno

evo jedne koja je odlucila ne raditi do trece godine djeteta, a iz uvjerenja da je to za moje dijete najbolje.
    ALI i odlucila dojiti sve dok se ivar sam ne odvikne od dojenja (4g), a to zamisli, nije sa 18 ili 23 godine, vec izmedu 2. i 6. godine, kako dokazuju antropoloska istrazivanja

kazes da si danas otkrio forum i rodine stranice, ali zasto onda tako sigurno tvrditi da roda nista ne radi na ranom odvajanju majke i djeteta? rodin broj telefona je 6177500, tamo mozes dobiti sve informacije o rodinom radu jer dojenje je samo jedan od nasih ciljeva, kao i odgovorno roditeljstvo, za koje nas prozivas.

upravo sam se vratila sa konferencije za tisak povodom svjetskog tjedna dojenja (koji ce roda ove godine javno obiljeziti u listopadu) nikako se ne mogu sloziti sa tim da je dojenje precijenjeno, ali istina je, sve je prisutnije, i na ulici vidjeti majku koja doji i u medijima cuti informacije o prednostima dojenja. ali nije mi jasno zasto to nekome smeta.

kozica

Početno

Pa ljudi moji, meni uopće dojenje ne smeta, dapače, ja se isto slažem da bi svaka žena trebala barem pokušati dojiti. I nemam apsolutno ništa protiv dojenja. Ali zašto samo dojenje? Zar je to glavna stvar koje Rode propagiraju? Zašto ne propagirate ostanak majki sa djecom do njihove 3. godine (u redu, možda smo malo zašli off topic, ali ipak)? Zar i to nije odgovorno roditeljstvo, i to u većoj mjeri nego dojenje?

Ali na vašim naslovnim stranicama se može naći članak o "visoko-profitnim" kompanijama koje se usuđuje reklamirati svoje mlijeko i tako ugrožavati dojenje. A ja vas pitam zašto jednako takvim žarom ne propagirate odgajanje djece od strane majki? Argument da nas ima zilion koji to sebi ne mogu priuštit apsolutno ne stoji: mali je broj majki koje su se, silom prilika (tj. financijske situacije), morale vratiti na posao nakon 6 mjeseci. Puno je više onih koje su na porodiljnom bile 1 godinu; i svi su preživili tu godinu! U redu, standard će vjerojatno malo pasti, ali nije li to vrijedno zbog vašeg djeteta?!? Nećete moći kupovati stvarčice od visoko-profitabilnih izrabljivača, ali većina može preživjeti.

Zar je dojenje jedini odraz odgovornog roditeljstva? Ili je ovo drugo previše škakljiva tema, koja velikom broju "super majki" baš i nije po volji?

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ova me tema strašno rastužila jer:

- kao mama koja dugo doji osim svog muža nemam nikakvu podršku okoline (ni obitelji, ni većine prijatelja), ovaj mi je forum jedna mala oaza

- ovaj forum me između ostaloga puno naučio o toleranciji, prihvaćanju i tuđih mišljenja s kojima se osobno ne slažem, a onda ga se nazove netolerantnim

- da mi financijske prilike to omogućuju, rado bi ostala kod kuće s djetetom do 3. godine, ali zbog prokletih novaca morala sam jako rano početi raditi i sad me se poziva na red

- ne vidim svrhu svega ovoga, kozica ne želi promijeniti svoje mišljenje bez obzira što napisali, ali možda bi svoju energiju mogao usmjeriti u nešto pozitivno, vidim da ga zanima problematika kojom se bavi Roda

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kozica hoćeš se učlaniti?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

evo, ja ću ti odgovoriti zašto je/nije dobro slati djecu u jaslice.

zato što alternativu imaju samo rijetki.....

no ne kužim kakve to veze ima sa dojenjem ili ne ????

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Parafraziram Natašu i tvrdim da 90% majki nakon što dobije dijete stavi kočnicu na mnogo aspekata vlastitoga života, osobito na onaj poslovni ( Jesi li ti to učinio kad si dobio dijete? Bi li ti išao na trogodišnji porodiljni, a žena neka radi? ), tako da je i više nego uvredljivo prozivati majke da nisu dovoljno učinile ako se potpuno ne odreknu karijere. Da i ne spominjem tvoje ignoriranje materijalne situacije u kojoj živi većina hrvatskih roditelja. Jesi li pomislio da ovdje ima majki koje su hraniteljice obitelji iz ovog ili onog razloga i koje svaki dan muku muče kamo će s djetetom za vrijeme posla? I koje, zamisli, i dalje doje! Jesi pomislio na situacije gdje majka radi stalno, otac povremeno i zbog toga nemaju šanse dobiti ni jaslice ni vrtić, a s jednom plaćom ne mogu izaći na kraj?
    Naravno, nisi, kao što ne razmišljaš ni o mnogim drugim stvarima.
    Kao što ti je netko gore rekao, ako osjećaš frustraciju što baš tvoja žena nije uspjela dojiti, ne moraš je ovdje rasipati jer vas stvarno nitko ni ne krivi ni osuđuje, a niti će se petljati u vaš izbor.
    Pa te molim da i ti isto postupaš prema nama.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

"mali je broj majki koje su se, silom prilika (tj. financijske situacije), morale vratiti na posao nakon 6 mjeseci. Puno je više onih koje su na porodiljnom bile 1 godinu; i svi su preživili tu godinu! U redu, standard će vjerojatno malo pasti, ali nije li to vrijedno zbog vašeg djeteta?!? Nećete moći kupovati stvarčice od visoko-profitabilnih izrabljivača, ali većina može preživjeti."

Evo jedne koja se morala vratiti. I koja ne kupuje "visokoprofitabilne" stvarčice. A ove rečenice su ti vrhunac.

kozica

Početno

Draga moja klijo, ako nisi primjetila, ja sam se ogradio od onih majki koje su prisiljene vratiti se na posao nakon 6 mjeseci. Isto vrijedi i za roditelje koji nisu u stanju plaćati jaslice ili vrtić.

Međutim, što s onima koji to mogu sebi priuštiti? Pa vrtići i jaslice su prepuni, treba se prijaviti godinama unaprijed da se dobije mjesto (toliko o mom ignoriranju financijske situacije u HR)! Što je s njima? Zašto Rode ne agitiraju da se takve majke više posvete djeci? Jer očito je da financijski oni to sebi mogu dozvoliti. Kao što rekoh, to će se malo odraziti na standard, ali svakako se može preživjeti.

I ne trebate se truditi napadati me, jer ja nikakvu frustraciju ne osjećam.

Ali bih vas samo zamolio da se vratite u realnost i prihvatite činjenicu da velika većina vas žena radi isključivo zato da bi imali bolji standard, a ne iz gole potrebe za prehranjivanjem. I zato nemojte samo dojenje povezivati sa odgovornim roditeljstvom, jer ono, zapravo, ima najmanje veze sa onim čim se vi trebali baviti. Puno je važnije kako ćemo se brinuti o našoj djeci i kakvi će oni ljudi ispasti, jer nitko nije postao dobar i pošte čovjek samo zato što ga je majka dojila!

SNOOPY avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da su cure već sve rekle (pardon, imamo ovdje i dečke, ha Davore :wink: ), ali mi stvarno nije jasno kako netko može nekoga napadati bez da se potrudi saznati pozadinu.

Iskreno ti savjetujem da prvo proučiš rad RODE i sve za što se ona zalaže, pa tek onda možemo o nečemu pričati.

Apsolutno u svemu podržavam rad Udruge (RODA = RODITELJI U AKCIJI) i stvarno me boli kad se nađe netko sa ovakvim riječima. Da, svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali stvarno mislim da si ovdje upao neinformiran o ciljevima Udruge i smatram da nije u redu ovako napadati ljude koji se bore za te ciljeve....a dojenje je samo jedan od tih ciljeva.......

ivarica

Početno

I zato nemojte samo dojenje povezivati sa odgovornim roditeljstvom, jer ono, zapravo, ima najmanje veze sa onim čim se vi trebali baviti.
    tko samo dojenje povezuje s odgovornim roditeljstvom?
    ako se nadovezujes na moj post, molim te procitaj pazljivije, to su dva od nasih ciljeva!

cime ce se neka udruga baviti, o tome odlucuju iskljucivo njeni clanovi.

kozica

Početno

Moram priznat da mi je već pomalo dosta... Od čitave ove hrpe postova, jedino je Nicole normalna žena, s kojom se može razumno i argumentirano razgovarati.

Vama ostalima već vidim krvave oči i smiješak na licu kad pomislite kako se lagano okrećem na ražnju. Prokleti drznik koji se usudio dotaknuti kulta dojenja, koje naše "super majke" tako gorljivo brane.

Jadni vaši muževi...

ivarica

Početno

jadna Nicole, ni kriva ni duzna, ispala normalna zena

SNOOPY avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala dragom Bogu pa je nama podario NORMALNE muževe!!! :D

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa mi smo ti pokusale reci s cim se sve RODA bavi, i pokusali objasniti da nijedna zena NE MORA dojiti i jos puno toga... ali ti to nista ne cujes... cujes samo ono sto zelis cuti

Da li si procitao sto je na onom linku sto ti je Fidji stavila? Tamo ces lijepo vidjeti sto je RODA sve do sada napravila... A sta ce sve jos napraviti - vidjet cemo. A radi se definitivno na svim bojistima :D .

Zaista je zalosno da se sad tu treba "pravdati" sta sve RODA radi, i da ne radimo samo na promociji dojenja. Toplo ti savjetujem da malo procitas o radu udruge i onda krenes u rasprave, nego ovako na prvi pogled stvoriti misljenje o necemu pa se boriti do iznemoglosti.

BTW, da li si mozda sudjelovao u RODA-inoj akciji za bolje vrtice? Da li si potpisao peticiju? :D

mama_i_vjeko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Dragi Kozica,
    Mislim da si potpuno skrenuo sa teme.Udruga Roda se između ostalog bori i za bolje uvjete majka (i očeva)i djece , mogučnosti izbora i odrastanja.Naravno da bi nas večina ostala kod kuće sa djecom i između ostalog i zbog toga i postoje razne akcije ,borba za veće naknade ,razne edukacije roditelja, mogučnost da žena ostane sa djetetom do treče godine života kod kuće...Nije dojenje jedino za što se ovdje svi zalažu i ne vidim potrebe da se bilo tko vrijeđa.Svi imamo pravo na svoje mišljenje a isto tako da radimo ono što mislimo da je najbolje za našu djecu

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

no, evo mene na kraju balade.

iznenadila me kolicina gorcine koju si uspio sasuti u tako kratkom roku. zalosno je sto se prethodno nisi udostojio pa bar malo pogledao o cemu sve roda razmislja i na cemu sve radi. od povratka porodiljne naknade na razinu iz 2000. (sto nam je prvi projekt), od poboljsanja uvjeta u vrticima, od konstantnih trazenja da se majkama omoguce uvjeti da ako to zele ostanu doma s djecom do 3. godine, da se majkama koje to zele omoguci pristup informacijama kako bi mogle: dojiti, koristiti platnene pelene, vezivati ispravno dijete u automobilu kako bi smanjile rizike u voznji, kako bi mogle izbjeci zamke proizvodjaca adaptiranih mlijeka koji se mijesaju u medicinsku struku tvrdeci da je njihovo mlijeko skoro kao majcino, kako imaju pravo na sve informacije tijekom poroda kako bi mogle donijeti vlastite odluke i biti subjekti a ne objekti tijekom poroda...

izvukao si samo djelic - vlastitu frustraciju cinjenicom da nit je tebe majka dojila nit tvoja zena doji, a ocigledno si tu na forumu nasao mnostvo slucajeva u kojima si vidio mozda i iste situacije koje ste vi prozivjeli i - dojenje je uspjesno nastavljeno. zapanjuje kolicina jala koju ti, ocigledno obrazovan covjek, osjecas do te mjere da ne mozes uopce normalno komunicirati. cemu se kacis na martu? znas je od ranije? citas s pozornoscu njene postove vec dulje vremena?

jel tvoja zena ostala doma do 3. godine? mozete si to priustiti? blagovamse... ima mnogo roditelja koji ne mogu. i mnogo onih koji si ni adaptirano ne mogu priustiti pa kasnije, kad prijedju potpuno na njega, odricu se mnogo toga da bi prehranili dijete - mnogi bi od njih bili liseni tih problema da su na pocetku balade imali samo tocne informacije. nista drugo.

imas puno zara da se tu kacis redom sa svima. zar ne bi bilo zgodno upotrijebiti ga korisno? ako smatras da smo slabi na guranju trogodisnjeg porodiljnog (ili roditeljskog) za sve roditelje i svu djecu - prikljuci nam se - povedi nas u boj - mi se posla ne bojimo, radimo svi, odgajamo djecu, bavimo volonterskim radom i strahovito se furamo na izazove a jos vise na - nepravdu...

dodji i pomogni, osim, naravno, ako ovo tvoje pljuvanje nije vrhunac drustvenokorisnog rada za koji si sposoban.

ovo pisem kao moderator podforuma o dojenju

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo ce biti potpuno privatni post.

mama me dojila - nula bodova. odrasla na (kršitelj koda)u, nadohrani od treceg mjeseca. osim 30-godisnje borbe s viskom kilograma imam i kvocijent inteligencije veci od 130. jel zbog (kršitelj koda)a il kozmicke prasine - ne znam.

imam dvoje djece.

prvu sam dojila mjesec i po dana, uz adaptirano do treceg. do godine dana je bila na adaptiranom. s nadohranom sam pocela s njena cetiri mjeseca. spavala je dvije godine u svom kreveticu - od prvog dana do drugog rodjendana. od drugog rodjendana spava samnom. vozila je kao malu u kolicima, rijetko nosala (osim po kuci). krenula radit kad je napunila godinu dana.

drugog dojim 23 mjeseca. nadohranu smo poceli nakon 6 mjeseci, jesti poceo oko 9. mjeseca. prespavao u svom kreveticu nijednom. od prvog dana (od kad se rodio, dakle jos u rodilistu) spava samnom u krevetu. poceo se vozit u kolicima s devet mjeseci (nona ga cuvala). ja ga jos uvijek najradije nosim. krenula radit na 4 sata s njegovih 9 mjeseci. puno radno vrijeme s 12.

trece dijete, kad dodje - dojit cu, nosat i spavat ce s nama. i ostat cu doma 3 godine.

razlika koja se vidi u mom pristupu svoj mojoj djeci proizasla je iz znanja.

ono sto s prvim djetetom nisam znala, naucila sam. zato se ponasam drugacije i zato smatram da napredujem. ne da sam sad savrsena, vec da - napredujem.

nisam zapela na caju od rodjenja ni speku s cetiri mjeseca (kod nas je u djiru bila manestra) - napredujem. ne osjecam jal sto sam s prvim djetetom cinila drugacije. jednostavno - ucim i rastem zajedno sa svojom djecom. i jako sam zbog toga zadovoljna. no, to te se, vjerujem, nece dojmiti. bas me briga.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •