Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 108

Tema: djeca i vino

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno djeca i vino

Od prvog saznanja o svojoj trudnoći trudila sam se čim više informirati, educirati i naučiti o mojem stanju. Tako sam došla i do vaše stranice koju sam pratila kroz cijelu trudnoću pa sve do rođenja moga sina (29.08.2006), između ostalog preko vas sam saznala za platnene pelene koje i koristim od prvog dana.Trebala bih vašu pomoć oko teme koja me zanima a to je mišljenje na temu alkohola i male djece. Ćesto se dešava, pogotovo na selu da se na stolu uvijek nalazi vino, a mala djecu uvijek privlači ono što je za odrasle a ne za njih. Roditelji im znaju dozvoliti koji gutljaj da ih umire :shock: . Često su to djeca i od tri godine, a kasnije vrtićka i školska djeca znaju za ručkom piti vino. Zanima me stručno obrazloženje utjecaja konzumiranja alkohola na djecu, a bilo bi dobro i da me uputite na neku stranicu domaću ili stranu koja ima više informacija na tu temu.
    Hvala unaprijed, lijep pozdrav, samo nastavite s dobrim radom.

P.S. jedva čekamo vaše pelene!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja nisam stručnjak , ali alkohol je štetan i za odrasle , a kamoli za djecu.
    Stradaju moždane stanice i jetra.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

krivo sam se izrazila, ne treba biti stručno, samo vaše mišljenje, dal ste kad imali priliku tako nešto vidjeti, jeste li razgovarali s tim ljudima i sl. ja jesam i ne mogu se načuditi njihovom odgovoru da djeca vole kiselo, pa im zato dopuštaju (pa nek jedu kisele krastavce) jer kao djecu pita ono što im organizam traži ili tako nešto znaju odgovorit. Stvar je u tome da ima jedna draga osoba koja se nalazi u takvom okruženju i dijeli njihovo mišljenje, želim je razuvjeriti, pomozite mi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajme, stravično. :shock:

Argumenti?
    Alkohol nije dobar ni za odrasle (uopće neću ulaziti u rasprave o "umjerenom" konzumiranju alkohola, jer smatram da tako nešto ne postoji - presubjektivna je kategorija i prečesto sam viđala supijane ljude kako sjedaju za volan jer su si "spili samo malo vinčeka/pivicu"), a djetetu nanosi neusporedivo veću štetu iz više razloga.

1. dijete od 3 godine teži 15-18 kg, što je cca. 4-5 x manje od prosječne odrasle osobe. Dakle, ako takvo dijete popije pola čaše vina, to je kao da je odrasla osoba popila 4-5 x više!

2. mozak se u toj dobi intenzivno razvija, dijete uči i stvara nove stanice i nove spojnice između njih, a alkohol (dokazano) ubija moždane stanice. Ako već bude imalo tu sreću da izbjegne teška oštećenja, pa čak i smrt, intelektualne sposobnosti i sposobnost učenja u svakom će mu se slučaju umanjiti.

3. alkohol je izuzetno štetan po jetru i čak i jetra odraslog čovjeka ima velikih problema s razgrađivanjem alkohola. Mnogim odraslim ljudima zlo je čak i od malih količina alkohola, što onda alkohol, pa makar i u "malim" količinama čini djetetovoj jetri?

4. alkohol izaziva dehidraciju, koja je kod djece vrlo opasna

5. U Hrvatskoj je evidentirano 300 000 alkoholičara (evidentirano - dakle, broj je znatno veći, a broj ljudi koji "rekreativno" konzumiraju alkohol je zastrašujuć) i, na žalost, prevladava jedna alkohol-friendly klima u kojoj je konzumacija alkohola nešto poželjno, cool i prihvatljivo i izgradnja takvog stava počinje od malih nogu (a ti isti roditelji se onda čude kao pura da ne kažem čemu kad im dijete već u pubertetu ima ozbiljnih problema s alkoholom).

6.davanje alkohola djetetu, pa makar i u najmanjim količinama, izuzetno je neodgovorno roditeljstvo i svjesno ugrožavanje života i zdravlja djeteta i roditelje koji to prakticiraju može prijaviti nadležnim centrima za socijalnu skrb

Eto, nabrzaka i iz glave, ako će ti trebati, pronaći ću i tekstove...

Da parafraziram Davora: alkohol je zlo. Sve ostalo je demagogija.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ali... alkohol pomaze zenama koje su prosle menopauzu jer im podize razinu estrogena.. djeluje im dobro i na kosti (to i kod mladjih ljudi opcenito, mislim).. i tako ima jos pozitivnih stvari koje donosi.. ako pricamo u normalnim kolicinama.. (to bi bila casa vina uz rucak ili nes tako), nemojmo ga gledati tako negativno

No, natrag na temu... Ne znam sto pametnog reci, ja sam jedno od takve djece.. odrastao sam na vinu.. tj. ne bas na cistom vinu, jer mi je bilo prejako, ali lagane bevande su mi bile ok.. jako lagane na pocetku :D i ne zamjecujem da mi ista fali...

No, osobno mislim da bi tu vise socijalni faktori mogli imati utjecaja.. znaci ako dijete ima model oosbe koja stalno i iskljucivo pije vino, pa onda nauci to ponasanje.. kao i poticanje na konzumaciju i ako dijete ne zeli...i pretjerano konzumiranje.. (stalno)..

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne zamjecujem da mi ista fali...
    a čuj, budući da alkohol dokazano uništava moždane stanice, pitanje je u čemu bi možda bio bolji, uspješniji, sposobniji (...) da nisi pio alkohol.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zar nije psihijatar po zanimaju?[

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    zar nije psihijatar po zanimaju?[
    pa?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa niš.... čim je takav "ton"

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    a čuj, budući da alkohol dokazano uništava moždane stanice, pitanje je u čemu bi možda bio bolji, uspješniji, sposobniji (...) da nisi pio alkohol.
    Ako ces gledati tako, onda ih unistava jos puno toga iz svakodnevne okoline i hrane, pa nikome nista normalna konzumacija alkohola ne dovodi do ikakvih problema, a kod pretjerane dolazi do propadanja neurona s posljedicama.. Ovakv stav je preparanoidan..

A bolji u necemu ili ne, nema veze s tim.. to ovisi o ucenju i razvijanju vjestina, kao i ranom razvoju mozga...

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Katastrofa!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni je stvarno to jako ružno za vidjet. Curica prvi razred OŠ da za ručak pije čašu vina :? . To malo stvorenje mora učit, pisat, crtat...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sacreus prvotno napisa
    Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    Ako ces gledati tako, onda ih unistava jos puno toga iz svakodnevne okoline i hrane, pa nikome nista normalna konzumacija alkohola ne dovodi do ikakvih problema, a kod pretjerane dolazi do propadanja neurona s posljedicama.. Ovakv stav je preparanoidan..

A bolji u necemu ili ne, nema veze s tim.. to ovisi o ucenju i razvijanju vjestina, kao i ranom razvoju mozga...
    kojeg u tom ranom razvoju sprečava alokohol uništavanjem moždanih stanica (ili želiš reći da 1 dl vina ne uništi nijednu stanicu, a 1 l vina ih uništi xy broj???)

dat ću sutra zari malo kokaina za desert poslije ručka, po toj logici ni normalna količina opijata ne dovodi do ikakvih problema, već samo pretjerana konzumacija.

btw, uistinu me zanima kolika je ta normalna količina i tko ju određuje? i je li određena za odrasle ljude, ili i za djecu?

e da, i baš zato što toliko tvari svakodnevno uništava naše tijelo, ne moram djetetu (ni sebi) svjesno i namjerno davati i još jednu takvu tvar.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nisam rekao da 1dl ne unistava, a da 1l unistava.

Ako ces djetetu dati kokain jer sve temeljis na istoj logici, ja bih se zapitao koliko si podobna majka ukoliko tako razlicite stvari guras u isti okvir logike.. da se zapitamo kako onda drugo funkcionira kod tebe?

A i drugo.. nigdje ne vidim da ti je itko rekao da moras (svjesno ili namjerno) davati djetetu alkohol.. pa osim ne shvacam cemu tako projektivno ponasanje ne hsvacam ni gdje si to percipirala?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj luna103 prvotno napisa
    Meni je stvarno to jako ružno za vidjet. Curica prvi razred OŠ da za ručak pije čašu vina :? . To malo stvorenje mora učit, pisat, crtat...
    ozbiljno? ne mogu vjerovati. pa tim roditeljima bi trebalo poslati socijalnu službu. pa kaj im ne serviraju i iglu i malo heroina. znam da nije isto, ali je krajnji ishod sličan: ovisnost.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Pa bas da prvi razded pije cisto vino.. to mi je malo too much.. mislim, ja sam cisto vino dosta kasno poceo piti.. jer mi je smetalo i bilo prejako.. i logicno je da na manju djecu prije djeluje, pa ako njoj ne smeta.. onda bi mi to upucivalo na problem, pogotovo ako ga redovito pije..

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Riječ je o vinu i vodi, svejedno je grozno.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam rekao da 1dl ne unistava, a da 1l unistava.

Ako ces djetetu dati kokain jer sve temeljis na istoj logici, ja bih se zapitao koliko si podobna majka ukoliko tako razlicite stvari guras u isti okvir logike.. da se zapitamo kako onda drugo funkcionira kod tebe?

A i drugo.. nigdje ne vidim da ti je itko rekao da moras (svjesno ili namjerno) davati djetetu alkohol.. pa osim ne shvacam cemu tako projektivno ponasanje ne hsvacam ni gdje si to percipirala?
    imaš zanimljivu terminologiju. na svim postovima. negdje sam očito propustila predstavljanje!?

1 l - 1 dl. naravno da nisi rekao, za to je milton dušu dao .

no, možda bi bilo zgodno da nam slikovito objasniš - kakve to okvire ima logika :/ ... nešto je logično od-do, ili..? zanimljivo je i da bi sebe pitao koliko je lutonjica dobra majka - a svi drugi bismo se trebali zapitati kako to funkcionira kod nje!?

u čemu se očituje "projektivno ponašanje"? u komentiranju neodgovornog ponašanja određenog dijela roditelja koji djeci daju alkohol? gdje si ti to percipirao? ili je bolje pitati - iz koje pozicije gledaš (asocirane? )?

a da baciš pogled s druge strane (disocirano), uz pretpostavku svih negativnih aspekata davanja alkohola djeci? da li ti iz te pozicije /tvoji/ roditelji djeluju jednako dobronamjerno ? (zamisli sliku malog dječaka kojem roditelji nose alkohol, a on ga uzima zato što mu to daju ljudi od njegovog najvećeg povjerenja).

davati djeci alkohol bilo koje vrste, jačine, količine - neodgovorno je, i ugrožava njihovo zdravlje.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    imaš zanimljivu terminologiju.
    Psiholosku? :D

no, možda bi bilo zgodno da nam slikovito objasniš - kakve to okvire ima logika :/ ... nešto je logično od-do, ili..? zanimljivo je i da bi sebe pitao koliko je lutonjica dobra majka - a svi drugi bismo se trebali zapitati kako to funkcionira kod nje!?
    Nisam mislio na od do logiku, vec na usporedjivanje razlicith stvari istom logikom.. povlacila je paralelu izmedju kokaina i alkohola, a to se po meni ne moze.. na tu sam logiku mislio, izjednacavanje dviju jako razlicitih stvari, a komentar na njenu roditeljsku kompetentnost je bio u skladu s njenim nacinom razgovora..

u čemu se očituje "projektivno ponašanje"? u komentiranju neodgovornog ponašanja određenog dijela roditelja koji djeci daju alkohol? gdje si ti to percipirao? ili je bolje pitati - iz koje pozicije gledaš (asocirane? )?
    Iz komentara da ne mora ni sebi ni djetetu davati alc. To joj nitko nije rekao, a ona ima tako obrambeni stav od "okoline".

a da baciš pogled s druge strane (disocirano), uz pretpostavku svih negativnih aspekata davanja alkohola djeci? da li ti iz te pozicije /tvoji/ roditelji djeluju jednako dobronamjerno ? (zamisli sliku malog dječaka kojem roditelji nose alkohol, a on ga uzima zato što mu to daju ljudi od njegovog najvećeg povjerenja).
    Mislim da je potrebno za pocetak ne tao dihotomno gledati na tematiku, odnosno ne gledati na davanje i nedavanje alkohola, vec na nijanse izmedju. Ovdje se to ocigledno tako ne gleda, pa se moj stav percipira kao kompletnu slobodu.

Ja i dalje gledam po sebi. nis mi ne fali..

No, mozda ako djeca ne odrastu uz misli kako je to nesto njima jako zabranjeno ni nedostupno (zabranjeno voce) kasnije u teenagerskoj dobi nemaju jaku tendenciju zloupotrebi istoga (sto postaje problem)? To mi je sad palo na pamet.. potraziti cu ako ima infoa o tome..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iz komentara da ne mora ni sebi ni djetetu davati alc. To joj nitko nije rekao, a ona ima tako obrambeni stav od "okoline".

nije stvar u obrambenom stavu, nego je stvar mog psihološkog i literarnog odabira da u ovom slučaju komuniciram JA rečenicama, budući da su snažnije od onih u 3. licu

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Svaka je komunikacija i njen stil stvar osobnog odabira, ali i za sobom povlaci percepciju drugih ljudi na nacin da oni ne mogu znati sto osoba misli/osjeca, pa mogu i pogresno percipirati.

A prvo lice je inace jako pozeljno i dobro u komunikacija i jako ju olaksava i pomaze (imam negdje textic o tome), no u tvojoj recenici to nije bilo izrazeno, vec "ne moram". Da bi bilo manj tako obrambeno moze se napisati "ne smatram da je ispravno", "osobno se ne slazem"... itd. Ali ne "ne moram" vise odaje agresivniji dojam, pa takvi odgovori i slijede.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

No, mozda ako djeca ne odrastu uz misli kako je to nesto njima jako zabranjeno ni nedostupno (zabranjeno voce) kasnije u teenagerskoj dobi nemaju jaku tendenciju zloupotrebi istoga (sto postaje problem)? To mi je sad palo na pamet.. potraziti cu ako ima infoa o tome..
    Zašto onda to ne bi bilo primjenjivo i na droge? Cigarete? Gdje se povlači granica i tko se usudi igrati s dječjim zdravljem u svrhu perverznog psihološkog eksperimenta?

A o rečenici "i ja sam/što mi fali" mislim sve najgore. Ta je rečenica majka svih loših izgovora i roditeljske indolencije i demagogije.

Imam frenda koji je bio 4 godine na heroinu. Danas je uspješan poslovni čovjek i ima sretnu obitelj. Zdrav je kao dren. Čovjek bi rekao da mu ništa ne fali zato što se pikao 4 godine. Hoću li se voditi tom analogijom i nonšalantno zaključiti da ni mom djetetu ne bi bilo ništa od heroina?

A ako smatraš da se alkohol i heroin ne mogu uspoređivati, onda si u gadnoj zabludi. Alkoholizam je po meni gori od bilo koje droge jer sustavno razara ne samo osobu koja je njime direktno pogođena, već i cijelu obitelj. Samo što je alkohol legalan, a droge nisu - iskreno, ja bih 100x radije da mi dijete u srednjoj školi rekreativno popuši koji joint nego da rekreativno pije.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam mišljenja da djeca uče ono što vide. Sukladno tome, ako djeca žive u okolini gdje je dio svakodnevnog životnog stila konzumacija alkohola, normalno je da žele oponašati starije i usvajaju takve navike. Tu ništa ne pomaže objašnjavanje da je to loše, ako to roditelji (ili okolina) ne potkrepljuju osobnim primjerom, tim više ako okolina u tome ne vidi ništa loše. To je borba s vjetrenjačama.
    Nije to problem samo manjih sredina, ja sam ostala :shock: kad je na jednom okupljanju muž od moje prijateljice sav ponosan pokazao kako njegov jednogodišnji sin pije pivo iz boce!!!! Mislim, oboje roditelja su visokoškolovani ljudi, čak jedan od njih zdravstveni djelatnik.
    Da se ne bi krivo razumjeli, ja sam apsolutno protiv davanja alkohola djeci, a kad smo kod toga i neljubitelj alkohola bilo kojeg oblika, jer to je ostala jedina ovisnost na koju se još uvijek blagonaklono gleda, a rituali ispijanja vina dio su poželjnog socijalnog ponašanja u mnogim situacijama. Ljudi se čak i hoće uvrijediti kad odbiješ čašicu vina.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tako je, Snowflake.

Nikad nisam doživjela da me pušač nutka cigaretom, ali nutkanje alkoholom, pa čak i u trudnoći i tijekom dojenja, svakodnevna je pojava. Nemali broj puta sam čula kako "pretjerujem" i "izvodim" jer tijekom trudnoće i dojenja ne želim popiti niti kap alkohola.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

..
    :shock:

imaš iskrivljenu percepciju "psihološke" terminologije .

"povlacila je paralelu izmedju kokaina i alkohola, a to se po meni ne moze.. "

da li si ti (dokazano) relevantna osoba (autoritet) po kojem se svi trebaju ravnati?

"Iz komentara da ne mora ni sebi ni djetetu davati alc. To joj nitko nije rekao, a ona ima tako obrambeni stav od "okoline". "

pametnoj i dobro educiranoj osobi to nitko ne treba reći. ako je okolina sklona neprihvatljivom ponašanju, svaki roditelj treba zaštititi dijete.

"Mislim da je potrebno za pocetak ne tao dihotomno gledati na tematiku, odnosno ne gledati na davanje i nedavanje alkohola, vec na nijanse izmedju. Ovdje se to ocigledno tako ne gleda, pa se moj stav percipira kao kompletnu slobodu. "

kad se govori o alkoholu i maloj djeci - nema sive zone. postoji samo (da ili) ne.

"Ja i dalje gledam po sebi. nis mi ne fali.. "

možeš li dokazati svoju tvrdnju? možda baš sad imaš i čašu i flašu kraj sebe. to je samo tvoja osobna percepcija tvog života. ja i "ja" (iz ogledala) nisu uvijek isto.

"No, mozda ako djeca ne odrastu uz misli kako je to nesto njima jako zabranjeno ni nedostupno (zabranjeno voce) kasnije u teenagerskoj dobi nemaju jaku tendenciju zloupotrebi istoga (sto postaje problem)? To mi je sad palo na pamet.. potraziti cu ako ima infoa o tome.."

objasni konkretno - zašto bi djeca imala krivu percepciju, tj. zašto bi im alkohol izgledao kao "zabranjeno voće" - ukoliko im roditelji ne piju, odnosno ukoliko im na prihvatljiv način objasne da je to štetno za zdravlje.

"Svaka je komunikacija i njen stil stvar osobnog odabira, ali i za sobom povlaci percepciju drugih ljudi na nacin da oni ne mogu znati sto osoba misli/osjeca, pa mogu i pogresno percipirati. "

a ja ću dodati i "vidi i čuje".

npr. ti - imaš okvire, slike, boje, "vidiš" ... trenutno (možda) proučavaš tematiku koja je nazvana "moć riječi" (vidiš li kako sam lijepo upotrijebila lost performative ), ali primjena još malo "šteka" ...

u svakom slučaju, pozitivno je raditi na sebi.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Zašto onda to ne bi bilo primjenjivo i na droge? Cigarete? Gdje se povlači granica i tko se usudi igrati s dječjim zdravljem u svrhu perverznog psihološkog eksperimenta?
    1. Jesam rekao da ne bi bilo primjenjivo na cigarete?

2. Jesam rekao da je to uopce primjenjivo?

3. Za takve se stvari NE RADI eksperiment, vec se rade ISTRAZIVANJA, znaci uzme se puno obitelji na kojima se ispita kako su djeca imala doticaja s temom, kako su se ponasala, ponasanje djece u odralsoj dobi, itd. I onda se donos zakljucci.

A inace, znam masu ljudi kojima su kao jako malima dali cigaretu i nikad nisu dosli bi blizu cigarete (nekika se jako zgadila a neki kazu da nisu htjeli).. Sad kauzalne odnose je tesko povlaciti, no mozda postoje..

A o rečenici "i ja sam/što mi fali" mislim sve najgore. Ta je rečenica majka svih loših izgovora i roditeljske indolencije i demagogije.
    Ja ne mislim.

Hoću li se voditi tom analogijom i nonšalantno zaključiti da ni mom djetetu ne bi bilo ništa od heroina?
    To je tvoje pravo, no meni ne izgleda as kao smislena logika.

A ako smatraš da se alkohol i heroin ne mogu uspoređivati, onda si u gadnoj zabludi. Alkoholizam je po meni gori od bilo koje droge jer sustavno razara ne samo osobu koja je njime direktno pogođena, već i cijelu obitelj. Samo što je alkohol legalan, a droge nisu - iskreno, ja bih 100x radije da mi dijete u srednjoj školi rekreativno popuši koji joint nego da rekreativno pije.
    Pocnes s usporedbom heorina i alkohola i onda pricjas da bi radje joint.. izjednacujes heorin i joint ili...?

Sama konzumacija svih ovisnosti ne ovisi samo o dostupnosti i dozvoljenosti nego o puno drugih faktora..

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

..

imaš iskrivljenu percepciju "psihološke" terminologije .
    Nemam... Po izrazima "percipirati" i sl. se psiholozi najcesce prepoznaju po forumima, pa m zato pitao

"povlacila je paralelu izmedju kokaina i alkohola, a to se po meni ne moze.. "

da li si ti (dokazano) relevantna osoba (autoritet) po kojem se svi trebaju ravnati?
    Ne, vec je to moj stav. Napisao sam "po meni", nisam li? Da se smatram generabilnim, kao vecina u ovoj komunikaciji, onda ne bih napisao "po meni".

"Iz komentara da ne mora ni sebi ni djetetu davati alc. To joj nitko nije rekao, a ona ima tako obrambeni stav od "okoline". "

pametnoj i dobro educiranoj osobi to nitko ne treba reći. ako je okolina sklona neprihvatljivom ponašanju, svaki roditelj treba zaštititi dijete.
    To je bio odgovor zasto sam komentirao "projektivan odnos", a ne da li je educirana i pametno i da li roditelj treba zastiti dijete, ako bi odgovaras odna mi odgovaraj na ono o cemu pricamo, a ne mijenjaj temu

kad se govori o alkoholu i maloj djeci - nema sive zone. postoji samo (da ili) ne.
    J se ne slazem.

možeš li dokazati svoju tvrdnju? možda baš sad imaš i čašu i flašu kraj sebe. to je samo tvoja osobna percepcija tvog života. ja i "ja" (iz ogledala) nisu uvijek isto.
    Nemam. Casa mi je jedino ako pijem vino uz rucak. A objektivno "ja" ne postoji, kao ni objektivna realnost. Kako se ja vidim, ne mora biti nimalo tocnije od onoga kako me ti ili netko drugi vidi. Kao i bilo sto oko nas sto vidimo, pamtimo i dozivljavamo.

objasni konkretno - zašto bi djeca imala krivu percepciju, tj. zašto bi im alkohol izgledao kao "zabranjeno voće" - ukoliko im roditelji ne piju, odnosno ukoliko im na prihvatljiv način objasne da je to štetno za zdravlje.
    Zato jer zabranjivanjem necega dolazi do osjecaja ugrozenosti slobode, onosno narusavanja neke internalne slobode/stabilnosti, te covjek da bi se osjecao slobodnim zeli ono sto mu je receno da ne smije, da nije dobro, da ne bi trebao.

A drugo.. Ovisi o koliko maloj djeci pricamo.

"Svaka je komunikacija i njen stil stvar osobnog odabira, ali i za sobom povlaci percepciju drugih ljudi na nacin da oni ne mogu znati sto osoba misli/osjeca, pa mogu i pogresno percipirati. "

a ja ću dodati i "vidi i čuje".
    Vidi i cuje je 93% komunikacije, ali na internetu bas i nije takav postotak, ne mislis li?

npr. ti - imaš okvire, slike, boje, "vidiš" ... trenutno (možda) proučavaš tematiku koja je nazvana "moć riječi" (vidiš li kako sam lijepo upotrijebila lost performative ), ali primjena još malo "šteka" ...
    Moc rijeci?

u svakom slučaju, pozitivno je raditi na sebi.
    Je

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pocnes s usporedbom heorina i alkohola i onda pricjas da bi radje joint.. izjednacujes heorin i joint ili...?
    Ne, ne izjednačavam heroin i joint, nespretno sam pitanje o heroinu postavila u istom pasusu u kojem sam rekla da bih radije da moje dijete tu i tamo zadimi joint, nego da pije. No, iz te je tvrdnje jasno kao dan da ne izjednačavam heroin i travu.

U stvari sam htjela ukazati da je alkohol (legalna supstanca) po meni daleko gori i opasniji od nekih ilegalnih supstanci (marihuana) tj. da mi spada u razred heroina (naravno, kad govorimo o kategoriji ovisnosti - ni čašica vina ni sporadično pušenje heroina na foliju neće automatski dovesti do ovisnosti, ali mogu biti prilično dobar uvod u nju, pogotovo u ranoj dobi).

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

govorim, odnosno pišem o ključnim riječima:

nemojmo ga gledati tako negativno
    Ako ces gledati tako,
    nigdje ne vidim da ti je itko rekao
    povlacila je paralelu

Mislim da je potrebno za pocetak ne tao dihotomno gledati na tematiku, odnosno ne gledati na davanje i nedavanje alkohola, vec na nijanse izmedju. Ovdje se to ocigledno tako ne gleda,

Ja i dalje gledam po sebi. nis mi ne fali..
    ako dobro gledaš, onda vidiš da je i to moguće na internetu

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

3. Za takve se stvari NE RADI eksperiment, vec se rade ISTRAZIVANJA, znaci uzme se puno obitelji na kojima se ispita kako su djeca imala doticaja s temom, kako su se ponasala, ponasanje djece u odralsoj dobi, itd. I onda se donos zakljucci.

ma daj! za ozbiljno? :?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Za gledanje ne kuzim ponatu i dalje...

Za eksperiment.. Da, stvarno...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za gledanje ne kuzim ponatu i dalje...

Za eksperiment.. Da, stvarno...
    ne kužiš poantu za "gledanje"? pa to je čista psihologija. nije valjda da to nisi učio??????? :shock: :shock: :shock:

objašnjenje za eksperiment / istraživanje... ??

bilo bi zanimljivo pročitati tvoje mišljenje o nama koji ovdje pišemo... možda se razilazimo u percepciji IQ, EQ, edukacije, i ko-zna-čega-još...

hvala za . šaljem ga i ja tebi:

mislim da ti je jako potreban (nemam druge podloge za svoje mišljenje osim onog što pišeš, ali i to je indikativno...)

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

bilo bi zanimljivo pročitati tvoje mišljenje o nama koji ovdje pišemo...
    Pa im ok ljudi s kojima se cujem i izvan foruma, ima napornih, ima glupih... ima zanimljivih.. itd. kao i svugdje

možda se razilazimo u percepciji IQ, EQ, edukacije, i ko-zna-čega-još...
    IQ... Tu sigurno :D

edukacija u kom smislu?

mislim da ti je jako potreban (nemam druge podloge za svoje mišljenje osim onog što pišeš, ali i to je indikativno...)
    Hehe... Pa ne pisem bas puno

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

U stvari sam htjela ukazati da je alkohol (legalna supstanca) po meni daleko gori i opasniji od nekih ilegalnih supstanci (marihuana) tj. da mi spada u razred heroina (naravno, kad govorimo o kategoriji ovisnosti - ni čašica vina ni sporadično pušenje heroina na foliju neće automatski dovesti do ovisnosti, ali mogu biti prilično dobar uvod u nju, pogotovo u ranoj dobi).
    ja bih samo izdvojila ovoliko - smatram da je time SVE rečeno i drago mi je da je netko konačno to i napisao!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj luna103 prvotno napisa
    krivo sam se izrazila, ne treba biti stručno, samo vaše mišljenje, dal ste kad imali priliku tako nešto vidjeti, jeste li razgovarali s tim ljudima i sl. ja jesam i ne mogu se načuditi njihovom odgovoru da djeca vole kiselo, pa im zato dopuštaju (pa nek jedu kisele krastavce) jer kao djecu pita ono što im organizam traži ili tako nešto znaju odgovorit. Stvar je u tome da ima jedna draga osoba koja se nalazi u takvom okruženju i dijeli njihovo mišljenje, želim je razuvjeriti, pomozite mi.
    pa nek ona tebe uvjeri sta je u davanju alkohola djeci dobro. Udovoljavanje znatizelje? Pa djecu zanima i kak je to skocit kroz prozor, gurnut prst u struju ili trcati po prometnoj cesti, nadam se da ne udovoljava svim tim znatizeljama "u malim kolicinama" ili zato "sto im organizam trazi akciju". Odgovor Lune Rocco o koliazi i kolicini alkohola smatram relevantnim da joj kazes.

Nazalost i ja sam vidjela kak je odraslima super smijesno da jednogodisnjak hoce pivu ili da proba malo rakíje pa nece vise trazit - strasno.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Vodila se zanimljiva raspravica.

Mislim da ne znači nužno da će dijete koje u djetinjstvu u manjim količinama uzima alkohol na inicijativu roditelja , postati alkoholičarem.
    Ali isto tako takvi rani poticaji plus nefunkcionalna obitelj, nema sumnje, stvaraju potencijalnog alkoholičara.

Recimo zaleđe Dalmacije, okolina je gdje je upravo alkohol već od malih nogu sasvim normalna pojava. A danas je još i dobro, ne tako davno bila su vremena kada za djecu nije postojao sok, nego "bocun vina", a nakon teškog zemljoradničkog posla, moglo se jedino to piti.
    Danas većina takvih nisu klasični pijanci iz crne kronike,ne teturaju po ulici, ne spavaju po klupama, ne razbijaju po kući, ali su alkoholičari i redovito konzumiraju litre alkohola.

Kao što Sacreus napisa, možda djetetu neće ili će vrlo malo naštetiti malo razblaženog alkohola.
    Ali ne vidim zašto uopće dovoditi dijete u tu situaciju da konzumira nešto što mu sigurno neće koristiti, a pored toliko drugih zdravih i djeci namijenjenih proizvoda.

Nema mi gore scene, nego kada dijete koje traži pivo ili mu roditelji guraju prst u čašicu rakije i onda to lizne, primitivna masa razulareno kliče, a jadno dijete čak to počne i ponavljati jer dobije povratnu informaciju od roditelja da je do "dobro i poželjno ponašanje". :shock:
    Strašno!
    Možda mu neće ništa faliti, ali svakako je totalno, totalno nepotrebno i suvišno!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja isto mislim, zapravo vidim da se "liz" ili "gutljaj" ili kap alkohola na djetetovim usnama smatra kao normalna pojava, dapače kao prihvatljiv obrazac ponašanja, a nerijetko slušam kako su nekada umirivali i uspavljivali djecu sa malo alkohola.
    Ljudima je zabavno i potiču takvo ponašanje kod djece... gledaju ga, smiju se, dive... a dijete to usvaja kao prikladno ponašanje.
    Puno puta u odgoju postoji TO NESMIJEŠ RADITI i AJD MALO ZA FORU BUDI VELIKI! I time sam roditelj pobija svoj odgoj! Roditelj treba biti uzor! A po meni je najgore buditi strast i znatiželju i zatim je uporno gasiti!
    Djeci trebaju jasne granice, a ne konfuzija!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

o kojem uzrastu djece je ovdje riječ?
    po meni roditelji koji nutkaju djecu alkoholom nisu normalni, zašto bi pobogu dijete pilo alkohol?
    ..ja sam se jednom kao petogodišnjakinja gadnom zabunom napila rakije (bila je u boci od mineralne), sjećam se da sam strašno povraćala, a sad ne mogu ni pomirisat rakiju koliko mi smrdi..
    ionako će se nažalost sami jednog dana napiti sa svojim vršnjacima :/

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

adolescencija - to je sasvim druga priča...
    tu je riječ o mali djeci, počevši od godine dana...

ali, veliko ali:
    kad mi je Gizel imala 11.mj. bila je malo prehlađena i otišla sam u apoteku po sljezov čaj, kako ga nije bilo preporučile su mi sljezov sirup, kad sam došla doma i počela čitati upute, pisalo je:
    za djecu od godine dana
    a u sastavu između ostalog i mali postotak alkohola... hm,hm :/ :?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja volim alkohol!!!
    I to na slijedeći način: nakon nekog dobrog ručka, kad sam tako raspoložena-recimo otprilike jednom u 10-ak dana- popijem po deca bilog vina. I s pretpostavkom da taj dan ne vozim i da je MM available za možebit potrebnu vožnju.
    Ili bi popila po dcl crnog i do vrha vode. Crno više volim vodno.

I obožavam pravu pašticadu sa prošekom i crnim vinom, al alkohol kuhanjem ispari, pa ostane onaj lipi gusti sok - obliz -

I mama moje prijateljice pravi fenomenalan cherry brandy. Probala sam ga 2put u zadnjh godinu dana. Po cca 1 cm u malu najmanju čašicu...

Sve ovo nije razlog da dajem D. (2 god.) da probaje alkohol. Dam mu da pomiriše ako inzistira 8)

Dijete od 10ak god.- pa mislim da bi mu dala da kuša, ne da pije (vino).

A fore koje ljudi čine dajući djetetu - bebi da proba alkohol - na to sam ljuta ako im treba klaun, nek pođu cirkus, ili nek od sebe čine budalu, ne od nedužnog djeteta!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj khaa prvotno napisa
    ja bih samo izdvojila ovoliko - smatram da je time SVE rečeno i drago mi je da je netko konačno to i napisao!
    a jeste i vas dvije konačno dočekale temu na kojoj bute se složile

samo me zanima, luna rocco, kak to misliš da alkohol pogađa, ne samo direktno osobu koja ga konzumira, nego i cijelu obitelj ZA RAZLIKU od droge :?

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ni čašica vina ni sporadično pušenje heroina na foliju neće automatski dovesti do ovisnosti, ali mogu biti prilično dobar uvod u nju, pogotovo u ranoj dobi).
    mislim, stvarno.. to ti sporadično popušiš malo heroina pa zato znaš da ne odvodi automatski u ovisnost? ne izjednačavaj alkohol sa teškim opijatima, pliz. iako puno ljudi pretjeruje i u nas se razmahala stanovita (ne)kultura pijenja, za razliku od heroina, vino je prehrambeni proizvod, i za dobro ti je popit čašu crnog dok imaš mengu. jel to dovoljno sporadično il isto vodi u ovisnost? ja sam iz obitelji koja već generacijama radi svoje vino, i ne daje ga skroz maloj djeci. nit pijemo svi svaki dan, obično u nedjelju za ručkom popijemo čašu, al kad sam bila klinka na kraju osnovne smjela sam popit bevandu za tim istim nedjeljnim ručkom i u tome ne vidim ništa loše. sve ove spike "alkohol je zlo" idu mi na živce. nije alkohol zlo nego oni mulci koji ne znaju stat pit

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

[quote="Sacreus"]

Ja i dalje gledam po sebi. nis mi ne fali.. [quote="Sacreus"]

Sori, ali to nije objektivno mišljenje.

Ja volim vino, i ne podržavam da ga djeca piju, ni gutljaj.
    pijem ga vrlo malo, jer mala doji, pa izbjegavam vrijeme prije dojenja, bar nekoliko sati.

bubimirko

Početno

fakat sramota.......niti jedna ovisnost nije dobra ali ovakvo šta izjednačavati mi dođe ko poistovječivanje neba i zemlje.....čudi me samo kak to da još i pljuge niste svrstali rame uz rame s recimo iglom....a i ova usporedba da mi se radije dijete drogira nego da popije pivu mi je krajnje degutantna.......ali tko sam ja da vam sudim pa ipak ste vi RODE i znate kaj je najbolje za vaše dijete....po svemu sudeči nakon majčina mlijeka na drugom mjestu je to marihuana.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajde Bubimirko, ne pausaliziraj. Luna nije glasnogovornica Rode pa nema smisla koristiti i ovu priliku da bi ubacio koji (otrovni) komentar o Rodama opcenito.

bubimirko

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Ajde Bubimirko, ne pausaliziraj. Luna nije glasnogovornica Rode pa nema smisla koristiti i ovu priliku da bi ubacio koji (otrovni) komentar o Rodama opcenito.
    a kaj ti pokušavaš.....uvjeriti me da je njezino razmišljanje Ok......možda nije glasnogovornik ali je jedan od sveprisutnih i općepoznatih forumaša pa mi je pomalo žalosno da nitko nije reagirao na takav post.....štoviše neki su je i podržali

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a kaj ti pokušavaš.....
    Pokusavam moderirati topic.
    U medjuvremenu mi je riknuo forum pa moj osobni komentar na temu kasni.

Alkoholizam je po meni gori od bilo koje droge jer sustavno razara ne samo osobu koja je njime direktno pogođena, već i cijelu obitelj.
    Ja se ne bih slozila s ovime, smatram da svaka ovisnost razara obitelj, a ne samo osobu koja je ovisnik.

Samo što je alkohol legalan, a droge nisu - iskreno, ja bih 100x radije da mi dijete u srednjoj školi rekreativno popuši koji joint nego da rekreativno pije.
    Kad ovo kazes, mislis proporcionalno? 1 joint radije nego jedno pivo, ili jednu casu vina? Ili ipak smatras da je joint jaci pa mjeris 1 joint radije nego 1 bocu vina, 1 bocu zestokog?
    Jer se mogu sloziti da je 1 joint manje stetan od ispijanja x boca jeftinog vina ili dedine rakije, ali u gore navedenom proporcionalnom odnosu ne. I, ne mislis li da ce dobavljac trave kad tad ponuditi nesto vise, jace, opasnije, vise cool?

Kao roditelj, ne mogu razmisljati u radije x ili y kategoriji, ja bih najradije da moje dijete nauci ne zloupotrebljavati bilo koju supstancu i da zna da za dobru zabavu i poziciju u drustvu ne treba "pomoc".

bubimirko

Početno

Khaa.....ti si trudna.....kaj ne???.........žalosno da buduća majka tako razmišlja

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

da, u međuvremenu je i meni riknuo forum.
    alkohol je dostupniji, i zato je po meni gori od droge. i jedna i druga ovisnost (tj. svaka ovisnost) jednako je loša - povlači za sobom iste probleme i jednako pogađa osobu koja je u pitanju, obitelj, prijatelje itd. koliko je čega potrebno konzumirati da bi se postao ovisnik, to je već potpuno druga stvar, i najčešće se razlikuje od osobe do osobe.
    a kao buduća mama, mogu samo potpisati ovo:
    Kao roditelj, ne mogu razmisljati u radije x ili y kategoriji, ja bih najradije da moje dijete nauci ne zloupotrebljavati bilo koju supstancu i da zna da za dobru zabavu i poziciju u drustvu ne treba "pomoc".
    i misliti pozitivno...

bubimirko

Početno

da, u međuvremenu je i meni riknuo forum.
    alkohol je dostupniji, i zato je po meni gori od droge. i jedna i druga ovisnost (tj. svaka ovisnost) jednako je loša - povlači za sobom iste probleme i jednako pogađa osobu koja je u pitanju, obitelj, prijatelje itd. koliko je čega potrebno konzumirati da bi se postao ovisnik, to je već potpuno druga stvar, i najčešće se razlikuje od osobe do osobe.
    a kao buduća mama, mogu samo potpisati ovo:
    i misliti pozitivno...

da ali i dalje ti je droga prihvatljivija opcija od pive

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •