Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: radno vrijeme

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno radno vrijeme

imam jedno pitanje

kada počnem raditi, imat ću jedan tjedan radno vrijeme od 7h-14h, a drugi od 13h - 20h

jedan dan u tjednu slobodan

Da li mogu tražiti normalno radno vrijeme ili ne ?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

...nisam nikakav stručnjak iz područja prava i radnih odnosa, ali mislim da ti sve ovisi o radnom mjestu i o šefovima.

Ako je tvoje radno mjesto takvo da mora postojati rad u smjenama, te nemaš nikoga s kim bi se mogla dogovoriti da recimo radi samo poslije podnevnu smjenu...onda na žalost, ništa.

S druge strane, ako misliš da posao koji imaš ne možeš kvalitetno obavljati zbog xy faktora, dogovori se sa šefovima da te prebace na neko manje zahtjevno mjesto, ili na neko radno mjesto gdje posao možeš obavljati u neko normalno radno vrijeme...S ovim ti obično ide i manje novaca...ali je opet sve povezano sa naklonjenosti nadređenih. (a nekako se sjećam da imaš neku oštrokunđastu šeficu??) :/

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Evo, pogledaj ovo:

Prekovremeni rad

Članak 41.

(1) U slučaju više sile, izvanrednoga povećanja opsega rada i u drugim sličnim slučajevima prijeke potrebe, radnik na zahtjev poslodavca mora raditi duže od punoga radnog vremena (prekovremeni rad), najviše 10 sati tjedno.

(2) Ako prekovremeni rad određenoga radnika traje duže od četiri tjedna neprekidno ili više od dvanaest tjedana tijekom kalendarske godine, odnosno ako prekovremeni rad svih radnika određenoga poslodavca prelazi 10 posto ukupnoga radnog vremena u određenome mjesecu, o prekovremenom radu mora se obavijestiti inspektor rada.

(3) Ako inspektor rada posumnja da prekovremeni rad štetno utječe na zdravlje i radnu sposobnost radnika, odredit će rok u kojem poslodavac o tomu mora pribaviti nalaz i mišljenje ovlaš*tenog liječnika.

(4) Inspektor rada će zabraniti prekovremeni rad ako on štetno utječe na zdravlje i radnu sposobnost radnika ili ako se njegovim prekomjernim korištenjem onemogućuje zapošljavanje nezaposlenih osoba.

(5) Zabranjen je prekovremeni rad malodobnih radnika.

(6) Trudnica, majka s djetetom do tri godine starosti i samohrani roditelj s djetetom do šest godina starosti može raditi prekovremeno samo ako dade pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad.

(7) Inspektor rada zabranit će prekovremeni rad malodobnika te osobe iz stavka 5. ovoga članka koja nije dala pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na prekovremeni rad.

Puno radno vrijeme

Članak 38.

(1) Puno radno vrijeme ne smije biti duže od 40 sati tjedno.

(2) Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, sporazumom sklop*ljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili ugovorom o radu, nije određeno radno vrijeme, smatra se da je puno radno vrijeme 40 sati tjedno.

Ti radis 48h tjedno kada radis ujutro i 42h tjedno kada radis popodne. Koliko kuzim iz Zakona o radu, to nije po zakonu.

Prvo, konstantno radis prekovremeno, a osim toga tvoje dijete je mladje od 3g, pa ne mozes raditi prekovremeno bez da si dala pismeni pristanak. S obzirom da nisam pravnica, nadam se da ce ti se javiti iskusnije cure, jer ja sam samo laik.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gle sad mene sa matematikom...ali nije li od 7 do 14 točno 7 sati pa puta 6 dana u tjednu je 42 sata tjedno.

te poslije podne od 13-20 je opet 7 sati pa puta 6 = 42 sata tjedno.

Znači radi se uvijek od 2 sata više tjedno. Ili?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Radim 42 sata tjedno...

mislim svi tako rade, ali mene su toliko oštetili otkada sam odlučila imati djecu da gledam što po zakonu smijem tražiti kako bi i meni bilo dobro.

Inače prije 3-4g sam imala radno vrijeme od 8-16h, subote i nedjelje sam bila slobodna.
    bilo je i prekovremenih, ali sam zato mogla uzeti slobodan dan ako mi je trebalo.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

nisan pravnik ali koliko znam radni tjedan je 40sati,sve drugo je
    prekovremeno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •