Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Pomozite mi oko dojenja?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Pomozite mi oko dojenja?

Drage Rode,
    morati ću odležati čitavu trudnoću, pa pohađanje tečajeva i sličnih stvari neće biti moguće. Ovako kada čovjk sluša sa strane o dojenju, sluša iskustva raznih mama i čita na rodama o tome djeluje poprilično zbunjujuće. Naime, imam osjećaj da nikad neću skužit u čemu je stvar i bojim se da ću biti loša mama. Imama kroničnu bolest dugo godina i najvažniji mi je san,koji ako mi je uskraćen (iole normalan) može vidno pogoršati moje stanje, što opet dovodi do toga da svome dečkiću neću biti dobra mama. Sada se toga već jako bojim. Činilo mi se da mi je jedini izlaz izdajanje i MM koji bi mi pomagao i našoj bebici noću davao papiti iz bočice, ali vidim da je izdajanje poprilično kontradiktorno i omraženo na rodama, kao i hranjenje iz bočice. Naravno, nikad ne bih odustala od dojenja preko dana koliko god mi bilo teško, ne znam jedino kako da "spasim" noć. Potpuno sam zbunjena i preplašena. Molim vas, savjetujte me o knjigama za dojenje, pošaljite mi broj SOS telefonaza dojenje i kažite mi kako da spojim barem 6 sati sna. Malo sam produžila, sorry.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bok,

o kojoj se bolesti radi? malo sam i ja zbunjena pa pitam čisto info radi jer možda neko na forumu ima nešto slično pa može pomoći točnijim savjetom.
    nije ti omraženo davanje majčinog mlijeka na bočicu među rodama - omraženo je adaptirano na bočicu. jer ako si voljna dojiti i imaš klik u glavi da možeš i hoćeš onda ćeš to i uspjeti.
    ukoliko je tvoja bolest takva pa ćeš se morati izdajati ne vidim tu ništa strašno.
    kod nas roda ti je uglavnom stajalište ako ne moraš-nemoj; samo iz razloga jer je jednostavnije i lakše ne izdajati se, a ne zato što bi to moglo naškoditi djetetu.
    izdajanje je neminovno ukoliko se npr. majka vraća rano na posao a želi i dalje dojiti a ne nadohranjivati bebu. onda je izdajanje jedini način.

uostalom možda budeš jedna od rijetkih sretnica pa ti beba bude spavala 6 sati u komadu. iako kod isključivo dojene bebe to baš nisam još nigdje susrela (sama sebi kontradikcija) :D

no uglavnom ne boj se, dojenje je lako, a i nije lako. u istinitost te izreke ćeš se uvjeriti i sama. bitno je da djetetu nudiš siku na zahtjev, znači kad god to traži (oim za vrijeme tvoje pauze od 6 sati) i da se ne brineš da je gladno jer SIGURNO neće biti. i još ono najbitnije: TVOJE MLIJEKO JE DOBRO I DOVOLJNO ZA BEBU!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Draga Melrose,
    Kako fantasticno od tebe da se sad' vecinformises o dojenju koje tek' treba da pocne. To je zaista pola posla. Kod RODA si na pravoj adresi, samo bez previse nerviranja, sve ce biti OK.

Jel' te zanima kakao odspavati 6 sati u komadu ili 6 sati u danu

Moja sestra ima bolest jetre, gdje su transaminaze poslije poroda otisle na 600 (umjesto uobicajenig 30) i ona kaze da ju je dojenje spasilo. Nista izdajanje, sterilisanje, sipanje, grijanje, pa u frizider...

Inace je poznato da se stanje hronicno bolesnih zena poboljsa tokom perioda kad' doje (valjda to priroda tako regulise, ili mozda hormoni, stali!!!). A s' druge strane za dojenje ti (sigurno u pocetku) treba samo da legnes, smijestis bebu pored sebe i okreces je s' jedne strane na drugu (ili to radi neko za tebe). Tako je i moja sestra, u krevetu po 20 sati dnevno.

Pusti TM da se brine ze tebe, za presvlacenje i sl.!! Nadji sto vise ljudi da se brinu za sve ukljucujuci tvoje potrebe, da ti imas vremena da se odmaras, onda ti dojenje (cak i po noci) nece predstavljt' prevelik' problem.

Svakao nam javi svoja razmisljanja, koliko jos imas do poroda, kako ti mi mozemo pomoci??

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam ti savjet, ali moguće da će ti beba biti super kao moj Joco i spavati od prvog dana cijelu noć. Pri tome mislim - barem 4-5 sati u komadu.
    Mi smo imali zadnji podoj oko 12 i budio se u 5 ujutro.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samo da se nadovežem na Mamitu - evo ja sam ta sretnica čija je beba isključivo dojena spavala cijelu noć (ali od drugi puta - prvi puta 0 bodova što se noćnog spavanja tiče )

I molim te ne sumnjaj da ćeš biti dobra mama, ja sam osoba oštećena sluha i mučile su me takve sumnje. Evo, rodila sam dvoje djece i nikad se nisam osjećala lošom mamom zbog toga.

Ariana avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Evo još jedne sretne mame čija beba spava noću 6 sati u komadu. Naravno, prvih dana je papala svaka dva sata, ali nakon tri tjedna je počela puno spavati noću, a danju zato malo više siki. Nemoj si razbijati glavu i bojati se, kada dođe beba sve će doći na svoje mjesto, a ako možeš spavati danju (meni to baš nikada nije išlo) spavaj kada ti beba spava i sve će biti ok. Meni je najdraže to jutarnje dojenje (oko5h) jer smo tada baš onako uspavane i nježne pa se mazimo i onda zajedno zaspemo.

klmama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zašto si stekla dojam da je izdajanje i davanje izdojenog mlijeka omraženo na forumu? naravno da nije, pogotovo ako imaš dobre razloge zbog kojih to moraš raditi.
    omraženi su nam doktori i sestre koji savjetuju žene krivo, odnosno da se moraju izdajati i kad ne bi trebale ili da nadohranjuju kad ne bi trebale.
    i ja mislim da će nam više podataka o tvojoj bolesti pomoći, možda pronađemo što LLL ili drugi kažu o takvim slučajevima.
    u svakom slučaju, ostani s nama, i svaka čast što se unaprijed informiraš i brineš :D

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

melrose, cure su ti već dosta toga rekle, a ja mogu samo dodati iz vlastitog iskustva da se puno bolje naspavaš kad spavaš s bebom u krevetu ili ako je krevetić blizu (nama je kinderbet bez 1 stranice spojen uz bračni), jer se ne moraš svaki put dizat, nego lijepo samo privučeš bebu sebi i kroz san dojiš :D .
    možda u početku neće biti tako jer se bebe u početku više bude i češće jedu, ali kad malo naraste, ništa lakše od dojenja u polusnu , svakako puno jednostavnije od izdajanja ili pripremanja bočice :wink: .

ima još jedna stvar koja nije rijetka- ima beba kojima kad okuse dudu dojenje više nije privlačno, jer im iz dude mlijeko brže curi.
    a izdajanjem rijetko možeš tako dobro i učinkovito ispraznit dojku kao što to beba radi sisanjem.
    neke žene, mada normalno doje i imaju mlijeka, uopće se ne mogu ili jako malo mogu izdojit.

i na kraju, dojenje ima još jednu prednost nad hranjenjem na bočicu a to je da je beba u izravnom kontaktu s maminom kožom što bebi ulijeva sigurnost jer djeluje umirujuće.
    eto, pogledaj si još ove tekstove na portalu i sigurno ćeš spremna dočekat svoju bebu.
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=110&Show=896
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=110&Show=996
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=110&Show=1239
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=110&Show=219
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=110&Show=452

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Melrose,

Evo sad cu ti reci svoje iskustvo... mozda ces i ti moci tako.

Ja iskreno mogu reci da u zivotu nisam toliko spavala koliko sam spavala kad je V. bio beba. Svi su mi rekli - spavaj kad beba spava, zanemari sve ostalo, a ja to shvatila doslovno 8) :wink:

Daklem, po noci, spavali smo zajedno u krevetu. Bojala sam se u startu kak ce to izgledati, kak cu ja spavati pored bebe, ali kad sam vidjela da drugacije nece funkcionirati, i da cu ako bude bio u svom kreveticu noci provoditi na relaciji krevet-krevetic, razum mi je govorio da ak se hocu naspavati da bolje da spavamo zajedno. I tako bijase. Cijelu prvu godinu smo zajedno spavali. On bi se probudio, i ja bi samo u polusnu digla majicu, on bi sisao, zaspao, i tako neznam koliko puta. Kad bi me obicno ljudi pitali "koliko ti se puta budi po noci", ja bi im iskreno odgovarala "neznam" 8) Kad sam odlucila mu pomoci da prespava noc, cak sam bila ljuta na sebe sto ne mogu pobrojati koliko se puta budi - da barem znam gdje smo sto se duljine spavanja tice. No o tom nekom drugom prilikom....

A po danu.. on bi spavao vrlo kratko, i cesto, osim ako bih ja spavala s njim. To bi izgledalo ovako.. Ja legnem na ledja, njega stavim na stomak na svoj stomak. On sisa, zaspe i tako zajedno spavamo. Tako bi odspavao po 3 h u komadu! A sam bi po danu spavao max 20min! I tako smo mi spavali, spavali, i spavali :D :D

Tako da ti toplo preporucam da kad beba dodje da sve uposlis da rade sto god treba. Ti papaj, pij vode kad si zedna, doji bebu i spavaj kad ona spava. I to nek ti bude posao prvih par mjeseci :D

Sto se dojenja i izdajanja tice. Izdajanje zaista nije omrazeno. Meni osobno je "omrazeno" jer nikad nisam uspjela izdojiti neke fascinantne kolicine, i totalno sam se razocarala sto mi to ne ide. Jednostavno se nikad nisam uspjela dovoljno opustiti pa da mlijeko krene i kad beba ne sisa nego vuce izdajalica. Ocigledno sam imala neku blokadu u glavi. Elem... Izdajanje je isto tehnika koja se treba savladati... i komplicirano je utoliko sto je jednostavnije bebi dati da sisa, nego se izdajati pa onda bebi davati poslije, i stalno paziti da imas izdojenog mlijeka, itd. No ti ces sama vidjeti sto najbolje funkcionira za tebe. Meni je izdajanje bila muka, nekim mamama je to spas i nikakav problem. Tesko je sada reci kako ce tebi biti, najbolje ces sama vidjeti sto tebi najbolje funkcionira i pokusati se prilagoditi da i beba i ti budete sretne i zadovoljne.

Izdajanje pa davanje na bocicu mi jedino ne preporucamo prvih mjesec dana, dok beba jos nije uhodana sa dojenjem, pa je moguce da krivo savlada tehniku sisanja na dojci zbog drugacijeg sisanja dudice na bocici. Tako da bi idealno bilo ako bi joj davala svoje izdojeno mlijeko na zlicicu. No moram ti reci, tesko je reci da li bi bocica uzrokovala probleme tvojoj bebi ili ne. Nekim bebama uopce nije smetalo sto su bile na bocici, i prihvatile su dojku bez problema, a kod nekih se desi to da krenu odbijati dojku jer im je lakse sisati na bocicu. Neznamo unaprijed sto ce biti kod vas, tako da mi predostroznosti radi, preporucamo mamama da prvih mjesec dana ne daju ni bocicu ni dudu - zbog gore navedenih razloga.

I slobodno se ti nama javljaj sa svojim nedoumicama - zato smo svi tu. I nadamo se da cemo ti pomoci i rijesiti potencijalne probleme.

Good luck! :D Divno razdoblje je pred tobom - i bas ti zavidim! :D :wink:

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Draga melrose, vidim da su ti cure već pružile podršku i dale dosta dobrih savjeta pa im se i ja želim pridružiti.
    Kao prvo: nema šanse da nećeš biti dobra mama - već tvoje zanimanje za dojenje i razmišljanje o tome kako ćeš ga izvesti noću pokazuje sasvim suprotno - bit ćeš super mama, educirana i požrtvovna :D
    A sad - vezano uz konkretne probleme: kažeš da ti bolest ne dopušta da noću bdiješ. Tu ću ti potvrditi savjete ostalih mama koje kažu da u prvim danima nakon rođenja moraš iskorištavati doslovno svaki trenutak za spavanje u vrijeme kad i dijete spava ( već sad počni pripremati svoju okolinu na takav "scenarij" ). Neke se bebe noću puno bude, neke manje, ali u tom prvom mjesecu - zapravo se moraju buditi jer u suprotnom se može narušiti proizvodnja mlijeka. Meni se muž noću budio i nosio mi Mateja na prsa jer mi nije pala na pamet ideja koju danas provodim u djelo a to je krevetić bez 1 ogradice spojen s našim bračnim s moje strane. Tako, kad M. noću zakmeči, ja ti se jednostavno prebacim k njemu, uvalim mu siku i nastavim spavati - dok on siše. Dakle, nije potrebno dizati se, sjedati, postavljati ga u kolijevka položaj jer se dojiti može i ležeći na boku. Želim ti reći i ovo - dok dijete siše, u organizmu majke luče se prirodna sredstva za smirenje i - spavaš ko beba, skupa s njim :D
    No, u samom početku dojenja vjerojatno ćete i ti i dijete morati otkriti najbolji položaj, morat ćeš pažljivo gledati način na koji dijete prihvaća dojku ( da ti je ne bi oštetilo ), kako guta, slušat ćeš i promatrati refleks otpuštanja mlijeka, možda se i izdajati ( ako bude potrebno iz bilo kojeg razloga ),dnevno voditi računa o popiškenim i pokakanim pelenama - dakle - čeka vas učenje o dojenju koje će ti na početku vjerojatno predstavljati napor ( ponekad su potrebna i dba mjeseca dok se dojenje ne uhoda ). Ali, pokušaj ne upasti u zamku bočice i adaptiranog koje se zaista u tom prvom razdoblju može učiniti kao spasonosno rješenje i "mamin odmor" - zamisli, međutim, kasnija noćna ustajanja, steriliziranja bočice, pripremanja mlijeka... i usporedi ga s jednostavnim uzimanjem djeteta k sebi i davanjem dojke u krevetu, u mraku, skoro u snu :D
    I još da dodam - nismo mi protiv izdajanja, dapače, naći ćeš na portalu i tektove o davanju izdojenog mlijeka i o načinima čuvanja, ali smo protiv toga da se prebrzim davanjem bočice stvori kod djeteta mogućnost preranog odbijanja od prsiju ( iz kojih je teće vući i tehnika sisanja je posve drukčija ). Dakle, na prvom mjestu je uvijek sisanje dojke jer je ono učinkovitije od bilo kakvog izdajanja, čak i u slučajevima zastoja mlijeka, kvržica ili ( ne daj Bože ) mastitisa. Da i ne spominjem kako u nekim slučajevima ( npr. kad mama ima previše mlijeka ) nekontrolirano izdajanje može stvoriti više štete nego koristi.
    Ali, draga melrose, o tom - po tom :D
    Mi smo tu uvijek za tebe i kad rodiš svoje malo blago, dežurat ćemo na forumu i brinuti se za vas savjetima i podrškom u svako doba!
    Velika pusa tebi i mrvici! :D

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

melrose, broj sos telefona je 0800 22 77 22
    mozes vec sad nazvati da popricamo o svemu sto te zanima u vezi dojenja.

sigurna sam da ces biti odlicna mama svojem bebachu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Drage rode,

puno vam hvala na razumijevanju, podršci i brzini kojom ste reagirale. Radi se, naime, o epilepsiji, kod mene je to blaži oblik i blaga monoterapija (znači 1 lijek) gdje je i rizik za bebu koja ga također prima mali. O tome sam već pisala na rodama, ali nikada, baš nikad mi se niti jedna majka s takvom bolešću nije javila. Možda sam ja jedina roda s tako specifičnom trudnoćom, ne znam. Znam samo da inače u Hrvatskoj ne postoji nikakva specificirana brošura, pomoč ili edukacija za majke koje prolaze i kroz teže i kriznije situacije po sebe i bebu nego ja. Sve neka općenita i usputna objašnjeja od kojoj se iole savjesnoj i discipliniranoj ženi diže kosa na glavi. Nitko ti od medicinskog osoblja, pa čak ni liječnika ne daje dovoljno informacija. Ja imam sreću da imam izvrsnu liječnicu neurolginju i sjajnog gin koji surađuju,ali i uz takvu skrb prepušten si na milost Božiju. Samo MM i ja znamo što je značila odluka ostati u drugom stanju i ostati na terapiji, da ne spominjem mogućnosti poroda, postporođajnu brigu, kontraindikacije lijeka. Mnoge medic sestre, nažalost, o tome pojma nemaju. Ja sam se sa svojom epi suživila i dobar dio životnog prostora joj podredila, a vjerujem da mnoge cure i mame čuče u mraku neznanja, srama i straha. No, to sada prelazi okvire moga početnog pitanja.
    Sada sam u 19. tj. i možda se vam se čini prerano da o tome razmišljam, međutim vrijeme brzo prolazi i već "sutra" naći ću se u situaciji da sam protratila vrijeme trudnoće bez veze. isto tako ne želim da bilo tko u 2, 3 dana poslije porođaja me ispraši kući sa 2 bijedne uputice o tome što kad beba dođe kući. Potreban je bio, zahvaljujući vama, jedan dan da se moje mišljenje o dojenju i izdajanju (koje jebilo takvo kakvo je iz čistoga neznanja) promjeni. Ohrabrile ste me i podržale. Hvala vam. Dakle, opcije su kako vidim apsolutno otvorene. Možda uz ovu terapiju na kojoj sam sada, a molim Boga da ne naškodi mojoj bebi i da se meni stanje ne pogorša (jer bi to mom dečkiću moglo štetiti), i ne budem smjela dojiti, ali kako veli Klia o tom-po tom. Ja vjerujem, prevarim li svoju bolest da ću se sa svim ovim i ponositi i moći postati konačno mama koja će moći pomoći svim curama koje muče nedoumice kroz koje ja i MM sada prolazimo. Radila sam double test i ok su nalazi i na color dopleru je sve ok, i tako od etape do tape skidamo paučinu sumnja koje imamo, jer sam odlučila da strah neće doći u dodir s mojom bebom koliko god se on to trudio.
    Neke su cure tu napisale da su im bebe spavale noću (a meni je upravo taj noćni san nabitniji, barem 6-7 sati), pa je moje pitanje što se događa s mlijekom tijekom, jel problem ako se s tim mlijekom dočeka jutro.
    Ne radi se ovdje o kapricu i o tome da ja nespavanje ne bih podnjela, moj organizam na to reagira jednako kao i vaš. Ne osjetiš ništa posebno, samo u jednom trenutku iznenada možeš dobiti napad i mogu ti povećati terapiju, a takva, pak, nikome ne bih bila od koristi. Nadam se iskreno da sam cijelu situaciju prejudicirala i da moj put neće biti krizni, ni rubni. No bolje se je na vrijeme naoružati informacijama i snagom. Epilepsija vas to doista nauči. Hvala još jednom. Melrose.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

DRaga melrose, možeš li nam precizirati o kojem se lijeku radi ( ili napisati supstancije koje se u lijeku nalaze ) pa da provjerimo postoje li kontraindikacije glede dojenja?
    Što se tiče epilepsije, ona je prilično raširena bolest u svojim različitim manifestacijama, no u našem je narodu još uvijek obavijena velom srama, šutnje - dakle, tabuizirana. Stoga bih te prije svega pohvalila što si odlučila progovoriti o svom problemu i svratiti nam pozornost na tu vrlo važnu temu koje smo se premalo ili nikako doticali.
    Nadam se i da će ti se možda javiti i druge mame s istim problemom i prepričati ti svoja iskustva. I svaka čast što nisi odustala od majčinstva zbog bolesti, pred tobom je jedno prekrasno iskustvo i nemoj se mučiti strahom, super je što si okružena dobrim liječnicima koji surađuju i vode o tebi brigu.
    A evo i mi te okružujemo i podržavamo, javi se kad god zatrebaš nešto, kad god te počne mučiti neka ružna misao, tu smo da je odagnamo od tebe i malog zlata! :D

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U međuvremenu sam malo prošvrljala po LLL i našla da se antikonvulzivi izlučuju u mlijeko u vrlo malim količinama, a da od dojenja imaju koristi ne samo djeca, nego i majke pogođene ovim problemom.
    No, ono što ti je za početak važno jest upoznati svoga liječnika da imaš namjeru dojiti i pitati ga postoji li mogućnost da se izabere lijek koji je djetetu najneškodljiviji. ( Pretpostavljam da nešto piješ i u trudnoći? Pitaj liječnika, ukoliko se taj lijek pokaže neškodljiv za fetus, možeš li ga nastaviti i dalje piti? ))
    Također, što je dijete veće, to ono bolje podnosi i bolje razgrađuje sve supstancije iz lijeka.

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Melrose, dok sam ležala na PT2 odjelu Petrove bolnice, u sobi do moje ležala je žena koja je patila od epilepsije. Ponekad bi dobivala napadaje, a tada bi sestre urgirale i smirile je. Ne znam što je pila od lijekova, ali što god to bilo, ona je dobro podnosila, bila je pod nadzorom, a bebica joj je izvrsno napredovala. Nažalost, nismo razgovarale o dojenju, pa ti tu ne mogu pomoći.
    Ako si u Zagrebu, možda bi mogla otići do Petrove, do prof. Škrablin, ili bar nazvati, i raspitati se.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Melrose,
    Sto se tice mlijeka koje 'prenoci' u tvojim dojkama, mozes biti mirna. Babske pricetipa:"Nije dobro za dijete i treba se baciti!!" su upravo to --babske price--. Tvoje mlijeko je uvijek dobro!

Nocna dojenja:
    :arrow: Noc je jako vazna za uspostavljanje ponuda-potraznja relacije.
    :arrow: Hormoni koji se ince luce samo nocu, zajedno s' hormonima koji se oslobadju prilokom dojenja (oxitocine, prolactine) potpomazu opustanju dojilje i tako stimulisu lucenje mlijeka.
    :arrow: U prvim mjesecim (prije nego ponuda-potraznja relacija postane uravnotezena) je bitno prazniti dojke s' razmacima ne duzim od 4 sata. Jer u suprotnom se daje signal mozgu da previse producira, nakon cega se prodikcija smanjuje.

Zasto ne trebas brinuti:
    :arrow: Na vrijeme si pocela da se informises.
    :arrow: Svaka kolicina tvog mlijeka je dobrodosla, cak i ako ne upijes dojiti dijete potpuno, mada mi tvoja zelja govori da ce sve biti OK.
    :arrow: Uvijek mozes pokusati dojiti dijete prije nego ti podjes spavati, pa njega pored sebe, pa vidjet' kako ide 1-2 dana.
    :arrow: Ponuda-potraznja relacija regulise kolicinu proizvedenog mlijeka, sto znaci da ako ti ne budes dojila bebu tokom noci, nakon nekog vremena (koje je individualno) se i produkcija prilagodi. To ces producirat' vise mlijeka po danu, a sve manje po noci.
    :arrow: Bebe se jako brzo navikno na tvoj tempo, sto znaci da ako manje mlijeka piju po noci ce to htjeti nadoknaditi po danu, tako da si opet na istom.
    :arrow: Imas potpunu podrsku RODA, koje ti istinski zele pomoci u tvom nastojanju da dojis dijete
    :arrow: TM moze tjesiti, nositi dijete po noci dok ti spavas, tako da poslije par mjeseci nocna dojenja nece ni biti potrebna.

Kako iz licnog iskustva znam kako je samopouzdanje jako bitno za uspjecno dojenje, zelim ti samo rec': Bez brige, sve ce biti OK, imas nasu podrsku i pomoc!!

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hej ~lex~ kako bebači? :D :D

klmama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad ulovim vremena večeras, pastat ću tii tekst o epilepsiji

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Melrose,

Samo sam ti htjela reci da ces sigurno biti predivna majka, jer vec sad k'o mali mrav radis na tome da sve bude sto bolje kad bebac dodje na svijet :D

Super je da si se ovako rano krenula educirati, i nadam se da cemo ti uspjeti pomoci s informacijama.

Sretno! Mazi stomak :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala cure, pomaže mi svaka informacija. Stvaram neku pozitivnu sliku o svemu i vjerujem da će se priroda pobrinuti za moj i bebin tempo. I dalje tragam za mamama koje su prošle slično iskustvo...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Melrose, meni je jako pomoglo što prvih mjeseci nakon poroda nisam pila kavu - a inače sam teški ovisnik, ali s obzirom na porode carskim i 2 dana prisilne apstinencije (infuzija) odvikla sam se oba puta. To mi je pomoglo da mogu zaspati kad god imam priliku.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Drage rode,

evo sad sam malo složila sliku u glavi o tome kako bih pokušala s bebicom učiniti najbolju situaciju za oboje. Žao mi je i osjećam se ponekad glupo što moram ovako dosađivati i "žicati" mame da mi pomognu, ali, vjerujte, drugog izlaza nema. Tražim ko idiot neke stranice o epilepsiji i noćnom dojenju, ali apsolutno ništa nisam našla.
    Dakle, plan je sljedeći: razmišljam da bebici noću uvedem jedan obrok na bočicu koji bi mu davao tata. 1)Postoji li mogućnost da se ja prije spavanja izdojim (ako to bude moguće) i da mu tata da to mlijeko ili da mu daje taj noćni obrok adaptiranog mlijeka. 2) Zanima me ako ja preko noći ne dojim hoće li mi to unijeti "pometnju" u sistem ponude i poražnje i hoće li mi grudi eksplodirati do jutra. Naime može li se prespavati noć bez dojenja i od kad takav ritam najranije mogu uvesti?
    3)Kada se bebi može najranije ukinuti noćni obrok (pod pretpostavkom da bude normalne porođajne težine i da lijepo napreduje)? Joj cure, pomozite! :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

1. naravno da mozes tako i to bi ti bilo idealno ako bas mora biti tako, danas postoje razne izdajalice kojima se mozes izdajati, a mozes i rucno. Saznaces sta ti bolje lezi kad dodje vrijeme za to
    2. ne bi trebalo ako ne budes davala adaptirano, vec svoje izdojeno. Mlijeka ima onoliko koliko ga beba posise, pa tako ako das adaptirano umjesto izdojenog, imaces manjak za ono neizdojeno (valjda me razumijes sta hocu reci)
    3. mi ga jos uvije imamo, pa ti ne bih znala reci
    pozdrav i super na informisanju unaprijed

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čini mi se da su jedna mama ili dvije ne znam više točno, također imale epilepsiju i da smo o tome pisali na starom forumu.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Draga melrose, noćno davanje tvoga izdojenoga mlijeka na bočicu ne bi bio problem kad ne bi postojala mogućnost da se dijete navikne na sisanje dude koje se bitno razlikuje od sisanja dojke. Svim mamama savjetujemo, pogotovo u prvim mjescima dojenja, isključivo sisanje dojke, a ukoliko se mora dodavati obrok izdojenog ili adaptiranog mlijeka, onda da to učine žličicom ili posudicom koja ima kljun ( mislim da je fortuna svome davala posudicom za umak ). ( Tata neka se spremi da to davanje zna i duže potrajati ).
    Također, noćni podoji prilično su važni jer je noću i rano ujutro razina prolaktina najviša tako da se stvara dosta mlijeka i nekim mamama noćno nedojenje može izazvati zastoj mlijeka i mastitis ( ako su mu sklone ).
    No, meni se čini da se ti počinješ unaprijed jako ( možda malo i previše? )opterećivati time kako izvesti dojenje, a još je puno vremena pred tobom, još čitavih 20 tjedana, ako se ne varam? Zato, polako, draga, stani malo na loptu i pokušaj se ne sekirati onime "što će biti kad bude".Mi ćemo uvijek za tebe biti ovdje na forumu i pratit ćemo redovito vašu situaciju. Pokušat ćemo zajedno naći najbolje rješenje, u što uopće ne sumnjam kad vidim koliku želju imaš za tim. A sad se nastoj opustiti, uživati u trudnoći i lupkanju malih nožica , tu i tamo nešto pročitaj, ali nemoj da ti išta od toga stvori napetost ili frku.
    Pomisli samo na to da je dosta mama sa sličnom situacijom poput tvoje uspjelo dojiti i da će najvjerojatnije tako biti i s vama. Baš nekako imam vjere u to. :D
    Velika pusa tebi i mrvici

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Klia, mislim da si apsolutno u pravu. Vidjet ću kako se ponašat kad za to dođe vrijeme. Razlog moje prerane znatiželje i raspitivanja je cjelodnevno ležanje (ne znam imaš li predodžbu što znači biti sam sa sobom 24 sata u krevetu), pa mi se učinilo da tako mogu pametnije iskoristit vrijeme, a vidim da se dosta cura u trudnoi raspitivalo o toj temi. Osim toga, vratit će me ponovno u bolnicu gdje mi rode više neće biti dostupne, barem ne preko foruma. Zato malo forsiram. Samo pokušavam uzeti razne opcije u obzir, a dakako, beba će izabrat onu koja je za nju najbolja. Kao što je danas odlučio da pleše cijeli Božji dan!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Melrose, ja sam ležala i u bolnici i doma, ne baš cijelu trudnoću, ali dosta, nešto na početku, nešto pred kraj.

Maziš trbuh, pričaš bebi, surfaš po pametnim stvarima, čitaš, puno spavaš, masiraš prsa, učiš, izvališ se s mužem, u sobu u koju boraviš dopremite sve super drage stvari bez kojih se ne odvajaš...
    Drž se i javljaj kako ste

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

No, samo oprezno s masiranjem prsa
    Baš mi je žao što te neće biti na forumu, no, budi sigurna, mislit ćemo na tebe i pošalji muža koji puta na net da nam javi kako si!
    Kad te vraćaju i zašto?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •