kako namotivirati 33 mjeseca starog klinca da krene na spavanje prije 22 sata?
svako vecer je slicni ritual, on se igra i igra i igra dok na kraju ne malaksa dovoljno da pristane da odemo u krevet
pretpostavljam da je dio problema u tome sto tata stize doma tek oko 18.30 pa dok se prosetaju psi i dok rucamo (tu se ruca kad ljudi stignu s posla) i otprilike oko 20 sati on ima tatu na raspolaganju
problem mi je u tome sto smo krenuli u igraonicu (socijalizacija nam ne prolazi nikako ali to je za drugi naslov) i danas je ujutro spavao tako cvrsto da ga nismo mogli probuditi. dizali smo ga, mats mu je cak otvarao oci, a sebastian je bio kao lutka od gume i apsolutno nije reagirao i nije ga se moglo probuditi
ovdje se u skolu krece sa 4 godine, i moraju svako jutro u 8.30 biti u skoli i neme lovi panika da u tih godinu i tri mjeseca necu uspjeti uletiti sa njim u rutinu da se pocne ujutro buditi i da ce biti katastrofa, tim vise sto se u skoli ostaje citav dana pa su djeca od 4 godine prisiljena ziviti bez popodnevnog spavanja (sto roditelji ovdje dozivljavaju kao super jer su klinci navecer umorni ko da su drogirani, pa brzo odu u krevet pa se starci nemoraju natezati i baviti sa djecom)
on spava sa nama u krevetu i jos uvijek sisa. uglavnom sam prijasnja budjenja uspjevala organizirati tako da ga razbudim tako sto ga natjeram da pocne cicati pa ga iznesem iz kreveta i odemo tako pristekani u dnevnu sobu di mu pustim neki crtic pa ga to zbudi. onda ga cim se odsteka strpam na tutu i kad je gotov pokusavam utrpati dorucak (koj uglavnom nikad ne pojede, ali i inace lose jede pa se snalazimo tako da mu uvaljujem bananu ili one rizine krekere dok se vozimo autom do igraonice)
rutina sa vecernjim kupanjem kod nas ima kontra efekt jer on iz kade izlazi ko da se upravo probudio i prepun je ideja i energije. kombinacija sa kupanjem recimo ujutro mi otpada jer se toliko zmaze tijekom dana da je neizvedivo da mi ode u krevet tako prljav
citanje prica kod nas ne prolazi, on inace nema strpljenja za price, eventualno kad je bas umoran onda je miran i prati ali najcesce citanje zavrsava njegovim bjezanjem po kuci nakon prvih recenica
ima koncentracije za gledanje dugometraznih crtanih filmova ali stavljanje tv-a u spavacu sobu ne dolazi u obzir