Intimna higijane: tate vs. djevojcice

Thread: Intimna higijane: tate vs. djevojcice

1. Taz said:

Default Intimna higijane: tate vs. djevojcice

mozda je ovo sasvim banalno pitanje, ali zbilja bih htjela cuti misljenja i od ostalih roditelja malenih djevojcica.
    Moj suprug i ja imamo oprecna misljenja oko dobne granice kada tate trebaju prestati svojim curicama prati kokicu. Naime, intimna higijena je jako bitna i smatram kako je pre rano iskljucivati oca u obavljanju ove roditeljske duznosti, kada djevojcice navrse cetri godine.
    Ili mozda grijesim......

2. Lutonjica's Avatar

Lutonjica said:

kod nas to ide automatski, ne razmišljamo o nekoj dobnoj granici.
    zara ima 3 godine i 4 mjeseca - kupa ju samo tata (jer sam ja trudna i ne mogu je dizati, spuštati, naginjati se i slično).
    kad se ne kupa, peremo ju oboje, kako koji dan tko stigne.

ALI, ako TM misli da on to više ne bi smio raditi, ili mu je neugodno, onda ga nemoj tjerati na to.
    više ćeš štete i njemu i malenoj napraviti ako ga tjeraš na nešto što njemu ne odgovara (jer će malena osjetiti da tati to nije ok, pa ni njoj neće biti ok, i tako u krug to štojaznam kakve percepcije vlastitog tijela).

3. mendula said:

Mislim da će djevojčica sama znati reći kad joj počne smetati da je pere tata. Možda će joj smetati i da ju mama pere, možda će željeti sama. Mislim da nema smisla nametati joj da ju odsad pa nadalje tata ne može prati. Uostalom, zašto točno ne bi smio? Osim ako to ona sama ne želi.

4. kloklo's Avatar

kloklo said:

Potpisujem Lut, od prve do zadnje, osim za trudnoću, a možda uskoro potpišem u cijelosti

5. Audrey's Avatar

Audrey said:

MM i ja imamo uhodanu proceduru što se večernje higijene tiče: on ih oboje opere, obično prvo sinka a onda kćer. Kako kojeg opere i obriše donese ih meni na dodatnu higijenu (detaljnije čišćenje spolovila i guze vaticom). Kojiputa i tu uskoči on, ali rijetko.
    Kćer ima 5 i pol godina, za sada ne primijetim da bi tati ili njoj bilo nelagodno, ali ponavljam ono detaljnije čišćenje ipak radim ja. Kad primijetim da se netko od njih radi takvog rasporeda ne osjeća ugodno, promijenit ćemo ga.

6. Lutonjica's Avatar

Lutonjica said:

kod nas nema tog detaljnijeg čišćenja

7. Mukica's Avatar

Mukica said:

:shock: detaljnjije :? :?
    ni kod nas toga nema
    samo obicno ciscenje tj. pranje s vodom i brisanje i gotovo

8. Lutonjica's Avatar

Lutonjica said:

ja upravo pokušavam dokučiti čemu to i ne ide mi
    ima mi logike jedino ako i sebe tako pereš ...

9. AdioMare's Avatar

AdioMare said:

Što se tiče detaljnog čišćenja, mi imamo detaljno sušenje.
    Od kako je krenula u vrtić imam ju običaj lagano namazati pavlovićkom (zaista tanko i mjestimično) nakon gotovo svakog večernjeg pranja, a to pretpostavlja suhu kožu.
    Ona je velika samostalka, a ne obriše se nakon nužde baš najbolje, tako da mislim da joj tom pavlovićkom sprečavam crvenilo.
    Oko higijene sam uglavnom ja angažirana, a tata to napravi bespogovorno kad radim nešto drugo.
    Imam iskustvo sa starijim sinom kojeg sam također ja uvijek tuširala: od neke dobi ti se zahvali na dotadašnjoj pomoći (ne mogu se točno sjetiti kad) i svi sretni.
    Mislim da dijete samo pokaže ako su mu neke stvari neugodne ili ih jednostavno više ne želi.
    Ali, ovdje se radi o tome da je TM neugodno, a ne klinki. Neka joj pomogne obući se nakon kupanja, osuši joj kosu ili štogod drugo. Imat će dovoljno posla ako želi i bez tuširanja.

10. Deaedi's Avatar

Deaedi said:

Default RE:

Quote Originally Posted by Lutonjica
    ja upravo pokušavam dokučiti čemu to i ne ide mi
    ima mi logike jedino ako i sebe tako pereš ...
    Nama je djecja ginekologica rekla da curicu treba oprati tako da joj 1x dnevno razmaknes malo usne, stavis malo vode na ruku i "potapsa" ak me kuzite - to je valjda detaljno ciscenje.

Inace, mislim da kada je tati neugodno ( a npr. muzu od moje kolegice je to neugodno od uvijek, kada bi morao on presvuci, on bi sto manje gledao "dolje"), nemoj ga vise tjerati. A i curi ce vjerojatno postati neugodno sa 4,5,6 g, cisto mislim radi nekog socijalnog utjecaja drustva.

11. Lutonjica's Avatar

Lutonjica said:

Nama je djecja ginekologica rekla da curicu treba oprati tako da joj 1x dnevno razmaknes malo usne, stavis malo vode na ruku i "potapsa" ak me kuzite - to je valjda detaljno ciscenje.
    pa tak mi peremo zaru nad bideom/ lavaboom :?

12. Deaedi's Avatar

Deaedi said:

Default RE:

Quote Originally Posted by Lutonjica
    pa tak mi peremo zaru nad bideom/ lavaboom :?
    To je valjda to. Mislim da bi svako jače "prčkanje" samo moglo štetiti.

13. sladjanaf's Avatar

sladjanaf said:

Default Re: RE:

Quote Originally Posted by Deaedi
    djecja ginekologica
    Jel to stvarno postoji ili sam ja ovca?

14. Lutonjica's Avatar

Lutonjica said:

ja znam ginekologe koji se bave i dječjom ginekologijom, ali ne znam nijednog da je baš isključivo dječji ginekolog.
    deaedi?

15. Lutonjica's Avatar

Lutonjica said:

ili ne, čekaj, mislim da u klaićevoj ima baš dječji ginekolog ...

16. Deaedi's Avatar

Deaedi said:

Default Re: RE:

Quote Originally Posted by sladjanaf
    Quote Originally Posted by Deaedi
    djecja ginekologica
    Jel to stvarno postoji ili sam ja ovca?
    Postoji u Klaicevoj i u Vinogradskoj: Ambulanta za djecju i adolescentnu ginekologiju: tamo radi ginekolog koji je zavrsio tu specijalizaciju. Mi smo isli tamo radi nekih problema, slijepile su joj se male usne- odnosno ulaz u rodnicu.

17. sladjanaf's Avatar

sladjanaf said:

aha, dobro za znati

18. sladjanaf's Avatar

sladjanaf said:

ipak sam ovca

19. Lutonjica's Avatar

Lutonjica said:

evo ja ubacila u google i dobila i 5 privatnih ordinacija koje se bave i dječjom kirurgijom

20. Lutonjica's Avatar

Lutonjica said:

ginekologijom, ne kirurgijom

21. Deaedi's Avatar

Deaedi said:

Default RE:

Mi smo otisli u Klaicevu jer nam je pedijatrica rekla da oni imaju sigurno vise iskustva od privatnika, radi veceg broja djece koja im dolaze. A privatnicima sigurno rijetko dodje beba. No, nisam bila zadovoljna pa smo preko prepureke otisli u Vinogradsku - tamo su rijesli nas problem, pa se nadam da necemo tako skoro opet kod ginekologa, ni u bolnici ni privatno.

Zezali smo se da je H napredna - mama je kod ginekologa 1x bila sa 16 godina, a H sa 18 mjeseci.

22. Audrey's Avatar

Audrey said:

Pa da malo pojasnim zašto to naše 'detaljno čišćenje':
    - sin je imao problema s kožicom, mogla se povući jedva da se vidi mokraćni otvor, i nakon svakog pranja i kupanja smo mu morali povlačiti kožicu koliko ide i čistiti vaticom i uljem. I, već ima oko pola godine kako je glavić slobodan :D , u kupanju mu tata povuče kožicu i otušira, ali navike radi, škicnem još i ja; a važnije je što koliko god mu temeljito oprali guzu, u onim naborima čmara uvijek mu ostane stolice (on ima i lagane hemeroide - duga je to priča), i ako se to ne očisti onda se on žali da ga žulja guza, tako da je večernje čišćenje guze obavezno
    - kćer je valjda osjetljivija i u vrtiću se dobro ne obriše, pa joj se dosta često znaju zacrveniti velike usne i žali se da ju peče, onda joj počistim vlažnom vaticom i namažem izvana melemom ili nevenovom kremom.

Kojiput im se obojima zacrvene guze, na par dana pa se povuče, pedijatrica misli da nije ništa gljivično nego da je reakcija na neku vrstu hrane, npr. agrume.

Znači, osim sinove guze nemamo nekih redovnih rituala, ali kontrola je svaku večer i ako bude crvenila onda se intervenira.

23. Elly's Avatar

Elly said:

Mi jos nemamo tu podjelu da ju kupam samo ja ili samo MM - kupamo ju kako stignemo. Obicno zajedno, a ako netko od nas nesto drugo radi ili nije u blizini, onda ju kupa onaj drugi.

E ima 3 godine i 1,5 mjesec, i najvise se voli kupati (samponirati) sama, no kako se tusiramo, ipak smo oboje ili netko od nas s njom u kupaoni.

Ako zatrazi da ju kupam iskljucivo ja, prihvatit cemo to.

24. brigita2 said:

Klince kupamo ili ja ili MM (najčešće ja) s tim da smo mi više statisti. Dok ih tuširam govorim: umij se, peri trbuh, peri noge, peri pišu (pimpača), peri guzu .... Oni se sve peru sami. Mislim da su dovoljno veliki. Danijel si sam prevlači kožicu na pimpaču i pere pimpača. Ako se požale da ih guza peče ili ja vidim da se zacrvenilo, namažem im kremom, a inače ne.

Ja im samo perem leđa i kosu. Nakon kupanja, omotam ih ručnikom i istrljam i pošaljem da se odu obući. Na djecu gledam kao na bespolna bića, a ni njih nije ništa sram ni neugoda, ali mislim da su dovoljno veliki da se sami operu.

25. a zakaj's Avatar

a zakaj said:

tonceka peremo ovako kao brigitta2, vec neko vrijeme. Ne toliko zbog srama koliko zato jer je vrijeme da se osamostaljuje. Zapravo mislim da se to zgodno poklapa: vrijeme kad je dijete dovoljno veliko da se samo sapuna i trlja i vrijeme kad ga (mozda, pomalo) postaje sram.
    Iako on nije jako sramezljiv.
    Inace, toncek i tonka se kupaju skupa. Zadnjih par dana tonka je strasno fascinirana toncekovim pisonjom - htjela bi ga uhvatiti i malo istraziti. A mi joj ipak ne damo

26. aleksandra70vanja's Avatar

aleksandra70vanja said:

Naša cura ima 3.5 godine, uglavnom je brišem i perem ja, ali kad nisam doma onda to napravi MM i nikad nismo razgovarali o tome da mu je neugodno.
    Jedino, kad smo kod neugode, on u zadnje vrijeme nastoji da ga mala ne vidi bez gaća, dok prije nije na to tako pazio.
    A što se tiče detaljnog čišćenja, ja obično maloj 1x dnevno, uglavnom nakon kakanja raširim nogice i ispod špine operem pišu, ali sam neki dan nakon takvog pranja raširila joj usmine i vidjela ostatke kreme koju sam dan prije stavila. (ne stavljam joj svaki dan, već joj je bila malo crvena pa sam stavila belobaze i zato išla drugi dan gledati da li je još crveno i vidjela da nisam pod špinom saprala kremu, pa sam to napravila vaticom).

27. apricot's Avatar

apricot said:

i kod nas je kao kod brigite i a zakaj, ali tuš drži tata.

28. Taz said:

hm, zbilja ona je dovoljno velika da bi se sama oprala u nase smjernice. Cak i kada bolje razmislim, ona je vec par puta trazila da kupanjac obavi samostalo..vjerovatno je to najbolje rjesenje: Taz sretan, roditelji sretni, a mama ponekad napravi samo reviziju i nagradi dobro odradjen posao.....hvala puno, zbilja ste od pomoci

29. Bisera said:

i ja sam kćer (daaavno) jedno vrijeme morala detaljnije prati jer je imala (ak se dobro sjećam) gljivice. pa onda pranje, čišćenje štapićima (izvana samo), pa mazanje kremicama. uf... nem sad nikaj falila, kaj ne ureknem...

30. Davor's Avatar

Davor said:

Uf, što ste svi fino umotani. Ispada da vam cure ne znaju reći gdje je granica privatnosti. Hmmmm... :?

31. nevena said:

jel netko zna zasto nije dobro da kreme ostane izmedju malih usana?

32. jossy said:

Quote Originally Posted by Audrey
    Pa da malo pojasnim zašto to naše 'detaljno čišćenje':
    - sin je imao problema s kožicom, mogla se povući jedva da se vidi mokraćni otvor, i nakon svakog pranja i kupanja smo mu morali povlačiti kožicu koliko ide i čistiti vaticom i uljem. I, već ima oko pola godine kako je glavić slobodan
    Njega neobrezanog dječaka je sasvim jednostavna. "Pustiti na miru" je dobar savjet. Dnevno izvanjsko pranje i ispiranje je sve što je potrebno. Ne prevlačite djetetu kožicu, budući da je gotovo uvijek pričvršćena za glavić. Prevlačenje kožice unatrag na silu može ozlijediti penis, uzrokovati bol, krvarenje i moguća su srastanja. Prirodno odvajanje kožice od glavića može trajati dugo godina. Nakon puberteta, odrasli muškarci naučit će prevlačiti kožicu i svakodnevno čistiti ispod nje.

33. Ancica's Avatar

Ancica said:

Ima vec dugo da Petri smeta da joj ja perem vulvu (pisu), vjerojatno zato sto se dugo vremena borila s gljivicnim infekcijama pa ju je peklo. Onda sam je naucila kako da se sama dobro opere i sve OK. Jest da trebam podsjetiti kod svakog tusiranja/kupanja (kao i Robija), al onda se sasvim solidno sama opere.

34. tanjac said:

kod nas sam isključivo isamo ja zadužena za kupanje. još nisam čula za ovako "detaljno" pranje. već vidim kako mi se netko približava sa "priborom" za higijenu. :shock: