Joj ali ne moraju dati ako roditelji donesu! Mogu i ne dati, vratiti, reći roditeljima da ne nose.
Znači ako u grupi pet roditelja donosi smoki a pet ne onda je OK da teta daje smoki cijeloj grupi jer, eto, neki donose.
Pa valjda je teta nekakva odgovorna osoba koja treba provoditi politiku vrtića o zdravoj prehrani i voditi računa o svoj djeci u grupi.
Ne kužim te, Cheerilee, ako neki roditelj donese cigarete djeci, oće li im teta podijeliti?
Ne vidim problem u tome da teta svaki put kad vidi smoki kaže "a, ne, ne, gospođo mama, dogovorili smo se da to nećemo donositi u vrtić zbog tih i tih razloga, nosite to doma", ako nađe u romariću spremi negdje i vrati roditeljima i malo ih pošpota. Mora samo prihvatit da će je neki smatrat za babarogu, što je neminovno na svakom poslu koji želiš raditi odgovorno.
Meni ne bi smetalo da mi dijete nekad jede i smoki i kikić, ali mi je razumno da vrtić kao ustanova ima neko pravilo oko toga i da ga onda dosljedno provodi, a ne samo napiše na web stranicu da bi izgledalo dobro pred ministarstvom.
Ma nije stvar toga, nego mislim da je lakše na njih utjecati, u smislu da ako vrtić ozbiljno donese odluku da će raditi ovo a da neće dopuštati ono, onda se može sa tetama to dogovoriti i većina njih će se toga držati. A ne znam kako možeš sve roditelje uvjeriti u išta, i u puno ozbiljnije stvari
tete su na roditeljskom molile da se keksi donesu, istina ne smokići, mada je prijašnjih godina bilo i toga, naravno da sam graktala. Ali najveća fora je u tome, da posuda s voćem ostala puna, a tam decu trpaju s keksima i glupostima. Nisam to jedamput vidla, naravno da sam komentirala. Najgora stvar kaj su i mojem alergičaru to uvalili ( istina bila je pedagogica ) ali nije bitno, ak je voće na tapeti zakaj se ne jede voće, nego gluposti. Kad vidiš da je svako dete dobilo max. pol šljive, i ostalo još ohoho, srce ti se para, ko će ostalo pojest ( mislim voće).
A ovo kaj Marija priča stvarno je žalosno, da se takve stvari ne mogu zabraniti, napose kod smokija, koji ubija mirisom.
Inače imala sam žurnu raspravu prije nek je klinka u zimu išla u Grad mladih, gdi je trebal ić i jedan takav problematičan, koji živi samo na smokijima, veli ljepo i teta, zdrastvena, i pedagopginja, kak su zabranjeni smokići i ćips, i naravno veli mama potiho ma bum ti ja spakirala u torbu, ja sam slučajno čula i pitala pametnu, da li će ona preuzet odgovornost ak se moje dete počne gušiti. Na kraju ispalo da dete ipak nije dobilo svoju dnevnu dozu smokija u gradu mladih.
Ptpisujem. U našem vrtiću su meni mrtvo-hladno vratili kupovne rolade koje sam kupila da u njih zabodu svijeće za rođendan (iako na ploči piše da mogu kupovni kolači , ako se baš mora) . Uzeli su samo suho voće koje sam donjela , i rekli da je ipak odlučeno da može samo suho i friško voće. Svijeće su zapiknule u grožđice.
O ovome ja pričam... Tu su roditelji krivi....
Ona će potajno njemu spakirati....
Nije da zagovaram junk, mi ne nosimo ništa od toga kad je rođendan (s time da mi se niti suho voće ne sviđa), samo velim da tete iz dana u dan mogu zabranjivat i govortiti roditeljima koji se oglušuju na zabrane....
Blago vama. Ja kekse ne nosim jer ne želim da mu ih daju. Svejedno mu daju i onda ispadne kako dijete jede kekse svaki dan, a ja škrta ne želim donijeti iako su nas zamolili. I ja sam njih zamolila da ga poštede od čokolade, paštete, hrenovki i slatkiša, pa svaki put kad dođem mali ima keks u ruci.
Za doručak se jede čokoladni namaz, čokoladne pahuljice, za užinu čokoladni kolač. Sve to u jaslicama u istom tjednu.
Posljednje uređivanje od Rivendell : 11.10.2012. at 17:43
si sigurna da uz voće ne ubace i kekese, voće piše na meniu, a kekse imaju tete da dju mimo menia.
Ja uvijek mlađu u jaslicama nalazim s nekakvim keksima (o.k. kad je nađem s onim P. Beurre ali s napolitankom???!), o.k. nije alergičar ali se pitam uvijek otkud ti keksi tamo? Pa to joj ni doma baš ne dajem za jelo... Mislim, pojede se tu i tam, ak kupim koji put.
Valjda je i njima najjednostavnije utrpat djetetu keks u ruku ak neće jesti ručak ili užinu...
S druge strane; kad čitam vrtićki meni sve mi dosta lijepo zvuči, te žitarice, te povrće, te juhica, te ribica; a kad pogledam - stalno se nekakav keks razvlači... Da je bar kruh, al ne -keks.
Jelena O., super da si reagirala!!!
Posljednje uređivanje od winnerica : 12.10.2012. at 13:36
Čitam tu po forumu i pitam se jeli naš vrtić jedini u kojem jasličari na meniju imaju ove čokoladne divote koje sam nabrojila uz paštetu i hrenovke? I što da poduzmem po tom pitanju, jer vidim da to i nije baš uobičajena praksa.
Ja sam zdravstveni voditelj u dječjem vrtiću(viša med.sestra),i dio mog posla,između ostalog,jest sastavljanje jelovnika za djecu. STROGO sam zabranila davanje bilo kakvih grickalica,te tete ne smiju primiti nikakve proizvode izvana(od roditelja).Odmah na upisu djece u vrtić rekli smo roditeljima da se u vrtiću konzumira samo i isključivo ono što se u vrtiću sprema i poslužuje,tj.što je dio jelovnika. Nastojimo pripremiti "domaću" hranu i ne koristimo nikakve instant gluposti, ni fast food (hrenovke) Kada sam došla, i ovdje su tete rutinski tješile grickalicama,pa čak sam bila u prilici biti prisutna kada je djeci u jaslicama teta davala m&m bombone...Meni je to bilo nepojmljivo. Kad gledam kroz prste,gledam jedino u situacijama kada netko slavi rođendan,iako je i tad dopušteno donijeti samo tortu s deklaracijom.Ne i grickalice,bombone itd...Torta da, voće isto.I sokovi mogu.Taj dan,i basta.
Mislim da biste se sve vi koje imate pritužbe na ponašanje teta i prehranu u vrtiću trebale obratiti zdravstvenoj voditeljici(danas ju svaki vrtić mora imati),koja da radi svoj posao kako doliči,ne bi ni dozvolila da do nužde za pritužbom dođe. Zdravstveni standardi o ispravnosti prehrane su ti koji strogo brane upotrebu junk hrane(u što spadaju paštete,hrenovke,bananka, pizze, sendviči s salamama,itd...)u kojima je također jasno određeno koja se hrana smije koristiti. Uvjerena sam da bi nekoliko apela na odgovornu osobu podsjetilo istu da radi svoj posao savjesnije.![]()
kod nas u vrtiću (jaslička grupa-mješana od god do tri) ima veliki plakat sa imenima djece na koji tete svaki mjesec stavljaju X tko je donio maramice i . za tko je donio kikiće. nakon dva mjeseca bez točkice i upute djetetu (ne mami)da mama kupi kikić, mama kupila.
to ak se i kupuje treba bit na dobrovoljnoj bazi, a ne tako.
Inače moj ne jede takve stvari jer je alergičar i ne mislim ni u takvim projektima sudjelovati