Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: Unicef ?????

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Unicef ?????

Zar nije najblaže rečeno licemjerno, kod tolikog broja djece u domovima koji tamo provode godine i godine svog života, samo zbog neefikasnosti sustava, pokrenuti kampanju PRVE 3 GODINE SU NAJVAŽNIJE , tzv. poticajnog roditeljstva ( ma što to značilo ), i zasipati javnost ovakvim porukama:

" Loše prve godine vidljive su kasnije u osjećaju nezadovoljstva vlastitim životom, poremećenim odnosima s drugim ljudima, otežanom učenju, poremećajima hranjenja, stopama kriminala, nasilja, ovisnosti i drugih osobnih i društvenih problema. Svima je jasno kako je kasnije puno teže i puno skuplje liječiti takve poremećaje, a rezultati često izostaju..."

To znači da su ta djeca, nakon treće godine provedene izvan obitelji, manje vrijedni, potrebno im je liječenje ?????

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I ja sam pomislila na to. Svi mi znamo da djeca mnogo toga nauče u prve tri godine života, ali po toj logici ispadaju dvije stvari koje su meni neprihvatljive: prvo, domska djeca dođu kao neka čudovišta, jer nisu imala roditelje prve tri godine; drugo, kad dijete navrši 3 godine, onda više nije toliko važno. To i je često tako, pročitala sam u jednom interviewu J. Juula da mu je upalo u oči da u Hrvatskoj ljudi adoriraju male bebe, a prema većoj djeci su puno grublji.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa unicef je startao s akcijom "svako dijete treba obitelj". sad je nastavio s drugom akcijom. iza toga će pretpostavljam nastaviti dalje. ne vidim nigdje omalovažavanje, a ni licemjerje.

te "epitete" bi trebalo uputiti službama koje ne omogućavaju pravodobno posvajanje djece, i onima koje djecu u obiteljima ne štite dovoljno - a nikako unicefu. ni oni nisu svemoćni, i isto kao i svi ostali - stavljeni su pred zid kad su takve stvari u pitanju.

njihove akcije smatram odličnim, edukativnim i poticajnim.

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Mislim da je to što radi unicef izvrsno, i da bi se teško moglo bolje osmisliti. Čemu u ovako humanim i potrebnim akcijama tražiti "greške"?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno Re: Unicef ?????

Unicefove akcije zaista jesu izvrsne, uostalom upravo su oni lani lobirali za udomljavanje, a kao posljedica toga jako se puno pričalo i o posvojenju, na čemu im veliko hvala.
    ALI baš zbog toga nije mi prikladan ovaj citat

Citiraj ammarena prvotno napisa
    " Loše prve godine vidljive su kasnije u osjećaju nezadovoljstva vlastitim životom, poremećenim odnosima s drugim ljudima, otežanom učenju, poremećajima hranjenja, stopama kriminala, nasilja, ovisnosti i drugih osobnih i društvenih problema. Svima je jasno kako je kasnije puno teže i puno skuplje liječiti takve poremećaje, a rezultati često izostaju..."
    Potencijalni posvojitelj iz nje jasno može zaključiti da je posvojiti djecu stariju od tri godine prilično opasna avantura.
    Naravno, uvijek se može reći da je potencijalnih posvojitelja puno manje nego potencijalno neukih bioloških roditelja koje treba obrazovati, pa je "šteta" manja od "koristi".

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čoksa - nemam cijeli tekst, pa ne mogu komentirati. rečenica van konteksta može zvučati neprikladno, iako vjerujem da potencijalne posvojitelje to neće demotivirati .

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Sorciere, pa nitko nije rekao da akcija nije dobra, ali mene stvarno reklame za tu akciju štrecaju i nikako mi nije leglo to što stalno slušam. Mislim da u takvim stvarima jako treba paziti na izričaj i da pogotovo treba voditi računa o maloj, ranjivoj populaciji na koju se to odnosi.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zdenka - nazovi tanju radočaj - i pitaj da li se nešto može promijeniti. žena je jako draga. ja sam ju zvala u prošloj akciji jer mi neke stvari nisu bile jasne.

kako bi ti sročila tu misao?

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Važno je na koga je kampanja usmjerena, ne može uvijek sve biti univerzalno primjenjivo.

Ova je usmjerena na biološke roditelje.

Ne smatram da djeca u domu nemaju pažnju i brigu (možda živim u zabludi).

Neka djeca u obitelji to nemaju i za njihovu dobrobit je ta kampanja.

Tp je moje mišljenje.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Re: Unicef ?????

Citiraj čokolada prvotno napisa
    Potencijalni posvojitelj iz nje jasno može zaključiti da je posvojiti djecu stariju od tri godine prilično opasna avantura.
    slažem se s čokoladom (rijetko se zapravo ne slažem s čokoladom, al' to sad nije važno ). i meni se učinilo da reklama govori o djeci koja su provela 3 godine u domu kao mogućim prijestupnicima.

smetala me i prijašnja reklama koja je govorila da svako dijete treba obitelj. shvaćam da je riječ "obitelj" u toj rečenici označavala osobe koje vole i brinu se za to neko dijete, ali je vizualni dio reklame potkopao širu oznaku obitelji (lutke mame i tate i malo jeadno dijete koje ih grli). vizualni identitet reklame šalje poruku da svako dijete treba mamu i tatu, što, naravno, nije istina. dijete može biti sretno i bez mame ili tate; sa bakom, sestričnom, odgajateljicom... a nesretno čak i kada su oba roditelja prisutna.

mislim da su tom reklamom izravno pogođena djeca iz domova jer njih ima mnogo koji nikada neće imati mamu i tatu, a i dalje postoji prilika da imaju obitelj. obitelj u smislu da se osjećaju voljeno, neodbačeno, financijski i emocionalno podržanom od osoba koje ih okružuju. to je sve ostvarivo u okviru domova. mnoga će djeca ostati u domu i nikada neće biti posvojena...

problem je u tome što se dom smatra čistilištem. djeca su tamo osuđena na vječno čekanje i samo sretnih nekoliko će biti posvojeno. što je s ostalima? ne zaslužuju li i ona pravo na obitelj? obitelj se može stvoriti i u domu, no na to nitko ne misli.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nisam prethodnu kampanju doživjela na takav način (namjerno izostavljam riječ "reklama"). moja obitelj je jednoroditeljska, a sliku obitelji shvatila sam kao simboliku, ne nametanje tradicionalnog poimanja obitelji.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ammarena - jel tvoj nick "slučajan" - ili si imala kakve veze s dječjim domom na vrhovcu? :?

imala sam jednu sponzoricu s tim nickom

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja se isto slažem sa zdenkom2 - bogami i mene to malo štrecne, kao ako su prve tri bile loše, e gotovo je onda.
    Eh, sad, znam da je u Dalmaciji skroz razvijena svijest o važnosti prve tri godine, u većini slučajeva se djeca nerado i u vrtić daju prije 3. godine, nego ih čuvaju bake i djedovi. Ali, i cijelo ekonomsko okruženje je skroz drugačije nego u ZG-u, gdje u biti nema toliko puno onih velikih obitelji, relacije su dalje i ljudi uglavnom ovise sami o sebi i o nekoj instituciji. Kako nam dolazi Zapad, u mojoj radnoj sredini je stvarno sve češće da se mame vraćaju na posao čak i nakon šest mjeseci... A sad, je li ta kampanja namijenjena poslodavcima i državi... Ne znam... U svakom slučaju mi se ne čini loša, ali moram priznati da me štrecne ovo nakon tri je sve otišlo kvragu. Možda su se ipak malo preoštro izrazili, ali s druge strane valjda su to isto nekakve fore marketinškog komuniciranja - šok i sl.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni to nije drago čuti, jer sam i sama svjesna koliko je rani razvoj važan. A budući da sam unatoč tome spremna usvojiti i nešto starije dijete, to me samo podsjeća na vlastiti zazor s tim u vezi, kojeg sam odlučila prevladati i zanemariti.
    Ali to je samo kako na mene djeluje, ne pričam o opravdanosti i dosegu poruka kampanje u javnosti.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Slažem se da malo toga može biti univerzalno primjenjivo, ali štiteći inetrese većine ne može se ne misliti na manjinu...

Naime, ako smo mjesecima sudionici kampanje o važnosti udomiteljstva ( o posvojenju u toj kampanji nije bili niti jedne rječi), u kojoj se neprekidno naglašava da je za svu djecu najgora situacija da odrastaju u domovima i potiče se udomljavanje, onda je u najmanju ruku neozbiljno završiti takvu kampanju ( usput, nikome nije poznato da li je ta kampanja i zaista potakla veći broj udomitelja ) i započeti novu u kojoj se sada opet tvrdi da su djeca, zbog lošeg iskustvima u prve 3 godine, zapravo "doživotno osuđena"...

Ako kampanjom da je obitelj najbitnija potičemo udomitelje, onda ne možemo tim istim udomiteljima, koji u najvećem broju udomljuju stariju djecu, dakle preko 3 godine starosti, kasnije novom kampanjom poslati suštinski suprotnu poruku kojom su zapravo djeca koja su prošla pakao u svojim obiteljima u prve 3 godine života "doživotno osuđena" !!!

Zaista vrlo poticajno za udomitelje!!!

Naravno da se ova kampanja odnosi na većinu i to biloške roditelje ( nije mi baš sasvim jasno na koji način će se donirana sredstva upotrijebiti da isti "nauče biti dobri roditelji barem do bitne 3 godine" ), ali bi ipak trebalo imati barem malo senzibiliteta prema manjinama tj. sadašnjim i budućim posvojiteljskim obiteljima koji su posvojili djecu u dobi od 3 i više godina i kojima ovakve poruke znače puno više nego biloškim roditeljima, ako ništa drugo onda barem zbog činjenice da isti nisu mogli niti mogu utjecati na razvoj svog djeteta do njegove 3 godine, za razliku od biloških roditelja kojima je ova kampanja namijenjena.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja nemam problema s usvajanjem starijeg djeteta, nego se mislim kako će moja okolina gledat na njega bidnoga kao na potencijalnog kriminalca i trajno oštećenoga .

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Odavno sam primjetila da ono što nas trenutno zaokuplja primjećujemo svagdje..
    (Npr, glup i trivijalan primjer - kada sam iščašila nogu, primječivala sam gomilu ljudi koji šepaju.. Sada ih ne zamjećujem uopće.
    Ili.. kad sam pokušavala bezuspješno godinama ostati trudna, činilo mi se da su sve cure oko mene ili trudne ili imaju malu bebu.. Znam da me smetalo nešto s Coolinarikom, ne znam više što..)
    Mene su godinama "bockale" reklame tipa "mama.. obitelj.. trudnoća.. ".

Ova Unicefova kampanja je hvale vrijedna. Znam puno obrazovanih ljudi, koji su mi kad smo krenuli u postupak posvajanja objašnjavali kako bi bilo super da dobijem dijete od 3-4 godine, jer oni se prije toga "ništa ne sjećaju". Isto tako, čude se zašto Keti kupujem igračke, čitam slikovnice... jer "ona to ne kuži".. To što je nosim u marami/slingu, tumače prevelikom razmaženošću.. Nikad je ne ostavljam da plače, uvlači nam se u krevet svake noći.. Platnene pelene su još samo jedna moja izmišljotina i sl.
    Kampanja je namjenjena tim ljudima, da shvate kako njihova djeca trebaju ljubav, pažnju, zagrljaj.. Ne može biti univerzalna.
    Meni osobno se sviđa. I nimalo me ne bi odgovorila da posvojim dijete starije od 3 godine. Samo bi me potakla na razmišljanje kako tom djetetu što više toga što je propustio nadoknaditi. Shvatila bi to kao dodatni izazov.

A možda i neka teta u Domu razmisli drugi put u ophođenju s djecom, i pruži im malo više ljubavi.. jer to je ono što toj djeci nedostaje.
    Ono što sam ja vidjela je jaaako daleko od toga.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

U svakom slučaju mi se ne čini loša, ali moram priznati da me štrecne ovo nakon tri je sve otišlo kvragu. Možda su se ipak malo preoštro izrazili, ali s druge strane valjda su to isto nekakve fore marketinškog komuniciranja - šok i sl.[/quote]

Možda je problem samo u tome što su se zbog dobrog marketinga "preoštro izrazili", međutim ipak govorimo o Unicefu koji si to ne bi smio dopustiti.

Poslati poruku "nakon 3. godine je sve otišlo kvargu" je u najmanju ruku neprofesionalno, čak i ako je zasta to točno.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Ja nemam problema s usvajanjem starijeg djeteta, nego se mislim kako će moja okolina gledat na njega bidnoga kao na potencijalnog kriminalca i trajno oštećenoga .
    Da, tvoja će okolina upravo tako gledati svako svako usvajanje satrijeg djeteta, zahvaljujući ovoj kampanji čiji nositelji eto "nisu razmišljali pa im se omaklo"!!!

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ammarena - jel tvoj nick "slučajan" - ili si imala kakve veze s dječjim domom na vrhovcu? :?

imala sam jednu sponzoricu s tim nickom
    Ne, a ni pojam "sponzorice" mi nije jasan.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Citiraj ammarena prvotno napisa
    Citiraj ina33 prvotno napisa
    Da, tvoja će okolina upravo tako gledati svako svako usvajanje satrijeg djeteta, zahvaljujući ovoj kampanji čiji nositelji eto "nisu razmišljali pa im se omaklo"!!!
    Moram priznati da je i meni kampanja malo preagresivna. Mislim da se poruka mogla prenjeti i na blaži način. Ovako, slike djeteta iz rešetaka mi nikako nisu sjele. Znam da Unicef naginje malo alternativnijim i profinjenijim porukama, ali ova kampnja mi se nikako nije svidjela. Ne znam da li je samo za RH ili je i na međunarodnoj razini - baš me zanima kakve bi reakcije bile u drugim zemljama.

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ljudi moji.. posvajate dijete zbog DJETETA i SEBE!

Time stvarate OBITELJ - nedjeljivu cjelinu - i pružate im ljubav.. Što mene briga ako nekog smeta moje posvojeno dijete! Pa ja sam ponosna do neba na nju! Za mene ne postoji savršenije biće. I MM i ja, i cijela naša šira obitelj zaljubljeni smo u naše Čudo preko ušiju.

Kome ne odgovara takav način stvaranja obitelji.. njegov problem.

I MM i ja se nadamo da ćemo za koju godinu posvojiti još (barem) jedno dijete.

P.S. Odavno sam shvatila, ako vi niste na čisto s tim što je dijete.. -posvojeno, s posebnim potrebama, nešto.. - neće ga ni okolina prihvatiti. Ako vi smatrate da je ono savršeno takvo kakvo je, nitko se neće usuditi ni pomisliti suprotno.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

[quote="sanja74"]Ljudi moji.. posvajate dijete zbog DJETETA i SEBE!

Time stvarate OBITELJ - nedjeljivu cjelinu - i pružate im ljubav.. Što mene briga ako nekog smeta moje posvojeno dijete! Pa ja sam ponosna do neba na nju! Za mene ne postoji savršenije biće. I MM i ja, i cijela naša šira obitelj zaljubljeni smo u naše Čudo preko ušiju.

Sve je to točno i sve potpisujem, osim jedne jako bitne stvari koju zanemaruješ, a to je okruženje u kojem posvojeno dijete živi!!!!

Ako je netko posvojen u dobi od 4. godine, onda mu danas bez obzira na divnu obitelj koju ima i činjenica da je već odrasla osoba, nije i ne može biti svejedno gledati oglase iz ove kampanje i slušati priče da je sve nakon 3. godine uzaludno i da je i prije dolasku u svoj uobitelj zapravo "doživotno osuđen"!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sanja74, sve to stoji, naravno, ali ipak me ovo štreca unatoč tome. Mislim, zašto malome biću otežavati budući život s tim rešetka porukama, tako ja to gledam. Ja imam svoj stav o posvojenju i na mene to ne utječe. I o posvojenju svima oko sebe stvaram pozitivnu sliku i nastojim se boriti protiv predrasuda okoline koliko god je u mojoj moći. Ali, moj "doseg" je puno manji od dosega TV-a. Samo toliko.

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Okruženje u kojem posvojeno dijete živi stvaraju PRVENSTVENO njegovi roditelji, obitelj, prijatelji.. Što misli teta u dućanu nije toliko bitno, ako odgajate SRETNO i SAMOSVJESNO dijete.

Pojednostavljujete kampanju i secirate je.. Bit je pokazati da su djeca samostalna bića od prvog dana, i da se prema njima tako treba postupati. Pomoći im da razviju svoje potencijale, a ne ostavljati ih "iza rešetaka", u raznim "vrtićima" i ogradicama. Uostalom, ove rešetke su simbolične..

Pokušava se dati naglasak na PRVE TRI. A ne podcjeniti sve ostalo.. Pa u spotu se čitavo vrijeme javljaju glasovi "opet ti..", "zar ne možeš bar jednom..", "jesam ti rekla.." i sl u starijoj dobi (jednom čula, ne sjećam se, ali u tom stilu..).

Zar bi ja trebala plakati ispred svakog plakata i reklame koji prikazuje trudnicu, dojenje, i nešto sl. zato što se ne mogu poistovjetiti?! Misliti da sam manje vrijedna jer ne mogu proživjeti iskustvo zdrave trudnoće i rađanja? Nema šanse..
    Pukneš, slomiš se na komadiće, skupiš, slijepiš i kreneš dalje..

Posvojena djeca se nažalost moraju boriti s puno predrasuda. A mi, njihovi roditelji smo tu da im pomognemo. Ako znaju da su voljena, ako su svjesna sebe, ne sumnjam da će u tome uspjeti i biti prekrasni ljudi. Bez obzira u kojoj dobi su posvojena..

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sanja74, super si to rekla, slažem se skroz. Ja nisam pozorno niti baš pratila tu kampanju, ali me očito "zabolilo" i očito sam pokupila ono što me trenutno muči, a to je stanje bez djeteta.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sanja74, apsolutno se slazem sa svim sto si napisala

Ova Unicefova kampanja je hvale vrijedna. Znam puno obrazovanih ljudi, koji su mi kad smo krenuli u postupak posvajanja objašnjavali kako bi bilo super da dobijem dijete od 3-4 godine, jer oni se prije toga "ništa ne sjećaju". Isto tako, čude se zašto Keti kupujem igračke, čitam slikovnice... jer "ona to ne kuži".. To što je nosim u marami/slingu, tumače prevelikom razmaženošću.. Nikad je ne ostavljam da plače, uvlači nam se u krevet svake noći.. Platnene pelene su još samo jedna moja izmišljotina i sl.
    Kampanja je namjenjena tim ljudima, da shvate kako njihova djeca trebaju ljubav, pažnju, zagrljaj.. Ne može biti univerzalna.
    ina33, nemas pojma koliko ljudi, i u tvom starom kraju misle da djeca nisu ljudi, da ih treba ostavljati da placu jer tako jacaju pluca, da ih ne treba nositi, da se ne bi razmazila i sl,....nazalost

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hocu reci, i bioloskim roditeljima treba edukacije....

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Sanja, nažalost, mislim da idealiziraš. Slažem se s tobom, obitelj i prijatelji su najvažniji, ali naša djeca rastu u društvu onakvom kakvo je. Problem ne postoji izravno za tebe, ali postoji zza tvoje dijete. Što ćeš reći kad K. počne izlaziti iz tvog okrilja, kad se svaki njezin lošiji potez prema djeci, u školi itd. počne tumačiti kao posljedica toga što je posvojena? Meni se to događa, da to čujem, a ako ne čujem, čitam u pogledima, kao komentar na dijete koje je pomnije i mnogo bolje odgojeno nego dijete onoga/one koji komentira. Četvero, petoro djece igra istu igru, a samo jedno dijete je apostrofirano i kažnjeno, zašto? A moje dijete je posvojeno s jednom godinom, dakle, imala sam još dosta vremena do te famozne tri. Nitko ne tvrdi, barem tako mislim, da ta rana pažnja i ljubav nije važna. Ja sama znam koliko dugo je mom M. trebalo da prevlada frustracije te prve godine. Utoliko je teže djetetu koje se posvaja kasnije, a još teže onome koje se ne posvaja. Djeci može biti lijepo u domu, ali to nije ni približno obitelji (iako su neka djeca, nažalost, sretnija u domu nego u obitelji). Nije stvar u tome, stvar je u vrijednosti osobe posvojenog djeteta/čovjeka, udomljenog djeteta, djeteta koje živi u domu do odrasle dobi. Ova kampanja se služi slikom curice koja nije dobila dovoljno ljubavi u prve tri godine, pa je osuđena na doživotni nedostatak samopouzdanja. A što će reći oni koji cijeli život slušaju komentare o svom porijeklu? Zar moraš biti loš i nevrijedan zato što nisi bio sretno dijete?

Kao što znaš ja se borim za posvojenje starijeg djeteta. Znaš li koliko sam puta čula pitanje ili primjedbu ne bojim li se navika, iskustva itd. tog djeteta, koje nije bilo pod mojim utjecajem tih prvih godina? Čak i u mojoj obitelji postoji određeni zazor prema tome. On itekako postoji i kod posvojitelja. Sjeti se samo nedavnog primjera jedne naše posvojiteljice koja je rekla da je 8 parova odbilo djevojčicu samo zato jer ima 4 godine.

Ne može svaka kampanja biti univerzalna niti namijenjena svima. Može biti takva kakva je, a da pri tome pazi na neke druge kojima nije namijenjena (i kojima je malo što namijenjeno). Ne može se, odnosno, ne bi se smjelo gaziti preko osjećaja drugih.

I još nešto, ponovno se zalažem za poštovanje prema starijoj djeci, bez obzira jesu li u domu ili u obitelji. Odgoj ne traje tri godine i mnogo toga što se nije dobilo u tri godine može se dati i kasnije. Ja bih bila sretna samo da dobijem tu priliku.

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zdenka, samo želim reći da ne možemo tu kampanju pljuvati jer se ne uklapa u shemu posvojenja (starijeg) djeteta.

Smatram da je postignut cilj, ako se bar jedan roditelj (odgajatelj, teta u Domu, sestrična.. nebitno..) zamisli nad odgojem barem jednog djeteta i poduzme nešto pozitivno.

Život je rijetko obojan ružičasto.. na nama kao roditeljima (svih vrsta i porijekla) je da pripremimo djecu da se znaju izboriti za sebe i uživaju u njemu.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sanja 74 - potpisujem te od riječi do riječi. prekrasno si to rekla.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

upravo sam danas popodne čula jednu divnu vijest na radio sljemenu. unicef kreće u borbu za promjene uvjeta u rodilištima - da se majke i bebe ne razdvajaju! :D :D .

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Sanja, ma ne pljujem ja kampanju, samo sam rekla da su neki izričaji u toj kampanji jako grubi i da me pogađaju i vrijeđaju djecu koja rastu izvan obitelji. Ta ista kampanja mogla je biti i bez toga. Uopće nisam mislila suziti problematiku na djecu koja se posvajaju u kasnijoj dobi, to je samo jedan primjer. A što se tiče ciljeva kampanje, dao Bog da ona prosvijetli ponekog roditelja.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Slažem se sa Zdenkom2.
    Bez obzira na sve dobro što će proizići iz ove kampanje, moralo se misliti i na drugu djecu kojima ona nije namijenjena.
    Ako im već nismo u stanju osigurati sretno djetinjstvo, pazimo bar da ih ne povrijedimo.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prve 3 su najvažnije!
    Program za rani razvoj djece i poticajno roditeljstvo

Zašto prve 3?

Prve godine života u velikoj mjeri utječu na to koliko će djeca biti uspješna u životu: od dobrog zdravlja i snalaženja u školi do osjećaja samopoštovanja i socijalnih vještina. Mozak malog djeteta razvija se nevjerojatnom brzinom, a živčane veze koje su u tome razdoblju potaknute interakcijom s najbližim osobama ostaju trajno – za cijeli život. U prvim se godinama definira i opća emocionalna stabilnost te osjećaj povjerenja prema drugim ljudima, što čini osnovu svih kasnijih važnih odnosa s vršnjacima, odraslima i partnerom, pa čak i prema vlastitoj djeci. Tako je vrijeme intenzivnog razvoja djece ujedno i vrijeme velikih prilika za svako dijete, ali i razdoblje kada je te prilike moguće upropastiti. Loše prve godine vidljive su kasnije u osjećaju nezadovoljstva vlastitim životom, poremećenim odnosima s drugim ljudima, otežanom učenju, poremećajima hranjenja, stopama kriminala, nasilja, ovisnosti i drugih osobnih i društvenih problema. Svima je jasno kako je kasnije puno teže i puno skuplje liječiti takve poremećaje, a rezultati često izostaju.

Iako svako dijete slijedi svoj ritam razvoja, iz brojnih istraživanja znamo da je razvoj najbrži upravo u razdoblju do treće godine života. U to vrijeme, a posebno unutar prve godine života, mala djeca najčešće žive u privatnosti svojih obitelji i u potpunosti su ovisna o odraslim osobama. Presudne su vještine roditelja pri odgajanju djece, davanju emocionalne podrške, poticanju razvoja i u komunikaciji s djetetom. No dobro nam je poznato kako mladi roditelji uglavnom nisu imali prilike učiti i stjecati vještine poticajnog roditeljstva. Ako u prvim godinama roditeljima pružimo podršku, podučimo ih o odgoju djece i omogućimo im usvajanje znanja kojima će razvijati potencijal svojeg djeteta s ljubavlju, omogućit ćemo djeci da budu uspješna i zadovoljna, a društvu da bude zdravo i napredno.

lorra

Početno

Niti jedan inozemni stručnjak, kojem sam pokazala i prevela tekst ove reklame iz Večernjaka nije se s tim složio, dapače zgroženi su.

Kod nas se opet zaboravilo pitati struku, a i struka šuti. Žalosno.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lorra prvotno napisa
    Niti jedan inozemni stručnjak, kojem sam pokazala i prevela tekst ove reklame iz Večernjaka nije se s tim složio, dapače zgroženi su.

?

koji su to stručnjaci? koliko ih ima? u kojem kontekstu su im pokazani ti tekstovi? koliko su upoznati s cijelom akcijom? kako si ih birala?

ma ne trebaš mi odgovoriti... ovo su retorička pitanja...

da li rode trebaju odustati od promicanja dojenja, zato što sve majke ne doje svoju djecu???

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

da li rode trebaju odustati od promicanja dojenja, zato što sve majke ne doje svoju djecu???
    Naravno da ne, ali one ne promiču dojenje negativnim primjedbama na račun nedojene djece nego to čine pozitivnim poticajima.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da li si sigurna?

ja sam se povremeno osjećala vrlo neugodno kad su bili nabrajani negativni aspekti NEdojenja. ali nisam napisala da me to vrijeđa, i da to ne bi trebalo pisati - jer se jedan dio nas osjeća povrijeđeno. nastojala sam pratiti ono što udruga radi, i kroz neko vrijeme to prihvatila na drugi način.

nisam skočila na prvu loptu, a taj dojam stječem kad je u pitanju unicefova akcija.

ako ova akcija potakne na razmišljanje 10, 3 ili makar samo 1% roditelja - ona je uspjela.

i još nešto: reakcije okoline na posvojeno dijete NE razlikuju se od reakcija okoline na dijete iz jednoroditeljske obitelji. zato još jednom potpisujem sanju74.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lorra prvotno napisa

koju struka, bas me zanima?

jer tanja radocaj, koja vodi unicefov ured u HR je psihologinja po struci

a ovo je iz programa

O programu
    U pripremi programa ranog razvoja djece i poticajnog roditeljstva UNICEF je okupio vodeće stručnjake s područja ranog razvoja djece, predstavnike Hrvatskoga pedijatrijskog društva, udruge RODA, Ureda pravobraniteljice za djecu, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

UNICEF će unutar programa u suradnji s partnerima osigurati podršku i edukaciju za roditelje, edukaciju za pedijatre i patronažne sestre te putem masovnih medija poboljšati znanja roditelja i članova obitelji o odgoju djece

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

i još nešto: reakcije okoline na posvojeno dijete NE razlikuju se od reakcija okoline na dijete iz jednoroditeljske obitelji. zato još jednom potpisujem sanju74.
    Uopće ne sumnjam da je tako i vjerujem da ti znaš kako predrasude bole.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Uopće ne sumnjam da je tako i vjerujem da ti znaš kako predrasude bole.
    ja žalim ljude s predrasudama, i ne dozvoljavam da utječu na mene. zato razmišljam ovako:

Citiraj sanja74 prvotno napisa
    Okruženje u kojem posvojeno dijete živi stvaraju PRVENSTVENO njegovi roditelji, obitelj, prijatelji.. Što misli teta u dućanu nije toliko bitno, ako odgajate SRETNO i SAMOSVJESNO dijete.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ova diskusija je prilično zabrazdila u krivom smjeru, pa bih htjela još jednom za kraj sumirati svoje mišljenje. Ako se radi o meni, mene nije briga za to što misli, metaforički rečeno, „teta u dućanu“ i ne smeta mi što imam posvojeno dijete, upravo suprotno, ja se time ponosim i ponosim se svojim djetetom.

Ali, generalno gledano, mene predrasude koje postoje u društvu jako smetaju i to ne samo tamo gdje mene osobno boli nego i kad se radi o drugim slučajevima. Smatram da svako na svoj način i na svom mjestu mora djelovati protiv takvih predrasuda koje vrijeđaju nečiju osobu i dostojanstvo. U ovom slučaju ja se nisam osjetila osobno pogođena nego su me neki izričaji iz kampanje zasmetali zbog djece o kojoj se radi. Ponavljam da protiv kampanje nemam ništa, dapače, također se radi o problematici za koju je potrebno senzibilizirati društvo. Međutim, moje je mišljenje da, radeći kampanju, moraš biti vrlo obazriv prema svima kojih bi se to moglo ticati i koje bi to moglo pogoditi.

Ilustrativno, mene uopće ne smeta da se govori o tome da je dojenje dobro, a nedojenje nije dobro, ali bi me smetalo da se govori da su nedojena djeca nužno takva i onakva. Da sam mogla dojiti svoje dijete sigurno bih ga dojila. To što ja nisam mogla dojiti svoje dijete uopće ne mijenja moj stav o dobrobiti dojenja. Ali je isto tako istina da je moj sin zdrav, jak, pametan, dobre naravi itd. iako nije dojen ni dana. Isto tako, to što ja nisam provela sa svojim djetetom sve dane njegova života, nego je on prvu godinu svog života proveo u domu, ne mijenja moj stav o važnosti svega onoga što je on u toj godini propustio. Naprotiv, ja sam iskusila posljedice toga i ne sporim da su one realne i kod mog djeteta i kod druge djece. Ali, moj sin definitivno nije „nezadovoljan vlastitim životom“, nema „poremećene odnose s drugim ljudima“, nema „poremećaje hranjenja“ i vrlo sam uvjerena da ubuduće neće biti kriminalac, nasilnik ni ovisnik. On je dijete kakvo bi svatko poželio, unatoč tom nesretnom početku. Pri tome je moje dijete samo primjer.

Dakle, do svakakvih problema može doći, ali, ono što meni smeta u reklamnom tekstu kampanje je to što mi ona zvuči tako kao da se djeci koja nisu imala tu sreću da u prve tri godine imaju odgoj i ljubav koju trebaju i zaslužuju, odriče svaka šansa da budu normalni, sretni, prilagođeni, itd. ljudi. Mene je svaki puta kad sam to čula ili pročitala zašarafilo u želucu. Taj osjećaj nelagode je tu i on je istinit. Ja tom svom osjećaju vjerujem i mislim da se moglo drugačije. Ja sam jedna od ljudi koji na tu kampanju reagiraju i osjećaju nešto i nisam jedina kojoj se to ne sviđa. Na to autori mogu odmahnuti rukom i reći da je to moj problem, a možda mogu i promisliti o tim formulacijama. Samoj kampanji i svim ljudima koji u njoj sudjeluju ne osporavam dobre namjere, dapače, čestitam im što su se toga poduhvatili, što se aktivno trude oko nečega i želim im uspjeh.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •