Fancy, krivo si skužila, mojom greškom jer misao nisam napisala do kraja.Citat:
Svaka žena koja plaća porod u Austriji, sigurna sam radije bi platila tu istu primalju kad bi mogla u RH. To bi za početak bilo dovoljno.
Ja sam iznijela svoje misljenje o njenom prijedlogu otkuda poceti s reformom jer to ne smatram ekonomski opravdanim i rekla sam tocno ovo:
Opet nije nitko spomenuo SAMO kod kuce, nego je TinaZ za pocetak spomenula tocno odredjenu skupinu zena za koje bi trebale samostalne primalje
Poanta je bila da bi to za početak bilo dovoljno ženama koje žele rađati kod kuće (a povlači se stalno kako bi to bilo bitno skuplje nego porod u bolnici). Znači ako netko tako jako ne bi želio bolnički porod, imao bi kakvu takvu mogućnost izbora. Platiti primalju za kućni porod. Sada nema nikakve mogućnosti izbora, osim porod van Hrvatske. Naravno da bi te primalje bile educirane i za sve ostalo, između ostalog i samostalno praćenje normalnog bolničkog poroda. A ne da se zove liječnik koji se nije udostojio pogledati me od početka do kraja poroda, da iskače iza paravana i radi mi epiziotomiju, jer ne zna da je ne želim, normalno da ne zna kad je cijelo vrijeme bila sa mnom primalja i ako je tko mogao znati donekle moje stavove onda je to sigurno osoba koja je provela sa mnom tih par sati. A ne da mi ona govori da ću sve moći pitati dokotra, a dokora niti u panju, osim što je doslovno iskočio iza pravana kad je krenuo izgon (prvi porod). Groza i užas sustava.
na ono pitanje zašto mislim da novci nisu razlog, neću odgovarati, jer si sama odgovorila djelomično što je razlog. Nema političke volje i volje od strane struke da se nešto protalasa.
Ginekolozi nisu studirali da bi pratili normalne porode, da bi disali sa ženom, držale je za ruku, ohrabrivali je - to nije njihov posao, i to treba raditi netko drugi. I primalje to rade, međutim na kraju poroda nam spasonosno iskaču ginekolozi iza paravana, rade epi jer nemaju pojma što su se žena i primalja razgovarale, spuštaju naslone ženama usred truda jer to "ne može tako" (a žena se možda dogovorila da rađa sa uzdignutim uzglaveljem sa primaljom) i još milion primjera. Šivaju epizitomije npr. Pa zar je ginekolog išao studirati da 15 puta u toku jedne večeri razreže 15 žena i obavi 15 šivanja. Normalno da onda nemaju živaca čekati početak djelovanja anestezije. Kada bi ga se zvalo samo na porode gdje su komplikacije, a ne da se bakće trivijalnim poslovima (a primalja stoji sa strane i gleda), valjda bi s više volje radili ono što su studirali.