-
Novi zakon o godišnjem odmoru ?
Pošto nigdje nisam mogla pronaći novi zakon molila bi ako netko nešto zna o tome da mi napiše. Da pojasnim poslodavac mi je smanjio broj dana godišnjeg odmora navodno po novom se gleda koliko si u toj firmi ne sveukupno staža pa po tome se dobiju dani. Ja sam u toj firmi 3god. i 3 mj., imam 26 g., bez djece, stručna sprema VŠS. Koliko bi trebala po zakonu imati godišnjeg odmora? :? Hvala
-
Nema novog i starog zakona o godišnjem odmoru. Zakon o radu (NN 137/04, pročišćeni tekst) propisuje samo najmanje trajanje godišnjeg domora (18 radnih dana za jednu godinu, neovisno o stručnoj spremi i minulom radu), a sve više od toga poslodavac donosi svojom odlukom, ili se donosi pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom. U ugovoru o radu bi trebalo pisati kako se određuje trajanje godišnjeg odmora.
Da nije možda kod vas u firmi bilo promjena u npr.pravilniku o radu (ako ga imate, a morate ga imati ako imate više od 20 zaposlenih)?
-
Do sada smo svi koristili godnišnji kao i svi ostali u našoj državi znači 18 dana +dani na radni staž + dani na godine starosti + dani na djecu... Međutim prije tjedan dana on je rekao da je došlo do promjene u zakonu i da ono što je bilo prije više ne vrijedi nego da sad imamo drugi zakon. Nitko od nas nije to vidio niti nikakav drugi ugovor potpisivao. U ugovoru o radu ne piše koliko dana koristimo nego samo da se primjenjuje po pravilniku o radu ustanove.
Da li on može tek tako oduzimat dane bez objašnjenja?
-
Pitaj ti njega: a koji se to zakon mijenjao i kada?
Jedna moguća varijanta: možda se nije dobro protumačio pravilnik o radu (spominje se, znači da postoji) i moguće je da se radnicima odobravao veći godišnji nego je određeno pravilnikom. Pa se sad trajanje godišnjeg korigira (usklađuje sa donesenim pravilnikom) i daje se prozirna isprika za smanjene dane. Ako je ovako (a trebalo bi znati što piše u pravilniku), onda tvoj poslodavac nije napravio ništa nelegalno, ali onda se treba reći u čemu je stvar.
Druga moguća varijanta: promijenjen je pravilnik o radu. On se donosi u suradnji sa radničkim vijećem, što znači da su i oni trebali pristati na promjenu oko godišnjih.
Možeš li ti nekako provjeriti ovo sa pravilnikom, da li donesen novi i kako piše u pravilniku o godišnjem?
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma