Stranica 3 od 5 PrviPrvi 12345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 249

Tema: Neasistirani porod kod kuće - 5. dio

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Prica je jako delikatna, i stvarno nije na nama koji je i ne poznajemo da sudimo ni o njenim postupcima, a tek o njoj kao licnosti nikako.
    Cak i oni koji je poznaju ne bi to smeli sebi dopustiti, jer ocigledno nije osecala bliskost ni sa svojim "najblizim".

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Naravno da stupanj školovanja nije nikakvo mjerilo koje će nam pokazati je li neko zlostavljač ili ne....pa stalno su u medijima razl slučajevi gdje se spominju i političari i slično....evo neku večer i na Dnevniku

no ja mogu valjda napisati da imam svoj stav koji sam iskristalizirala na temelju bloga ( jer da ga nije napisala,ja ne bih imala pojma tko je ona)......žao mi je što nisam savršeno nadbiće pa se ne mogu suzdržati ....od stava

Početno

Naravno, nemoguće je da je ugledna doktorica iz Petrove zlostavljačica koja joj je uništila život, svi doktori su savršeni, mora da je mala luda
    To je tvoje mišljenje Luna Rocco? Ili si taj pametan zaključak izvela iz nečijih postova ovdje?
    Ja bih jako voljela da mi se objasni ta logika po kojoj žene čiji su roditelji zlostavljači izabiru poroditi se doma bez ičije pomoći.
    Starci ti unište život, a ti rodiš doma, to mora imati neku uzročno posljedičnu vezu, očito je nekima od vas jasna, pomognite i meni da je dokučim. Mora da živimo u paralelnim svjetovima.
    Vedrana, tako ti je kad postaš prije nego što popiješ kavu

Početno

Cak i oni koji je poznaju ne bi to smeli sebi dopustiti, jer ocigledno nije osecala bliskost ni sa svojim "najblizim".
    nije osjećala bliskost, ali rado je uzimala velike sume novca za svadbu, dugogodišnje plaćanje radnog staža, plaćanje podstanarstva, sređivanje svega i svačega preko veze... sama je napisala dovoljno toga da i laik može zaključiti da se radi o nestabilnoj osobi kojoj bi trebalo lječenje, a neasistirani porod je samo jedan u nizu njenih ispada kako bi kontrirala roditeljima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anonymous prvotno napisa
    Naravno, nemoguće je da je ugledna doktorica iz Petrove zlostavljačica koja joj je uništila život, svi doktori su savršeni, mora da je mala luda
    To je tvoje mišljenje Luna Rocco? Ili si taj pametan zaključak izvela iz nečijih postova ovdje?
    Nemoj mi se postavljati svisoka, jer to ne trpim. Jasno sam navela na koji citat se odnosi moj komentar, izdvojila sam ga. Ako imaš problema s razumijevanjem, to doista nije moj problem.

Početno

Hajde,Luna objasni ženi koja ima problema s razumijevanjem, iz kojeg si dijela ove rečenice
    dosad sam pročitala samo hrpu neuravnoteženog trkeljanja.
    a koju si izvadila iz konteksta
    Ja priču pratim sa zanimanjem i čekam priču o INFORMIRANOM IZBORU jedne žene, dosad sam pročitala samo hrpu neuravnoteženog trkeljanja.
    zaključila ovo:
    Naravno, nemoguće je da je ugledna doktorica iz Petrove zlostavljačica koja joj je uništila život, svi doktori su savršeni, mora da je mala luda.
    Evo, ne pitam svisoka, nego ponizno molim da mi objasniš metodu kojom si došla do gore navedenog zaključka, jesi li negdje u mojoj gornjoj rečenici našla temelj za takvu tvrdnju, ili te do tog zaključka dovela intuicija. Evo ni ja nisam pila kavu jutros.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Opet ovo ode u kupus...Najbolje da krenemo sa jednom po jednom pricom s poroda u istom tonu.....Luna, Majo, Nika i ostali, tko je vama financirao svadbu?

Početno

zar je vazno tko je financirao svadbu?
    sto se petre tice, nije mi jasno kako je dopustila da joj roditelji zlostavljaci financiraju vecinu, ne samo svadbu. Al nije li ona nevazna?
    Ne mislim da samo nestabilne osobe radjaju doma neasistirano. I one koje su u sektama to isto zagovaraju.

Početno

Luna, Majo, Nika i ostali, tko je vama financirao svadbu?
    nije bitno tko im je financirao svadbu, sve dok preko medija ne pljuju po njima na onakav način kao što petra to radi u blogu.

Početno

zasto mislis da bi samo netko tko je psihicki nestabilan ili u nekoj sekti radjao doma?
    da ponovo ostanem trudna mozda bi i ja razmislila o toj mogucnosti jer su mi se nakon petog poroda zgadili i doktori i rodiliste...
    a nisam psihicki nestabilna(bar se takvom smatram) i nisam u nikakvoj sekti

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne mislim da samo nestabilne osobe radjaju doma neasistirano. I one koje su u sektama to isto zagovaraju.
    šta reći ...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

E pa ako Daphne nakon svojih 5 poroda misli da bolnica možda ne bi bila njezin izbor da ponovo bira - onda mislim da sigurno je ta odluka i kompetetna i informirana i utemeljena na vlastitom iskustvu, itd. I nije član sekte. I nije nestabilna.

Ali meni je osobno interesantno kako se nedavno ona žena porodila neasistirano na trajektu na temelju informirane i stručne odluke liječnice. E pa ako jedna liječnica može donijeti odluku o neasistiranom porodu na brodu (koji nije ništa bolji po uvjetima no vlastiti dom), zašto bi onda žena koja donese istu takvu odluku bila nestabilna. Ili je i ona liječnica bila nestabilna.
    I nemojte mi govoriti da je tu namjera bila drugačija. Jer nije. Osim ako liječnida ne zna zbrojiti 1+1 (jer ako je znala da policijski brod nije mogao stići po ženu i vratiti se nazad, onda je isto tako znala da bi ona ili primalja vjerojatno ipak stigle sa tim brodom u jednom smijeru). Međutim nije poslala nikoga na otok, nego je dala uputu da se ipak trajekt ide vraćati po ženu sa pola puta i vozi je na kopno. Jedan pravac je ipak manje od 1,5 pravca. Interesantno mi je i kako toj ženi nije priskočila u pomoć niti sestra ili koga već imaju na otoku. Ne, nego ako ne stigneš u bolnicu, onda po informiranom izboru liječnika rodiš na bordu. I to je svima simpatično i super.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

viruj mi da naša pomorska policija ima najbrže brodove na Jadranu (prijatelj tamo radi), i da su krenuli s najsporijim brodom i dalje bi bili brži od trajekta

Početno

tinnaZ hvala...
    a i to stoji sto ti kazes o neasistiranom porodu na brodu... a ona zena sto je rodila muzu u autu od neki dan? ona je isto nestabilna ili clan sekte? ili ona karlovcanka sto je rodila u wc-u vlastitog doma? naravno sve neasistirano...
    dale kad se tako fino svrstavamo u "profile " ljudi koji bi neasistirano radjali doma, idem se uclanit u neku sektu...(ako postanem psihicki nestabilna, bojim se da mi ne uzmu klince)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

znači da su dr. ili primalja krenule s tim policijskim brodom postojala je velika šansa da stignu na otok. Nasuprot šansi da rodilja stigne trajektom na kopno, koji se još i vraćao s pola puta.
    Dakle, bio je informirani izbor.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

daj link, nemam pojma da je i u autu bio porod.

Početno

Pa dajmo cure, zar je onda bilo tako teško naći neku curu među vama koja bi rodila doma, neasistirano, pa da njenu priču na portal stavite, poštedile bi se ovog blama barem...

Daphne, dakle, idući porod je doma, neasistirano?

Početno

a i to stoji sto ti kazes o neasistiranom porodu na brodu... a ona zena sto je rodila muzu u autu od neki dan? ona je isto nestabilna ili clan sekte? ili ona karlovcanka sto je rodila u wc-u vlastitog doma? naravno sve neasistirano...
    To je sve bio informirani izbor informiranih žena? ova što je riskirala da joj dijete tresne u školjku garant je sjajno informirana. Ove dvije druge vole rađat vozeći se...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Meni se Daphne baš ne čini kao osoba koja bi namjerno rađala neasistirano doma.
    Niti ja baš ne bih neasistirano, no uz pomoć žene koja je već rađala, a da je uz to još i primalja ili ginekolog - vrlo rado. Kad bi kod nas obiteljski liječnici imali barem neku obuku iz porodništva - također vrlo rado bih imala svoju liječnicu uz sebe. Iako sam svjesna nešto većih rizika ako dođe do komplikacija.
    Ok, ako već ne dozvoljavamo primaljama asistiranje na kućnim porodima (nisu dovoljno školovane i sl.). Ali zašto kod nas niti ginekolozi nemaju dozvolu za otići na otok i samostalno asistirati ženi na porodu. Nego imaju dozvolu samo za to da je informirano navedu da rodi na brodu.

Početno

no uz pomoć žene koja je već rađala
    to je neasistirani porod. asistirani je uz pomoć medicinski obrazovane osobe.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja znam točno kaj sam napisala i kaj sam mislila cijelom rečenicom.

Ako nekoga od gostiju (koji pretpostavljam ne čitaju cijeli forumu), malo više interesira zašto oduševljenje bolničkim porodima nije baš na visini, može pročitati ove topice:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...=691121#691121

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...=689280#689280

Jesu li osobe koje se nakon upoznavanja sa stvarnošću naših rodilišta (namjerno nisam napisala bolnica, jer imam osjećaj da su drugi odjeli bitno bolji) možda psihički nestabilne, ili članovi neke sadomazohističke sekte, ako žele roditi u bolnici.
    Ili po sistemu ženino je da trpi apsolutno sve, a imamo i jednu novost u 21 stoljeću - nisu trudovi najgora stvar!
    Najgore od svega što tijekom trudnoće možeš imati najboljeg ginekologa, kojeg si si čak mogla i sama birati, ali na porodu te može dohvatiti bilo koji anonimus i ne možeš to zaobići osim ne znam, indukcijom ili mitom.
    Ili otići u drugi grad gdje je u smjeni trenutno ekipa koja je poznata da je ok. Ili pisati planove poroda i nadati se da to neće biti okidač za svađu.

I još malo:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewfo...ays=0&start=50

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja pozdravljam topik i meni je ok neasistirani.
    On može biti nelagalni planirani i legalni slučajan.

Baš zato što je zakonski nedozvoljen svi su MASOVNO SLUČAJNI.

Ako hoćeš legalni neasistirani poslučajiš se i to je to, pa nek netko dokaže da to nije bilo to.

Ako hoćeš porod u kući s babicom čekaš do istiskivanja pa zoveš.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

A ja sam definitivno psihički nestabilna kad sam nakon iskustva prvog bolničkog poroda - i drugi puta išla rađati u bolnicu. A nakon iskustva drugog, gdje su trudovi bili sasvim normalni i ništa strašno, ali sve ostalo je bilo ... stvarno bih se trebala zabrinuti za svoju psihičku stabilnost ako bih dozvolila da mi i treći puta netko tako napada integritet i uznemiruje me, te pokušava potčiniti 1001 pravilu u ime poroda.
    ILi možda osoba koja si to dozvoljava je psihički nestabilna. Pa daaa, trebamo pamet i zdrav razum ostaviti doma kad idemo rađati, i onda je sve ok.
    Ali hoćemo li onda taj zdrav razum i stabilnost moći vratiti nazad kad dođemo doma, hm to me sad kopka. Ma žene su čudotvorna bića, sve mogu pretrpjeti to je bit.

Početno

Daphne, dakle, idući porod je doma, neasistirano?

ja to nisam rekla. naglasila sam AKO bi isla ponovo radjati ne bi mi bio bed ni doma ostat.
    doduse, da sam bila pametnija mogla sam i na zadnjem porodu samo malo duze doma ostati i rodila bi doma...ionako je islo sve jakobrzo, digla sam se kad mi je pukla voda,(bilo je 15 do2 ujutro) i odmah smo krenuli za pulu, i to smo jedva stigli, uspjeli su me samo skinuti i ja sam vec radjala, bez klistira i dripa i neznam cega...(3,15 ujutro)[/b]

Početno

ako se dobro sjećam, beba ti je zbog hipotermije morala u inkubator. da si ostala doma, bi li uspjela prepoznati hipotermiju? da li bi se uopće sjetila da do toga može doći?

Početno

da sam ostala doma 100% do hipotermije ne bi ni doslo jer bi ja dijete odmah utoplila ili je drzala skin to skin i utoplila nas obje...
    do hipotermije je doslo jer je radjaona bila hladna, doslovce ledena...nisu je stigli zagrijati jer tu noc prije mene nitko nije radjao...

da li bi znala prepoznati hipotermiju? mislis li da ne bi nakon toliko djece?

Početno

mislim da ne bi. Koji su znakovi hipotermije, daphne, i kako se ocituju, a kako ces ih sprijeciti? Kod novorodjenceta?
    to stoji sto ti kazes o neasistiranom porodu na brodu... a ona zena sto je rodila muzu u autu od neki dan? ona je isto nestabilna ili clan sekte? ili ona karlovcanka sto je rodila u wc-u vlastitog doma? naravno sve neasistirano...
    tvrdis kako su ove zene namjerno radjale neasistirano u autu, na brodu i u zahodu?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Daphne, hoćeš reći da si rodila zdravo dijete, a zbog hladnog prostora je došlo hipotermije.
    Daj mi još samo reci da su ga išli i kupati u toj hladnoj rađaoni.
    Imam kolegicu koja je dobila upalu bubrega u bolnici, smrznula se živa na porodu. I još jednu koja je dobila upalu mokraćovoda, stavljali su joj neku gumu pod plahtu, a kad je molila muža da joj donese dekicu i stavila si to pod plahtu, sestre su rekle da ne može to imati jer nisu takva pravila.

Ma ja znam da bi ti i da si doma rađala, šutnula bebača u krevetić u nekom ćošku sobe nek se smrzava, i otišla s mužem slaviti

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ghost, ovo su smjernice Svjetske zdravstvene organizacije:
    EXECUTIVE SUMMARY
    Thermal protection of the newborn is the series of measures taken at birth and during the first days of life to ensure that the baby does not become either too cold (hypothermia) or too hot (hyperthermia) and maintains a normal body temperature of 36.5-37.5 C (97.7-99.5 F).

The newborn infant regulates body temperature much less efficiently than does an adult and loses heat more easily. The smaller and more premature the baby, the greater the risk. After birth, the wet newborn immediately starts losing heat and unless heat loss is prevented, hypothermia will develop. Hypothermia of the newborn occurs throughout the world and in all climates and is more common than believed. This condition is harmful to newborn babies, increasing the risk of illness and death.

The temperature of the environment during delivery and the postnatal period has a significant effect on the risk to the newborn of developing hypothermia. In general, newborns need a much warmer environment than an adult. The smaller the newborn, the higher the temperature needs to be.

The "warm chain" is a set of ten interlinked procedures carried out at birth and during the following hours and days which will minimize the likelihood of hypothermia in all newborns. The room where the birth occurs must be warm (at least 25 C/77 F) and free from draughts. At birth, the newborn should be immediately dried and covered, before the cord is cut. While it is being dried, it should be on a warm surface such as the mother's chest or abdomen (skin-to-skin contact). Skin-to-skin contact with the mother is the best way of keeping the baby warm. If this is not possible, alternative means of preventing heat loss and providing warmth — such as wrapping the newborn baby and putting it in a warm room or under a radiant heater — will be necessary. Bathing and weighing the baby should be postponed.

Breast-feeding should start within one hour of delivery. This will provide the baby with calories to produce body heat.

In the days following birth, hypothermia can be prevented by keeping the baby and mother together (rooming-in), by breast-feeding as long and as often as the baby wants, and by dressing the baby appropriately for the environmental temperature.

Low birth weight or sick newborns are most vulnerable to hypothermia. Methods to keep these high-risk babies warm include kangaroo-mother care (round-the-clock skin-to-skin contact), "warm rooms", heated water-filled mattresses, radiant heaters, and incubators. A newborn baby placed in a heating device or a "warm room" should be taken out periodically for skin-to-skin contact with the mother and for breast-feeding. The body temperature of the baby should be monitored frequently.

Hypothermia occurs when the newborn's temperature drops below 36.5 C (97.7 F): 36-36.5 C (96.8-97.7 F) is mild hypothermia (cold stress); 32-36 C (89.6-96.8 F) is moderate hypothermia; less than 32 C (89.6 F) is severe hypothermia. Hypothermic newborns must be rewarmed as quickly as possible by skin-to-skin contact or any of the above-mentioned methods, depending on the availability of staff and equipment and the severity of the hypothermia.

Hyperthermia is as dangerous to the newborn as hypothermia and can be prevented by dressing the baby appropriately for the environmental temperature and not placing it too close to a source of heat or in full sunlight. In particular, incubators should not be exposed to direct sunlight, and the temperature inside the device as well as the baby's own temperature should be monitored frequently.

The information presented in this guide provides a basis on which managers and health care providers can develop their own strategies and procedures for thermal protection and management of hypothermia and hyperthermia of newborn babies.
    Ajd ti meni reci kolko je normalna praksa ovog boldanog u hrvatskim rodilistima? I mislis li da bi zena koja je svjesno odlucila roditi kod kuce ikoji od tih koraka preskocila?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da ne bi. Koji su znakovi hipotermije, daphne, i kako se ocituju, a kako ces ih sprijeciti? Kod novorodjenceta?
    to stoji sto ti kazes o neasistiranom porodu na brodu... a ona zena sto je rodila muzu u autu od neki dan? ona je isto nestabilna ili clan sekte? ili ona karlovcanka sto je rodila u wc-u vlastitog doma? naravno sve neasistirano...
    tvrdis kako su ove zene namjerno radjale neasistirano u autu, na brodu i u zahodu?
    daphne je na nekom ispitu?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pardon, ne Ghost nego Gost, ovaj zadnji.

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    daphne je na nekom ispitu?

nisam na ispitu nego na inkviziciji...tako mi i treba kad sam needucirana glupaca koja ne bi znala prepoznati da joj je djetetu hladno....

mama ju

tinna, radjaona je bila led ledeni, nakon poroda su MENE pokrili sa dve deke slozene na duplo, a malu su odnijeli u inkubator jer se pod lampom nije zagrijala. kad sam trazila da je daju meni pod deke nisu htjele....
    neznam kakvom vodom su je kupale. mozda i toplom, ne mogu reci, ali sta to vrijedi kad je u zraku hladnoca...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma nisam mislila kakvom vodom, nego da li su je močile u takvoj hladnoj prostoriji bilo čime :shock:
    Valjda trebaš biti dr. medicine da shvatiš da se sav rashladiš ako se tuširaš u hladnom prostoru, pa makar se polijevala i vrućom vodom.

Početno

daphne nije na ispitu, ali nije ni lijecnica, a ni medicinska sestra. To sto ima petero djece ne znaci da ce znati prepoznati bilo sto, pogotovo netom nakon poroda. Cudi me ta lakoca kojom tvrdi da bi vidjela.

Imam kolegicu koja je dobila upalu bubrega u bolnici, smrznula se živa na porodu. I još jednu koja je dobila upalu mokraćovoda,
    dajte naucite nesto o medicini. Nema upale bez bakterije ili virusa, tj. bez uzrocnika. Ne moze doci do upale jer je bilo hladno.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajd ti meni Gost odgovori na moje pitanje.

twinmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Gost daj nas educiraj pliz,vidiš kak smo sve redom ovdje jadne i neuke
    Ti nas o medicini,a mi ćemo tebe o bontonu-može?
    Vidiš i doktori kad imaju predavanja prvo kažu,ja sam taj i taj,današnja tema je...
    Pa daj se onda barem logiraj..
    A što se hipotermije tiče,baš bih voljela znati čime je bila uzrokovana

Početno

hipotermija kod novorođenčadi može biti uzrokovana cijelim nizom bolesti i stanja, biokemijskih procesa nakon poroda.
    tko se želi educirati o tome neka upiše medicinski faks. kome je bitno sakupiti brdo informacija koje se teško povežu u točnu dijagnozu, dovoljno mu je proguglati.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Meni je doktor objašnjavao da većina bakterija s kojima sam u nekom periodu imala problema, normalno živi kod većine ljudi. Samo ih u nekim situacijama neki okidač potakne, pa imamo problema.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

daphne nije na ispitu, ali nije ni lijecnica, a ni medicinska sestra. To sto ima petero djece ne znaci da ce znati prepoznati bilo sto, pogotovo netom nakon poroda. Cudi me ta lakoca kojom tvrdi da bi vidjela.

Imam kolegicu koja je dobila upalu bubrega u bolnici, smrznula se živa na porodu. I još jednu koja je dobila upalu mokraćovoda,
    dajte naucite nesto o medicini. Nema upale bez bakterije ili virusa, tj. bez uzrocnika. Ne moze doci do upale jer je bilo hladno.
    A di je napisala da je doslo do upale bez bakterije ili virusa? I di su dobile uzrocnike? I jel im pomoglo da se od njih obrane to sto se tijelo moralo trositi na zagrijavanje?

Pazi da se ne zapetljas...

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hipotermija kod novorođenčadi može biti uzrokovana cijelim nizom bolesti i stanja, biokemijskih procesa nakon poroda.
    tko se želi educirati o tome neka upiše medicinski faks. kome je bitno sakupiti brdo informacija koje se teško povežu u točnu dijagnozu, dovoljno mu je proguglati.
    Jos nisi odgovorio/la na:

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Gost, ovo su smjernice Svjetske zdravstvene organizacije:
    EXECUTIVE SUMMARY
    Thermal protection of the newborn is the series of measures taken at birth and during the first days of life to ensure that the baby does not become either too cold (hypothermia) or too hot (hyperthermia) and maintains a normal body temperature of 36.5-37.5 C (97.7-99.5 F).

The newborn infant regulates body temperature much less efficiently than does an adult and loses heat more easily. The smaller and more premature the baby, the greater the risk. After birth, the wet newborn immediately starts losing heat and unless heat loss is prevented, hypothermia will develop. Hypothermia of the newborn occurs throughout the world and in all climates and is more common than believed. This condition is harmful to newborn babies, increasing the risk of illness and death.

The temperature of the environment during delivery and the postnatal period has a significant effect on the risk to the newborn of developing hypothermia. In general, newborns need a much warmer environment than an adult. The smaller the newborn, the higher the temperature needs to be.

The "warm chain" is a set of ten interlinked procedures carried out at birth and during the following hours and days which will minimize the likelihood of hypothermia in all newborns. The room where the birth occurs must be warm (at least 25 C/77 F) and free from draughts. At birth, the newborn should be immediately dried and covered, before the cord is cut. While it is being dried, it should be on a warm surface such as the mother's chest or abdomen (skin-to-skin contact). Skin-to-skin contact with the mother is the best way of keeping the baby warm. If this is not possible, alternative means of preventing heat loss and providing warmth — such as wrapping the newborn baby and putting it in a warm room or under a radiant heater — will be necessary. Bathing and weighing the baby should be postponed.

Breast-feeding should start within one hour of delivery. This will provide the baby with calories to produce body heat.

In the days following birth, hypothermia can be prevented by keeping the baby and mother together (rooming-in), by breast-feeding as long and as often as the baby wants, and by dressing the baby appropriately for the environmental temperature.

Low birth weight or sick newborns are most vulnerable to hypothermia. Methods to keep these high-risk babies warm include kangaroo-mother care (round-the-clock skin-to-skin contact), "warm rooms", heated water-filled mattresses, radiant heaters, and incubators. A newborn baby placed in a heating device or a "warm room" should be taken out periodically for skin-to-skin contact with the mother and for breast-feeding. The body temperature of the baby should be monitored frequently.

Hypothermia occurs when the newborn's temperature drops below 36.5 C (97.7 F): 36-36.5 C (96.8-97.7 F) is mild hypothermia (cold stress); 32-36 C (89.6-96.8 F) is moderate hypothermia; less than 32 C (89.6 F) is severe hypothermia. Hypothermic newborns must be rewarmed as quickly as possible by skin-to-skin contact or any of the above-mentioned methods, depending on the availability of staff and equipment and the severity of the hypothermia.

Hyperthermia is as dangerous to the newborn as hypothermia and can be prevented by dressing the baby appropriately for the environmental temperature and not placing it too close to a source of heat or in full sunlight. In particular, incubators should not be exposed to direct sunlight, and the temperature inside the device as well as the baby's own temperature should be monitored frequently.

The information presented in this guide provides a basis on which managers and health care providers can develop their own strategies and procedures for thermal protection and management of hypothermia and hyperthermia of newborn babies.
    Ajd ti meni reci kolko je normalna praksa ovog boldanog u hrvatskim rodilistima? I mislis li da bi zena koja je svjesno odlucila roditi kod kuce ikoji od tih koraka preskocila?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da rodim kod kuće, prvo što bi mi palo na pamet je da idem polijevati bebu vodom, netom nakon poroda, po mogućnosti u roku par minuta nakon rezanja pupkovine, koju bih opet dala rezati odmah nakon poroda.
    Ne bi mi niti slučajno prvo palo na pamet da privinem to djetešce uz sebe, pokrijem ga i dam mu sisati. Jer djeca su fuj kad se rode, treba ih odmah sterilizirati po mogućnosti.

Početno

tu se opisuje idealna temperatura i postupci sa bebom nakon poroda, a nigdje ne piše da to isključuje mogućnost hipotermije. previše je mogućih razloga i nitko od nas nema dovoljno znanja da uvrsti sve varijable i kaže x+y=z, jer je... medicina nije matematika.
    kad sam ja rađala, temperatura je bila između 15 i 20 i ni ja ni beba nismo imale problema, ali to ne znači da su uvijeti bili idealni, kao što niti to što je A rodila doma bez posljedica po bebu ne znači da će tako biti i u slučaju B.

twinmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

cijelim nizom bolesti i stanja, biokemijskih procesa nakon poroda
    Pa da,znala sam da će odgovor biti upravo ovakav,doktorski...svisoka..
    Možda bi bilo manje "bolesti i stanja,bokemijskih procesa" da su rađaone zagrijane prostorije...
    SF[/quote]

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tu se opisuje idealna temperatura i postupci sa bebom nakon poroda, a nigdje ne piše da to isključuje mogućnost hipotermije. previše je mogućih razloga i nitko od nas nema dovoljno znanja da uvrsti sve varijable i kaže x+y=z, jer je... medicina nije matematika.
    kad sam ja rađala, temperatura je bila između 15 i 20 i ni ja ni beba nismo imale problema, ali to ne znači da su uvijeti bili idealni, kao što niti to što je A rodila doma bez posljedica po bebu ne znači da će tako biti i u slučaju B.
    Izgleda da ja moram ponoviti po treci put moje pitanje:

Je li je standardna praksa u hrvatskim rodilistima po smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije o toplinskoj zastiti novorodenceta ili ne?

I da dodam, ako nije, zasto je po ovom pitanju apriori sigurnije radati u bolnici?

Početno

ne, ne rade sve po smjernicama, ali ipak je na kraju u rodilištima sigurnije - manja je smrtnost i manje je komplikacija kod poroda u tim nesavršenih hrvatskim rodilištima, nego kod neasistiranih kućnih poroda (nemamo podatke za hr sadašnjost, ali imamo podatke iz prošlosti i podatke iz drugih zemalja).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

u kojoj mjeri se uopće u našim rodilištima slijede Smjernice, dali je to 10%, 20%, 50% ili skoro u cijelosti ?
    Da li je cjelokupno medicinsko osoblje u našim rodilištima pročitalo Smjernice. Ne moraju ih razumjeti, interesira me da li možemo barem tvrditi da su ih svi pročitali?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma kako moze biti sigurnije automatski - naravno, ako gledas na to ako dode do hipotermije (u ovom slucaju) - ali zasto uopce dolazi do hipotermije i je li bi u ovim nasim uslovima (koji bi se u smislu ovih smjernica bez nekog problema osim onih u glavama dali promijeniti) doslo cesce u rodilistu ili kod kuce?

Ono sto ti govoris je - OK, mozda ce se dijete u rodilistu pothladit jer ne pratimo normalne protokole za zastitu djeteta od hipotermije al nema veze, tu su strucnjaci pa ce ga podgrijat.

Ala tipa necemo cistit led pred ulazom u bolnicu jer kakve veze ima, ako padnes i potrgas nogu tu su lijecnici koji ce je lako zakrpat

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

logično da je manja smrtnost u rodilištima nego kod neasistiranih kućnih poroda. Što opet ne znači da su sve žene koje odluče roditi doma neasistirano (znači uz prisustvo osobe koja može čak i imati iskustva u porodima, ali nema HR priznatu medicinsku naobrazbu) - ne znači da su neinformirane i psihički nestabilne.
    Ja sve više mislim da trebaš barem privremeno izgubiti svoju stabilnost i integritet - kada se odlučiš rađati u bolnici. Jer sve one koje se ne uspiju potpuno potčiniti sustavu, i dalje im funkcionira stabilnost i sigurnost iz svakodnevice - dobiju kritike, prijetnje, ili osvetu kao ja na drugom porodu.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ovo da priupitam:
    ne, ne rade sve po smjernicama,...
    koliko se od onog gore uopce prati po smjernicama? Znaci, koji od navedenih koraka se prate?

THE WARM CHAIN

1 Warm delivery room

2 Immediate drying

3 Skin-to-skin contact

4 Breast-feeding

5 Bathing and weighing postponed

6 Appropriate clothing/bedding

7 Mother and baby together

8 Warm transportation

9 Warm resuscitation

10 Training and awareness raising

twinmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ali zasto uopce dolazi do hipotermije i je li bi u ovim nasim uslovima (koji bi se u smislu ovih smjernica bez nekog problema osim onih u glavama dali promijeniti) doslo cesce u rodilistu ili kod kuce?
    Gost je već odgovorio da je hipotermija uzrokovana cijelim nizom stanja i bolesti,biokemijskim procesima
    Vjerujem da prilikom većine poroda kod kuće uopće nebi došlo do hipotermije.Ona je u principu,puno češća upravo u bolnicama,jer žene leže praktički gole(da bi se u svako trenutku mogle pregledavati),probuši im se vodenjak pa ih se ostavi ležati nakon toga na toj mokroj plahti,drhte od hladnoće i uopće se ne mogu koncentrirati na disanje i porod..ali to je sve nomalno.Ako se dijete pothladi,stavit ćemo ga u babiterm,grijeni krevetić ili inkubator,pa će za par sati biti sve ok.Al bitno je ovdje zastrašiti žene upravo hipotermijom,ne-vi to sigurno ne biste prepoznale.I doma nemate tu svu silnu aparaturu za zagrijavanje.Ma nemoj.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •