najdraži kolač mi je japanski vjetar uvijek ga kupujem a nijednom ga nisam napravila. pa ako je netko voljan poslati recept bila bih zahvalna!
najdraži kolač mi je japanski vjetar uvijek ga kupujem a nijednom ga nisam napravila. pa ako je netko voljan poslati recept bila bih zahvalna!
možda misliš na ledeni vjetar-ja imam recept za kolač tog naziva,a čula sam i taj naziv za ovaj kolač.kore su sušeni bjelanjak?
anyway napisat ću svoj recept pa ako i nije taj, bit će koristan jer je prefin.
bijela kora:
9 bjelanjaka
30 dag šećera
1 jušna žlica jabučnog octa
(la ) krema:
9 žutanjaka
4 žlice šećera
4 žlice oštrog brašna
2,5 dl mlijeka
3 vanil šećera
1 margarin
2 slatka vrhnja
banane,jagode,kivi
limunov sok
priprema kora:istuci čvrsti snijeg od bjelanjaka,dodaj šećer i jušnu žlicu octa.dobro istuci.peci u namaštenom limu prekrivenom folijom koja je također namaštena te pobrašnjena.peci jedan sat na 150 stupnjeva dok kora ne poprimi nježno žućkastu boju ( ja pečem tj. sušim puno kraće jer je tu čini mi se mali kiks u receptu-nadgledam rernu)ohlađenu koru pažljivo odvoji od folije (pipav posao) i prereži u tri jednaka dijela.
priprema kreme:žutanjke tuci sa šećerom,dodaj brašno , mlijeko i vanil šećer.lagano kuhaj dok se zgusne. u ohlađenu kremu dodaj margarin.pjenasto izradi.posebno istuci slatko vrhnje.
na dno stavi jednu koru premaži je kremom.složi red banana(pokapaj ih limunovim sokom da ne potamne) i prekrij trećinom šlaga.slijedeću koru jednako samo stavi kivi,treću koru isto ,sada stavi jagode.po želji stavi bilo koje drugo voće ili radi bez voća.cijeli kolač sada premaži šlagom i dobro ga rashladi.
nadam se da sam pomogla i da si mislila na taj kolač.
u slast
Japanski vjetar - torta
Biskvit: 8 bjelanjaka, 50 dag šećera u prahu, 3 velike žlice bijelog octa
Krema: 8 žutanjaka, 5 velikih žlica šećera, 3 velike žlice oštrog brašna, 1/2 lit. mlijeka, 25 dag oraha, 25 dag margarina
Šlag: 4 slatka vrhnja, po želji dodati kremfiks
Postupak
Biskvit: U čvrsti snijeg bjelanjak mješajući dodavti po malo šećera u prahu, žlicu po žlicu octa i sve dobro izmješati. Smjesu podijeliti u 3 dijela ( za jednu koru ide 10-11 žlica smjese). Svaku koru peći posebno u pouljenom i pobrašnjenom papirom obloženom modelu za torte. Peći 1 sat na tem. 150 C.
Krema: Izraditi žutanjke sa šećerom i brašnom i kuhati u mlijeku. Ohladiti, dodati orahe i pjenasto izrađen margarin. Dobro miješati vrhnje, po želji dodati kremfiks da šlag bude tvrđi.
Tortu slagati redosljedom: kora biskvita, sloj kreme, sloj šlaga i tako još 2 puta.
Evo mislim da je to ono što se traži. Istina nisam nikad probala napraviti jer me izluđuje ovaj biskvit u 3 puta sa jednim kalupom za tortu mislim da treba cijela vječnost da se napravi![]()
Vidim da je možda jednostavnije sve odjednom ispeći u širokom četvrtastom protvanu i razrezati na 3 dijela.
Uglavnom sa već prije čula da je odlična torta.
Baš ću je i ja probati napraviti.
a nick ti je "uporna"uporna prvotno napisa
![]()
Uh što volim ovaj forum. Evo ja sam ovaj biskivit već 3 puta bacala u kantu za smeće ler mi nije uspio, izgleda da sam ga predugo pekla. A i foliju nisam namastila. Htjela bih sad ponovo ispeći za roćkas, ali čini mi se nekako mali.jupi prvotno napisa
Ispeci duplu smjesu , srednju koru napravi od dijelova ove dvije kore, polijepi ih ,neće se ni vidjeti a dobiti ćeš tortu ogromnu
Za fil ti je dovoljan jedan maslac ili margarin
Moj JAPANSKI VJETAR je u obliku kolača
Zilijon puta napravljen, provjeren recept. Ne mogu vjerovati da ga nisam niti ja niti netko drugi stavio! Naš obožavani!
Dakle:
Biskvit:
8 bjelanjaka
20 dag šećera (ne u prahu)
1 žlica octa
2 žlice griza
Umutiti bjelanjke s malo soli u čvrsti snijeg. Dodati šećer i još mutiti, zatim griz i ocat.
Staviti u malo veći protvan, ali ne onaj od pećnice. Na dno masni papir.
Peći 30-40 min. bez otvaranja na 100-150 stupnjeva. Kad se napravi smeđa korica probati čačkalicom.
Kad je pečeno izvaditi na tacnu, ali pročekajte da se malo ohladi jer inače se zalijepi na masni papir pa pola morate baciti.
Gore ide FIL:
8 žumanjaka
6 žlica šećera miksati i dodati
5 žlica brašna
te na kraju lagano umiješati
5 žlica brašna
Ukuhati u 2 i pol dl mlijeka(ne sve staviti da zakuha, možda 1,5 dl a ostalo umutiti u FIL da bude rjeđi kad se ukuhava da se ne stvaraju grudice).
U hladno umutiti jedan maslac i jedan šlag iz vrećice.
Podijeliti na dva dijela te u jedan staviti 15 dag mljevenih prženih lješnjaka i 2 rebra otopljenje čokolade.
Slagati:
biskvit
žuti fil
smeđi fil
šlag(ja stavim 2 komada iz vrećice)
Totalno sam vam detaljno da nema pogrešaka ili neuspjelih pokušaja.
![]()
Vezano za recept od ledenog vjetra: meni krema ispadne pre kruta, nije lako maziva. Može li se što učiniti po tom pitanju, npr. jeste možda u kremu dodavale slatko tučeno vrhnje? Je li to može proći da ne zeznem stvar?
ivancica,probala bih sutra ovaj tvoj, pa me samo zbunjuje ovaj slag iz kesice,mislis prah, ili umucen sa mljekom/vodom ? Pretpostavljam da je umuceni, ali :?
Kolač je odličan,
samo bi htjela reć da nema osobe koja ga nevoli
ja ne volim
mrzim banane i kivi u kolaču
to mi je stvarno... :/
Nazalost, potpisujem Apri :/ . Zato mi mlatimo varijantu japanskog vjetra s bademima.
A dobrodosao je i svaki kolac s gomilom cokolade.
Sorry, bila sam na putu pa nisam bila pri kompu zadnjih dana.a72 prvotno napisa
Šlag je onaj u vrećici(prah) koji se zamuti s mlijekom(ili vodom). A možeš ti i tučeno slatko vrhnje ili biljni šlag, od volje ti.![]()
Pitanje
što nije ovo 2 ipo deca mlijeka malo na onih 8 žumanjaka i 10 žl brašna? Čini mi se da bi bilo pregusto?
kikic, jel pitanje za mene?
Ne ide 10 nego 5 žlica brašna. I nije pregusto.
Gore ide FIL:
8 žumanjaka
6 žlica šećera miksati i dodati
5 žlica brašna
te na kraju lagano umiješati
5 žlica brašna
onda je ovo viška, ova zadnja dva reda. Pitam zato jer sam imala sličan slučaj, recept za rafaelo bez mlijeka u prahu i dodje 2 pudinga na 4 deca mlijeka i to mi se tako grozno zgusnulo da uopće nisam mogla razbiti mikserom kad se ohladilo
Ja radim sa pola litre mlijeka i 4 žlice brašna i taman je.