Results 1 to 16 of 16

Thread: Svako dijete treba spasiti

VedranaV's Avatar

Default Svako dijete treba spasiti

http://www.kronika.hr/index.php?opti...1249&Itemid=37

Neobični porod: Rodila u autu
    Autor: Piše Ivona Ćirak
    Snimio Leonard Ninčević

Tuesday, 28 November 2006
    Kada se, negdje oko ponoći proteklog ponedjeljka, Anita Kozina uputila iz Ljubuškog u Makarsku, nije mogla zamisliti da će dijete roditi svega nekoliko minuta od rodilišta. Dok je otac luđački lomio okuke, beba je, tamo negdje kod makarskog Superkonzuma, naprosto iskliznula majci u hlače. Oboje roditelja, oduzeti od panike, nisu znali što napraviti, a beba, suprotno svim očekivanjima, uopće nije zaplakala.
    Dok je Anita držala bebu, pazeći da ne sklizne na pod auta, otac je, stigavši pred rodilište, mahnito počeo lupati na vrata. Čim je, onako uzbuđen, dežurnoj sestri Mariji Majstrović objasnio o čemu se radi, iskusna je primalja izletjela sa škarama, prerezala pupkovinu i stavila dijete na svoja koljena. Nakon toga je, prisjeća se Anita, došao i doktor, a po pregledu pedijatra, kojeg zbog dobrog stanja djevojčice nije bilo potrebno zvati u noći, potvrđeno je da je bebica u redu.
    - Uvijek ću biti zahvalna sestri koja je pokazala prisebnost i ljubaznost, i zahvaljujući kojoj smo žive i ja i beba, rekla je Anita, brišući suze s očiju.
    Uzbuđena, ali ovaj put od neizmjerne sreće što je sve dobro završilo, Anita objašnjava kako su i ona i suprug mislili da je beba mrtva, budući nije zaplakala. I nakon što se ispostavilo da je živa, suprug je uzeo bebu, još krvavu i mokru, želeći pregledati nije li nešto slomljeno.
    - Sestra me je upitala zar nismo gledali filmove, pa ne znamo što treba učiniti. Ali, tko je mogao znati da će mi to trebati!? Meni je ovo drugi porod i baš zbog iskustva s prvim sam mislila da to neće tako brzo ići. Trudovi su me uhvatili u 21 sat, a uputili smo se oko ponoći, kada su trudovi učestali na svakih deset minuta, kaže Anita, dodajući kako bi se dijete vjerojatno ugušilo da su morali voziti dalje.
    Na naše pitanje zašto se odlučila na porod baš u makarskom rodilištu, kaže da je prvi razlog činjenica da joj je dr. Ivo Visković vodio trudnoću. No, ništa manje važan nije ni podatak, kaže Anita, da je naše rodilište bolje i od onog u Mostaru i od onog u Ljubuškom, a posebno od onog u Splitu. Upravo zbog traume s prvog poroda u splitskom rodilištu, kada su se prema njoj, kaže, ponašali neljudski, htjela je pod svaku cijenu roditi u našem malom rodilištu.
    - Rekla sam da ću radije u štali roditi, nego u Splitu. Jer tamo je kvaliteta lošija ne samo po usluzi, nego i po osoblju, koje je jako neljubazno, kaže Anita.
    Primalja Marija Majstrović, pak, koja je svojom prisebnošću i brzom 'akcijom' spasila Anitinu bebu od vjerojatnog gušenja, kaže da ju je, kao i svaki put, prožeo neopisiv osjećaj kad je čula bebu da je zaplakala.
    - Dijete je prodisalo tek ispred rodilišta, ali je izgledalo tako lijepo i zdravo kao da je rođeno u normalnim okolnostima. Najvažnije je da se reagiralo u trenutku, i da nije čekalo. Meni uopće nije palo na pamet zvati nekoga s Hitne, smatrala sam da to mogu sama, pripovijeda Marija Majstrović, dodajući kako je i ovaj slučaj potvrdio da nije bitan samo broj poroda, nego i njihov ishod.

Marija Majstrović: Imala sam porod i na trajektu
    Dr. Ivo Visković: Imamo dva – tri slična slučaja godišnje

Marija Majstrović, koja je svojom prisebnošću spasila život malene djevojčice, kaže da je sličnih poroda imala i ranije. Jedan od najupečatljivijih je porod na trajektu u Drveniku, kojeg je obavila prije dosta godina, a sjeća se i poroda u Zagrebačkoj ulici, kada su i dijete i pupkovina završili u majčinoj trenirci, dok je beba bila omotana pupkovinom oko vrata. Koliko su ovakvi nepredvidivi porodi česti, medicinska sestra Majstrović kaže da je teško reći, jer se katkad dogodi jedna komplikacija u nekoliko mjeseci, a ponekad, kao ove godine, zareda više slučajeva.
    Osim slučaja Anite Kozine, u rujnu je u rodilište primljena trudnica s pupkovinom napola vani, a koju je dr. Ivo Visković uspio vratiti natrag. Trudnica je potom u pratnji primalje i liječnika odvezena u Split, a cijelim putem, sve do operacione sale, dr. Visković je morao držati pupkovinu da ne ispadne.
    Koliko se, pak, u takvim slučajevima uspaničare budući roditelji, svjedoči ne samo slučaj Anite Kozine, nego i slučaj od prije dva ljeta. Tada je, naime, nakon lude suprugove vožnje, prilikom koje je prelazio u lijevu traku, trudnica rodila dijete doslovno na pragu rodilišta, sjeća se dr.Visković, koji kaže da se barem dva – tri puta godišnje dogode nepredvidivi porodi.

IZ SATA U SAT Kronologija neobičnog poroda

21,00 sat Anita je dobila trudove
    00,00 sati Obitelj Kozina se uputila iz Ljubuškog u Makarsku
    02,45 sati Pukla plodna voda kod Stupice
    02,55 sata Kod makarskog Superkonzuma, naprosto iskliznula majci u hlače
    03,00 sati Suprug lupa na vrata rodilišta objašnjavajući o čemu se radi
    03,05 sati Dežurna sestra primalja Marija Majstrović izletjela je sa škarama i prerezala pupkovinu
    Nikad ne znam koliko je u ovakvim člancima pjesničke slobode autora, a koliko doslovno prenošenje riječi ljudi s kojima se razgovara, ali zar netko od njih zaista misli da bi se beba ugušila da primalja nije prerezala pupkovinu? Jesu li ikad čuli za lotus porod? I gle čuda, dijete nije plakalo, izgledalo je lijepo i zdravo kao da je rođeno u normalnim okolnostima. Normalnim?

ja sam to procitala jucer i odmah mi je tlak skocio na 1200 bas zbog ovog sto ti navodis.
    joj,boze!, a za bebu mislim da nije moglo bit njeznijeg odvajanja od majke..pretpostavljam da je pupkovina vec prestala pulsirati dok su dosli do rodilista...
    i nije mi jasno ono, kao sestra je dosla i uzela bebu od mame i stavila je sebi na koljena? ako je bebi trebalo procistit disne puteve onda je to mogla napravit i da mama drzi bebu...
    sta bi se uopce dogodilo da se ne aspirira sadrzaj iz nosica bebe?
    nekako mi je taj dio u porodu uvijek bio cudan, zasto se to radi?(mojima su to automatski radili jos dok im nisu ni prerezali pupcanu kako treba)

Pod pretpostavkom da je sve navedeno u članku istinito, mislim da moguće da je dijete imalo sluzi, ovoja i ne znam čega već (evo, ne znam a rodila sam dva puta) zbog čega mu je nosić bio neprohodan. Zato nije moglo udahnuti ni zaplakati. Kisik je dobivalo još preko pupčane vrpce tako da nema posljedica zbog nedostatka. Životinje bi svoje mlade izlizale i tako očistile i omogućile im da dišu. Današnje mame o tome ne znaju (npr. ja), tek rođeno dijete vide jednom-dvaput u životu i to samo kad one same rađaju. Dijete dobiju već oprano i "sređeno" pa ni ne znaju što treba učiniti kad nema babice da primi dijete.

VedranaV's Avatar

daphne, s http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=1762, iz komentara na preporuke AAP u vezi dojenja:

...Naime, zdravo i donošeno novorođenče rijetko je potrebno aspirirati...

vedrana hvala...
    pa ipak, u rodilistima se to kao i sve ostalo provodi tako automatizirano, i bez obzira je li ili nije potrebno :/

VedranaV's Avatar

Ne znam gdje se sve još radi rutinski.
    A ne znam ni za ovo dijete iz članka, možda je stvarno jedno od ovih rijetkih koje je trebalo aspirirati.

Uvijek ću biti zahvalna sestri koja je pokazala prisebnost i ljubaznost, i zahvaljujući kojoj smo žive i ja i beba, rekla je Anita, brišući suze s očiju.
    Ok, bebu je mozda trebalo aspirirati ali od cega je primalja spasila mamu :? ?
    Mene ovo toliko rastuzuje da to ne mogu ni opisati .[/quote]

dijanam's Avatar

Ma ovo je trebalo staviti kao nastavak na ono o neasisistiranom porodu...
    uklapa se dobro.

Porod se u našoj kulturi smatra visokoriskantnim činom koji bez pomoći medicine gotovo sigurno završava sa teškim posljedicama po majku i dijete.

Djeca koja se rode bez intervencija, cesto ne placu.
    Moja nije plakala. Babica ju je ustipnula za obraz da je rasplace, a i onda je samo zalelekala nakratko.
    A pupkovina nije bila nikada ni prerezana.
    Rezanje pupkovine kao esencijalna stvar kod iznenadnih poroda je znak toga koliko je to znancajan porodjajni ritual.

U prici je valjda najveci realni problem bio taj da je dijete ostalo prikljesteno u maminim hlacama. Koji se relativno lako moze rijesiti i bez babice.

kako to mislis, pupkovina nije nikad ni bila prerezana?
    malo mi taj dio nije jasan....

a ovo drugo sto spominjes, da ej beba ostala prikljestena u maminim hlacama, ne mogu vjerovati da se nije sjetila skinuti....(ovo ja iz svog iskustva kad sam radjala Angelu, i ja sam krenula u hlacama i kako me je jako sarafilo, mislila sam da necu stic do rodilista, na pod ispod sjedala sam bacila jaknu i dva rucnika, mm je pojacao grijanje na najjace i bila sam tako namjestena da si mogu skinut hlace u sekundi da rodim)

VedranaV's Avatar

Quote Originally Posted by Saradadevii
    U prici je valjda najveci realni problem bio taj da je dijete ostalo prikljesteno u maminim hlacama.
    Ma čisto sumnjam da je dijete ostalo u hlačama i to još prikliješteno, ne piše baš tako. A piše da je držala bebu i da je suprug pregledavao bebu još krvavu i mokru. Nekako sumnjam da se to događalo tek nakon što su stigli do babice.

marta's Avatar

ne postoji nikakav fizioloski razlog zbog kojeg bi se pupkovina morala prerezati.

a lotus birth je kad se pupkovina uopce ne prereze nego posteljica ostane spojena dok pupkovina ne otpadne sama. posteljica se pritom opere i spremi u recimo jednokratnu pelenu ili samo u krpu i onda ju nosas zajedno s bebom dok se sponatano ne odvoji.

MGrubi's Avatar

ostale životinje pojedu posteljicu i pupkovinu poslije okota
    njihova funkcija je završena i stoga su potpuno nepotrebni

cekana's Avatar

Quote Originally Posted by marta
    ne postoji nikakav fizioloski razlog zbog kojeg bi se pupkovina morala prerezati.

a lotus birth je kad se pupkovina uopce ne prereze nego posteljica ostane spojena dok pupkovina ne otpadne sama. posteljica se pritom opere i spremi u recimo jednokratnu pelenu ili samo u krpu i onda ju nosas zajedno s bebom dok se sponatano ne odvoji.
    WOW

wow.... ovo nisam znala i sad sam ostala potupno fascinirana....
    jos puno toga moram nauciti....

lotus birth koji spominjete, moze link ili nesto gdje postoje slike i objasnjenje?

marta's Avatar

ma samo ukucaj u google.