a kaj može kad joj se od pive riga? traume iz ddjetinjstva![]()
a kaj može kad joj se od pive riga? traume iz ddjetinjstva![]()
Bubimirko, tko bi rekao da si baš ti prava konzerva![]()
I daj, pliz, sve što pišem pišem u svoje ime, čak nisam ni redovna članica Udruge. I baš me briga što svi imaju opravdanja za umjereno konzumiranje alkohola, ja nemam i stojim iza onog što sam napisala.
Btw, kako to da ste se uhvatili za moje kasnije postove, a niste išli komentirati onaj prvi u kojem sam navela argumente zašto dijete ne bi smjelo piti alkohol?
Ma, haug. Ne da mi se ispravljati krive Drine kad cijeli sustav podržava naše veselo hrvatsko društvo latentnih alkoholičara.
ma da pa šta onda ne bi podržali i veselo društvo okorjelih narkomanaLuna Rocco prvotno napisa
Procitala sam topic od samog pocetka. Slazem se da je alkohol (u bilo kojem obliku) zlo za dijete, meni tu nema rasprave.
Ali i u tom prvom postu se jednostavno ne slazem s generaliziranjem stvari i cini mi se kao da govoris iz nekog svog negativnog iskustva i da si zato malo neobjektivna... mislim na ovo:
Mislim da je ovo jako netolerantno.uopće neću ulaziti u rasprave o "umjerenom" konzumiranju alkohola, jer smatram da tako nešto ne postoji - presubjektivna je kategorija i prečesto sam viđala supijane ljude kako sjedaju za volan jer su si "spili samo malo vinčeka/pivicu"
Ovo me jako podsjeca na americki (lazni po mom misljenju) puritanizam koji se meni ni malo ne svidja, ono tipa, jedna casa alkoholnog pica te cini alkoholicarem, jedan joint narkomancinom. Mislim da ni ovdje, kao ni igdje drugdje u zivotu, stvari nisu crno-bijele.Ne da mi se ispravljati krive Drine kad cijeli sustav podržava naše veselo hrvatsko društvo latentnih alkoholičara.
Slazem se da alkohol nije za dijete, ni u kojoj kolicini, Lunin post je super naveo razloge za one koji imaju ikakve dvojbe.
Vino i pivo po meni spadaju u prehrambene proizvode, za vino je dokazana cak i korist, i smatram da itekako postoji umjerena konzumacija - moja obitelj godinama ima svoj vinograd i proizvodi i prodaje vino, a nikad nisam nikog iz nje vidjela niti pripitog, a kamoli pijanog. Po ovoj nekoj logici mi smo gori od dilera![]()
A to da alkohol unistava citavu obitelj, a droga ne - izjava je ishitrena i cak uvredljiva za sve one obitelji koje imaju clana narkomana, gledaju njegovu propast, trpe kradje, prostituciju ili sto vec kako bi se zaradio novac za drogu, odlaske u komune i nazalost, nerijetko i smrt. Jer zasto promatrati samo vikend uzivatelje jointa ako ne dozvoljavamo da postoje i ljudi kojima je gust popiti samo dec dva nakon rucka...
To je netolerantno? A ljudi koji izlažu pogibelji druge sudionike prometa zbog vlastitog gušta su kakvi točno? Nije valjda da mi sugeriraš kako bi trebala imati tolerancije za nekoga tko namjerno ugrožava druge živote?BusyBee prvotno napisa
Ne, ne čini. I ja sam jaaaako daleko od puritanizma u bilo kojem obliku. Gornja opaska o latentnim alkoholičarima odnosila se na nebrojene slučajeve kad se okupi veliko društvo i onda dolazi do sprdnje i izrugivanja onih koji ne žele piti jer voze ("papci" - pogotovo ako su muškarci), odnosi se na konstantno nutkanje alkoholom u svim prilikama i maltretiranje i nagovaranje da se popije barem malo, odnosi se na gomilu ljudi koje poznajem koji na kavi nikad nisu popili kavu (niti išta bezalkoholno), a svakodnevnu konzumaciju alkohola smatraju normalnom, pače, poželjnom... I, naravno, ono najuže vezano za temu, dječica koja nazdravljaju čašom šampanjca za Novu godinu ili prepričavanje kako je nečiji unuk popio čašu gemišta i teturao, uz popratne salve smijeha svih prisutnih.BusyBee prvotno napisa
Sasvim sigurno nisam implicirala kako su latentni oni koji sporadično popiju čašicu. Govorim o prevladavajućoj atmosferi u društvu i sigurna sam da nisam jedina koja to zapaža.
bubimirko, pokušaj čitati s razumijevanjem. Ne da mi se triput objašnjavati ono što sam već napisala.
Ok, sad ponovo čitam ovo:
Slažem se, nije na mjestu, vrlo sam nespretno to sročila. Naravno da i narkoman uz sebe uništava i cijelu obitelj, nema o tome govora. Ali je heroin barem ilegalna supstanca, pa tako npr. obitelj narkomana kod kojeg pronađe heroin može prijaviti policiji, dok obitelj alkoholičara kod kojeg nađu još jednu litru rakije - može sjesti i plakati. Na to sam mislila, meni je to apsurdno.Luna Rocco prvotno napisa
Meni, u mom sustavu vrijednosti, netolerantan je onaj boldani dio.
I nisam napisala da si ti puritanka nego da takve izjave, "od jedne case do alkoholizma i razorene obitelji" podsjecaju na to (mene podsjecaju).
Sve ono sto si napisala (nabrojala da si dozivjela) ne moraju nuzno raditi ni alkoholicari ni latentni alkoholicari pa cak ni ovo kvotano... to rade primitivci.ono najuže vezano za temu, dječica koja nazdravljaju čašom šampanjca za Novu godinu ili prepričavanje kako je nečiji unuk popio čašu gemišta i teturao, uz popratne salve smijeha svih prisutnih.
u našem društvu alkoholizam se tolerira, droge ne - u tome je osnovni problem. što se mene tiče, umjerena konzumacija postoji u slučaju alkohola, pa tako i droge, ali nikada ne bih rekla ono što bubimirko implicira, da preferiram drogu, a pivo ne. ako je pivo/vino prehrambeni proizvod, onda se i marihuana može gledati kao lijek - u tom smislu preferiram marihuanu, a ne drogu.
i u tom smislu mogu usporediti teški alkoholizam sa ovisnošću o heroinu - sve je to jednako grozno, kako za osobu kojoj se to dešava, tako i za obitelj/prijatelje, a posljedice su u oba slučaja jednako tragične i tužne.
[quote="khaa"]u našem društvu alkoholizam se tolerira, droge ne - u tome je osnovni problem. što se mene tiče, umjerena konzumacija postoji u slučaju alkohola, pa tako i droge, ali nikada ne bih rekla ono što bubimirko implicira, da preferiram drogu, a pivo ne. ako je pivo/vino prehrambeni proizvod, onda se i marihuana može gledati kao lijek
alkoholizam se tolerira a droge ne.........
krivo si se izrazila......alkohol se tolerira a droge ne......i to je sasvim normalno, očito ti se mješaju kruške i jabuke
a ovaj drugi dio da je pivo/vino prehrambeni proizvod onda je marihuana lijek.......to mi vuće na nekog đankija koji traži bilo kakvo opravdanje za svoju ovisnost.......i dalje bilo kako bilo netko je s opravdanjem(istraživanjem) rekao da droga šteti, pa tako i marihuana - mnogo više od pive,vina ili cigareta te ju odlučio zakonom zabraniti ........izgleda da nema dovoljno ljekovite svrhe da tvoja teorija prođe.........ak tako gledaš i heptanoni su lijek.....ali ti bi očito i u dreku našla vitamina samo da pokušaš dokazati da si u pravu
mislim... ak je to tebi normalno onda stvarno... :shock:i to je sasvim normalno
... i od njih pravim kompotočito ti se mješaju kruške i jabuke![]()
kak ne, znaš da bi... moja zamorka je koprofag i ona bi se sigurno složila s timali ti bi očito i u dreku našla vitamina samo da pokušaš dokazati da si u pravu![]()
pobjeglo...![]()
dakle
DJECA I VINO
a ne
drek i vitamini
![]()
Stvarno mi nije jasno, otkud toliko odobravanje marihuane koje se provlači kroz ovu temu?!khaa prvotno napisa
Khaa, možeš li mi objasniti tvoju definiciju da marihuana nije droga?
Da li bi ti stvarno željela da tvoje dijete u tinejdžerskoj dobi popuši joint ili popije pivu s prijateljima?
Koliko se ja sjećam u knjige koja podržava tvoju tvrdnju "Marihuana kao lijek",tamo se to prvenstveno odnosi na teške slučajeve poput osoba na kemoterapiji, padavice, multiple skleroze, i sl. Nema sumnje, potpuno podržavam ljude koji u takvom zdravstvenom stanju pribjegavaju takvom "lijeku".
Marihuana dokazano slabi duševno stanje osobe! Već nakon jednog pušenja, toksini se 10 dana zadržavaju u mozgu, plućima i spolnim organima, oštećuju ih i usporavaju njihovu funkciju!
Nije mi jasno, ako je marihuana lijek od čega to treba liječiti tinejdžere marihuanom?!
Nemam vremena sve čitati pa pojma nemam u kom smjeru se razvijao ovaj topik (samo predpostavljam)...
Ali evo, odgovaram iskreno: od kada znam za sebe kod nas se u kući pilo vino. Ustvari, pili su se gemišti, i u malim dozama crno vino - ono, za bolju krvnu sliku.
Tako smo i ja i moja sestra mogle popiti malo rijetkog gemišta poslije ručka ili poslije kopanja vinograda (kad smo mogle kopati, valjda je naš otac mislio da možemo i piti).
Ne kažem da smo se mogle opijati, ali nije nam alkohol bio zabranjen, količinu je otac dozirao koliko je smatrao da možemo. On je jednostavno imao poslovicu:"Da je voda dobra, ne bi se žabe kupale u njoj."
U našoj obitelji alkoholizam je pratioc muške loze i mrzimo sve što ima veze s tim.
Unatoč ovakvom obrascu ponašanja našeg oca, mi smo odrasle u savršeno normalne mlade žene i mogu reći da smo u doba mladenaštva prolazile daleko manje pijanstava nego naše vršnjakinje. Nama alkohol jednostavno nije bio interesantan.
Zadržale smo jedan zdrav odnos prema alkoholnim pićima, volimo popiti čašu dobrog vina ili rashladiti se čašom piva, naravno, u određenim prigodnim situacijama.
Iako nisam imala loše iskustvo zbog mogućnosti ranog konzumiranja alkohola, svojoj djeci ipak ne mogu tako nuditi... Učim ih da alkohol nije još za njih...
popushi joint.Da li bi ti stvarno željela da tvoje dijete u tinejdžerskoj dobi popuši joint ili popije pivu s prijateljima?
Očito su i neke mame ovdje pod drogama dok pišu postove.
A to nije čudno s obziorm što kažu statistike o trošenju narkotika. Kad se ti podaci uračunaju sa brojem korisnika foruma, jasno je da ovdje netko u magli vidi monitor.
Vaša djeca neka se rokaju s čim hoće, a moja se neće družiti s njima nego radije u šumi sa vukovima i medvjedima.
Tako je, neka si rađe pije pivicu s vukovima i medvjedima, to nije za društvenu osudu, dočim je joint za galge.
Cigareta je dokazano štetnija od marihuane, samo što je legalna...Ali odosmo mi već daaaaaavno van teme, pa je bolje da prestanemo. Idem smotati jedan...ups, htjedoh reći, spavati.
Ja ne bih da mi dijete niti popuši joint niti popije pivo ikada (kad nisam normalna) ali znam da hoće, ili jedno ili drugo ili oboje, tko zna.mama courage prvotno napisa
A sad, kako, koliko i kada će to biti... to je ono čemo trebam posvetiti pažnju i svom djetetu usaditi neke vrijednosti i znanja pa da on bude pametan i zreo i sam odluči hoće li i kada probati ili se "rekreirati" i tome slično.
A sama mu sigurno neću dati da "proba" alkohol. Jaaaaako dugo. Ikada? Možda. Al'znam tko bi pa ću morati k'o kobac vrebati nad djedovima valjda cijeli život...
al to nije bilo pitanje na koje sam ja odgovorila. naravno da ni ja ne zelim da mi dijete proba alkohol, bilo cigarete il bilo koje druge nelegalne droge. al nemojmo se zavaravati...roko006 prvotno napisa
kao sto si rekla, bitno je znati dijete odgojiti. jedna meni bliska osoba, psihijatrica po zanimanju, rekla mi je jednom da se ona nikad nije bojala da ce joj djeca postati ovisnici, jer je znala da je odgojila psihicki dovoljno jaku djecu da nema bojazni da ce joj djeca upasti u lose drustvo i navuci se na te stvari. naravno, ona pretpostavlja da su joj djeca dok su bili mladji probali i legalne i nelegalne droge.
Ma znam, citirala sam tebe jer mi je tvoj post bio tu blizu.mama courage prvotno napisa
Više od svega bih voljela da jednoga dana i ja mogu to reći za svoje dijete/djecu. Mislim da je to ogromno, ako ne i najveće postignuće u životu jednog roditelja. Možda će se nekome činiti da pretjerujem, ali svatko ima neku svoju priču (iskustvo) o alkoholu/ovisnosti koja je oblikovala naša stajališta o dotičnom "problemu", a moja priča i nije baš lijepa (zapravo vjerujem da ničija nije "lijepa" samo što neki zatvaraju oči pred očiglednim jer je tako, naravno, lakše opravdati sebe), pa stoga možda i jesam tak rezolutna...jedna meni bliska osoba, psihijatrica po zanimanju, rekla mi je jednom da se ona nikad nije bojala da ce joj djeca postati ovisnici, jer je znala da je odgojila psihicki dovoljno jaku djecu da nema bojazni da ce joj djeca upasti u lose drustvo i navuci se na te stvari.
Roditelji koji djetetu daju alkohol bilo koji i u bilo kojoj količini su - BLJAK! Sramota našega društva. O tome se nema što raspravljati. Takve ljude treba naglas opomenuti.
Na otoku gdje ljetujemo dolazi nam često u goste obitelj s vršnjakom mog sina. Još kad su klinci imali 5 godina, za ručkom je njegova mama natočila bevandu sebi i svom sinu. Ja sam ju najoštrije opomenula da se u našoj kući djeci ne daje alkohol, a način na koji sam joj to rekla bio je takav da joj je bilo jasno da će morat otići ako misli inzistirati. Nije mu dala tu čašu iako je mali prosvjedovao cijelo vrijeme objeda (!?). Poslije se držala kiselo par dana, ali poslije joj to nije više palo na pamet kad je kod nas u gostima.
prst vina ili pive......nemre nikome naškoditi.......problem je samo u tome kaj ekipa nema kontrole.....pa pod ovim prst smatraju dužinu prsta
ma bolje prst vina nego piva
jer sto pivo cini od muskih trbuha![]()
![]()
malo smo OFF, ali.....zrinka prvotno napisa
neopisivu ljepotu......pretpostavljam da si to htjela reči
moram priznati, na prvi utisak ovo mi je zvučalo nevjerojatno...Luna Rocco prvotno napisa
al kad malo bolje razmislim... ima mi smisla...
alkoholičar ili narkoman je. dakle, osoba koja se odlučila na samouništenje... i ovo je jedna od ključnih riječi jer narkoman živi u svome svijetu i samouništava se, dok alkoholičar uništava i druge... pritom mislim na fizičku bol, jer nasilje u obitelji je prečesto povezano sa alkoholom... a da ne spominjem silovanje...
a ako bi govorili o psihičkoj boli... obje obitelji su teško razorene![]()
nadalje, osobe koje puše joint su radno nesposobne cijelih 24 sata i šlampave, dok pijanstvo traje nekoliko sati... i zbog toga prvi mora prije ili kasnije shvatiti da tako ne može dalje... dobila bi prije drogirana osoba otkaz nego mamurna... a to zahtjeva promjene, ima dva izlaza... prestati ili na jače droge...
a alkoholizam bi se u sjeni produbljivao...
nakon izlječenja, alkoholičar živi uz neprestan izazov... alkohol na polici dućana, vjenčanja, slavlja... ma alkohol je društvano prihvaćen...
e narkoman će posegnuti opet samo ako to stvarno želi, nije mu savjest u iskušenju...
i mislim recimo, što se tiče razaranja obitelji i ostavljanja tragova, da narkomanu nije do seksa, dok bi alkoholičaru to bio gušt...
pa nekako mi se čini da se obitelj sa izlječenim narkomanom zbliži s njim, postaju prisniji...
a izlječenim alkoholičarem... uvijek ima ti si to meni učinio, uradio, rekao...
jer zato se i zove Love parade, droge šire ljubav, alkohol je u većini nasilan...
al nedaj Bože, ni jedno ni drugo... obje je veliki PAKAO kroz koji je teško ići...
Prvo, mislim da smo to već apsolvirali, da bilo kakva vrsta ovisnosti potpuno jednako može uništiti život cijele obitelji. Teški alkoholičar i teški narkoman, razlikuju se samo o vrsti svoje ovisnosti.alkoholičar ili narkoman je. dakle, osoba koja se odlučila na samouništenje... i ovo je jedna od ključnih riječi jer narkoman živi u svome svijetu i samouništava se, dok alkoholičar uništava i druge... pritom mislim na fizičku bol, jer nasilje u obitelji je prečesto povezano sa alkoholom... a da ne spominjem silovanje...
Drugo, i jedan i drugi žive u svom svijetu.
Treće, veliki broj narkomana ne počinje konzumirati drogu jer mu je palo napamet da se uništi, nego to počinje baš tim tzv."rekreativnim" pušenjem jointa.
Ma da, pa narkomani su poslije apstinencije čisti ko suze...uopće nema bojazni. Zato ih društvo tako rado prihvaća, odmah im nudi najbolji posao, cure se lijepe za njih, itd.nakon izlječenja, alkoholičar živi uz neprestan izazov... alkohol na polici dućana, vjenčanja, slavlja... ma alkohol je društvano prihvaćen...
e narkoman će posegnuti opet samo ako to stvarno želi, nije mu savjest u iskušenju...
Ova izjava da nije tragična, bila bi smiješna..jer zato se i zove Love parade, droge šire ljubav, alkohol je u većini nasilan...
zea, sve što si napisala je istina, ali mislim da to nema veze s onim što sam ja napisala...
gledamo iz različitih perspektiva, ti gledaš iz vana, druge obitelji, a ja šta bi bilo da je to u mojoj obitelji i iz perspektive samog ovisnika...
daljnje prihvaćanje u društvu, općenitost razaranja u obitelji... to je više neko uvriježeno mišljenje ili statistika...
u suštini, govorim o nasilju i nenasilju kao posljedici...
kad bi mi se to desilo u obitelji i koju situaciju bi lakše prebrodila...
al ništa ne zagovaram... a ako baš moram... česta komunikacija s djetetom, proučavanje načina djetetovog razmišljanja, gledanje promijena u ponašanju, odijevanju... voditi računa... prevencija je najefikasnija! i najpoželjnija! gledati djetetu u dušu i srce... učiti ih samopoštovanju i vrijednosti života!
Moji su dozvoljavali da povremeno pijem vino od moje četvrte-pete godine, uz nedeljni ručak, blagi gemišt. I kako sam pila tada, 1 cm vina, do vrha mineralne, tako i u dvadesetoj. Moj stariji brat u istom režimu nije do svoje dvadesete pio ni pivo ni vino, jer mu nije pasalo.
Moja je majka uvijek tvrdila da je takav njihov pristup bio zaslužan što se nismo nikad opijali kao pubertetlije. Istina ili ne, ne znam, ali naši školski prijatelji znali su se upravo obliti od 7. osnovne na dalje.
Tako i mi klincu ponudimo da proba vino kad otvorimo butelju. Ne potičemo ga da pije, ali dajemo do znanja da smije probati i popiti malo. Najčešće samo pomiriši, ili lizne i vrati se soku, na naše zadovoljstvo. Zbrojivši naprstak pjenušca za Novu godinu, do sada nije popio ukupno dvije čaše vina.
Istovremeno se trudimo objasniti razliku između pijenja i napijanja, govorimo o štetnosti jakih alkoholnih pića, prepričavamo obiteljske blamaže kad se netko opio i horor priče trovanja alkoholom. Drago mi je da mali više ni griote ne jede, dok smo ih morali držat izvan dohvata kad je imao 10 godina.
Nadam se da će stav "ne paše mi, ne treba mi, pa ne pijem" zadržati i kad počnu tulumi bez roditeljskog nadzora. Uvjerena sam da će to više ovisiti o njegovoj unutarnjoj sigurnosti i samosvjesti u društvu prijatelja, a manje o mogućnosti da vino proba kod kuće.
ma sve je to za ljude oliti tinejdzereNadam se da će stav "ne paše mi, ne treba mi, pa ne pijem" zadržati i kad počnu tulumi bez roditeljskog nadzorakako ja volim reci. ima vrijeme kad se takve stvari po meni trebaju tj. mogu isprobati (pricam o alkoholu... il lakim drogama
ako tako smijem reci. ne mislim na tabletice il teze droge) i onda dodje vrijeme kad prodje to ludo i bezbrizno doba, kad nekako izrastemo iz tih budalastina. i ja sam se u svoje vrijeme napijala. sve to kad ovako pisem zvuci mozda gore i vise nego sto je uistinu bilo. pazila sam da to bude samo u meni poznatom (i omanjem) uglavnom zenskom drustvu, nastojala da to bude dovoljno da budem "raspolozena" i "vesela", a ne da povracam i da ne znam za sebe, jer mi to onda nije bio uopce nikakav gust (manje vise sam uspjevala u tome). prestala sam sa tim kad sam polozila vozacki i dobila auto za voziti (19. god). a imala sam frendicu u to doba, koja nije htjela ni okusit alkohol (nit cigarete), a prilicno je oholo i prepotentno gledala na nas, "obicne smrtnike"-tinejdzere kad bi se tako malo nacvrckale... sve ono sto nije prozivjela tada, desilo joj se da prozivljava s 28. i tad smo mi, tj. ja, bile te koje smo je gledale ovako
. nekako s mislim, ako s 16 godina takve budalastine radis, to se jos da oprostiti,al s 26 je jednostavno blesavo i ispadas smijesan.
ma... sve je lako kad si mlad...![]()
i nadam se da me sada necete zbog moje pragmaticne iskrenosti razapeti
![]()
Ja isto tako kao i Vlvl. Po mami sam iz vinogradarske obitelji koja je uvijek imala punu konobu vina, a nema nijednog pijanca. Kultura vinove loze je osnova kulture Mediterana, na tome počiva naša civilizacija, ne zaboravimo to. Vinova loza došla je na naše obale kao dio grčke kulturne kolonizacije. Moj M. je manji od Vlvlinog sina, ali je isto tako probao vino - licne i vrati se vodi, svom jedinom piću. Mislim da će kao veliki dečko imati istu kulturu pijenja kao što imamo i mi. Ne vidim razloga da bude drugačije. S druge strane, mislim da bi čistunstvo mnoge moglo neugodno iznenaditi kad djeca dođu u krizne godine, jer sam to mnogo puta vidjela oko sebe.Vlvl prvotno napisa
necemo. nego te potpisati. (osim onog dijela o voznji, ja jos uvijek ne vozimmama courage prvotno napisa
)
inace, ja sam u obitelji imala ovisnika o heroinu (sada rehabilitiranog, na nasu veliku srecu).
I iz te perspektive, tesko mi je vjerovati koliko je bedastoca ovdje napisano, i to od roditelja koji su vjerojatno brizniji i educiraniji od prosjeka.
Moje misljenje je ovakvo.
Postoje razne tvari koje mozemo zloupotrebljavati. Neke od njih izazivaju jacu ovisnost, neke slabiju. NEke izazivaju ovisnost brzo, neke sporije. Neke su drustveno prihvacene, neke nisu. Neke legalne, neke nisu. Neke unistavaju organizam brze i jace, neke sporije i slabije. Neke ne mijenjaju osobnost, a neke da (ali na razlicite nacine). Na razlicite nacine utjecu na radnu sposobnost, na obiteljske i socijalne odnose. Nabavljaju se na razlicite nacine, pa stoga neke provociraju nezakonite aktivnosti (kradje, preprodaju, prostituciju...).
Onda imamo osobe koje te tvari zloupotrebljavaju. Koje mogu biti mladje ili starije, emocionalno stabilne ili ne, socijalno adaptirane ili ne, koje imaju podrsku obitelji ili ne, koje se pokusavaju lijeciti ili ne, koje problem priznaju ili negiraju, koje zive u razlicitim sredinama koje razlicito na njih utjecu....
Osobno, pitam se i sto znaci zloupotrebljavati (ili zloporabiti) - ja 'rekreativno' koristenje navedenih tvari ne bih zvala zloporabom. Samo sto nije svatko u stanju ostati 'rekreativac', a neke tvari su same po sebi takve da ih je tesko konzumirati 'rekreativno' jer brzo i snazno izazivaju ovisnost.
pricati pausalno, izjednacavati sve vrste tvari, pa cak i sve vrste droga, nikome ne koristi. to je samo losa demagogija.
Eto ga opet se povlače krive paralele.
Ja bih radije da moje dijete kad poraste popije malo vina ili pivu nego da puši travu. Jer znam ljude koji su na travi po čitav dan i mozak im je poprilično tup. Obično uz travu ide i određeni svjetonazor za koji sam malo prestara da bi mi bio simpatičan. Ali valjda je cool reći da je trava bolja od alkohola.
A ovo za heroin i kokain neću ni komentirati![]()
A što se djece tiče, ni alkohol, ni cigarete, ni teže droge im ne bih dala, tu nema gradacije. Uopće ne vidim koji je smisao toga?!?
A ne dajem im ni žvake, ni kikiće ni slična s*anja.
Ali ne mislim da su gori od heroina.
popije malo vina ili pivekad poraste popije malo vina ili pivu nego da puši travu. Jer znam ljude koji su na travi po čitav dan i mozak im je poprilično tup.ajd reci tinejdzeru da ako moze po mogucnosti popije samo deci pive, a ne cijelu pivu il jos nekoliko pivi za jednu vecer. malo pive - koji idealizam. i sad ne postoji mogucnost da ima ljudi koji po cijeli dan cugaju, nego samo ima onih koji po cijeli dan konzumiraju travu.
![]()
i ja bih voljela da kad mi dijete bude konzumiralo travu da ju ne uvlaci do dna pluca, nego samo ono malo udahne, kako se to veli...ma kao sto je ono radio bill clinton u svojim tinejdzerskim godinama.il kad bude imala momka, da se samo drze za ruke... ih...sto bih ja svasta voljela...
![]()
MC, 8)
MC, ti stara rastafarijanko!!! 8)
Nisi li i ti negdje malo iznad napisala da si umjereno pila? Pa valjda će moći i moja djeca....
Moja iskustva sa THC-om su vrlo neugodna, pa valjda otuda moj stav. Alkohol konzumiram povremeno i umjereno i odgovara mi. Pa valjda otuda i moj stav o tome.
Ispričavam se svim duvatorima ako sam ih povrijedila![]()
ne smijes vise nista reci, a da se ne iskoristi protiv tebe
inace, ne duvam, samo se borim protiv predrasuda... i stitim slabije... ovaj put jednu malu, slatku biljchicu![]()
Ma, nema frke, išla bih si sad smotati jednog, ali sam toliko ishlapila da se ne sjećam di sam zametnula joint.![]()
No, dobro, šalu nastranu, sve je opasno ako je čovjek sklon neumjerenosti, pa tako i hrana. Ali ipak stojim kod tvrdnje da je davanje alkohola djetetu neprimjereno, nerazumno i opasno.
Moje je mišljenje da je davanje alkohola djeci totalno neprimjereno i ne bi mi palo na pamet. No zanimljivo je da uživo (znači ne računajući vas na netu) nisam srela nikog do svoje mame da dijeli isto mišljenje samnom. Svi uvijek kažu: pa daj joj malo neće se ništa dogoditi. Čak i moja sveki koja je medicinska sestra. Ne kužim (?!?!?!)
A što se tiče teenagera.... ma koliko se mi trudili svi će probati alkohol...
Znam po sebi i zapravo svima koje poznajem.
Koliko god svi bili pametni, pristojni, dobri, studenti - u nekim ludim godinama svi smo se znali dobro napit.
Moje cure znaju i sad, ja sam prestala kad sam ostala trudna piti bilo kakav alkohol čak i u malim količinama pa mi više ni ne paše.
A i baš mi ne priliči kao mami.
Ah koliko studija ima, za sve i za i protiv... Jedna mi sigurno nece promijeniti misljenje. Duhan gori od LSDa? Yeah, right.
Pa zar je to uopće upitno? Od posljedica pušenja godišnje umire stotine tisuća ljudi, ne bih rekla da su statistike za LSD takve. Štoviše, kladila bih se da nitko nije umro od samog LSD-ja.summer prvotno napisa
znaš li ti kojeg 17-godišnjaka koji je pod utjecajem cigarete skočio preko balkona?![]()
cure, ova je rasprava potpuno besmislena.