tu se nazalost slazem s ivanom.ivana7997 prvotno napisa
Antun ima karijes bocice (zaista bocice, jer je pio sokice iz nje, uz dojenje).
Zbog toga sam odlucila da tonka nikad nece dobiti bocicu u usta. Medjutim, i njoj se stvaraju naslage na zubima, iako rijetko jede slatko, i redovno pere zube.
Bojim se da to sto nocu tako cesto doji ne pomaze (mlijeko se zadrzava u usnoj supljini) - ali kad moram birati izmedju stete koje nocno dojenje predstavlja za zube i stete od traume zbog uskracivanja dojenja, izabrala sam ono prvo. Nadam se da cemo higijenom i prehranom (plus blagotvoran utjecaj kalcija iz mog mlijeka) uspjeti, ako vec ne sprijeciti, onda bar usporiti napredovanje karijesa.
Lijepo je cuti za ove slucajeve djece koja nocu cesto doje, a imaju skroz zdrave zube, ali bojim se da to ipak nije dokaz da nocno dojenje nesteti zubima (znam i za slucajeve djece koja su ucestalo pila zasladjene napitke iz bocice, pa su imala skroz zdrave mlijcne zube).
Ja bih rekla da, ako dijete inace ima uvjete za razvoj karijesa (genetske predispozicije - zube losije kvalitete, izlozenost bakteriji koja uzrokuje karijes), onda ucestalo nocno dojenje moze pospjesiti razvoj karijesa - sigurno manje nego bocica, ali do neke mjere ipak da. A mi onda moramo odluciti sto poduzeti, sto je manje zlo (plus mjere harm reduction).