Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Novi zakon o godišnjem odmoru ?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno Novi zakon o godišnjem odmoru ?

Pošto nigdje nisam mogla pronaći novi zakon molila bi ako netko nešto zna o tome da mi napiše. Da pojasnim poslodavac mi je smanjio broj dana godišnjeg odmora navodno po novom se gleda koliko si u toj firmi ne sveukupno staža pa po tome se dobiju dani. Ja sam u toj firmi 3god. i 3 mj., imam 26 g., bez djece, stručna sprema VŠS. Koliko bi trebala po zakonu imati godišnjeg odmora? :? Hvala

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Nema novog i starog zakona o godišnjem odmoru. Zakon o radu (NN 137/04, pročišćeni tekst) propisuje samo najmanje trajanje godišnjeg domora (18 radnih dana za jednu godinu, neovisno o stručnoj spremi i minulom radu), a sve više od toga poslodavac donosi svojom odlukom, ili se donosi pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom. U ugovoru o radu bi trebalo pisati kako se određuje trajanje godišnjeg odmora.

Da nije možda kod vas u firmi bilo promjena u npr.pravilniku o radu (ako ga imate, a morate ga imati ako imate više od 20 zaposlenih)?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Do sada smo svi koristili godnišnji kao i svi ostali u našoj državi znači 18 dana +dani na radni staž + dani na godine starosti + dani na djecu... Međutim prije tjedan dana on je rekao da je došlo do promjene u zakonu i da ono što je bilo prije više ne vrijedi nego da sad imamo drugi zakon. Nitko od nas nije to vidio niti nikakav drugi ugovor potpisivao. U ugovoru o radu ne piše koliko dana koristimo nego samo da se primjenjuje po pravilniku o radu ustanove. Da li on može tek tako oduzimat dane bez objašnjenja?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Pitaj ti njega: a koji se to zakon mijenjao i kada?

Jedna moguća varijanta: možda se nije dobro protumačio pravilnik o radu (spominje se, znači da postoji) i moguće je da se radnicima odobravao veći godišnji nego je određeno pravilnikom. Pa se sad trajanje godišnjeg korigira (usklađuje sa donesenim pravilnikom) i daje se prozirna isprika za smanjene dane. Ako je ovako (a trebalo bi znati što piše u pravilniku), onda tvoj poslodavac nije napravio ništa nelegalno, ali onda se treba reći u čemu je stvar.

Druga moguća varijanta: promijenjen je pravilnik o radu. On se donosi u suradnji sa radničkim vijećem, što znači da su i oni trebali pristati na promjenu oko godišnjih.

Možeš li ti nekako provjeriti ovo sa pravilnikom, da li donesen novi i kako piše u pravilniku o godišnjem?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Probat ću nešto doznat pa ću se opet javiti. Puno hvala
    Kako god ispalo još sam uvijek jer mi se sve to čini mutno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •