Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 62

Tema: problemi s dadiljom

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno problemi s dadiljom

Ima tetu čuvalicu već dvije godine. Do unazad 3 mjeseca je čuvala moje dijete – nikakvi drugi poslovi po kući, znači samo čuvanje djeteta, pripremanje jela za dijete i nju, održavanje osnovne čistoće u stanu (ne čišćenje stana, već čišćenje nereda koje je moja princeza napravila tijekom igranja, jela itd). Bila sam jako zadovoljna, imala sam puno povjerenje u nju. Ništa za prigovoriti! Plaća 2400 kn + prijava (znači plaćam joj doprinose). Plaćen svaki prekovremeni sat, božićnica, uskrsnica, plaćen godišnji odmor.

Prije 3 mjeseca je moja princeza krenula u vrtić i sada se situacija mijenja. Nemam bake pri ruci koje bi uskakale kad mi dijete bude bolesno. Odlučila sam se zadržati dadilju. Rekla sam joj da je zapravo trebam dugoročno, i da može računati na ovaj posao barem još 5 godina. Dogovorili smo se da radi od 8:30-16:30. Od 8:30 do 13:30 čisti i posprema po stanu, zatim ide po moju princezu u vrtić i ostaje doma s njom do 16:30. Kad je dijete bolesno, ili zbog nekog drugog razloga nije u vrtiću, obaveza joj je isključivo bavljenje djetetom (kućanski poslovi su tada isključeni). Plaća 2500 kn, plaćen svaki prekovremeni itd.

Meni se činilo da je to fer aranžman. Imamo stan od 100 kvadrata, novi. Koliko ima čišćenja u takvom stanu? Trebala je svaki dan usisati dnevni boravak, srediti kuhinju, opeglati ako ima i recimo kroz tjedan dana obaviti detaljnije čišćenje cijelog stana (obrisati prašinu, prebrisati podove...). Ja mislim da je uz takav raspored posla održavanje stana od 100 kvadrata posao koji definitivno ne zahtijeva 5 sati dnevno intenzivnog rada. Znači ima vremena i za odmor.

I eto problema: dadilja smatra da je premalo plaćam za to što radi, smeta je što sam tražila da me nazove (s mog telefona doma) na posao da vidim kad je došla, smeta je kad je pitam što je danas radila....rekla je da je psihički maltretiram s takvim pitanjima!!!

E pa ja sam skroz poludjela. Ja ne znam što je čudno u tim mojim zahtjevima? To što tražim da znam kad je osoba koju ja plaćam došla na posao i što je radila taj dan? Pa to isto traže od mene na poslu, a vjerujem i od svakog ostalog. Psihičko maltretiranje? Čujemo se jednom dnevno, max 5 minuta, da se dogovorimo što treba napraviti taj dan. Kad dođem doma vidimo se na 10 minuta i ne pitam ju svaki dan što je radila. Tijekom dana, kad mene nema doma, može zapravo raditi što želi.

Cijelo vrijeme sam živjela u uvjerenju kako sam dadilji dale dobre uvjete, kako sam fer prema njoj. Tijekom našeg jučerašnjeg razgovora rekla mi je da je ja ucjenjujem, da ona ništa ne može reći, da mora pristati na sve moje uvjete, da jel ja znam koliko koštaju takve usluge inače....

I što sad napraviti? Sve da ostanem trudna ovog trena, meni full time dadilja treba tek za godinu i 9 mjeseci. Prije toga mi treba netko tko će mi srediti stan i otići ranije po dijete u vrtić.

Cure moje, na sto sam muka. Otpustiti je? Tražiti nekog novog? Pristati na povećanje plaće i ništa ne pitati?
    Mislite li da stvarno to što tražim košta više od ovog što joj ja trenutno plaćam?
    Ja sam skroz razočarana, i zapravo se osjećam da ona u ovom trenutku ucjenjuje mene.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mislim da je tu došlo do nesporazuma. Ona je dadilja, koja je pristala na čišćenje. Kako je tvoja malena u vrtiću veći dio dana, zapravo je plaćaš bezveze jer ništa ne radi.

Ja bi našla tetu spremačicu, a dadilji bi predložila skraćeno radno vrijeme...
    By the way, čišćenje uredna, recimo kod nas, mjesečno košta 500 kn.

Možda da uzmeš u obzir tu opciju. :?

A možda dadilja ne bi trebala raditi kućanske poslove? :/

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ajme koja koza... Mislim da si joj dala super uvjete i mislim da ćeš lako pronaći nekog drugog tko će biti i više nego zadovoljan s tim uvjetima!

Irena001 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj LeaB prvotno napisa
    Mislim da je tu došlo do nesporazuma. Ona je dadilja, koja je pristala na čišćenje. Kako je tvoja malena u vrtiću veći dio dana, zapravo je plaćaš bezveze jer ništa ne radi.

Ja bi našla tetu spremačicu, a dadilji bi predložila skraćeno radno vrijeme...
    By the way, čišćenje uredna, recimo kod nas, mjesečno košta 500 kn.

Možda da uzmeš u obzir tu opciju. :?

A možda dadilja ne bi trebala raditi kućanske poslove? :/
    Slažem se sa gore navedenim.
    S tim da sam ja na tvom mjestu, ja bi joj rekla da joj radni dan počinje od trena kada treba pokupiti malu u vrtiću. A u doba kada su njih dvije same doma u to doba može počistiti (djete se svejedno igra, gleda crtiće, nije joj potrebna svaku minutu).
    Po meni ju premalo plačaš za sve to što ona radi :/
    Ja sam bila dadilja u UK, i ja sam za sve to što ti ona radi (samo što sam ja živjela kod te obitelji, jela ono što su oni kupili), dobivala plaću od (preračunato u kunama) oko cca. 5.000 kn.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

[quote="Irena001"]
    Citiraj LeaB prvotno napisa
    Ja sam bila dadilja u UK, i ja sam za sve to što ti ona radi (samo što sam ja živjela kod te obitelji, jela ono što su oni kupili), dobivala plaću od (preračunato u kunama) oko cca. 5.000 kn.
    Ipak je malo drugaciji standard u UK. Tamo netko npr. na mom radnom mjestu npr. ima 3-4x vecu placu od mene.

Inace Roza, stvarno se cudim tvojoj dadilji. Normalno je da zelis znati kada dolazi i sta radi na poslu. Da ja tako kazem u svojoj firmi mogla bi se odmah pakirati, jer onaj ko te placa ima pravo znati sta radis.

Osim toga, meni njeni komentari ne zvuce "najcistije" pa ne znam da li bi takvu osobu ostavila sa svojim djetetom.

Irena001 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Citiraj Irena001 prvotno napisa
    Ipak je malo drugaciji standard u UK. Tamo netko npr. na mom radnom mjestu npr. ima 3-4x vecu placu od mene.
    Istina je, ali recimo moje mišljenje je da ako dadilja ne živi u kući da bi trebala biti isključivo dadilja, a ne i čistačica :/
    Nemam pojma, moje mišljenje

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    Mislim da si joj dala super uvjete i mislim da ćeš lako pronaći nekog drugog tko će biti i više nego zadovoljan s tim uvjetima!
    Potpisujem.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Istina je, ali recimo moje mišljenje je da ako dadilja ne živi u kući da bi trebala biti isključivo dadilja, a ne i čistačica :/
    Gle, to je radni odnos. Roza je jasno rekla sta ocekuje i koju placu nudi.

Nije mi jasno zasto se poslovi ciscenja smatraju "nizim", "nedostojnim". Pa svi smo mi ljudi, radimo nered za sobom. I svi cistimo i pospremamo.
    Lakse je sjediti ispred TV-a dok dijete npr. spava i reci ja sam dadilja, ja to ne radim, nego se primiti metle. To je u redu ako su se obje strane tako dogovorile, ali ako te poslodavac placa i da malo pocistis, onda je to druga stvar.

Isto tako, pa i dadilja sudjeluje u stvaranju nereda u kuci, zar ne: ide na WC, prlja sudje, oguli si jabuku pa napravi smece koje onda treba baciti...

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

moj ti je savjet traži drugu!!!
    Ja sam očiti primjer da se može naći!! Dajem 1200kn, od 8-12 svaki dan, kuhanje i čišćenje, s tim da sam ja doma s bebama, a ona radi što treba. Ja sam dugo izbjegavala mladu curu, kao bit će neodgovorna i to... ali "ozbiljne" gospođe nisu niti htjele čuti za ovoliko novaca. Na kraju imam curu 24god, kuha, pravi kolače, što ona ne zna ja joj govorim kako napraviti. Cura za 5, zna sve kuhati, jučer je napravila štrukle za prste polizati i prezadovoljna je s nama i mi s njom.

Našla sam je u zadnji tren i to preko oglasa (već sam bila u totalnoj panici, izbezumljena od toliko žena koje su došle na razgovor, a novci koje sam nudila nisu bili niti blizu), a sve preko poznanstava su tražile previše. A vjeruj mi da je mladoj puno lakše reći da ti nešto napravi nego starijoj, barem meni.

Mislim jedino da bi je trebala uzeti, kao i ja, na pola dana, jer je kod mene kuća(prizemlje i kat 250m2) i nema što raditi svaki dan, nego npr. pravimo kolače... Uzmi nekoga na pola dana, može ti sve pozlatiti vjeruj mi, a i proći ćeš znatno jeftinije!!!!

P.S. tvoja je imala previše vremena za razmišljanje pa je počela ucjenjivati.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Radi se o tome da je ona ženu prijavila, plača joj doprinose a ne treba ju kao dadilju svaki dan. I onda da bi ju i dalje imala zaposlenu i plačala joj doprinose dogovorila se s njom da joj posprema i čisti dok djeteta nema - mislim glupo je plačati nekom puno radno vrijeme za posao koji ne radi, zar ne??
    Tako ja to vidim...

Irena001 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Slažem se sa tobom da bi trebala očistiti za sobom (oprati tanjur, šalicu čašu...), ali brisati prašinu, peglati...
    Nemam pojma, ali da ja već imam love da plaćam dadilju- njoj bi ostavila posao dadilje, a onda bi jednom tjedno naručila tetu čistilicu.
    I ne, ne smatram da je čišćenje kuće "niži", ja bih prva se ulovila čišćenja kuća da nemam drugi posao.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

i još... mislim da je totalno nepotrebno a i OT da mi sad rasppravljamo tu da li je to previše ili premalo novaca za taj posao! Odmah se sjetim onog Lexičinog oglasa za posao...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

covjek obicno kad nema nista, onda mu se cini da bi svasta radio i svaka kuna mu znaci bogatstvo. medjutim kad pocnes raditi onda to nekako prihavatis zdravo za gotovo i vise ti odjednom nije dosta ono sto ti se nekad cinilo kao bogatstvo. jer kad zadovoljis jednu potrebu , radjaju se nove.

nekako mi se cini da se to dogodilo sa tvojom dadiljom.

i roza slazem se s tobom, mislim da su to dobri uvijeti i na tvojoj sam strani.
    medjutim, kad se u takav jedan odnos uplete "natezanje" (nemoj me krivo shvatiti, nemogu se sjetiti boljeg izraza) oko novca tu obicno zavrsava prijateljstvo. ne kaze se uzalud da novac kvari ljude.
    zao mi je sto ti je tako ispalo jer znam po prijasnjim tvojim postovima koliko si povjerenja imala u nju i zelim ti srecu da nadjes novu s kojom ces biti zadovoljna

i sretno u postupku (znam da nije za ovaj forum ali eto dobrih zelja nikad dosta)

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni je ovo "daš prst" a onda hoće "cijelu ruku".

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i meni je moja plaća malo-sramota me je napisati kakva mi je crkavica za 27 sati tjedno neposrednog odgojno obrazovnog rada sa 11 razreda,jednom grupom dodatne i stručnim vijećem

a radim npr srijedom od 9 do 18 bez pauze,mali i veliki odmori se ne računaju jer sam dežurna...značu nemrem se ni popišati a o velikoj nuždi mogu sanjat

ja bi rađe 2500 kn za čišćenje i povremeno bez ovolike odgovornosti i dodatnih poslova

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Apsolutno si u pravu Roza ti! To su super uvjeti, ona nema šta čistit svaki dan 5 sati. Po meni bi mogla i skuhat u to vrijeme.
    Ti joj reci pa pa, nađi si tetu čistilicu dvaput tjedno, neku veselu mladu curu da vodi malu iz vrtića i to će ti biti super.
    A ova da je imalo pametna, mogla ti je pare lijepo uzimat, čistit 2 sata dnevno a preostala tri do polaska u vrtić radit šta ju je volja npr. čitat, namakat se u tvojoj kadi ili nešto konkretno radit...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

fali povremeno čuvanje

kad pišem na brzaka

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja bih malo smirila loptu i ponovila ono što kaže LeaB u prvom postu. Mislim da je došlo do nesporazuma, možda dadilji nije jasno koji joj je primarni posao, čuvanje ili čišćenje. Ili i jedno i drugo. Ili što... Roza, možda si joj dobro objasnila, ali je ona nešto krivo shvatila. Dosad je bilo sve ok, šteta je odustati od provjerene dadilje i prolaziti muke traženja nove samo zbog nesporazuma.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Khm, khm! Evo, prema iskustvu, koja je dijagnoza misli unutar tetine glave.

Za početak, i mi smo nasjeli na foru (MRAK, MRAK FORA!) „isključivo bavljenje djetetom“ Nema podijeljene pažnje na x djece kao u jaslicama. Roditelj, koji masno plaća teti, želi ono najbolje za svoje dijete. (iako, pričala mi je sad naša psihologica, a piše i P. Leach da to nije baš najbolje za dijete jer to NIJE prirodna obiteljska situacija, u kojoj je normalno da mama/ tata/ baka/ teta briše prašinu i čisti po kući, a uz to se druži s djetetom i uključuje ga u svoj svakodnevni posao kroz igru, a ne da djetetu stalno visi nad glavom s igračkama…). Sad, da li teta radi ili ne radi, tj. bavi li se ili ne bavi djetetom, ne zna se. Pa tako npr. ona sjedi na (mom) kauču i bulji u sapunicu, pa u big brother pa u dnevnik, a (moje) dijete hladno ignorira. A (moje) dijete je voli, maše joj uz osmjeh :? pa-pa na odlasku, da ne bi čovjek nikad niš posumnjao….

E, sad kad ti, Roza, za iste pare oćeš da ti sprema, eeee-eeeeeeee, ne može to tako, jel te, jer se spremanje može mjeriti, može se vidjeti je li ili nije ispeglala hrpu robe, je li usisala stan ili oprala pod ili što već treba. I eto ti pobune, kristl klir.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Citiraj Foška prvotno napisa
    Khm, khm! Evo, prema iskustvu, koja je dijagnoza misli unutar tetine glave.

Za početak, i mi smo nasjeli na foru (MRAK, MRAK FORA!) „isključivo bavljenje djetetom“ Nema podijeljene pažnje na x djece kao u jaslicama. Roditelj, koji masno plaća teti, želi ono najbolje za svoje dijete. (iako, pričala mi je sad naša psihologica, a piše i P. Leach da to nije baš najbolje za dijete jer to NIJE prirodna obiteljska situacija, u kojoj je normalno da mama/ tata/ baka/ teta briše prašinu i čisti po kući, a uz to se druži s djetetom i uključuje ga u svoj svakodnevni posao kroz igru, a ne da djetetu stalno visi nad glavom s igračkama…). Sad, da li teta radi ili ne radi, tj. bavi li se ili ne bavi djetetom, ne zna se. Pa tako npr. ona sjedi na (mom) kauču i bulji u sapunicu, pa u big brother pa u dnevnik, a (moje) dijete hladno ignorira. A (moje) dijete je voli, maše joj uz osmjeh :? pa-pa na odlasku, da ne bi čovjek nikad niš posumnjao….

E, sad kad ti, Roza, za iste pare oćeš da ti sprema, eeee-eeeeeeee, ne može to tako, jel te, jer se spremanje može mjeriti, može se vidjeti je li ili nije ispeglala hrpu robe, je li usisala stan ili oprala pod ili što već treba. I eto ti pobune, kristl klir.
    Slažem se tvojim postom 100%.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pojednostavljeno:
    imala si dadilju s povremenim čišćenjem
    sada trebaš čistačicu s povremenim dadiljanjem

možda joj nisi dobro objasnila; očito je ona sve krivo shvatila; ili je shvatila da joj se baš i ne da čistiti

i bez obzira na uvjete, ne žele svi raditi sve poslove ma koliko god oni bili dobro plaćeni

ja bih čistila za 2500, ali ne bih dadiljala; nekome bi odgovaralo obrnuto

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

moja susjeda ima završen faks,i 7 godina traži posao u struci ,radi u dućanu za 3000 kn od-do.....prema tome tvoja teta pretjeruje

osim ako je ne tjeraš da pločice riba četkicom za zube

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala vam na vašim odgovorima i savjetima. Danas smo imali još jedan razgovor s gospođom i ostali smo (ja i MM) apsolutno užasnuti. Da prepričavam cijeli razgovor trebala bi ispisati stranice i stranice, evo samo par bisera:
    Zapravo, izgleda da u njoj cijelo vrijeme tinja nezadovoljstvo: spominjala nam je naše "grijehe" unazad godinu dana, rekla nam je što se zapravo njooj ne sviđa.
    A što joj se ne sviđa?
    Ne sviđa joj se da je ja nazovem ujutro s posla i da se dogovorimo što treba raditi taj dan. Zašto joj se to ne sviđa? Jer se ona na taj način osjeća kontroliranom.
    Ne sviđa joj se kad je ja po dolasku s posla pitam što je radila (ustvrdili smo - zajednički - mi i ona - da sam je u 2 godine to pitala ravno 2 puta!!! Smatra da nema potrebe da ona meni govori što je radila taj dan jer se to vidi.

Prije 10-tak dana sam imala embriotransfer (potpomognuta oplodnja) i došla sam doma iz bolnice vrlo gladna te je zamolila da mi spoha tikvice, a ja sam legla u krevet. Zatim je otišla u vrtić po moje dijete i kad se vratila zamolila sam je da spremi ručak (tjestenina s umakom od sira - ništa previše zahtjevno). Htjela sam odležati barem jedan dan nakon ET-a, a popila sam si i normabel. Ona je te moje zahtjeve doživjela strahovito uvredljivo, jer navodno taj dan nije imala svoju pauzu i ja sam je tretirala kao sluškinju.
    Pa nas je danas pitanja koja su njena prava i ima li pravo na pauzu. Usprkos tome što je to bio jedan jedini dan u posljednje dvije godine da sam ja imala takve zahtjeve, da je u pitanju bila specifična situacija, i da ostale dane nikad nisam pitala koliko se odmarala tj. koliko joj je trajala pauza.
    Usput, danas sam u njenoj vrečici (prozirna je, nisam njuškala, sve se lijepo vidi) vidjela papire o mobbingu i papire o egzorcizmu.
    A ona mi je spomenula kako sam ja u zadnje vrijeme neprijateljski raspoložena prema njoj i kako sam se strašno promijenila. Meni u glavi zvone svi signali za uzbunu!!!
    Bilo je još toga,pričale smo skoro sat vremena, da bi se ona na kraju digla i rekla da jojo je dosta otrovnih strelica koje joj zabadamo u srce i da ide doma. Ja i MM smo ostali nakon svega doslovno paralizirani. Umorna sam od svega toga, preplašena i totalno razočarana. To je samo pokazatelj koliko je teško upoznati nekon - prije par mjeseci bi dala ruku u vatru za nju.
    Gospođa definitivno leti van iz naše kuće!

Irena001 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa
    Pojednostavljeno:
    imala si dadilju s povremenim čišćenjem
    sada trebaš čistačicu s povremenim dadiljanjem

možda joj nisi dobro objasnila; očito je ona sve krivo shvatila; ili je shvatila da joj se baš i ne da čistiti

i bez obzira na uvjete, ne žele svi raditi sve poslove ma koliko god oni bili dobro plaćeni

ja bih čistila za 2500, ali ne bih dadiljala; nekome bi odgovaralo obrnuto
    Vriješka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Žao mi je, Roza ...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad ću ja tu totalno ispasti partibrejkerica, ali ja kužim tetu čuvalicu :/
    i meni, kao osobi, bi bilo poprilično uvredljivo da me netko traži da ga nazovem sa njegovog kućnog telefona kako bi provjerio kad sam došla - to bi značilo da mi ta osobau uopće ne vjeruje, a ne bih se osjećala ugodno raditi za nekoga tko toliko sumnja u mene. zapravo, osjećala bih se užasno.
    također, ovaj slučaj koji si opisala kad si se vratila iz bolnice : i ja bih se osjećala kao sluškinja, OSIM u slučaju da si mi dan prije (ili zadnji put kad smo se vidjele) rekla da ćeš taj dan doći iz bolnice, da se moraš odmarati i da te zanima mogu li taj dan skuhati ručak i ostati dulje. znači, da si me pitala unaprijed i dala mi mogućnost i odbiti - iako najvjerojatnije ne bih odbila, nego bih ti pomogla. ali bih se u tom slučaju osjećala kao čovjek.
    a nisam neka bolesna osoba, niti čitam knjige o egzorcizmu
    jednostavno nas ima raznih

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

lutonjice ne slažem se s tobom....

ako je roza takva grozomorna poslodavka,zašto teta nije prije dala otkaz?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

niti sam rekla da je roza grozomorna poslodavka, niti da je teta anđeo.
    rekla sam da razumijem kako se teta osjeća u te dvije opisane situacije.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa znam da nisi rekla tj napisala,ali ako je jedan dan u 2 godine teta ostala bez pauze i ako se treba javit kad je došla na posao....ne vidim tu nekaj zbog čega bi teta bila ugrožena

gle ako mene nema 5 minuta na satu klinci idu u zbornicu pitat gdje sam,

da se razumijemo sa zvonom sam u razredu,ali takav je kućni red

pauze nemam,osobito kad sam dežurna.....

mislim da je teti dosadio posao i da je tražila izgovor da ode,tako da roza ispadne negativka

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u potpunosti podržavam rozu, osim u jednoj stvari: teta bi letila ODMAH, bez pregovora.

ja sam imala tetu ČUVALICU koja mi je oprala suđe, skuhala ručak i za mene, počistila i pospremila stan, ispeglala veš (nekad i prostrla kad nisam stigla), bavila se djetetom, podnosila izvještaje što su njih dvije radile, gdje su bile, itd...

ako sam kasnila - kikica je bila kod nje doma, i nikad nije bilo problema. nikakvi prekovremeni, božićnice, i ostale stvari...

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni nije simpaticna ta tvoja teta.

Lijepo ste se sve dogovorile, vjerujem da je ona pristala. Nisi je gonila bicem, jel tako? Posve mi je ok da je nazoves. I da je pitas kaj je radila. Ti si poslodavac. Dajes joj novac i povjerenje za ono sto radi.

I vrlo fer s tvoje strane s obzorom na bozicnice, doprinose i sl. Zao mi je sto si imala ovu scenu sad dok cekas betu. Zaista ti to ne treba u zivotu i mislim da je nakon ovoga sto ti je uprilicila otkaz jedino razumno rjesenje.

A sto tek volim lutkice koje stalno kimaju glavom i treptaju okicama kao sve je u redu i uvijek je sve sjajno, a onda se za koju godinu sjete da nije tako i onda ti nabiju pod nos da si ovakva i onakva prema njoj... Ma kazi mi odmah sto ti ne valja, pa nisam vidovita. A nisi ni ti Roza tako da ... nek joj je sa srecom!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sorci, mnogi imaju takvu tetu čuvalicu i to je super.
    ja uopće nisam rekla da roza traži nešto nezamislivo, mnogim ljudima je to ok.

ali očito nije ok za upravo ovu tetu. i tu je došlo do kratkog spoja.

kako su tako dugo izdržale u takvoj situaciji, ne znam.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lutonjice - i ja sam imala slične tete (doduše na kraće periode - jer sam im se po hitnom postupku "zahvalila" na dolascima) . to se reže u startu. nakon nekog vremena sam naime trebala biti zahvalna što mi dozvoljavaju da im plaćam, a trebala sam imati grižnju savjesti što im za tu lovu ostavljam dijete na čuvanje.

mo'š mislit!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Roza,

ne mogu vjerovati - odmah je treba izbaciti van.

Mislim, osoba koja se ljuti kada je ti ujutro nazoves da joj kazes sta bi trebala napraviti po kuci taj dan - zasto bi to bilo uvredljivo?

Strasno se uvrijedala na tvoj zahtjev da kada ti je 1x u 2g bilo lose pa joj nisi unaprijed javila da ce trebati skuhati - joj, kada bi barem svi mi mogli unaprijed znati da ce nam iduci dan biti lose, kako se drugi radi nas ne bi osjecali kao sluskinje!!!!!!

Ma, da li imas povjerenja da ti takva osoba cuva dijete i tih par sati dnevno. Mozda bi mogla pomisliti da bi joj dijete trebalo najaviti 3 dana unaprijed da ce biti zedno i da moli casu vode, da se ne bi osjecala ko sluskinje.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ni meni nije jasno zbog cega se dadilja uvredila. jasno joj je predoceno sta se od nje ocekuje i za koji novac i ona je na te uslove pristala.
    ako je vec bila adekvatno nagradjena za svaki prekovremeni rad, prijavljena je i ima placeni godisnji odmor, a vas odnos je bio korektan ne vidim zasto bi joj bilo ispod casti da lepo kaze kad je dosla, sta je uradila i da ti skuva rucak ako treba da odlezis. pa nije valjda i za to ocekivala estra platu?
    uh. mozda sam malo preostra jer sam sa svojom dadiljom imala sukob prosle nedelje. cujte sad i ovo, pa procenite ko je u pravu.
    naime, prosle nedelje sam izuzetno radila popodne u cetvrtak i petak, pa sam zoricu zamolila da, umesto ujutro u 7, dodje u 1 i ostane sa nadjom do tri. dakle, dva radna sata umesto 7 (do 2 je sa ivanom i inace je vodi u skolu). isto tako i u petak, s tim sto je tog dana trebala da ostane do pet. za istu platu. sve joj je ovo receno jos u utorak i ona je na to pristala. elem, u cetvrtak je dosla uznemirena rekavsi da ona ne zna kako ce sad, neka to vlasnica agencije resi, pa kako sad to... posto sam vec bila na odlasku, rekla sam joj da sam mislila da smo se vec sve dogovorile i da moram da idem. na moje pitanje da li da ja nazovem vlasnicu, rekla mi je da ce ona to resiti.
    sutradan ipak zovem vlasnicu i saznajem da nasa dadilja ima utorkom i cetvrtkom dodatni posao od pola tri i da joj se zbog toga zurilo. tim ljudima je otkazala u zadnji cas rekavsi i njima i vlasnici agencije da sam je ja kasno obavestila da cu zakasniti, ni ne spominjuci da uopste nije dosla u 7 vec u jedan...
    neodgovorno, slozicete se. prema svima. sta dalje? ivana je voli, dobro se slazu, posvecuje joj punu paznju. na putu sam da predjem preko ovoga samo zbog toga, s tim da cu joj sigurno reci da ce morati postenije da se odnosi prema svima nama. slusam vas...

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    i meni, kao osobi, bi bilo poprilično uvredljivo da me netko traži da ga nazovem sa njegovog kućnog telefona kako bi provjerio kad sam došla - to bi značilo da mi ta osobau uopće ne vjeruje, a ne bih se osjećala ugodno raditi za nekoga tko toliko sumnja u mene. zapravo, osjećala bih se užasno.
    također, ovaj slučaj koji si opisala kad si se vratila iz bolnice : i ja bih se osjećala kao sluškinja, OSIM u slučaju da si mi dan prije (ili zadnji put kad smo se vidjele) rekla da ćeš taj dan doći iz bolnice, da se moraš odmarati i da te zanima mogu li taj dan skuhati ručak i ostati dulje. znači, da si me pitala unaprijed i dala mi mogućnost i odbiti - iako najvjerojatnije ne bih odbila, nego bih ti pomogla. ali bih se u tom slučaju osjećala kao čovjek.
    potpisujem lutonjicu

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa
    potpisujem lutonjicu

ma cure to bi možda bilo tako kod nekog novog, ali kad 2 godine za nekog radiš pa valjda su neke stvari prevaziđene?!
    Mislim ovo vrijeđanje jer te netko zamoli da mu skuhaš jer se osjeća loše??? I to bi trebalo najaviti dan ranije.. Ma to mi je čisto nekako ljudski pomoći i skuhati nekom kom je loše bez ikakvih najava!
    Ostale stvari se dogovore: mislim ona je tek nakon dvije godine rekla da joj smeta što se mora javljati telefonom kad stigne na posao!! 2 godine!!
    Ja sam na svom poslu bezbroj puta odradila smjenu bez pauze za ručak pa se nisam zbog toga osjećala uvrijeđeno nego jednostavno sam uvidjela da su takve potrebe posla toga dana...

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpisujem lutonjicu
    i ja bih potpisala lutonjicu...ali samo za taj dan u vezi "u vezi posebnih zahtjeva"

Ali, što se tiče provjeravanja...sorry, ali mislim da je Roza suuupeeer u odnosu na mene! Pa normalno da ću nazvati i pitati kako mi je dijete?!! To nema veza sa povjerenjem - nepovjerenjem, to ima veze sa mnom i mojim djetetom!

I što se mene tiče, teta bi dobila vritanjak i to odmah! Nezahvalna i očito negativno nabrijana prema mami i tati! Da ne bi možda kad se vrata zatvore svoju negativnu nabrijanost pokazivala prema djetetu!

I na kraju...posao je posao. Svi mi imamo šefove. Neki šefovi znaju sa nama pričati, neki ne. Neki nas provjeravaju, neki ne. Neki su zahtjevniji, neki nisu. I posao je i čuvanje djece i lupanje po kompjuteru i čišćenje i prodavanje i bušenje i itd.....I nema veze da li u "firmi" radi 1 šljaker ili njih 1000!
    Posao je uvijek posao. I šefovi, sviđalo se to nama ili ne, imaju pravo šefovati! Ako nam se ne sviđa to šefovanje, otvorena su nam vrata...

Darinka

Početno

potpisujem lutonjicu
    potpisujem i ja.
    Ne opravdavam ali razumijem. Uz napomenu da je ovo samo jedna strana priče, ona bi ispričala svoju koja bi sigurno bila drugačija.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali, što se tiče provjeravanja...sorry, ali mislim da je Roza suuupeeer u odnosu na mene! Pa normalno da ću nazvati i pitati kako mi je dijete?!! To nema veza sa povjerenjem - nepovjerenjem, to ima veze sa mnom i mojim djetetom!
    to je drugo - pitati što radi dijete.
    ali, koliko sam ja shvatila, teta čuvalica je sada, otkad je dijete u vrtiću, ujutro sama, dođe počistiti, i treba nazvati kako bi roza vidjela kad je stigla na posao i dala joj eventualne upute za taj dan.
    a to mi je nešto sasvim drugo.

i istina je da su šefovi, kao i podređeni svakakvi, i kad nekom nešto ne paše, može otići...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lutonjica, pa opet mi je normalno da je Roza nazove i pita kad je došla i kaže joj što očekuje od nje da se napravi...pa za to je plaća! Jedan dan će Rozi odgovarati da joj samo opegla veš..drugi dan da joj obriše prašinu i posauga...treći da joj skuha...pa sve je to normalan odnos!

Ako teti to smeta, očigledno se ona nije pomirila sa vrstom posla. I zbog toga, ako joj smeta...vrata su joj širom otvorena. I da se razumijemo, SVI SU ZAMJENJIVI!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja u potpunosti podržavam Rozu.
    Što je tu uvredljivo što mora nazvati kad je došla?
    Jel u ostalim tvrtkama uvredljivo što postoje kartice i automati s kojim se
    biježi kad je tko došao i otišao?
    Što se tiče posebnih zahtjeva , mislim da je smješno .
    Tko to ima da ne radi ništa mimo onog što je u opisu posla koji obavlja?
    Nitko ni ne ostaje prekovremeno?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Lutonjica, pa opet mi je normalno da je Roza nazove i pita kad je došla i kaže joj što očekuje od nje da se napravi...pa za to je plaća! Jedan dan će Rozi odgovarati da joj samo opegla veš..drugi dan da joj obriše prašinu i posauga...treći da joj skuha...pa sve je to normalan odnos!

Ako teti to smeta, očigledno se ona nije pomirila sa vrstom posla. I zbog toga, ako joj smeta...vrata su joj širom otvorena. I da se razumijemo, SVI SU ZAMJENJIVI!
    ali naravno.

mene je smetalo što su svi napali tetu čuvalicu proglašavajući je maltene psihičkom bolesnicom i prekompliciranom ženom, ne poznajući njenu stranu priče i nemajući uvida u njena razmišljanja.

ja bih se u tim nekim opisanim situacijama osjećala identično kao ta teta. i ne mislim da sam zbog toga histerična umišljena luđakinja, a ti?

također, smatram da roza može tražiti što želi od onoga koga zapošljava, a onaj kome njeni uvjeti ne odgovaraju, može otići.
    tu mi nije ništa sporno, niti kritiziram rozu.

pipi1 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A čuj,ona bi vjerojatno htjela da je počneš plaćati kao tetu spremačicu jer su one plaćene po satu i puno bolja bi joj bila plaća nego kao dadilji

lijepo ti nju promijeni

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    u potpunosti podržavam rozu, osim u jednoj stvari: teta bi letila ODMAH, bez pregovora.

ja sam imala tetu ČUVALICU koja mi je oprala suđe, skuhala ručak i za mene, počistila i pospremila stan, ispeglala veš (nekad i prostrla kad nisam stigla), bavila se djetetom, podnosila izvještaje što su njih dvije radile, gdje su bile, itd...

ako sam kasnila - kikica je bila kod nje doma, i nikad nije bilo problema. nikakvi prekovremeni, božićnice, i ostale stvari...
    potpisujem sorci u svemu što je napisala

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa

po meni ovo nikako nije ok :/

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da je to osnovni razlog sukoba to što ona nije sretna s ovakvom raspodjelom poslova. Prije je bila samo dadilja. a kad mi je dijete krenulo u vrtić, ja sam joj rekla što meni sad treba i ona je prihvatila takvu ponudu.
    Isključivi posao dadilje joj više ne mogu osigurati. Sve da sam sada trudna, meni full time dadilja treba za godinu i 9 mjeseci. Do tada mi treba 5 sati domaćice (spremačice, kako god to želite nazvati) i 3 sata dadilje. Za 2500 kn mjesečno.
    Dok mi dijete nije krenulo u vrtić, imala sam i spremačicu (6 godina). Koja je dolazila jednom tjedno, ostajala 6 sati i sredila mi cijeli stan. I plaćala sam je 35 kuna po satu, nije mi bili žao niti jedne kune, jer kad se ta žena primila posla, nije stajala, niti me pitala za pauzu. Ja sam joj znala ostaviti kolače, ili kuhani ručak - na prste mogu izbrojiti dane kad je uzela kolač.
    Dakle, ne mogu je platiti kao spremačicu, jer me nitko, ama baš nitko ne može uvjeriti da je u mom novom stanu od 100 m2 potrebno čišćenje 5 punih sati dnevno, 5 dana u tjednu. Mislim da joj si može priuštiti jedan ležerniji tempo čišćenja i odmor daleko više od pola sata dnevno (koliko je moja pauza na poslu). Ne izrabljujem jer stvarno ne znam što bi joj trebala stavljati u zadatak pa da radi kao crnac 5 sati dnevno, svaki dan.
    Ne tjeram je da pere prozore svaki tjedan (btw, prozore nije niti jednom oprala u zadnja 2,5 mjeseca - eto sad sam skužila). OK, recimo nek danas opere sve podove - pa ne bude ih opet prala sutra, zar ne? Peglanje? Tjedno imam 3 mašine veša (program za 1/2 mašine, jer nikad ne skupim za punu): jedna mašina bijelog, 1 šarenog i 1 dječjeg veša. Prije sam ja peglala, i svaka takva mašina mi uzme maksimalno sat vremena. Posteljinu i ručnike ne peglam, i to ne tražim niti od nje. Pa zamislite i same: što imate raditi punih 5 sati dnevno, dan za danom, u stanu koji se redovno čisti i održava?
    U subotu sam se malo počela raspitivati okolo, da vidim među poznatima je li netko zainteresiran. Imam par kandidatkinja, ali se bojim uzeti neku mlađu curu (nudi mi se jedna nezaposlena frendica iz ulice). Jedna žena u mirovini mi nudi i kompletno kuhanje, za cijenu od 2700 kn, bez prijave.
    Trebam nekog s dobrom preporukom, pa ako znate za nekog javljajte!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo sam ti htjela reći Roza da ne trebaš objašnjavati. Ti si joj svoje ponudila....a ona je očigledno odbila. Pa tko joj je kriv?

Na žalost nemam ti koga preporučiti, ali iz svojeg osobnog (nemalog) iskustva, ne mješaj posao sa prijateljstvom! Propadne i jedo i drugo zajedno.
    Dakle, radije daj posao nekom drugom, kojem uvijek bez ustezanja možeš reći što od njega očekuješ i izkritizirati ako misliš da trebaš.

Početno

Citiraj Darinka prvotno napisa
    potpisujem lutonjicu
    potpisujem i ja.
    Ne opravdavam ali razumijem. Uz napomenu da je ovo samo jedna strana priče, ona bi ispričala svoju koja bi sigurno bila drugačija.
    Kako je ono islo... aha - svijet sigurno ide prema svom kraju.
    I ja potpisujem lutonjicu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

htjela bi i ja samo dodati, ne mjesaj posao sa prijateljstvom jer nemoze ispasti dobro ( naravno svugdje ima svjetilih iznimaka)

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •