Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Ghi - ajurvedski maslac

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    e da, koristim i ghi - ajurvedski maslac tj. procisceni maslac, ima ga za kupiti u ducanima zdrave hrane, a ja ga radim sama.
    kako to radiš? daj nas prosvijetli please

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

otopiti putar u posudi na srednje jakoj vatri, cim pocne kuhati i pjeniti se smanjiti vatru na najmanje. nastaviti lagano kuhati putar dok postane zlatan i prestane se pjeniti. uskoro ce se na dnu posude pojaviti kao neke mrvice, to znaci da je ghi gotov (to je otprilike 20-ak minuta nakon sto prokuha). u trenutku kad je gotov takodjer ce se malo promijeniti i miris (mirisat ce kao po svjeze pecenim kroasanima). u tom trenu se odmah mora maknuti s vatre jer su sve ovo znakovi da je sva voda iz puta ishlapila i da on vrlo brzo moze poceti goriti, a to ne valja.
    malo ohladiti i dok je jos tekuce sipati u ciste staklenke kroz gazu. one mrvice sto ostanu su cisti kolesterol dakle tako procsceni maslac nema kolesterola. a zato sto je prociscen moze stajati i na sobnoj temperaturi. na njemu mozete i kuhati umjesto ulja.
    sto je putar kvalitetniji, to ce biti kvalitetniji i ghi. ja sam za to znala kupiti putar kod kumica na placu.
    dok se ghi kuha, nikako se ne smije mijesati.
    evo, premda na brzinu, mislim da sam spomenula sve sto je potrebno.
    javite kak je ispalo.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ovo me podsjeća na tzv. maslo, koje je pravila moja baka iz domaćeg maslaca, ne sumnjam da je OK :D

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Već kad se poteglo pitanje ghija, ima li tkogod povoljan izvor putra? Prije desetak godina se suludo jeftini putar i ghi dao nabaviti u Tuzli, ali sam izgubio kontakte.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja kupim kod kumica na placu

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I ja, ali ovo što me zanima je cca 1/10 "normalne" cijene

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

tridesettri:
    tako procsceni maslac nema kolesterola.
    Nebih htijela polemizirati, ali me zaista zanima da li ghi=maslo, zaista nema kolesterola , ili je to pretpostavka.
    Znam da se kolesterol veže na bjelančevine ( lipoproteini ), da li topljenjem maslaca te bjelančevine koaguliraju sa kolesterolom ili je to neki drugi talog ?
    Molim komentar tko zna šta o tome.
    Ako je to uistinu bez kolesterola, onda definitivno napuštam ostale masnoće, osim maslinovog ulja
    Našla sam ovaj link u kojem kaže da je talog = nečistoće ?
    http://www.yogacentar.hr/ozdravljenje_04.html

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dobro primjećuješ. Talog je uglavnom od ostataka bjelančevina, a kvaliteta gotovog proizvoda prilično ovisi o kvaliteti putra od kojeg se radi. Problem je u maslačnoj kiselini koja u postupku dobivanja ghija ne odlazi, jer joj je vrelište preko 160°C. Dakle, vrhunski ghi se dobije jedino od putra koji je dobiven od slatkog vrhnja.
    Ghi se sastoji uglavnom od visoko-kolesterolskih masnoća, ali na neku foru smanjuje loš kolesterol. O tome postoje i znanstveni radovi, recimo jedan friški: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/q...&dopt=Abstract
    U toj radnji potvrđuju da je jako važno ghi ne zagrijavati preko 120°C i takav pomaže kod uklanjanja lošeg kolesterola iz organizma.
    Dodatno to znači da je pravi ghi super u kuhanju, ali ne toliko dobar u prženju.
    Guba!

(ja ga kuham od Megle putra od slatkog vrhnja na jaaaako slaboj vatri )

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Dakle, vrhunski ghi se dobije jedino od putra koji je dobiven od slatkog vrhnja.
    a od cega drugoga se putar moze dobiti? nisam znala da postoji putar koji nije od slatkog vrhnja. osim naravno nesto umjetno, zato sam i naglasila da putar mora biti sto bolje kvalitete, domaci ili organic.

Dodatno to znači da je pravi ghi super u kuhanju, ali ne toliko dobar u prženju
    ja inace ionako rijetko przim hranu ali me zanima da li pod przenjem racuna i uobicajeno przenje zacina u indijskoj i ajurvedskoj kuhinji? nadam se da ne, to bi bilo kontradiktorno...

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hvala Davore.
    Ma bilo mi je preidilično da je bez kolesterola. Malo sam upregla mozak i već zaboravljenu teoriju o tome , ali nisam se mogla u potpunosti složiti sa navedenim postom. :?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kolesterol- šmolesterol. Ima čak i friška knjiga o dobrobitima C vritamina koja probleme s krvožilnim sustavom pripisuje isključivo nedostatku ovog vitamina. Za ausdrajsat srce i ožilje treba ti puno više truda od žlice masnoće dnevno.

Ovo svojstvo ghija mi je posebno zgodno, jer u pravu perspektivu stavlja kompletnu harangu usmjerenu protiv punomasnog mlijeka, a sve radi potpuno neutemeljenog straha od kolesterola. Dragocjeno emulgacijsko svojstvo punomasnog mlijeka u obranim varijantama ne postoji.

Što se putra tiče, ogromnom većinom nastaje od kiselog vrhnja. Čak i organičke varijante su skoro sasvim sigurno od kiselog vrhnja. Takav putar u startu ima puno veći udio maslačne kiseline. Negdje na pol puta su varijante napravljene od jogurta, a i takvi su prilično "rijetka divljač".

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

sorry, ja sam kriva, ali tako sam procitala na jednom od linkova na kojima sam pronalazila recept za ghi i ucila se kako ga najbolje napraviti. a i moram priznati da nisam dalje previse istrazivala dal ima ili nema kolesterola (ja inace jedem i putar),a ghi upotrebljavam vise zato jer mi je fin, i jer cesto kuham indijska i ajurvedska jela.
    jos jednom se ispricavam na krivoj informaciji.
    ipak nadam se da je recept posluzio curama koje su zeljele napraviti ghi, jel tko isprobao?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Što se putra tiče, ogromnom većinom nastaje od kiselog vrhnja. Čak i organičke varijante su skoro sasvim sigurno od kiselog vrhnja. Takav putar u startu ima puno veći udio maslačne kiseline. Negdje na pol puta su varijante napravljene od jogurta, a i takvi su prilično "rijetka divljač".
    nikad cula...
    znam samo da se slatko vrhnje dugim mijesanjem pretvara u putar.
    moram priznati da mi zasita nije jasno kako bi se od kiselog vrhnja (a jos manje od jogurta :shock: ) mogao stvoriti putar?
    davore, mozes li malo pojasniti?

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

tirdesettri,

puno hvala...probam ovaj koji dan ( kad uhvatim vremena) pa javim kako je ispalo

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

davore, mozes li malo pojasniti?
    Uzmeš vrhnje (slatko ili kiselo), strpaš u bućkalicu i dobro izmlatiš. Ono što ostane na kraju su putar i mlaćenica, koja je tipično kiselog okusa. Pogodi zašto :D

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

za slatko vrhnje znam, jer sam to probala ali za kiselo...hm...nisam pojma imala da dobijes putar ako ga miksas...a nakon koliko vremena se stovri putar od kiselog vrhnja?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

naime to bi me zanimalo cisto zbog kuhanja.
    slatko vrhnje - jednostavna stvar, miksas, prvo dobis slag, miksas malo dulje dobijes super tvrdi, mastan slag (meni koristan za neke vrste kolaca kao sto je cheese cake), miksas jos duze, dobijes putar.
    za kiselo vrhnje, nisam uopce znala da se strdnjava miskanjem, pa bi me zanimalo koliko traje taj proces, kakve su faze u stvardnjavanju i kakav okus ima tako nastao putar, pretpostavljam kiselkasti?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne razbijaj glavu, skokni u prvi dućan i kupi prvi putar koji ti se nađe pod rukom. Ako nije od kiselog vrhnja - to je onda posebno istaknuto.
    Kako god okreneš ne isplati se proizvoditi doma.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma ne mislim ga proizvoditi doma...nego me eventualno zanimaju medjufaze da iskoristim to u kuhanju.
    druga stvar, bila sam uvjerena da kod kumica s placa putar jest proizveden od slatkog vrhnja jer mi se cini da za proizvodnju putra od kiselog vrhnja treba neka posebna tehnologija koju one vjerovatno ne koriste.
    eto zato me zanima, pa ako znas nesto o tome napisi.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Upravo sam sad naručila 1 kg. pravog putra, bez konzervansa, dobiven iz slatke pavlake ( slatko vrhnje ). U mjestu imamo malu privatnu mljekaru i veli frajer da taj putar ( iz Slavonije ) najviše prodaju bosancima. E nije više ni Bosna što je nekad bila
    Kad bi smo imali štelu , mogli bi i zagrebčanima prodavati pravi putar

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Vidim da smo zabrijali o ajurvedskom maslacu iliti ghi,ali na temi
    " Integralna brašna", pa možda nebi bilo loše da moderator te postove prebaci na novu temu - ghi-ajurvedski maslac

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

...jer mi se cini da za proizvodnju putra od kiselog vrhnja treba neka posebna tehnologija koju one vjerovatno ne koriste.
    eto zato me zanima, pa ako znas nesto o tome napisi.
    Zapravo nemam pojma, ali pretpostavljam da je tajna u nasilju. Puno nasilja.

Kalimero, ako si u prilici daj izvidi imaju li kakve "agente" u ZG i kako se do njih može doći. Ja sam zainteresiran.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

u austriji ima bio putar od slatkog i od kiselog vrhnja.
    lijepo pise süssrahm ili sauerrahm. skoro u svakom ducanu.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Davor:
    Kalimero, ako si u prilici daj izvidi imaju li kakve "agente" u ZG i kako se do njih može doći. Ja sam zainteresiran.
    OK. pitat ću ga sutra, kad mi donese naručeni putar.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Za moderatora
    Davoru odgovor na p.p.

Tessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja već par godina kupujem samo domaći maslac (putar) za ghi od "provjerene" kumice na tržnici Jarun (50kn/kg) i oduševljena sam.
    s time da je maslac slabije kvalitete po ljeti (radi ispaše, a i teže se lupa) tako da napravim više ghija zimi. nikad mi se ne pokvari.
    onaj u dućanu ne kupujem jer ima aditiva, a nije toliko velika razlika u cijeni.

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kad sam bila klinka, moja baka je, kao tada i većina njenog susjedstva, držala kravu i pravila domaći sir, vrhnje, puter...uglavnom, svi su pravili puter iz domaćeg vrhnja.

Sjećam se da se mlijeko ostavljalo kiselit u posudama i onda se s vrha obiralo vrhnje koje se stavljalo u drvenu usku dugu posudu (kao tuljac, ako se dobro sjećam ( sram me bilo, baka bi se križala da čuje da nisam sigurna), to se zove "tunjek"), kao valjak, ta posuda je imala drveni poklopac s rupom i u njoj je bila drvena šipka na čijem dnu je bilo isto nešto kao okrugli pokolopac i onda se to povlačilo gore-dolje (da povučem paralelu, skoro isto izgledaju oni lončići u kojima se tuče mlijeko za cappuccino, samo je ovo sve veće, drveno, i ono što je u tom lončiću mrežasto, je ovdje isto drveno) tako dugo dok se nije stvorio puter koji se onda rukom oblikovao u svoj prepoznatljivi oblik. Efekt je isti kao i u slučaju koji opisuje Davor s malo modernijom tehnologijom.

Znači, nikakva visokotehnološka naprava - eto, nadam se da sam uspjela zadovoljiti znatiželju onih koji nisu vidjeli kako se puter radi izvorno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •