Mislim da je to osnovni razlog sukoba to što ona nije sretna s ovakvom raspodjelom poslova. Prije je bila samo dadilja. a kad mi je dijete krenulo u vrtić, ja sam joj rekla što meni sad treba i ona je prihvatila takvu ponudu.
Isključivi posao dadilje joj više ne mogu osigurati. Sve da sam sada trudna, meni full time dadilja treba za godinu i 9 mjeseci. Do tada mi treba 5 sati domaćice (spremačice, kako god to želite nazvati) i 3 sata dadilje. Za 2500 kn mjesečno.
Dok mi dijete nije krenulo u vrtić, imala sam i spremačicu (6 godina). Koja je dolazila jednom tjedno, ostajala 6 sati i sredila mi cijeli stan. I plaćala sam je 35 kuna po satu, nije mi bili žao niti jedne kune, jer kad se ta žena primila posla, nije stajala, niti me pitala za pauzu. Ja sam joj znala ostaviti kolače, ili kuhani ručak - na prste mogu izbrojiti dane kad je uzela kolač.
Dakle, ne mogu je platiti kao spremačicu, jer me nitko, ama baš nitko ne može uvjeriti da je u mom novom stanu od 100 m2 potrebno čišćenje 5 punih sati dnevno, 5 dana u tjednu. Mislim da joj si može priuštiti jedan ležerniji tempo čišćenja i odmor daleko više od pola sata dnevno (koliko je moja pauza na poslu). Ne izrabljujem jer stvarno ne znam što bi joj trebala stavljati u zadatak pa da radi kao crnac 5 sati dnevno, svaki dan.
Ne tjeram je da pere prozore svaki tjedan (btw, prozore nije niti jednom oprala u zadnja 2,5 mjeseca - eto sad sam skužila). OK, recimo nek danas opere sve podove - pa ne bude ih opet prala sutra, zar ne? Peglanje? Tjedno imam 3 mašine veša (program za 1/2 mašine, jer nikad ne skupim za punu): jedna mašina bijelog, 1 šarenog i 1 dječjeg veša. Prije sam ja peglala, i svaka takva mašina mi uzme maksimalno sat vremena. Posteljinu i ručnike ne peglam, i to ne tražim niti od nje. Pa zamislite i same: što imate raditi punih 5 sati dnevno, dan za danom, u stanu koji se redovno čisti i održava?
U subotu sam se malo počela raspitivati okolo, da vidim među poznatima je li netko zainteresiran. Imam par kandidatkinja, ali se bojim uzeti neku mlađu curu (nudi mi se jedna nezaposlena frendica iz ulice). Jedna žena u mirovini mi nudi i kompletno kuhanje, za cijenu od 2700 kn, bez prijave.
Trebam nekog s dobrom preporukom, pa ako znate za nekog javljajte!