Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: prvi put pečem tortu i trebam pomoć

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno prvi put pečem tortu i trebam pomoć

mama koja prvi puta peče tortu djetetu za rođendan treba pomoć. moj najveći domet u domeni kolača su muffini. sad trebam ispeći tortu. tražim recept za jednostavni biskvit. između voće u nekoj kremi (npr. u šlagu od slatkog vrhnja).
    molim pomoć i savjet!

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

biskvit banalis:

koliko jaja toliko žlica šećera i žlica brašna plus vrećica praška za pecivo.
    moš dodati komadićke voća u tijesto.
    odvoji bjelanjke i žumanjke, izmuti. u žumanjke dodaj šećer i brašno s praškom za pecivo. ako hoćeš pahuljasto dodaj još 2-4 žlice vode.

a za filu nek se javi neko drugi

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ah tvoji mafini su toliko savršeni...možda da napraviš podlogu kao jedan veeeliki mufin? mljac

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...ghlight=rafael

Ovo je odlična i jednostavna torta.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

muffini će glumiti rođendanske kolače
    zato ne mogu glumiti i rođendansku tortu 8)

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Švarcvalsica je super, ali ne znam da li klinci vole baš višnje.

Ja predlažem običan žuti biskvit + žuti krem u koji se umeša iseckan kivi i ananas i odgore šlag. To je sigurno mljac.
    Ako imaš jagoda, dodaš i njih (fine su i smrznute kad se sitno naseckaju i pospu sa malo limuna i šećera.

Na kalup za tortu ti treba oko 6-7 jaja, toliko ravnih kašika oštrog (ili svenamenskog) brašna i toliko šećera. Ja stavim i jedan vanil šećer, ali ne stavljam prašak za pecivo. Ako želiš, stavi manje od kesice, da se ne bi osetio.

Pažljivo odvojiš belanca u jednu posudu (dovoljno duboku, da bi ih tamo mogla posle umutiti), a žumanca u drugu.

U žumanca sipaš odmah celu količinu šećera i mutiš mikserom dok ne pobeli i dok se ne naprave mehurići.

Onda lagano sipaš, jednu po jednu kašiku brašna i mutiš na srednjoj brzini. Ako stavljaš prašak za pacivo, njega treba prvo da umešaš u brašno.

Kada se to sjedini, čistim žicama mutiš belanca na najjačoj brzini dok ne budu potpuno čvrsta, a onda lagano, kašikom umešaš u masu od žumanaca.

Sipaš to u podmazan kalup (namažeš ga maslacom, pa pospeš brašnom i mrvicama, a višak koji se ne zalepi istreseš iz pleha) i staviš u prethodno zagrejanu rernu na 180°C. Pečeš desetak minuta i onda rernu isključiš, (vrata ne otvaraš za to vreme!) ostavš pleh unutra još 7-8 minuta i onda proveriš da li je pečeno, tj. da li se zarumenelo i podiglo.

Sačekaš da se biskvit ohladi, pa ga pažljivo presečeš na pola (ako je dovoljno debeo, a trebalo bi da jeste)

FIL:
    Možeš skuvati običan puding od vanile i u ohlađenog umešati izmiksan maslac sa šećerom.
    Možeš napraviti i "domaću" varijantu pudinga, a to je u stvari fil kao za krempite i princes krofne.

Isto kao i gore, ovoga puta možeš to raditi sa 4-5 jaja.
    Stavi 7 dl mleka u veću šerpu da se kuva.
    Za to vreme odvojiš žumanca od belanaca, pa žumanca mutiš sa 220 grama šećera, 1 kesicom vanil šećera i tome dodaš 6 punih kašika brašna, pa to ukuvaš u vrijuće mleko.
    Znači, mleko treba da struji, a ne da ključa. Skloniš ga sa ringle/vatre.
    Masu od jaja jednom rukom sipaš u tankom mlazu, a drugom rukom stalno mešaš. Vratiš na tihu vatru da se kuva uz neprekidno mešanje još par minuta i to je to.
    E sad imaš sve opcije:
    Prva:
    Umutiš ona belanca isto onako u čvrst šne i onda njih lagano, kašikom umešaš u žuti fil i ostaviš da se sve ohladi. Posle time filuješ jednu koru, pa po filu pobacaš (ili ubodeš ili umešaš ranije) voće po želji.

To mogu biti, kao što rekoh kivi, ananas, jagode, možeš sa breskvama, kajsijama, višnjama (sve to može iz kompota), možda ona voćna salata iz konzerve... Banane su ti isto super u toj kombinaciji, ali ti je torta onda skoro pa jednobojna. Možeš unutra da staviš i seckane žele bombone
    Preko toga staviš drugu koru, pa opet isto ovo sa filom i odgore umućen šlag.

Druga:
    Belanca ostaviš u frižider za nešto drugo, a u krem od žumanaca umešaš penasto umućen maslac sa šećerom u prahu. Naravno, to ćeš umešati kada se krem potpuno ohladi. I to se sjedinjuje sa mikserom.
    Postupak sa voćem je potpuno isti.

Ja preferiram prvu varijantu, jer u njoj uopšte ne ide masnoća, a i fil ne volim kad je jako kremast (kao što to bude u drugoj varijanti sa maslacom)

Puno sam pisala, pa deluje komplikovano, ali veruj mi uopšte nije!
    Probaj, jer svi klinci, a i stariji vole ovakve torte!

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Balarosa prvotno napisa
    Ovo ti je stvarno jednostavno, a fino.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

evo ti nešto fakat jednostavno

uzmi pola litre slatkog vrhnja i dobro ga ohladi
    kad ga ohladiš dobro ga ulupaj

podijeli na dva dijela i opet stavi na cca pol sata u hladnjak

uzmi dvije tamne čokolade za kuhanje i dvije bijele...otopi ii na pari ili u mikrovalki..

kad se počnu hladiti žlicu po žlicu umiješaj svaku čokoladu u svoju polovicu vrhnja...

djela luda za tim, sretna sam što su moji već veliki pa me više ne zamaraju rođendanima doma

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jednostavna i fina torta

nutella torta

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

danas radim probnu tortu na malom kalupu, držite fige! mislim da će biti obični biskvit, a gore ću raditi neku od kombinacija koje ste spomenule, moram vidjeti što sve imam doma.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa vjerujem da je krema najmanji problem, uglavnom biskvit ima tendenciju neuspjevanja. Dosta je savjeta po forumu vezano uz razne recepte, ono što mi pada na pamet je:
    - jaja izvadi ranije van da budu sobne temperature
    - bjelanjak polako umješaj u ostatak smjese, ne mikserom nego lopaticom, da se ne "razbije"
    - ne otvaraj pećnicu za vrijeme pečenja
    - kad je gotovo, ne vadi ga na hladno nego pusti u poluotvorenoj pećnici da se ohladi postepeno

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja saljem vibre za rad i pohvale za trud :D

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Pa vjerujem da je krema najmanji problem, uglavnom biskvit ima tendenciju neuspjevanja. Dosta je savjeta po forumu vezano uz razne recepte, ono što mi pada na pamet je:
    - jaja izvadi ranije van da budu sobne temperature
    - bjelanjak polako umješaj u ostatak smjese, ne mikserom nego lopaticom, da se ne "razbije"
    - ne otvaraj pećnicu za vrijeme pečenja
    - kad je gotovo, ne vadi ga na hladno nego pusti u poluotvorenoj pećnici da se ohladi postepeno
    Ako smijem)
    Naime...biskvit neće nikad pasti ako se poštuju zakonitosti a to su:
    mlaćenje jaja služi(i zajedno s bjelankom i odvojeno) da se u jaje umuti ZRAK...mjehurići zraka...da bi se ispekao a ne splasnuo, MORA biti vruća peć, da na vrhu zapeće koricu tako da zrak koji se u jaje umutio ne ishlapi van..
    zato-NE OTVARAJTE PEĆ do dvije trećine pečenja..
    možete slobodno mlatiti skupa i bjelanjak i žumanjak, ali što dulje..i kod dodavanja brašna dodavati žlicu po žlicu bez miksera, miješajući rukom uvijek na desno, ne mijenjajući smijer..

kad se tuku cijela jaja sa šećerom tući ih toliko dugo dok sasvim smjesa ne pobijeli i kad je taknete na vrhu ostane rošćić koji ne pada...

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad smo već kod torti...kako napraviti ravnu tortu?
    Po kojem god receptu radila menu uvijek bude brdo u sredini.

Čula sam da treba namazati samo dno kalupa, a ne i stranice. Definitivno brdo bude manje.
    Onda sam čula da treba utisnuti sredinu tijesta, ali meni ni to ne daje nikakvu razliku.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

netko bi na tvom mjestu bio sretan da mu bude brdo u sredini u tome i jest dobro pečenje..ali uostalom, samo taj dio plosnato odreži ako ti smeta a možeš ga i ubaciti u kremu a pretodno ga poprskati rumom ili nečim..

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Kad smo već kod torti...kako napraviti ravnu tortu?
    Po kojem god receptu radila menu uvijek bude brdo u sredini.

Čula sam da treba namazati samo dno kalupa, a ne i stranice. Definitivno brdo bude manje.
    Onda sam čula da treba utisnuti sredinu tijesta, ali meni ni to ne daje nikakvu razliku.
    A meni bude u sredini dolina ali se znam nositi sa time pa mi nije bed

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.coolinarika.com/recept/703396

ovo je moja omiljena i vrlo jednostavna torta.

tijesto zbog pudinga ispada super i socno je.

jedino sto sada nema svjezih jagoda,ali mozda se moze napraviti i s visnjama?! ili jagodama iz konzerve ili naprosto nabaciti cokoladni preljev umjesto jagoda......

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Krampus prvotno napisa
    netko bi na tvom mjestu bio sretan da mu bude brdo u sredini u tome i jest dobro pečenje..ali uostalom, samo taj dio plosnato odreži ako ti smeta a možeš ga i ubaciti u kremu a pretodno ga poprskati rumom ili nečim..
    Ti to mene tješiš ili zaozbiljno?

Dojadilo mi rezati vrh kad sam nedavno vidjela na tv-u kak ravna ispadne pravim kuharima. Mora bit neka caka.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ima nesto s pokrivanjem

mislim, nisam nikad ispekla tortu, samo mi zvoni

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

napravila biskvit, ispao ravan, super, prerezala ga na pola
    polovicu biskvita vratila u kalup
    na polovicu biskvita dodala nasjeckane marelice iz kompota (jedini kompot koji sam imala doma)
    u soku od kompota od marelica skuhala puding (dok je bilo toplo bilo je bljak, ali kad se ohladilo postalo je super), prelila preko polovice biskvita
    skuhala još jedan puding od vanilije i prelila preko svega toga i pokrila s drugim dijelom biskvita
    ohladilo se, izvadila iz kalupa
    napravila šlag od slatkog vrhnja (koji je ispao fuj i pokvario cijelu priču)
    meni je torta mrak (stvarno mi je fina), jako mi je sočna i lagana, samo da uzmem neki bolji šlag, bila bi savršena
    MM veli da će sutra naručiti dvije torte u piece of cake, da se ne mučim
    no comment

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

roza omiljena torta moje kćeri je vrlo slična toj tvojoj.
    prerežem biskvit popola, poslažem ananas, u soku od ananasa skuham puding od vanilije, prelijem i stavim u hladnjak da se malo stisne, stavim drugi dio biskvita, opet slažem ananas, prelijem preljevom za torte, u hladnjak na hlađenje. nakon toga vadim iz kalupa i umutim dva obična podravkina šlaga u prahu, nakeljam sa svih strana.
    nama je mljac i obično plane u jednom danu.

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

E ovo ne volim i uglavno biskvite kad radim, napravim snijeg od bjelanca i onda dodajem jedno po jedno žumance.

Kad trebam dodati snijeg na kraju, uglavno mi splahne kad ga izvadim iz pećnice.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ima posebne cari u tim izradama torte i kolaca za djecji rockas. Meni su posebne uspomene za djetinjstvo kad su mama i baka pekle kolace i tortu za mene. Mislim da taj osjecaj nikakva kupovna torta ne moze zamijeniti.
    Zato, Roza, svaka pohvala za trud.
    I sama pozorno pratim temu jer je i moj dosadasnji doseg kao i tvoj do danas: samo muffine radim. No, za drugi rodjendan moje kceri zelim za nju napraviti tortu, makar i ne uspije, bit ce od srca.
    A u tvoj uradak uopce ne sumnjam!

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa
    Ima posebne cari u tim izradama torte i kolaca za djecji rockas. Meni su posebne uspomene za djetinjstvo kad su mama i baka pekle kolace i tortu za mene. Mislim da taj osjecaj nikakva kupovna torta ne moze zamijeniti.
    Zato, Roza, svaka pohvala za trud.
    I sama pozorno pratim temu jer je i moj dosadasnji doseg kao i tvoj do danas: samo muffine radim. No, za drugi rodjendan moje kceri zelim za nju napraviti tortu, makar i ne uspije, bit ce od srca.
    A u tvoj uradak uopce ne sumnjam!
    Upravo tako!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Ti to mene tješiš ili zaozbiljno?

Dojadilo mi rezati vrh kad sam nedavno vidjela na tv-u kak ravna ispadne pravim kuharima. Mora bit neka caka.

baš zaozbiljno..
    ali ako baš hoćeš ravno onda kad vidiš da se krenula dizati pokrij je masnim papirom..
    trebalo bi pomoći

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj monax prvotno napisa
    E ovo ne volim i uglavno biskvite kad radim, napravim snijeg od bjelanca i onda dodajem jedno po jedno žumance.

Kad trebam dodati snijeg na kraju, uglavno mi splahne kad ga izvadim iz pećnice.
    zato u posudu za automatsko miješanje dodaj sve odjednom i pusti da mlati dok jaja sasvim ne pobijele..
    sigurno ti neće splasnut ako je peć dovoljno vruća
    a to što ti splasne , splasne ti stoga što se ispušu miejhuri zraka ulupani u jaja..što je jaje bolje umlaćeno i punije zraka biskvit je bogatiji i veći

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj monax prvotno napisa

zato u posudu za automatsko miješanje dodaj sve odjednom i pusti da mlati dok jaja sasvim ne pobijele..
    sigurno ti neće splasnut ako je peć dovoljno vruća
    a to što ti splasne , splasne ti stoga što se ispušu miejhuri zraka ulupani u jaja..što je jaje bolje umlaćeno i punije zraka biskvit je bogatiji i veći
    Jeste!
    A peć se mora ugrejati na jače, pa onda stišati. Biskvit je bolje peći duže na nižoj temperaturi, jer se onda para iz testa isuši, a ostanu vazdušni mehurovi u biskvitu i biskvit ne spadne.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Tako je eeeee tako jeeee(sva sam sretna)
    već sam mislila da me ovdje nitko ozbiljno ne shvaća
    I kažem...nije uopće potrebna ova zezancija s odvojenim bjelancima..
    Mojaa mama u životu nije odvajala bjelance a pekla je vrhunske torte i peče i dan danas..

I na vrh noža prašak z apecivo, nikako više od toga

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Možda je u tome caka, ja stavim cijelu vrećicu i onda imam brdo.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ajmeee neeeee zaboga ))
    U utučena jaja zapravo ne bi trebalo staviti ništa praška za pecivo..dići će se i tako i tako, radi expanzije zračnih mjehurića kad je pravilno i dobro istućeno..ali eto, samo na vrh noža je više nego dosta.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Tako je eeeee tako jeeee(sva sam sretna)
    već sam mislila da me ovdje nitko ozbiljno ne shvaća
    I kažem...nije uopće potrebna ova zezancija s odvojenim bjelancima..
    Mojaa mama u životu nije odvajala bjelance a pekla je vrhunske torte i peče i dan danas..

Problem sa tim biskvitom je u tome što žene obično nemaju vremena da toliko dugo mute jaja (ja to volim da uradim onako temeljno )
    Pa zato odvajanje. I zato tako i piše u receptima.

Ja imam neku staru knjižicu za torte i kolače i nigde ne piše da se treba odvajati belance od žumanca (osim tamo gde jedan deo ide u biskvit, a drugi u fil)

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj vanesax prvotno napisa
    Problem sa tim biskvitom je u tome što žene obično nemaju vremena da toliko dugo mute jaja (ja to volim da uradim onako temeljno )

Ja imam neku staru knjižicu za torte i kolače i nigde ne piše da se treba odvajati belance od žumanca (osim tamo gde jedan deo ide u biskvit, a drugi u fil)
    I ja ...i zato imam posudu koja sama vrti) dok se ja zabavljam drugim stvarima..blažena tehnika

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj vanesax prvotno napisa

I ja ...i zato imam posudu koja sama vrti) dok se ja zabavljam drugim stvarima..blažena tehnika
    8)
    Starinska knjižica za kolače + sva čuda tehnike u kuninji=savršena torta

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

I malo prakse i sve 5.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ipak sam ja radila tortu za rođendan, a druge dvije smo dobili na poklon.
    rezime - moja torta vs. dvije poklonjene torte: moja je bila najbolja!!! potvrdilo je to i neovisno ispitivanje kod osoba koje nsu znale čiju tortu jedu

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

:D :D

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Roza prvotno napisa
    ipak sam ja radila tortu za rođendan, a druge dvije smo dobili na poklon.
    rezime - moja torta vs. dvije poklonjene torte: moja je bila najbolja!!! potvrdilo je to i neovisno ispitivanje kod osoba koje nsu znale čiju tortu jedu
    đ
    Jupi jeee! :D

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo i mene tu.
    Skoro radim svoju prvu tortu u zivotu, pretpermijernu, premijera je ipak za rockas moje curke.
    e sad, mene zanima, jel uz ovaj vas "jednostavan" recept za biskivt dobro pase neka odredjena cokoladna krema? Kod mene svi vole cokoladne torte... sto reci? Imate li neki jednostavan recept za cokoladnu kremu, ali ne smije bit nutella niti ista sto ima ljesnjake i druge oraside.
    I jos, bed mi je pitat, ali osim miksera i kalupa, treba li mi jos kakav pribor?
    Krecem u kupovinu kalupa, trebam li na sto posebno pripaziti?
    Fala za svaki savjet i uputu.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni je najukusnija čokoladna krema od slatkog vrhnja i čokolade. Sve mjere su odokativne - u pola litre vrhnja staviš 300 grama čokolade, kad zakuha pustiš da se ohladi i onda istučeš. Možeš i više i manje čokolade, a možeš dodati u sve skupa cimet ili neku aromu.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni je najukusnija čokoladna krema od slatkog vrhnja i čokolade. Sve mjere su odokativne - u pola litre vrhnja staviš 300 grama čokolade, kad zakuha pustiš da se ohladi i onda istučeš. Možeš i više i manje čokolade, a možeš dodati u sve skupa cimet ili neku aromu.
    Slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag? Je li to isto? (već sam to negdje pitala..ali moram opet)

Znači to ne stavljaš na paru nego baš na izvor toplote i kuhaš, tj. zakuhaš? I onda mikserom to izmiksaš?

Koja je razlika te kreme i kada istu tu kremu na pari skuhaš i onda samo zaliješ kolač?
    Da li je ova tvoja kao...hmmmm... šlag krema? (ako znaš šta hoću reći?)

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da, ovo je baš prava, čvrsta, konkretna krema koju razmazuješ, možeš ju donekle oblikovati. To je u osnovi tučeno vrhnje s dodanom čokoladom. Neki ju zovu pariška krema, neki ganache, a tada je omjer vrhnja i čokolade skoro 1:1 - tako dobiješ ćeš nešto prefino, jako čvrsto, što možeš oblikovati u kuglice i zapravo raditi čokolatine I, da, slatko vrhnje i vrhnje za šlag je isto.

Btw, ovo je stvarno loša tema za dvije žena na 1500 kcal!

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da, ovo je baš prava, čvrsta, konkretna krema koju razmazuješ, možeš ju donekle oblikovati. To je u osnovi tučeno vrhnje s dodanom čokoladom. Neki ju zovu pariška krema, neki ganache, a tada je omjer vrhnja i čokolade skoro 1:1 - tako dobiješ ćeš nešto prefino, jako čvrsto, što možeš oblikovati u kuglice i zapravo raditi čokolatine I, da, slatko vrhnje i vrhnje za šlag je isto.

Btw, ovo je stvarno loša tema za dvije žena na 1500 kcal!
    Ah, drugi put ću ovako probati napraviti... baš mi zvuči mmmmm...
    Pitam za kremu radi hola kocki - pa ću probati napraviti neku varijaciju. Znači ovo bi i za torte onda bilo super!

A da, tema je .... - ali ja samo puno pričam...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •