Neobični porod: Rodila u autu
Autor: Piše Ivona Ćirak
Snimio Leonard Ninčević
Tuesday, 28 November 2006
Kada se, negdje oko ponoći proteklog ponedjeljka, Anita Kozina uputila iz Ljubuškog u Makarsku, nije mogla zamisliti da će dijete roditi svega nekoliko minuta od rodilišta. Dok je otac luđački lomio okuke, beba je, tamo negdje kod makarskog Superkonzuma, naprosto iskliznula majci u hlače. Oboje roditelja, oduzeti od panike, nisu znali što napraviti, a beba, suprotno svim očekivanjima, uopće nije zaplakala.
Dok je Anita držala bebu, pazeći da ne sklizne na pod auta, otac je, stigavši pred rodilište, mahnito počeo lupati na vrata. Čim je, onako uzbuđen, dežurnoj sestri Mariji Majstrović objasnio o čemu se radi, iskusna je primalja izletjela sa škarama, prerezala pupkovinu i stavila dijete na svoja koljena. Nakon toga je, prisjeća se Anita, došao i doktor, a po pregledu pedijatra, kojeg zbog dobrog stanja djevojčice nije bilo potrebno zvati u noći, potvrđeno je da je bebica u redu.
- Uvijek ću biti zahvalna sestri koja je pokazala prisebnost i ljubaznost, i zahvaljujući kojoj smo žive i ja i beba, rekla je Anita, brišući suze s očiju.
Uzbuđena, ali ovaj put od neizmjerne sreće što je sve dobro završilo, Anita objašnjava kako su i ona i suprug mislili da je beba mrtva, budući nije zaplakala. I nakon što se ispostavilo da je živa, suprug je uzeo bebu, još krvavu i mokru, želeći pregledati nije li nešto slomljeno.
- Sestra me je upitala zar nismo gledali filmove, pa ne znamo što treba učiniti. Ali, tko je mogao znati da će mi to trebati!? Meni je ovo drugi porod i baš zbog iskustva s prvim sam mislila da to neće tako brzo ići. Trudovi su me uhvatili u 21 sat, a uputili smo se oko ponoći, kada su trudovi učestali na svakih deset minuta, kaže Anita, dodajući kako bi se dijete vjerojatno ugušilo da su morali voziti dalje.
Na naše pitanje zašto se odlučila na porod baš u makarskom rodilištu, kaže da je prvi razlog činjenica da joj je dr. Ivo Visković vodio trudnoću. No, ništa manje važan nije ni podatak, kaže Anita, da je naše rodilište bolje i od onog u Mostaru i od onog u Ljubuškom, a posebno od onog u Splitu. Upravo zbog traume s prvog poroda u splitskom rodilištu, kada su se prema njoj, kaže, ponašali neljudski, htjela je pod svaku cijenu roditi u našem malom rodilištu.
- Rekla sam da ću radije u štali roditi, nego u Splitu. Jer tamo je kvaliteta lošija ne samo po usluzi, nego i po osoblju, koje je jako neljubazno, kaže Anita.
Primalja Marija Majstrović, pak, koja je svojom prisebnošću i brzom 'akcijom' spasila Anitinu bebu od vjerojatnog gušenja, kaže da ju je, kao i svaki put, prožeo neopisiv osjećaj kad je čula bebu da je zaplakala.
- Dijete je prodisalo tek ispred rodilišta, ali je izgledalo tako lijepo i zdravo kao da je rođeno u normalnim okolnostima. Najvažnije je da se reagiralo u trenutku, i da nije čekalo. Meni uopće nije palo na pamet zvati nekoga s Hitne, smatrala sam da to mogu sama, pripovijeda Marija Majstrović, dodajući kako je i ovaj slučaj potvrdio da nije bitan samo broj poroda, nego i njihov ishod.
Marija Majstrović: Imala sam porod i na trajektu
Dr. Ivo Visković: Imamo dva – tri slična slučaja godišnje
Marija Majstrović, koja je svojom prisebnošću spasila život malene djevojčice, kaže da je sličnih poroda imala i ranije. Jedan od najupečatljivijih je porod na trajektu u Drveniku, kojeg je obavila prije dosta godina, a sjeća se i poroda u Zagrebačkoj ulici, kada su i dijete i pupkovina završili u majčinoj trenirci, dok je beba bila omotana pupkovinom oko vrata. Koliko su ovakvi nepredvidivi porodi česti, medicinska sestra Majstrović kaže da je teško reći, jer se katkad dogodi jedna komplikacija u nekoliko mjeseci, a ponekad, kao ove godine, zareda više slučajeva.
Osim slučaja Anite Kozine, u rujnu je u rodilište primljena trudnica s pupkovinom napola vani, a koju je dr. Ivo Visković uspio vratiti natrag. Trudnica je potom u pratnji primalje i liječnika odvezena u Split, a cijelim putem, sve do operacione sale, dr. Visković je morao držati pupkovinu da ne ispadne.
Koliko se, pak, u takvim slučajevima uspaničare budući roditelji, svjedoči ne samo slučaj Anite Kozine, nego i slučaj od prije dva ljeta. Tada je, naime, nakon lude suprugove vožnje, prilikom koje je prelazio u lijevu traku, trudnica rodila dijete doslovno na pragu rodilišta, sjeća se dr.Visković, koji kaže da se barem dva – tri puta godišnje dogode nepredvidivi porodi.
IZ SATA U SAT Kronologija neobičnog poroda
21,00 sat Anita je dobila trudove
00,00 sati Obitelj Kozina se uputila iz Ljubuškog u Makarsku
02,45 sati Pukla plodna voda kod Stupice
02,55 sata Kod makarskog Superkonzuma, naprosto iskliznula majci u hlače
03,00 sati Suprug lupa na vrata rodilišta objašnjavajući o čemu se radi
03,05 sati Dežurna sestra primalja Marija Majstrović izletjela je sa škarama i prerezala pupkovinu