Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Endometrioza od gonala

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno Endometrioza od gonala

Cure da li je to moguće?
    Danas 8. dc bila sam na UZV (inače od 1. dc decapeptyl, a od 2 dc gonal 2 kom) dr. je vidio neku cistu, odmah me poslao na vađenje Ca125, rekao da su folikuli mali, nemam pojma koliko mali i koliko ih ima, pitala sam samo da li je ta cista ''prolazna'' jer mi se čini da dr. misli da je endometrioza. Ja sam prije imala endometriozu na lijevom jajniku, ali je desni bio ok, nakon lpsc lijevi skoro da i nije u funkciji. Prošli ciklus sam bila na klomifenu i gonalima (4 kom) pa nije bilo nikakve ciste. Danas su se sve sestre čudolm čudile kako to da me šalju vaditi Ca 125?!
    Da li je moguća da mi se od gonala napravila endometrioza? Jel se inače kad se u postupku primjeti cista vadi Ca 125?
    Da li to znači da se prekida postupak? Prolupat ću do sutrašnjeg uzv? Da li se nekome nešto slično dogodilo, unaprijed hvala na odgovorima!

luce st avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Draga eszter,
    Meni se nešto slično dogodilo prije mjesec dana. Na UZV prije stumulacije gonalima mi je dr. na desnom jajniku našao nešto što je on nazvao "nakupinom sličnom endometriomu" (jako se čudio jer inače nisam imala problema s endometriozom, zadnja kontrola UZV mi je bila u 4 mj i tada je sve bilo čisto, a ovo je bilo 31*46 mm). Nije mu bilo jasno kako je to tako brzo naraslo, a ja tu tom periodu nisam bila na nikakvim stimulacijama. Kako mi on nije vodio postupak rekao mi je dr. u Mb odluči da li mogu ići u stimulaciju.

Ja sam na svoju ruku išla vaditi Ca 125 i ako se dobro sjećam, jer sam tih dana bila u totalnom šoku, vrijednost mi je bila 20.

Poslala sam slikicu nalaza i dr. V je rekao da možemo u stimulaciju i da izgleda da se stvarno radi o endometriomu. Na UZV kontrolama u Mb su mi još dvoje doktora potvrdili da se radio o endometriomu, ali da se može ulaziti u stimulaciju, kad sam ih pitala da ako postupak ne uspije, da li moram na laparoskopiju, rekli su ne nužno. Na punkciji su mi morali proči kroz endometriom da bi došli do folikula, odnosno čak i na tom jajniku sam imala reakciju.

Znam da ti je jako jako teško i da si totalno zbunjena. Probaj se što više smiriti i vjerovati dr. Ja nisam čula da decapeptyli i gonali mogu uzrokovati endometriozu, ali ja sam totalni laik.

Drži se i iskreno se nadam da će sve biti OK

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Draga Eszter,
    koliko ja imam iskustva sa endo. i gonalima (liječim se već 10 godina od endo. i 3 puta ivf - svaki put u prosjeku 20-ak gonala f) sigurna sam da se od gonala ne može stvoriti endo. cista. Osim toga, dobivala sam po protokolu i decapeptyl, tako da sam sigurna da se od toga ne stvara endo.
    Moj dr. je prije poslijednjeg ivf-a prvo smanjio cistu koju sam imala na jajniku i tek tada sam krenula u postupak.
    Koliko sam shvatila, te endo. ciste smetaju stvaranju kvalitetnih js., pa je bitno da jajnici prije stimulaciju budu bez cista.
    Nadam se da će ti sve proći u redu.

Što se tiče Ca 125, ja ga ponekad vadim i vrijednost je dosta povećana od normalnog (zadnji put vrijednost je bila oko 65, mislim da je gornja granica 35).
    Međutim, dr. kaže da je kod endo. uobičajeno da vrijednost Ca 125 bude uvećana (čak i toliko) i da se ne moram brinuti, ali je bitno redovito ići na UZV i kontrolirati stanje jajnika.

Držim fige da sve prođe u najboljem redu!
    Sretno

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Re: Endometrioza od gonala

Još nešto..
    Mislim da se Ca 125 vadi uvijek kad se primjeti cista, bez obzira da li si u postupku ili ne, jer je to vrijednost tog markera jedan od pokazatelja da li se radi o eventualno endo. cisti.
    Da li će ti prekinuti postupak ili ne, ne znam, ovisi o njegovoj procjeni, možda usprkos cisti uspiješ dobiti lijepe folikule, pa nema potrebe prekinuti postupak.

Nadam se da nećeš prekidati postupak i da će sve završiti super!

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Prije lpsc na kojoj mi je uklonjena endometrioza i dobar dio lijevog jajnika Ca125 bio je 11 - nije bio nešto povišen, tako da je dr. bio siguran da je endo tek nakon lpsc i biopsije, tako da ne znam hoće li vrijednost u slučaju endometrioze biti povišena.
    Moj lijevi jajnik nakon lpsc i otklanjanja endometrioze ne funkcionira najbolje, u godinu i par mjeseci samo jedan folikul i to malen, na stimulaciji Merionalima u svibnju lijevi jajnik ništa, tako da sam se pouzdala i sve svoje nade polažem u desni jajnik, a ovo me je sad malo izbacilo iz takta. Ipak sutra idem na uzv i nadam se najboljem mogućem rješenju, tj. da je to neka cistica koja će puknuti i otići sama od sebe!
    Cure, hvala na odgovorima!

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Danas nakon uzv dr. odlučio prekinuti postupak. Cista, ili endometrioza ili šta već je onemogućava rast folikula. Plačem, bojim se, kad bi barem ta cista sama otišla s menstruacijom!

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Hej draga tek sam sad ovo pročitala!
    Jesi li još uvijek na IvF poliklinici?
    Vibram da poslije menge bude sve čisto od cista i cistica pa da se opet sretnemo u sobici u Voćarskoj nakon transfera.Pozdrav i pusa

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Eszter, žao mi je.
    I ja sam umirala od straha kad sam bila u stimulaciji jer mi je dr. L. na lijevom jajniku vidio neku cistu koja je izgledala kao čokoladna (na tom jajniku sam prije imala endometriozu i samo jedan folikul u stimulaciji). Stalno mi je govorio da se ne brinem i da neću opet na operaciju. Poslije je cista jednostavno nestala.
    Nadam se da sam te malo utješila, smiri se, a ja vibram svom snagom da na slijedećem UZV sve bude čisto i spremno za bebu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo zbog ovakvih slucajeva se ide na dugi protokol sa kontracepcijom (kojeg by the way, mnogi kritiziraju bez dovoljno razloga) . Incidencije cisti bilo koje vrste na protokolu s kontracepcijom su znatno smanjene.

Eszter, Luce, Pcelice, jeste li bili na kontracepciji prije stimulacije?

Ja sam sklona vodenim cistama i svaki put kad ne bih bila na kontracepciji bi mi se naredale na oba jajnika. Prije zadnje stimulacije mi je Dr. Vlaisavljevic sugerirao punkciju ciste na lijevom jajniku (ucinjeno!) pa kontracepciju i tek onda stimulaciju.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Timmy,

ne znam kakva su iskustva imale druge cure s ovim problemom, ali moje ti je slijedeće: cijelo vrijeme kada nisam planirala ići na ivf dr. mi je davao antibebi pilule Cilest, Yasmin...

Kada sam odučila ići u postupak prvo je slijedila punkcija ciste, ali zadnji put nisam odmah išla na punkciju već sam tri mjeseca pila Proveru. Dr. je prvo probao sa tabletama da me ne bi više maltretirao (bila na punkciji 10-ak puta)
    Hvala bogu od Provere mi je cista nestala i tek tada sam krenula u postupak.
    Ne znam da li od antibebi pilula endo. cista može nestati, znam da mogu spriječiti da nastane, ali ako već postoji mislim da se smanjuje Proverom.
    Bar je tako u mom slučaju.

Pozdrav

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja mislim da ako cista vec postoji da od antibebi pilula nece nestati, rast joj moze prestati ili se cak moze i smanjiti ali nece nestati. Ja govorim o prevenciji antibebi pilulama kada su ciste punktirane i jajnici bez cista kako bi takvo stanje i ostalo do stimulacije.

Ja osobno nikad ne bih isla u stimulaciju bez kontracepcije upravo zbog straha od ovakvih iznenadjenja.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Timmy nisam bila na kontracepciji, samo decapeptyl+gonali, valjda nisu mislili da bi mogla nastati cista jer kad sam u svibnju bila na IVF-u sve je bilo ok. Danas sam digla nalaz Ca125 koji je 29,90 (5-35), prije dok sam imala endo Ca 125 bio je 11. Uglavnom ja sam prokrvarila odmah dan nakon prestanka pikanja, pa ako prestane krvarenje u petak idem do dr. Nadam se da nije endo, ali me ovaj CA125 baš ne ohrabruje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja sam vadila Ca 125 i ako ti je povišen to je znak (fala Bogu ne samo za najgore, nego i) za endometriozu. Prvi ivf mi je bio uspješan, sad sam već 6 mjeseci na kontracepciji, rodila sam prije 2 god. a planiram još jednu umjetnu za godinu dana i nadam se da ću do tada piti Yasmin i da neću imati probleme a kontraindikacijama , a nadam se i smanjenju endometrioze koju imam na oba jajnika nakon 2 operacije. Rekao mi je dr. da se endom. povlači nakon trudnoće u 100% slučajeva , a valjda sam ja jedna jedina kojoj se cista povećala odmah nakon što sam dobila mengu nakon poroda, a nisam imala M barem 6-7 mjeseci.To ti je pegula!

manuela SPLIT

Početno dilema..

[cure,,, jel se radi umjetna ako je manja endometrioza na jajniku??.. već sam bila na laparaskopiji al se ponovila.. ..

ps. to s potpomogutnom kad je kod MM sve u redu a kod mene zaj...b...treba li unaprijed planirati neke lijekove.. .. il čekati upute od Lučy-a..?...

luce st avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Sve ovisi o dr. U principu se može raditi potpomognuta. Pogotovo u slučajevima ako su već rađeni operativni zahvati na jajniku/jajnicima, a endometrioza se vratila. Nazovi dr. L i pitaj njega, odnosno dogovori se kod njega na pregled pa vidi što ti kaže

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •