Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Gastal???

YoungMummy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Gastal???

Dali se Gastal smije piti u trudnoci??? Sad sam slucajno naletila na neka potpuno oprecna misljenja o tome u nekim prethodnim topicima, pa me zanima ako netko ima provjerene i argumentirane informacije... ja sam se do sad nacuclala gastala, posebno zadnjih mjesec dana jer sam imala opake zgaravice, i to na preporuku ginekologice (!?), tako da mi je sad totalni bad kad cujem da bi to moglo biti skodljivo za mog bebaca...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je prije 4 godine rečeno da je gastal zabranjen za trudnice zbog metala koje sadrži.

ovdje sam pak pročitala da, osim tog koji se pije i sadrži metale, postoji i neki drugi gastal koji se stavlja pod jezik i koji je prikladan i za trudnice.

nisam bila u ljekarni provjeravati ove informacije, ali ako netko je, valjda će se javiti.

osobno, kad mi se pojavi žgaravica, neću piti gastale, ni ove ni one.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam znala crknut od žgaravice :/ ... onda su mi savjetovali da glođem nešto... e, sad - jesu to bili bademi, lješnjaci ili nešto treće - ne sjećam se...

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

bademi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eto sad malo prosurfah.
    dakle, koliko vidim na http://www.gastal.com.hr/?section=home , ne postoje 2 vrste gastala, nego jedan jedini (koji, doduše, dolazi u 3 okusa, ali to nije ono o čemu se na forumu pisalo)
    tamo piše:
    Da li trudnice smiju uzimati Gastal?
    OTC lijekove kao i druge lijekove tijekom trudnoće i dojenja treba koristiti samo ako su apsolutno neophodni. U osnovi antacidi se mogu kratkotrajno upotrebljavati u što manjoj dozi, ali prije upotrebe svakako je potrebno konzultirati liječnika i pridržavati se njegovih preporuka.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam isto čula za Gastal koji se cucla.....al ako postoji samo jedan Gastal koji se pije.......onda je ista stvar i bolje ga ne uzimat.

Postoji i Rennie za žgaravicu.....ili bademi al ne pojest cijelu vrećicu nego cuclat i na kraju pojest...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam trpila :/

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja više ne mogu trpjeti. Dugo sam se suzdržavala, a onda ga počela žvakati prije 5 tjedana jer sam bila iscrpljena od nespavanja zbog žgaravice. Konzumiram ih 4-5 dnevno, što moj gin. toplo preporuča.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne moraš se suzdržavati, imaš npr. RENNIE koji je definitivno dozvoljen
    http://www.tegobe.com/vademecumi/roc...nie.htm#Sastav

Trudnoća i dojenje

Za razliku od antacida koji sadrže aluminij, Rennie® sadrži prirodne djelatne tvari: kalcij karbonat i magnezij karbonat, koji se općenito vrlo dobro podnose. Ako se uzima kako je propisano, Rennie® se može uzimati tijekom trudnoće i dojenja bez opasnosti po fetus ili novorođenče.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam preko dana trpila, na početku noći sam žvakala bademe, sredinom noći sam pila Donat, a pred jutro sam polizala pola ili jedan gastal.
    Uglavnom uz sve to ne mogu reći da sam nešto spavala zadnja 2 mjeseca.

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

probaj grickati sirovu mrkvicu...kažu da djeluje.Ja nisam probala.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mene je kod zgaravice spasavala casa toplog mlijeka

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pila sam i mlijeko, no sve to je držalo max pola sata, taman da utonem u prvi san.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: Gastal???

Citiraj YoungMummy prvotno napisa
    Dali se Gastal smije piti u trudnoci??? Sad sam slucajno naletila na neka potpuno oprecna misljenja o tome u nekim prethodnim topicima, pa me zanima ako netko ima provjerene i argumentirane informacije... ja sam se do sad nacuclala gastala, posebno zadnjih mjesec dana jer sam imala opake zgaravice, i to na preporuku ginekologice (!?), tako da mi je sad totalni bad kad cujem da bi to moglo biti skodljivo za mog bebaca...
    Već bi me mogli prozvati Umeboshi LeaB!
    Umeboshi šljive su riješenje. Prirodno, smanjuje kiselinu...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Doduse moja zgaravica nije bila bas jaka, ali sam ju uspjesno rjesavala s papanjem luznate ili kisele hrane po potrebi - kada bi pocela zgaravica a ja u kupionu, uzmem trakicu koja na sebi ima i onaj dio za ispitivanje kiselosti, i piskim - ako je mokraca kisela ja onda udri po luznatoj i neutralnoj hrani, ako je luznata onda po kiseloj...

Eto jedna zanimljivost - agrumi (naranca, limun...) su luznate namirnice ako se konzumiraju same, bez secera. Sa secerom daju kiselu reakciju

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Probajte popiti vode PRIJE svakog obroka. Idealno bi bilo 2 case.

To bi trebalo rijesiti probleme sa zgaravicom.

YoungMummy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Hvala cure na savjetima, ali ovi prirodni pomocnici (bademi, mlijeko...) djeluju slabo ili nikako (bar na mene), jedino jos nisam probala te umeboshi sljive.
    Al nije mi jasno zasto na www.Plivazdravlje.hr o gastalu pise da se bez ikakvih susprezanja smije uzimat u trudnoci i tijekom dojenja, citiram: "Gastal je veoma pogodan za suzbijanje hiperaciditeta i njegovih posljedica tijekom trudnoće i dojenja jer nema sustavnih učinaka". i još mi ginekologica kaže da ih mogu cuclat bez beda (nit je spomenula ikakvo limitiranje) i tako ja udarila po gastalu, a onda nadjem skroz kontradiktorne informacije, i to ne samo na Rodi nego i na sluzbenoj stranici od gastala (www.gastal.com). Ne znam, nek se bar ti farmaceuti dogovore sta se po njihovom smije a sto ne.
    Ma nekako mislim da taj aluminij i nije neka stvar koja bi tolko stetno mogla djelovat na bebaca, ne zelim se bedirat zbog dosad pocuclanih gastala, al svejedno...idem sad ravno kupit Rennie jer zelim jos ovih par dana (nadam se da ce bit samo par dana, termin je 2.12.) dok se nas bebac ne odluci na veliki korak i dodje nam, provesti bez tih napada kiseline i ugodno spavati.
    Ko bi reko da ce jedan obicni gastal proizvesti ovolke diskusije...

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hvala cure na savjetima, ali ovi prirodni pomocnici (bademi, mlijeko...) djeluju slabo ili nikako (bar na mene), jedino jos nisam probala te umeboshi sljive.
    U dućanima zdrave hrane. To je spas. Sto posto, i za mučnine i glevobolje. Ljekovite su.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eto, ne želim sad nikoga plašiti, a pogotovo ne tebe youngmummy , ali ovo je samo jedan od članaka o štetnosti aluminija koji sam našla i mislim da je dobro da ga stavim ovdje, za druge trudnice koje se dvoume oko gastala:

http://www.emedicine.com/med/topic113.htm

između ostalog:

Animal studies in rats and recent case reports have implicated the use of oral aluminum-containing antacids during pregnancy as a possible cause for abnormal fetal neurologic development
    Educate pregnant and breastfeeding females, and any patient with compromised renal function, about the use of aluminum-containing antacids and the potential dangers of their use and overuse. A safe alternative includes calcium carbonate

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Preporučujem Rennie, meni su definitivno najviše pomogli, a znam i hrpu trudnica isto tako. Napominjem da sam imala preporuke nekoliko liječnika, svi su istog mišljenja da je dozvoljen u trudnoći, a Gastal ne!

anabela avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Re: Gastal???

Ovako, za žgaravicu ti je najbolje jesti jabuke jer one neutraliziraju želučanu kiselinu i bitno je dva sata prije spavanja ne jesti ništa. To je meni rekao doktor. Ja Gastal uzimam tek onda kad stvarno ne mogu izdržati...

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I meni je Rennie zakon!

Trenutno imam Gastal jer gore imenovanog nisam našla za kupit, nisam zadovoljna... ne drži ni pol sata i opet sve isponova... a kad krene boliiiiiii...

YoungMummy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evo samo da dodam par informacija od teta farmaceutkinja iz apoteke. Kazu da svakako Rennie u trudnoci radje nego Gastal jer nema aluminija, ali da ni s njim ne treba pretjerivat. Ali da negativni ucinci Gastala, tj. prekomjernog nakupljanja aluminija u tijelu koje moze uzrokovati probleme s misicima kod bebe, ne mogu uslijediti nakon relativno kratkog roka konzumacije (mjesec dana po par tabletica dnevno) a i za duze nije bad ako se uzme tu i tamo koja tabletica. To me smirilo zbog moje povijesti s Gastalima, ali nakon ovog kratkog istrazivanja svima bi ipak preporucila radje uzet Rennie, ucinak je ionako isti (jucer probala), al i to naravno tek kad prirodne metode ne pokazu djelotvornost.
    Ja se tjesim da od svih problema koji se mogu pojavit u trudnoci imam upravo tako bezazlenu, ma skoro simpaticnu zgaravicu

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

3 zrna sirove riže progutati. na sebe skuplja kiselinu. ovo je isto savjet jednog doktora. i ja sam ga primjenjivala. i uglavnom je pomoglo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tema je pogodak!
    Meni je 4 tjedan trudnoće.
    Već tjedan dana trpim žgaravicu, povraća mi se, a ne mogu, užas ,
    po noći ne mogu spavati, kad napokon zaspem probudim se za WC i ponovo boli .
    Probala sam jamnicu, sok od ananasa, ušećereni đumbir,
    toplo mlijeko i ništa, boli i dalje.
    Idem odmah kupiti taj RENNIE.
    Koliko dugo ste imale problema sa želucem, žgaravicom?
    pozdrav

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

jucer bio na tv da se 4 zlice mljevenih sjemenki lana ostave u 2 dl vode i jedu tokom dana za zgaravicu ( mora izgledati kao nekakva sluzava smjesa)

probati cu i to jer me zgaravica vec lagano ubija a rupurut ipak kosta i malo ga ima ( meni dovoljno za svega nekoliko dana)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pipo prvotno napisa
    Koliko dugo ste imale problema sa želucem, žgaravicom?
    pozdrav
    sa zarom mi se javila u 4. mjesecu trudnoće kad su prestale mučnine. i trajala je do kraja trudnoće
    sa demianom se još uopće nije pojavila (ali zato imam skoro svakodnevne mučnine)

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Cure, evo vam recepta (savjet homeopata) koji je mene spasio.

1 žličicu lanenih sjemenki preliti s 1 dl vruće vode i ostaviti 10 min da stoji.

Popiti prije jela (jednog obroka dnevno, najbolje onog koji vam je glavni, meni je to ručak) sluz koju su sjemenke pustile (dakle, tu vodu), a sjemenke frknuti.

Koristi se mjesec dana, onda treba napraviti pauzu.
    Mislim, ok je i žvakati sjemenke, ali tko bi to svaki dan. Ja sam od njih podilkanila, dok nisam saznala ovaj recept.

Mislim, ako nakon sluzi od lana navalite na pohano meso, pečeni krumpir, kečap i tortu od oraha, žgaravica vam ne gine, ali ako redovito koristite recept i pazite da jedete što više kuhanog, bez gaziranih pića i sl. veselja - situacija se radikalno popravlja.

Sretno!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Leta prvotno napisa
    Cure, evo vam recepta (savjet homeopata) koji je mene spasio.

1 žličicu lanenih sjemenki preliti s 1 dl vruće vode i ostaviti 10 min da stoji.

Popiti prije jela (jednog obroka dnevno, najbolje onog koji vam je glavni, meni je to ručak) sluz koju su sjemenke pustile (dakle, tu vodu), a sjemenke frknuti.

Koristi se mjesec dana, onda treba napraviti pauzu.
    Mislim, ok je i žvakati sjemenke, ali tko bi to svaki dan. Ja sam od njih podilkanila, dok nisam saznala ovaj recept.

Mislim, ako nakon sluzi od lana navalite na pohano meso, pečeni krumpir, kečap i tortu od oraha, žgaravica vam ne gine, ali ako redovito koristite recept i pazite da jedete što više kuhanog, bez gaziranih pića i sl. veselja - situacija se radikalno popravlja.

Sretno!
    to i ja napisala dva posta prije tebe i mogu potvrditi djelovanje istih (jucer isprobano) :D :D :D

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ma, nije baš isto jesti sjemenke i piti vodu u kojoj su se namakale, al dobro... ak su ti fine, može i tak. Meni su išle na živce već nakon par dana, pa sam bila sretna kad sam čula da je u sluzi koju puste stvar, a ne u sjemenkama samim.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja ih pomjesala sa zgancima i skuhala i tako s jogurtom za dorucak i veceru.
    a mama (koja je bila jedno vrijeme na makrobiotici)mi rekla da ih stavljam u sva variva moze i u mljeveno meso tako da cemo svi papati sjemenke i nadam se da do kraja necemo i cvrkutati

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

ja sam umirala od žgaravice, noću sam mislila da mi gori u jednjaku, cijelu trudnoću sam koristila rupurut tablete za cuclanje, od tri ginekologa sam dobila zeleno svijetlo. za gastal su rekli ne. koliko ja znam, reeniea neko vrijeme nije bilo na tržištu ne znam kako je sada. bademi pomažu, ali moja žgaravica nije bila amterska. inače imam kronični gastritis no ovo :shock: ludila sam. dakle, glasam za rupurut.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Meni pomažu samo jabuke i mlijeko. I prazan želudac.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ma meni je najboljedjelovao peptoran ali moj muzic mi ga je strogo zabranio jer apsorbira h2 ( sto god to znacilo). Rupurot mi je bio osnovna prehrana u prvoj trudnoci, ali sada sam odlucila okrenuti prvo svim biljnim pripravcima pa ako nebude djelovalo bacam se na rupurute

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Krenula mi opaka zgara Rennie stvarno pomaze!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Gastal se može piti bez problema i strahova u trudnoći; koncentracija aluminija nije tako velika. Nema sustavnih učinaka.
    Nemojte plašiti i dizati paniku samo tako.

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

bajame su zakoooon! stvarno pomažu, vjerujte, ja sam umirala od pečenja, a bademi su me spašavali :D

Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

nijedan antiacid nije dobar... po mom mišljenju... ja imam kroničnih problema sa želudcem i grozne žgaravice od koijh ne spavam ponekad, ali radije se onda nacugam vode i pojedem šaku badema nego da uzimam bilo kakve lijekove 8)

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja imam žgaravicu cijelu trudnoću i koristim rennie.probala sam sve žio i neživo, nekada je pomoglo, a kad nije onda rennie.na početku je prolazilo hladno mlijeko, bademi, kasnije sam žvakala žvakaće gume koje potiču izlučivanje sline i to je pomagalo, pa donat, pa jabuke...ma svašta.zadnje tromjesečje sam spavala sjedeći i gutala rennie unatoć tome.znala sam se zavarati, pa po pola tabletice cuclati i to je nekad upalilo (valjda i psiha puno radi)evo sad sam 41 tjedan trudna i sutra ću vjerojatno roditi, a samim tim će nestati i žgaravica. :D
    držite se cure, kažu da nestane odmah nakon poroda

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    eto, ne želim sad nikoga plašiti, a pogotovo ne tebe youngmummy , ali ovo je samo jedan od članaka o štetnosti aluminija koji sam našla i mislim da je dobro da ga stavim ovdje, za druge trudnice koje se dvoume oko gastala:

http://www.emedicine.com/med/topic113.htm

između ostalog:

Animal studies in rats and recent case reports have implicated the use of oral aluminum-containing antacids during pregnancy as a possible cause for abnormal fetal neurologic development
    Educate pregnant and breastfeeding females, and any patient with compromised renal function, about the use of aluminum-containing antacids and the potential dangers of their use and overuse. A safe alternative includes calcium carbonate
    Gastal ne ulazi kroz placentu već se samo omota oko želuca da spriječi lučenje kiseline.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •