Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 66

Tema: Homoseksualnost

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Homoseksualnost

Evo, da se preselimo ovdje iz topica o pomoci djetetu i mami oko homoseksualnosti...

Ne znam ako ima mogucnosti da se zadnji postovi tu prebace ili...? Ako ne, mogli bi poceti tu odgovarati s citatom pa da predjemo i tamo oslobodino thread za temu...

M.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mozemo ih prebaciti samo copy pasteom (koma) ili splitanjem topika. mislila sam ovo drugo napraviti ali uz opasnost da izmasakriram topik jer se svak na nekog poziva i obicno nitko ne zeli ispasti ko budala na vrhu s postom maknutim iz konteksta , ah, ima li jos koji forum ovako dobro osoblje 8) ,
    nesto cu napraviti, nego mi reci kako si zamislio novi topik, za pisanje o prirodnosti i prirodi homoseksualnosti ili vise o odgoju djece, heteronormativnosti isl

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

hetero, mislim, normativnost.... :shock:
    Nisam ni znala za ovu rijec, a to joj je valjda posljedica.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    vise o odgoju djece, heteronormativnosti isl
    ja bih ovako

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I ja....

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nisam nista zamislio, samo sam htio da se maknemo od tamo... mislim da tu mozemo opcenito o prirodnosti, normalnosti i sl. jer koliko sam zamijetio to se cesce tamo povlaci... a ljudi imaju za pricati o tome.. dakle, bez odgoja..

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ma moram se javiti.

Da mi jednoga dana sin/kćer dođe i kaže da je gay, nema uopće govora da bi se išta promjenilo. Ostaje moje dijete, najbolje i najvoljenije na svitu.

Da bi ja bila sretna, iskreno sretna, ne bi. Da sam pobornik takvih orijentacija nisam, i ne bi baš volila da za koju godinu šetam gradom gdje se na kantunima grle i maze razne varijacije ljudskih spolova. Mislim da svijet postaje težak, život u njemu sve opasniji, i da iskreno kažem, sve se bojim kako će izgledati za 15-tak godina kada moje djete bude odrastao čovjek.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno istraživanje o spolnim razlikama

daklem...
    ovo je, da vas ne zbuni, zapravo odgovor na post sa drugog threada...
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...=630266#630266

o istražianju iz jučerašnjih 24 sata i šire:

Citiraj Sacreus prvotno napisa
    24 sata bas nije nesto sto se moze ozbiljno znanstveno shvatiti.. tj. to vrijedi za sve novine, jer kad novinari prenose informacije precesto ne shvacaju znanstveni jezik, pa prenesu kako shvate.

Puno puta sam citao znanstveni rad i onda naisao na tu "vijest" u novinama, pa vidio koliko je toga promaseno.

No, natrag na netu.. stereotipi mogu utjecati, to je tocno jer si po njima sami stvaramo ocekivanja. Ali nije sve iskljucivo u njima. Kad smo vec kod matematike, tu postoje spolne razlike koje su utvrdjene. Zene su bolje u racunanju, a muskarci u rezoniranju. A razlog je u samom temelju odnosno razlici u kolicini bijele/sive tvari u mozgu kod M i Z.
    kvaliteta kojom obavljamo neki posao uvelike ovisi o tome kao se mi percipiramo u očima drugih. ako okolina misli da smo delikventni, počet ćemo se tako i ponašati. ako okolina misli da smo jako pametni, trudit ćemo se više ili ćemo bar lakše ostavljati dojam naše superiorne inteligencije. sad pojednostavljujem, no to je taj neki bazičan princip.
    spolne razlike u rješavanju matematičkih zadataka su možda utvrđene i vidljive, no moramo razmisliti o tome da ako podjelimo neku tamo skupinu ljudi u dvije nasumične grupe, te će se dvije grupe razlikovati u rezultatima (mnogo je eksperimenata to pokazalo, a očit primjer je i sport. neka je momčad bolja od druge, a svi muški (ili ako se radi o ženskim timovima - ženski). a ne možemo tvrditi da ljudi iz jednog grada genetski igraju košarku bolje od ljudi iz drugog grada).

bijele i sive tvari u mozgu nemaju veze sa spolom (vidi gore). spol se u različitim granama biologije drugačije definira i te se definicije baš i ne preklapaju.. ako netko želi saznati više o ovom, mogu mujoj poslati tekst ili se može javiti na mailing listu o kojoj se govori na : http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...951&highlight=

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno gay gen

Neda mi se puno pisat, no homo gen nije samo apstraktna ideja vec ima niz istrazivanja koja ukazuju na genetiku homoseksualnosti.
    moje je mišljenje da gay gen ne postoji. ako, radi ove rasprave, uzmemo da je on stvaran, mišljenja sam da je njegovo nalaženje izrazito teško, ako ne i nepotrebno. Postoji li gen koji nas tjera da volimo određenu boju očiju? Ili gen koji nas tjera da nam se sviđaju osobe bijele/crne/zelene kože? Treba li ga naći?

Sviđaju nam se muškarci ili žene ovisno o tome da li volimo: vidjeti na nekome bradu, dugu kosu, visoke pete, određen način hoda, fino odjelo, boju glasa, određen obujam struka/prsa/čegaveć u određenoj kombinaciji.
    Dužina kose, visoke pete, nakit i odjeća su vidljivo stvari određene kulturom.
    Boja glasa i obujam struka, reći ćete, nisu. No nemaju svi muškarci npr. istu boju glasa, niti isti obujam struka, a osoba koja preferira samo određen tip karakteristika kod muškaraca, u slučaju da je ta osoba žensko, ostaje heteroseksualna. Dakle, kod takvog slučaja, specijalizacije u sviđanju, nema potrebe istraživati koji je to gen koji nju tjera na neke stvari. Odjednom je drugačije kada se toj osobi sviđaju drugi/e koje imaju iste spolne karakteristike kao i ta osoba, pa se odjednom bacamo na istraživanje zašto je to tako. Gay gen postaje ne/bitan i ne/stvaran zbog kulture koja ga ne/traži.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno seksualnost

Ovakav unidimenzionalan pogled je besmislen. Ako cemo tako gledati zasto su onda muskarci promiskuitentiji od zena, zatso su muskarci ljubomorni na seksualne, a zene na emocionalne kontakte..itd. Sve je to u kompleksnoj interakciji, no sam seks nije toliko savrsen u ljudskom mozgu da se osoba uzbudi i osjeca zadovoljstvo iskljucivo ako nema kontracepcije, ako su plodni dani, ako su osobe suprotnog spola, itd. Vec je to puno jedostavnije, pa se ljudi seksaju zbog zadovoljstva...
    Muškarci nisu promiskuitetniji od žena. Neki ljudi su promiskuitetniji od drugih. Muškarcima je, doduše, kulturno lakše biti promiskuitetnima jer ih nitko poslje neće nazivati kurvama, nego će biti face i majstori. Možemo poopćavati, ali to nam nikakva dobra ne donosi.
    Ljudi se seksaju iz zadovoljstva. I to je to. Slažem se u potpunosti. I zato nema potrebe moralizirati i drugačije vrednovati različita seksualna opredjeljenja.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Re: gay gen

Citiraj antun tat prvotno napisa
    Neda mi se puno pisat, no homo gen nije samo apstraktna ideja vec ima niz istrazivanja koja ukazuju na genetiku homoseksualnosti.
    moje je mišljenje da gay gen ne postoji. ako, radi ove rasprave, uzmemo da je on stvaran, mišljenja sam da je njegovo nalaženje izrazito teško, ako ne i nepotrebno. Postoji li gen koji nas tjera da volimo određenu boju očiju? Ili gen koji nas tjera da nam se sviđaju osobe bijele/crne/zelene kože? Treba li ga naći?

Sviđaju nam se muškarci ili žene ovisno o tome da li volimo: vidjeti na nekome bradu, dugu kosu, visoke pete, određen način hoda, fino odjelo, boju glasa, određen obujam struka/prsa/čegaveć u određenoj kombinaciji.
    Dužina kose, visoke pete, nakit i odjeća su vidljivo stvari određene kulturom.
    Boja glasa i obujam struka, reći ćete, nisu. No nemaju svi muškarci npr. istu boju glasa, niti isti obujam struka, a osoba koja preferira samo određen tip karakteristika kod muškaraca, u slučaju da je ta osoba žensko, ostaje heteroseksualna. Dakle, kod takvog slučaja, specijalizacije u sviđanju, nema potrebe istraživati koji je to gen koji nju tjera na neke stvari. Odjednom je drugačije kada se toj osobi sviđaju drugi/e koje imaju iste spolne karakteristike kao i ta osoba, pa se odjednom bacamo na istraživanje zašto je to tako. Gay gen postaje ne/bitan i ne/stvaran zbog kulture koja ga ne/traži.
    ja ZNAM! da taj gen ne postoji (jako sam bliska sa osobom koja je na tome uradila doktorsku disertaciju, nije homofob,a da su joj rezultati OK, vjerujem jer je jaaaako puno vremena radila na tome i ima jako puno znanstvenih dokaza koji ukazuju na isto)

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Re: seksualnost

Ovakav unidimenzionalan pogled je besmislen. Ako cemo tako gledati zasto su onda muskarci promiskuitentiji od zena, zatso su muskarci ljubomorni na seksualne, a zene na emocionalne kontakte..itd. Sve je to u kompleksnoj interakciji, no sam seks nije toliko savrsen u ljudskom mozgu da se osoba uzbudi i osjeca zadovoljstvo iskljucivo ako nema kontracepcije, ako su plodni dani, ako su osobe suprotnog spola, itd. Vec je to puno jedostavnije, pa se ljudi seksaju zbog zadovoljstva...
    Muškarci nisu promiskuitetniji od žena. Neki ljudi su promiskuitetniji od drugih. Muškarcima je, doduše, kulturno lakše biti promiskuitetnima jer ih nitko poslje neće nazivati kurvama, nego će biti face i majstori. Možemo poopćavati, ali to nam nikakva dobra ne donosi.
    Ljudi se seksaju iz zadovoljstva. I to je to. Slažem se u potpunosti. I zato nema potrebe moralizirati i drugačije vrednovati različita seksualna opredjeljenja.
    meni je smješno vidjeti da ljudi u našim godinama mogu uopće pisati

...muškarci su blablabla
    žene su blablabla...

ma daaajte ljudi

a što se naše sexualnosti tiče, ona je u namam i onakva je kakva je.
    Nekad me čudi koliko neki ljudi provedu vremena svog života "čeprkajući" po toj temi i ubijajući se stim.
    Iskreno mislim da jaaaako puno propuštaju baš zbog toga.

Ovo je čisto moje mišljenje,ali se ne odnosi samo na homoseksualce, nego i na sve ostale osobe koje više od pola svog života provedu u dogmi jel mu ljepše sa đenom il sa muškarcem i zašto i kako i jel to stavrno tako i otkad je tako i zašto baš od tad i možda i nije i možda i jest i ...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Re: istraživanje o spolnim razlikama

spolne razlike u rješavanju matematičkih zadataka su možda utvrđene i vidljive, no moramo razmisliti o tome da ako podjelimo neku tamo skupinu ljudi u dvije nasumične grupe, te će se dvije grupe razlikovati u rezultatima (mnogo je eksperimenata to pokazalo, a očit primjer je i sport. neka je momčad bolja od druge, a svi muški (ili ako se radi o ženskim timovima - ženski). a ne možemo tvrditi da ljudi iz jednog grada genetski igraju košarku bolje od ljudi iz drugog grada).
    Zato i postojo vrlo rigidna metodologija znanstvenog istrazivanja, kao i metode provjere, nebrojene recenzije i kritike koje prolaze i sl. Nije to nastalo samo da je netko uzeo par zena i par muskaraca pa usporedio. Kada je nesto znanstveno utvrdjeno, onda je to ipak proslo sve moguce kritike, ponavljanja i replikacije, itd.

No, kad god pricamo o razlikama moramo biti svjesni da pricamo o prosjeku. To cesto ljudi ne znaju pa nastanu svadje. Dakle, ta razlika (ne velika) postoji u prosjeku velikih grupacija, odnosno populacija. Cim se maknemo od prosjena normalno da dolazi do preklapanja kao i obrnutih rezultata.

bijele i sive tvari u mozgu nemaju veze sa spolom (vidi gore).
    Pa zapravo su utvrdjene razlike (u kolicini).

spol se u različitim granama biologije drugačije definira i te se definicije baš i ne preklapaju..
    A definicija spola je dosta jednostavna (sad ne znam da li da kazem nasrecu ili nazalost) i binarna. Potpuno sam svjestan cijele lepeze nijansi izmedju M i Ž (biolosko gledano). No, isto kazem da se rezultati baziraju na prosjeku...

Teorije, termini i slicne stvari koje su nastale u aktivizmu i politickoj korektnosti nazalost/nasrecu jos nisu postale osnovni temelj u znanost kao binarna podjela spola, koji je za mene i dalje bioloski bez utjecaja apstraktnih shvacanja.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Smisao i potrebitost su nepoznati pojmovi u znanosti. Citirat cu prof. s faxa.. jednom je netko pitao koji je smisao necega sto smo ucili..

"Vi mislite da cete na ovom faxu ucit nesto sto ima prakticnu primjenu? Necete. Pomirite se s tim!"

Znanost istrazuje zbog potrebe a i zbog spoznaje. Ja sam npr. dokazao da zene brze prepoznaju muska nego zenska lica (u milisekundama). Prakticnost toga...? Ali je fora tako da osobno/drustveno/kulturno/ili kakvo vec shvacanje potrebe nalazenja gena nema nekog utjecaja...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Muškarci nisu promiskuitetniji od žena.
    Jesu. To je jedna od toliko istrazivanih i dokazanih cinjenica da se ni ne raspravlja o tome. Objasnjenje je cisto evolucijsko. Muskarci ulazu manje u potomstvo te im je cilj prosiriti ga sto vise, a zene su one koje se brinu za potomke i ulazu resurse, pa zato pazljivije biraju partnere. Muski dakle zele samo sto vise prosiriti gene jer nemaju brige poslije.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Zasto ovdje nema doradjivanja posta :mnjah:

Ovo sto pisem o promiskuitetu spada pod evolucijsku psihologije, pa tu mozes potraziti/procitati ako te zanima. A i inace tu se nadje puno objasnjenja ljudskog ponasanja...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno definicija spola

definicija spola
    definicija spola nije jednostavna kako tvrdiš. to što mi vidimo i prepoznajemo ljude na cesti kao osobe muškog ili ženskog spola nije isto kao i tvrditit da je lako utvrditi spol na genetskom ili mikrobiološkom nivou.

binarnost spolova je koncept. spolove bi se isto tako moglo podijeliti i na 3, 4 , 5 spolova. biologija, a i druge znanosti u pozadini svojih otkrića sadrže kulturološku konceptualizaciju. to vrijedi i za sociologiju, psihologiju, kao i matematiku.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Smisao i potrebitost su nepoznati pojmovi u znanosti. Citirat cu prof. s faxa.. jednom je netko pitao koji je smisao necega sto smo ucili..

"Vi mislite da cete na ovom faxu ucit nesto sto ima prakticnu primjenu? Necete. Pomirite se s tim!"

Znanost istrazuje zbog potrebe a i zbog spoznaje. Ja sam npr. dokazao da zene brze prepoznaju muska nego zenska lica (u milisekundama). Prakticnost toga...? Ali je fora tako da osobno/drustveno/kulturno/ili kakvo vec shvacanje potrebe nalazenja gena nema nekog utjecaja...
    znanost bez praktične primjene je činjenično stanje protiv kojeg se treba boriti!!!
    to što si ti dokazao da žene brže prepoznaju muška od ženskih lica je trošenje vremena i novca na gluposti. postoji i istraživanje koje je dobilo nagradu grada zagreba koje je pokazalo da žene više od muškaraca vole kukičanje. takva istraživanja, a s tim se slaže i gomila profesora na mom faksu, doakzuju da ljudska glupost nema granica.

Datum pristupanja
    Jul 2006

promiskuitet

Muškarci nisu promiskuitetniji od žena.
    Jesu. To je jedna od toliko istrazivanih i dokazanih cinjenica da se ni ne raspravlja o tome. Objasnjenje je cisto evolucijsko. Muskarci ulazu manje u potomstvo te im je cilj prosiriti ga sto vise, a zene su one koje se brinu za potomke i ulazu resurse, pa zato pazljivije biraju partnere. Muski dakle zele samo sto vise prosiriti gene jer nemaju brige poslije.
    to što ti kažeš da su muškarci promiskuitetniji od žena ne znači da je to biološki uvjetovano. :? i tko ti garantira da ti muškarci i žene ne lažu o broju partnera? muškarcima je društveno dozvoljen veći broj partnera, a ženama nije.

evolucijska objašnjenja su jako zanimljiva i šteta samo što se u knjižarama te knjige ne stavljaju na police sf- a gdje im je i mjesto. ljudi se ne (gruba riječ ) da bi imali djecu, već iz užitka. ...proširenje gena...

Datum pristupanja
    Oct 2006

znanost bez praktične primjene je činjenično stanje protiv kojeg se treba boriti!!!
    To je tvoje misljenje, ali je realnost, eto, drugacija. No, samo zato jer je drugacija se ne moze necemu sto ej dokazano ne pridavati vaznosti niti ozbiljno ne shvacati jer ne smatramo potrebnim.

postoji i istraživanje koje je dobilo nagradu grada zagreba koje je pokazalo da žene više od muškaraca vole kukičanje. takva istraživanja, a s tim se slaže i gomila profesora na mom faksu, doakzuju da ljudska glupost nema granica.
    Sve je to subjektivno... iz glupih istrzaivanja se mozda nadje neki segment ili ideja koja potakne neko korisno, no gore sam rekao ono bitno..

Datum pristupanja
    Oct 2006

to što ti kažeš da su muškarci promiskuitetniji od žena ne znači da je to biološki uvjetovano. :? i tko ti garantira da ti muškarci i žene ne lažu o broju partnera? muškarcima je društveno dozvoljen veći broj partnera, a ženama nije.
    Tko kaze da su tocne queer teorije i sve idejeoko spola/roda i sl.? Kako znamo da to netko nije izmislio tek tako.. Ako ces polaziti od ideje mogucnosti laganj onda cijelu znanost i bilo kakvo ozbiljno shvacanje, razmisljanje i zakljucivanje nema smisla..

evolucijska objašnjenja su jako zanimljiva i šteta samo što se u knjižarama te knjige ne stavljaju na police sf- a gdje im je i mjesto. ljudi se ne (gruba riječ ) da bi imali djecu, već iz užitka. ...proširenje gena...
    Da, evolucijska objasnjenja krecu od samog temelja prirode i vrste.. nekad je idealistima to tesko prihvatiti, pa smisljanju moderniej varijante izjae "Cudesni su putovi gospodnji" koja uvijek dobro dodje kad s enema sto reci :D

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    Citiraj ivarica prvotno napisa
    vise o odgoju djece, heteronormativnosti isl
    ja bih ovako
    Hajde onda zapocni..

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

queer teorija nam pokazuje koji se koncepti nalaze ispod kojih istraživanja i "dokaza" i stavljaju pod znak pitanja neku tamo objektivnost.

spol se određuje tako da m i ž podjelimo u 2 vrste i onda pokušavamo saznat' zašto smo ih podjelili. bezuspješno, naravno. tj. sa velikim aproksimacijama. već sam ovo rekao: postoje istraživanja koja dokazuju glupost dijeljenja u grupe. između bilo koje 2 nasumično odabrane grupe postoje razlike u prosjeku.

znam da je realnost da ljudi istražuju gluposti, no činjenica da je to realnost ne znači da s tim treba nastaviti.

žene par nanosekundi prije prepoznaju muško lice od ženskog?
    so what?! što je s ljudima koji izgledaju androgeno? kolk'o im onda treba i who cares.
    glavno da se ti zabavljaš. kolk'o si para za to dobio/la?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Da, ali da se ne bi nastavilo istrazivati gluposti treba malo ozbiljnijeg rada i truda od pisanja "" smajlica u raspravi s nekim

Dalje, nije nanosekundi, vec milisekundi... a za to sam dobio polozeni ispit, a ne pare... ako sve vidis kroz materijalnu prizmu, onda to dovoljno govori sto ti je primarno na umu u znanosti

A sto se tice queer teorije i spola.. puno je teorija u znanosti koje puno toga govore.. a smisao im je jako dalek.. po meni se ni ta ne udaljava puno..

Ili da na tvoj nacin komunikacije samo kazem ?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

oprosti, ali što reći na to da netko istražuje da ženama treba par milisekundi manje da prepoznaju muška lica?
    čemu to i koji je povod i zaključak takvog istraživanja?
    koji je zaključak? da postoje spolne razlike u prepoznavanju?
    oprosti, no ne mogu se suzdržati, a da se ne nasmijem na takva istraživanja.
    istraživanje gluposti je razlog što ja pišem .
    to što si prošao/la ispit pokazuje na koji način i na kojem je nivou naše školstvo.
    hajdmo stvarat' i nagrađivat' beznačajna istraživanja.

Datum pristupanja
    Jul 2006

postoji i istraživanje koje je dobilo nagradu grada zagreba koje je pokazalo da žene više od muškaraca vole kukičanje. takva istraživanja, a s tim se slaže i gomila profesora na mom faksu, doakzuju da ljudska glupost nema granica.
    Sve je to subjektivno... iz glupih istrzaivanja se mozda nadje neki segment ili ideja koja potakne neko korisno, no gore sam rekao ono bitno..
    da, glupa istraživanja potiču ljude da rade eksperimente koji pokazuju njihovu beznačajnost.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Beznacajnost ili glupost moze nekome biit zanimljiva, pa je eto to rezultat da sam bar nekoga zabavio... a tvoje pisanje sumnjam da nekoga zabavlja ni ista drugo

No, ako zelis dalje nastavi na PM, buduci da sumnjam da ljude zanima ovo prepucavanje, te predlazem da se u threadu vratimo na temu.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Natrag na temu

Odgoj i homoseksualnost.. Kod roditelja je cesta ideja da je to okolinski uzrokovano, odnosno nauceno. Tada obicno ocekuju od djece da se promijene ili ih tjeraju na to, ili umisle da su oni za to krivi pa sebe preispituju i gdje su pogrijesili.

Jednom poznaniku je mamima prva reakcija bila, nakon sto joj je rekao, da je odmah otrcala izderat se na starog jer je on za to sve kriv (dok ovaj nije ni shvacao sto joj je ni zasto ga je napala).

Meni je osobno bilo iznenadjujuce vidjeti neke komentare ovdje, odnosno bilo je vise pozitivnih nego sto sam ocekivao (vezanih uz mogucnost da djeca budu homo).

Iako jos uvijek ne shvacam onu "manipulaciju".

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

takva istraživanja, a s tim se slaže i gomila profesora na mom faksu, doakzuju da ljudska glupost nema granica.
    ovo mi je bas bilo slatko dobro je znati sto se sve moze naci u planu i programu hr sveucilista.

no, da se vratimo temi.

Sto mislite kako odgovoriti petogodisnjem djecaku koji kaze da se namjerava 'ozeniti' svojim najboljim prijateljem?
    Na koji nacin mu ukazati sto je drustvena norma? A opet ukazati na postojanje razlicitosti i prihvacanje razlicitosti? Kako uopce objasniti sto je tu razlicito? Kako ukazati na razliku izmedju braka s mamom (sto je bila prethodna zelja) i braka s istospolnim prijateljem? I sve to, na razini prihvatljivoj za dijete te dobi.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa kazes da se to moze dogoditi, ali i ne mora. Jer zene se ljudi koji se zavole, kada odrastu, ako zele zasnovati obitelj. Pa ga pitaj zasto on misli da ce se on htjeti ozeniti sa svojim najboljim prijateljem kad odraste? Ovo je odlican povod za razgovor o braku, ljubavi (i razlicitim vrstama ljubavi) i sl. Petra se neko vrijeme mislila za mene udati kad naraste, ili za tatu. Pa je to bio povod za razgovor i sada razumije bolje sto to znaci udati se odnosno ozeniti.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja bih se slozio s Ancicom. Dobar odgovor. Inace., mislim da nema portrebe objasnjavati tako malo djeci norme ni ista tako, jer ipak jos ne mogu shvacati neke slozenije pojmove... Ja bih mu odgovorio u stilu da kad bude velik ce moci raditi sto zeli, odnosno kako zeli... ili nesto tako. Uglavnom, nista negativno ali s nagaskom na odrastanje..

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

već sam ovo rekao: postoje istraživanja koja dokazuju glupost dijeljenja u grupe. između bilo koje 2 nasumično odabrane grupe postoje razlike u prosjeku.

znam da je realnost da ljudi istražuju gluposti, no činjenica da je to realnost ne znači da s tim treba nastaviti.
    Mozda se dobiju neke razlike u prosjeku ali zato postoji nesto sto se zove statisticki znacajna razlika , pa se stvarnom razlikom uzimaju samo one razlike za koje je sansa da su rezultat slucajnosti ili greske manja od 5% ili jos strozije od 1%.
    Razlike koje se dobijaju izmedju muskaraca i zena u prosjeku najcesce su sasvim objasnjive.

A sto se tice istazivanja gluposti. Tko je taj koji ce odrediti sto je glupost. Znanost polazi od one najcisce djecije znatizelje-zasto ovo, zasto ono- i tu nema puno veze sto je znacajno. Naravno da ce sredstva prije dobiti istrazivanje koje se moze primjeniti, ali mnoge vazne stvari su otkrivene preko nevaznih istrazivanja.
    A mozda je bas vazno to da zene prije skuze muske izraze lica? Mozda je vazno otkriti zasto?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

je li par milisekundi statistički značajna razlika i što nam govori podatak da žene prije raspoznaju muška od ženskih lica? svakome nešto drugo.

istraživanje o kukičanju i o raspoznavanju lica su blesava, jer se rezultati mogu interpretirati na tisuće načina.
    ja mogu tvrditi da se raspoznavanje uči i da je dokaz i taj što je nekim bijelcima teško raspoznati azijate i nekim azijatima bijelce, no dužim kontaktom se te teškoće smanjuju. žene više vole kukičanje zato što muškarci rijetko i dolaze u kontakt sa tom vještinom, nitko ih ne ohrabruje niti ne uči da je to lijepo.

netko drugi može reći da žene bolje raspoznaju muškarce jer su se neki geni evolucijski razvili da prvo traže potencijalne partnere (a kladim se da se u istraživanju nije ispitala seksualna orijentacija) i da žene više vole kukičanje jer su stotine tisuće godina čekale muževe u spilji da se vrate iz lova i genetski su predispozirane pravljenju toplih čarapa za muža.

ne samo da se rezultati istraživanja mogu interpretirati različito, nego nam i sama tema istraživanja može ponuditi odgovore na stavove znanstvenika. znanost, iako zna na prvi pogled izgledati objektivno, duboko je heteronormativna i često podržava status quo.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

je li par milisekundi statistički značajna razlika
    Bila je (p < ,01)

istraživanje o kukičanju i o raspoznavanju lica su blesava, jer se rezultati mogu interpretirati na tisuće načina.
    ja mogu tvrditi da se raspoznavanje uči i da je dokaz i taj što je nekim bijelcima teško raspoznati azijate i nekim azijatima bijelce, no dužim kontaktom se te teškoće smanjuju. žene više vole kukičanje zato što muškarci rijetko i dolaze u kontakt sa tom vještinom, nitko ih ne ohrabruje niti ne uči da je to lijepo.
    I to se sve napise u diskusiji napisanog rada, ne kuzim u cemu je problem?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

problem je u tome što ti navedeš rezultat i nakon njega bezrezervno tvrdiš da postoji neka nepobitna razlika između muškaraca i žena. reci, koji je bio zaključak istraživanja?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

čekam ja tako lost na novoj i razmišljam o prepoznavanju lica, pa sam malo zagooglao.. i naišao na doktorsku disertaciju
    Neđeljka Lekića iz Crne Gore koji piše o suvremenim identifikacijskim sustavima. http://209.85.135.104/search?q=cache...&ct=clnk&cd=18

i... ispada da i kompjuterski programi lakše prepoznaju muškarce od žena, starije od mlađih osoba. izgleda da što se ljudi manje brinu o borama, lakše ih je prepoznati...

ali ja bi rekao da je to dokaz da su žene kiborzi. :D

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mozda zato sto se muskarci medju sobom vise razlikuju? (nije tako glupa pretpostavka kao sto zvuci na prvu-zene se manje razlikuju i po nekim drugim karakteristikama, npr. visini)

A kukuicanje-mozda je razlog u razvijenijoj finoj motorici zena (opet u prosjeku)?

U tome i jest ljeposta znanosti, u trazenju razloga, hipotezama, te dokazivanju i pobijanju istih.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa
    hetero, mislim, normativnost.... :shock:
    Nisam ni znala za ovu rijec, a to joj je valjda posljedica.

nasla na wikipediji

Heteronormativnost - postavlja norme (hetero)seksualnosti i kontrolira je jednako kao i druge seksualnosti. Ona kao normu postavlja vrlo specifičan oblik heteroseksualnosti i proizvodi homoseksualnost i biseksualnost prema heteroseksualnim vrijednostima (rodna i spolna binarnost, ideal heteroseksualnosti, patrijarhat).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Re: Natrag na temu

[quote="Sacreus"]Odgoj i homoseksualnost.. Kod roditelja je cesta ideja da je to okolinski uzrokovano, odnosno nauceno. Tada obicno ocekuju od djece da se promijene ili ih tjeraju na to, ili umisle da su oni za to krivi pa sebe preispituju i gdje su pogrijesili.

Jednom poznaniku je mamima prva reakcija bila, nakon sto joj je rekao, da je odmah otrcala izderat se na starog jer je on za to sve kriv (dok ovaj nije ni shvacao sto joj je ni zasto ga je napala).

o homoseksualnosti u vlastitoj obitelji počela sam razmišljati kad su mi rođenjem sina, rekli da ima hipospadiju o kojoj nisam znala ništa. Potražila sam u medicinskoj enciklopediji i ono što sam zapamtila osim da ju je potrebno operativno korigirati bilo je spominjanje teorija o spolnosti koje se vežu za tu anomaliju. Naime kad kažu da je okolinski uzrokovana , tu se u potpunosti ne bih složila, is igurno ni jednom roditelju nije lako pomiriti se s tom činjenicom.
    Najbolje mi je bilo istraživanje koje govori da se tek u pubertetu određuje spolnost djeteta. Iako su me uvjeravali liječnici da nemam razloga za brigu, odahnut ću kad odraste.

dok je bio manji, lonci i kuhinja su mu bili prava igraonica, a ja sam mu upornotutkala kamine, aute.....

danas ima 8 godina, normalan je dječak, ne pokazuje nikakve neobične sklonosti, a vrijeme će pokazati.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

vis, vis...
    recimo, moj prvi "dojam" o homoseksualnosti je da dolazi "iznutra", a ne da je uzrokovana okolinom...cimegod. ovo drugo zbilja vrijeda inteligenciju.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

@ pafi

ajme majko...

pa neće dečko bit gay ako se igra kuhinje!
    jel' to tvoje: sad je normalan, znači da se sad igra autima?

jel' neobična sklonost kod dečkiju i ta da kuhaju?! :? :?

treba malim dječačićima utuvit' odma' u glavu da je kuhanje ženski pos'o i da se oni tamo nemaju šta petljat! ženama je mjesto u kuhinji, a muškarci ima da za to vrijeme gledaju formulu na tv i čekaju ručak!

druga stvar: tijelo i tjelesna konfiguracija nema veze sa spolnom orjentacijom. hipospadija ili bilo koji drugi od društva ne prihvatljivi izgled spolnih organa nema veze sa seksualnom orjentacijom.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

@ pafi

tijelo i tjelesna konfiguracija nema veze sa spolnom orjentacijom. hipospadija ili bilo koji drugi od društva ne prihvatljivi izgled spolnih organa nema veze sa seksualnom orjentacijom.
    slažem se

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa
    vis, vis...
    recimo, moj prvi "dojam" o homoseksualnosti je da dolazi "iznutra", a ne da je uzrokovana okolinom...cimegod. ovo drugo zbilja vrijeda inteligenciju.
    da ne dode do zabune, nisam mislila na pafi, vec na gorenegdje dio kad roditelji pocnu trazit krivce jer im je dijete gay

Datum pristupanja
    Apr 2004
    174

Početno

Inace., mislim da nema portrebe objasnjavati tako malo djeci norme ni ista tako, jer ipak jos ne mogu shvacati neke slozenije pojmove...
    Mislim da je bolje da se pokuša odgovoriti na neki jednostavniji način,a ne da mu se kaže - znat ćeš kad odrasteš. To je podcjenjivanje dječjih mogućnosti. Mislim da je djeci lakše kad imaju bilo kakav odgovor.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

@ pafi

ajme majko...

treba malim dječačićima utuvit' odma' u glavu da je kuhanje ženski pos'o i da se oni tamo nemaju šta petljat! ženama je mjesto u kuhinji, a muškarci ima da za to vrijeme gledaju formulu na tv i čekaju ručak!

druga stvar: tijelo i tjelesna konfiguracija nema veze sa spolnom orjentacijom. hipospadija ili bilo koji drugi od društva ne prihvatljivi izgled spolnih organa nema veze sa seksualnom orjentacijom.

Radi se o tome da stručna literatura navodi da je hipospadija često povezana s hermafroditizmom. Mislim da nije teško shvatiti majku djeteta s takvom dijagnozom da drugačije promatra sve njegove igre nego majka djeteta bez takve dijagnoze. Imam sina s hipospadijom i od kada je postavljena dijagnoza drugačije gledam na njegovu žensku stranu. Pritom ne mislim da je kuhanje " ženski " posao, ali u strahu su velike oči... Svijet je dovoljno složen i bez toga da ne znaš kojega si spola, a samim time niti da li si homo ili heteroseksualac, zar ne?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

mene zapravo zanima što bi to bila ženska odnosno muška strana? :?

to što netko možda ne zna kojeg je spola predstavlja problem zato što to okolina vidi kao problem i stvara tenzije.

ako osobu kojoj se transplatira svinjsko srce ne nazivamo svinjom, ako npr. muška osoba koja transplatacijom dobije npr. oči od osobe ženskog spola ne postaje ženom, zašto bi nemogućnost jednoznačnog određivanja spolnih organa trebala definirati spol, odnosno, pošto ovdje govorimo o ponašanju i društvu, rod.

da se djecu odgaja na način da je svako ponašanje prihvatljivo (bez obzira na rodnu određenost tog ponašanja) sljedećoj bi generaciji bilo lakše osloboditi se tereta seksizma, patrijarhata i homofobije.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

@ pafi

ajme majko...

e pa antun tat, samo sam u kratkim crtala opisala svoje osjećaje, a za tvoju informaciju uzmi stručnu literaturu pa prije nego što napadneš, malo se informiraj.

a drugo , ne treba dečkima utuvljivat išta u glavi, i sama imam supruga koji uživa u kuhinji više nego u sportu pa ga to ne čini geyom.
    Homoseksualnost je prisutna od kada je i čovjeka, samo se pristup malo mijenja, iako nema toga roditelja koji je baš sretan ako mu dijete izrazi homoseksualnu sklonost.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

@ pafi

ajme majko...

ne odgovorih na pitanje , možda sam malo glupo napisala ono o autićima, trebala je biti šala na vlastiti račun, ali svejedno hvala na potpri i razumijevanju

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj petrić prvotno napisa
    @ pafi

ajme majko...

Radi se o tome da stručna literatura navodi da je hipospadija često povezana s hermafroditizmom. Mislim da nije teško shvatiti majku djeteta s takvom dijagnozom da drugačije promatra sve njegove igre nego majka djeteta bez takve dijagnoze. Imam sina s hipospadijom i od kada je postavljena dijagnoza drugačije gledam na njegovu žensku stranu. Pritom ne mislim da je kuhanje " ženski " posao, ali u strahu su velike oči... Svijet je dovoljno složen i bez toga da ne znaš kojega si spola, a samim time niti da li si homo ili heteroseksualac, zar ne?
    tako je , slažem se

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj bebibranka prvotno napisa
    Inace., mislim da nema portrebe objasnjavati tako malo djeci norme ni ista tako, jer ipak jos ne mogu shvacati neke slozenije pojmove...
    Mislim da je bolje da se pokuša odgovoriti na neki jednostavniji način,a ne da mu se kaže - znat ćeš kad odrasteš. To je podcjenjivanje dječjih mogućnosti. Mislim da je djeci lakše kad imaju bilo kakav odgovor.
    Nisam rekao ne govoriti im NISTA, samo sam rekao da ne mogu shvatiti na nacin na koji mi shvacamo.. iz toga proizlazi da se prilagodi, pojednostavni.. ili pokusa, pa sto ispadne..

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •