Epiduralna anestezija je medicinska intervencija u porodu, koja bi, prema mojemu misljenju, trebala biti primijenjena, samo kada postoji za nju dobri razlozi , sto vrijedi i za sve ostale intervencije. Ili barem pruziti je kao izbor ALI UZ JASNU I OBJEKTIVNU INFORMACIJU o njezinom ucinku i mogucim posljedicama. Reklamirati ju kao izbor koji je nadmocniji porodu bez nje je neodgovorno, neprofesionalno i netocno.
Ima puno stvari koje bi se o tome dale napisati...samo jedna koja se meni cini vazna a koja se uglavnom ne spominje: trudovi su stres za bebu, isto kao i za mamu. Dakle beba isto prolazi kroz svojevrsnu porodjajnu bol, ali nema izbora epiduralne anestezije. Ali priroda je mudra pa je pruzila i mami i bebi svojevrsnu prirodnu epiduralnu anesteziju u obliku hormona endorfina koji se uvijek luce kao reakcija na bol. I sto je bol jace, oni se vise luce. Dok se tako luce u mamin krvotok, nesto ode i do bebe pa je i njoj lakse. Meni je uvijek milo sjetiti se kako u onom blazenstvu izmedju dva vala (truda) i Shantani je isto bilo blazeno...
Epiduralne pokvari endorfinski party za bebu totalno

, jer mama ne osjeca bol pa zasto bi joj tijelo lucilo endorfine.
Ono sto bi obozavatelji epiduralne isto trebali zenama reci na tim propagandim tecajevima jest da njezina primjena povecava stupanj intervencije pri porodu (na primjer, vakum) i da povecava rizik slabijeg attachmenta bebe i mame.
Ovo drugo su Svedi istrazivali i napravili jedan filmic na kojem se vidi kako tek novorodjena beba puzi s maminog trbuha do grudi, kako se sama zakaci za ciku i baci se na posao. Druga beba to isto pokusava raditi, ali joj bas ne ide, tj. treba maminu pomoc. A treca beba samo lezi na trbuhu i ne mice se.
Razlika u bebama nije bila ta da je nekima vise stalo do cikanja a nekima manje. nego da su mame imale potpuno neinterventni porod (prva), porod s malo intervencije (druga) i vrlo interventni porod ukljucujuci primjenu analgetika.
Kada se zena ne moze vise nositi sa boli (a to se vrlo cesto dogadje jer nije u pogodnoj fizickoj i emocionalnoj okolini, bez odgovarajuce podrske, jer ju se uznemirava, jer ju se pozuruje i daje na primjer drip ili onemogucuje da se krece i nadje polozaj u kojem ce lakse nositi sa boli ili sputava da se dere i vice iz sveg glasa ako joj je tako lakse) ili je jednostavno porod dug i iscrpljujuci, tada epiduralana ima neki smisao i tada mi se njezini nedostatci i rizici cine opravdano zanemarivim u odnosu na prednosti.