Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Kako sam odlučila ne dojiti :(

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Kako sam odlučila ne dojiti :(

Dugo mi je trebalo da napišem ovu priču, ali grižnja savjesti mi ne da mira... u komi sam već mjesecima, mislim da si to neću oprostiti dok sam živa
    Prvo dijete sam rodila prije 6 god i uspješno dojila. U rodilištu je bio 24 h rooming, sestre su bile ljubazne i pokazivale nam kako dojiti. Ma sve 5! Nikad nisam imala probleme s bradavicama, krvarenjem i sl. Jedino što je mlijeka bilo ko u priči, pa sam se pola dana morala izdajati, da se riješim viška.
    Zatrudnila sam ponovo, ovaj put blizanci. Trudnoća je bila teška, zadnja dva mjeseca sam preležala u bolnici, al svo vrijeme sam bila sretna, mirna, samouvjerena (mislim, imam već iskustva kao majka, ma sve ću uspjeti), ali ništa me nije moglo pripremiti na ono što dolazi....
    Izdržala sam trudnoću do 38 tjedana, postalo je nepodnošljivo, nisam se više mogla kretati, bebe su bile velike (svaka 3 kg), a ja sitna, visoka jedva 160 cm. Napokon doktorica odluči da sam spremna za porod. Rodila sam za 2,5 h na drip (koji blago rečeno nisam ni osjetila, trudovi su bili jako slabi zbog prerastegnute maternice), na porodu je bilo 3 doktora, 2 sestre, babica, 3 pedijatrice, ma super su sve pripremili, osjećala sam se sigurno, svi su pomagali, posebno moja ginekologica koja je tako dobra i nježna žena!
    Uglavnom, sve super, porod završio, bebe su odnijeli, a mene spremili u krevet da se odmaram. Nisam mogla ustati cijeli dan i noć, kad sam
    probala, skoro sam pala, nisam mogla disati, počeli su nepodnošljivi bolovi, tražila sam nešto protiv boli, jer je bilo gore od trudova. Drugi dan su donijeli bebe meni u sobu, ja sam malo došla sebi, uspjela se otuširati. Počela sam ih dojiti, jednu po jednu, izvrsno su hvatale bradavicu, pedijatrica koja je dolazila u viziti me pohvalila kako to odlično radim. Pedica je inače hodala po rodilištu i cijelo vrijeme skoro vikala: Dojiti, dojiti i samo dojiti!
    Prvu noć ostanem sama s curama i naravno, bude se svaka 2 sata, ja ih pokušavam stavljati na cicu, jedva nekako ustajem, jedna je na cici, druga plače! Uzmem drugu, prva plače.. borim se cijelu noć... vidim da mi cice još nisu nabrekle, čak ni kolostruma još nema. U međuvremenu ih hrane bočicom. Čak su mi donijeli bebu koja ima 5 kg, da mi navuče mlijeko, al mali se tako bio unervozio, da nije uspjelo.... ja plačem MM svaki dan, zašto nema mlijeka?
    Treći dan mlijeko nadođe, al onda tek počinju muke.... cice se povećale za tri broja, bole, pokušavam se izdajati, uspijem s nekom mizerijom... bebe i dalje cicaju, oni ih važu, ono ništa, kao nisu dobile ni gram....
    Nisam spavala tri noći i tri dana, uhvatio me strašni babyblues....
    Jutro je i MM treba doći po nas. Mene počinje hvatati histerija, plač, počinjem hodati po onim hodnicima i plakati: Ja to ne mogu, ne mogu dojiti... sve me boli! Nikako se ne mogu smiriti! Dolazak na svijet njih dvije me strašno potresao, ni približno kao prvi porod i prva beba... nikako nisam mogla shvatiti, djelovalo mi je kao neki fenomen, otkud njih dvije tu? A ja sama...
    I tako, tulim ja, sletile se babica što me porodila, pa moja ginekologica, tješe me, grle me...Ja tulim: dajte mi tablete, ne mogu dojiti,... ja to ne mogu!!! Babica zove MM da još ne dolazi, dok me ne smire. Uvjerava me da dojim, da će biti problema s grčevima i sl., daje mi bebu na podoj, kao poslije će je izvagati.. izvaže je i govori mi: evo, ima mlijeka, teža je za 10 grama, ili tako nekako... ja i dalje plačem i tražim tablete... daju mi nešto za smirenje, stave u sobu da prilegnem, babica govori, ja ću paziti na bebe, pokušaj odspavati... ja ne uspjevam, stalno se dižem... na kraju doktorica popusti i da mi Bromergon. Odemo napokon doma. Popijem tablete, kako su mi rekli... u jednom trenutku me sruše, padne mi tlak, imala sam osjećaj da ću umrijeti..... drugi dan dobijem strašan osip, alergiju, zovem doc. koja mi govori da odmah prekinem sa Bromergonom. Slučajno nabasam na ovaj forum i pročitam za kupus. Počinjem stavljati obloge i mlijeko za nekoliko dana nestane.....
    Internet smo priključili kad sam bila trudna, međutim nisam mogla sjediti za kompom, nego samo ležati.... poslije kad sam počela čitati o formuli i o prednostima majčinog mlijeka, hvata me strašna depra i grižnja savjesti. ono što mi je babica rekla, obistinilo se... grčevi, povraćanje u mlazevima, i tako 2 mjeseca...
    Poslije nekog vremena kad sam došla sebi i kad mi se vratila tjelesna snaga, čudila sam se, zašto sam tako odlučila, pa mogla sam ja to, što mi je to puhnulo u glavu, zašto mi se to dogodilo....
    Nikad si neću to oprostiti, dok sam živa.....ne znam dali me tko razumije, jer ni ja sama sebe ne razumijem... zašto sam to napravila svojim bebama koje volim više nego sebe, zašto sam bila tako sebična.
    Neka me krivi tko hoće, al morala sam to podijeliti s vama, ne želim se pravdati, ne znam ni sama što želim...
    U čemu sam pogriješila, jel pogriješilo osoblje što im je davalo bočicu, jesu li mi trebali više pomagati?.. a opet njih je malo, pomognu koliko mogu.
    Sva sreća, bebe su zdrave, vesele, puzaju, sjede.... kako će biti dalje i koje će biti posljedice....
    Oprostite na dugačkom postu i pozdrav svim mamama, a posebno dojilicama!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nemoj imati grižnju savjesti,ništa tvojoj djeci neće biti niti će se vidjeti posljedice.Ti si žena od krvi i mesa koja se našla u tkvom stanju kakvom je,što nije ni čudno ni nenormalno,naročito što su blizanci u pitanju.Ne grizi se zbog toga,tvojoj djeci je najvažnije da imaju mamu kojima su oni centar svijeta i koja im pruža dovoljno ljubavi.
    Čemu sad žaljenje?I ja sam stjecajem okolnosti dojila kćer samo mjesec dana,iako je tu mišljnejnje da se bez mlijeka ne može ostati,ja sam ostala bez kapi mlijeka.I dala adaptirano.Žao mi je zbog nedojenja ali kćer je narasla i othranila se na umjetnom mlijeku,živa je i zdrava i čemu žaljenje sad?

nemoj se draga moja gristi,sve mi obožavamo svoju djecu i za njih bi napravile sve ali svi smo mi ljudi od krvi i mesa.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Nemoj imati grižnju savjesti,ništa tvojoj djeci neće biti niti će se vidjeti posljedice.Ti si žena od krvi i mesa koja se našla u tkvom stanju kakvom je,što nije ni čudno ni nenormalno,naročito što su blizanci u pitanju.Ne grizi se zbog toga,tvojoj djeci je najvažnije da imaju mamu kojima su oni centar svijeta i koja im pruža dovoljno ljubavi.nemoj se draga moja gristi,sve mi obožavamo svoju djecu i za njih bi napravile sve ali svi smo mi ljudi od krvi i mesa.
    potpisujem!!

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Draga, Suzyem, baš mi je žao što je tako bilo, ali babyblues je jako gadna stvar i baš te zdrmao, mamicu mu njegovu...

Ovaj neuspjeh dojenja je bio kombinacija koječega i eto, nažalost ispalo je kako je ispalo...
    Naravno da bi za djevojčice bilo bolje da je uspjelo, ali molim te nemoj se sada gristi zbog toga jer nikakve nikakve koristi nemaš od te grižnje savjesti...

I ja sam sa svojom Leonom napravila par pogrešnih stvari ali vrijeme se ne može vratiti, umjesto da razbijaš glavu što si mogla napraviti ranije, prebaci svu energiju na ono što za svoju dječicu radiš sada i ono što ćeš napraviti za njih u budućnosti

Ljubavi im ne fali, a to je najvažnije

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

u potpunosti potpisujem klo

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    u potpunosti potpisujem klo
    I ja također!!!

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Baš lijepo da si to podijelila s nama žao mi je što te nije imao tko ohrabriti i pomoći ti... najgore su sve te činjenice koje sada znaš, one nas užasno progone, ali vrijeme ne možemo vratiti, možemo samo sebi i svojoj dječici naškoditi tolikim osjećajem krivnje... ajmo se pokušati toga riješiti!!!

Danas je novi dan :D

renci avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja u potpunosti potpisujem kloklo

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

S blizancima je jako teško, čula sam već dvije priče slične tvojoj. Nemoj se gristi, i gubiti vrijeme na grižnju savjesti nego uživaj u svojoj djeci!!!

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Suzy

Prihonja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Draga Suzyem, pročitala sam tvoju priču u dahu i jako suosijećam s tobom. Žao mi je što nisi imala bolju podršku sa strane i snažnu ruku koja bi te mogla izvući iz trenutne krize.
    Ipak, šta je tu je, tvoje su curice velike i niš im ne fali.
    Najgore je da sad imaš grižnju savjesti. Ti si najbolja mama za njih i to moraš stalno ponavljati sebi.
    Čuvaj se i sretno

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Hvala svima na podršci Puno mi znači....
    Najgore mi je kad čitam majke blizanaca su uspjele isključivo dojiti prvih 6 mj. Svaka im čast na tome. Onda se pitam: pa jesam li ja tako slaba, zašto to ja nisam mogla?
    Vjerujem da sam bila bolje pripremljena, da sam bar naletila na ovaj forum u trudnoći, mislim da bi možda čak i uspjela. Ili, koliko god se ja pripremila, jel moguće da zbog šoka, babybluesa, depresije, umora, ipak bi ostalo tako...
    Ali vrijeme se ne može vratiti.... Nikako ne mogu to sebi objasniti... imam par slika gdje ih dojim u rodilištu, i ako MM slučajno pregledava slike na kompu, ja mu kažem da ih makne, jer mi krenu suze na oči, toliko mi ih je bolno gledati
    Možda dosta žena odustane od dojenja jer se prepadne, jer su šokirane samim porodom... podrška je najvažnija, onih koji te vole....
    Još jednom hvala svima!

babylove

Početno

Suzyem, mislim da su tvoja dječica ipak sretna-jer imaju krasnu mamu koja ih toliko voli, a to je najvažnije. Bravo za tebe da si to uspjela izbaciti iz sebe i podijeliti s nama

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Dala si sve od sebe. Nije islo i gotovo. Zaboravi i posveti se djecici. Puno ih voli, to je najvaznije.

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Re: RE:

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Dala si sve od sebe. Nije islo i gotovo. Zaboravi i posveti se djecici. Puno ih voli, to je najvaznije.
    Potpisujem! Pusti grižnju savjesti, neće ti donijeti ništa dobro...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Suzyem,

Dobro su ti cure rekle

Dojenje blizanaca nije ni najmanje laka stvar. Treba uzasno puno pripreme, puno podrske okoline itd. Uz svu buru emocija koje su bile uzrokovane hormonima poslije poroda, nista neobicno da si trazila prestanak dojenja. (Pa nije rijetkost da zene na porodu traze carski usljed velikih bolova - pa to ne znaci da ce im ga doktor napraviti ).

Mislim da je pogreska u tome sto nisi dobila adekvatnu podrsku od doktorice i sestara, sto si bila sama sa blizancima. Vjerujem da bi sve bilo puno drugacije da si recimo imala nekog svog uz sebe - da je muz mogao biti s tobom (kao sto se to moze u rodilistima vani), pa da je on nosio jednu bebicu i mazio je dok si ti dojila drugu. Ovako je sve bilo na tebi, i stvaralo preveliki stres i teret.

Probaj si ovako posloziti stvari, malo rasclaniti zasto se desilo, onda ce ti biti lakse kad shvatis da ipak nije sve bilo do tebe. Bitno je da se rijesis griznje savjesti - od nje nista dobra. Djecica trebaju veselu i nasmijanu mamu

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

potpisujem anchie
    Ja sam imala isto uzasan baby blues i znam da nisi normalna u toj situaciji.sto je bilo bilo je.
    tvoja djeca te trebaju veselu i nasmijanu i takva budi jer si ti sigurno najbolja majka svojoj djeci

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

dupla duplica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Suzyem, predraga moja, tek sad vidim post - i čitam i plačem.... ne mogu si pomoći, preteško mi je to čuti. Stalno mi naviru sjećanja na moja dva poroda i dojenje duplića, sve što sam prošla boreći se praktički sama protiv vjetrenjača... I ljuta sam što kod nas nitko ne podržava dojenje blizanaca u rodilištima. Tvoja se doktorica trudila, ono što su napravile da te umire bilo je možda nedovoljno, ali dale su sve od sebe - puuuno više nego sam ja dobila tu u Rijeci (stalno su mi i pedijatrice i sestre ponavljale da neću moći dojiti obojicu??! ).

Ovo što Anchie kaže, kad bi imali uvjete da je netko uz nas stalno, to bi išlo lako... pogotovo nakon carskog, meni ih donijeli u sobu i ostavili, a ne mogu se ni pomaknuti - bolje da ne znate kako sam ih vadila iz krevetića i stavljala sama sebi na prsa - ali bilo je ili to ili će im oni dati bocu!

Naravno da ti grižnja savjesti ne treba sada. Dobro da si pustila to sve van, i sada pusti neka ode - nitko ti neće zamjeriti, ni tvoje predivne princeze kad narastu (sigurna sam da će razumjeti, a možda koja i iskusiti što znači dupli porod? ), ni dragi Bog, pa nemoj ni ti samoj sebi. Oprostiti je velika i teška lekcija, a sebi samoj najteže. Ali možeš ti to!

Evo, neću tu sad opet o mojim teškim iskustvima, idem po drugog bebca (jedan je kraj mene, puzi po podu) - čujem ga da se probudio....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •