Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Porezna prijava 2005/2006 - upomoć!!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Porezna prijava 2005/2006 - upomoć!!

Danas dobila dopis po kojem sam dužna podnijeti poreznu prijavu za prošlu fiskalnu godinu.

Od 1.1. 2005 radila sam na pola radnog vremena ( pola staža itd...) do 1.9.2005 kad ponovno radim cjelovito radno vrijeme.

Osim plaće nemam nikakvih drugih prihoda ( preko tekućeg ili žiro računa itd) nemam obrt i sl, pa me zanima ima li tko iskustva i može li mi odgovoriti na pitanje zašto sam ja dobila taj dopis?!!! Ima li itko sličnih iskustava?

I ako se ispostavi da je pogreška ( kao proljetos u Zagrebu) kome se ja mogu službeno žaliti?

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i u naslovu bi trebalo biti još UPOMOĆ!!!!!!!!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

I ako se ispostavi da je pogreška ( kao proljetos u Zagrebu) kome se ja mogu službeno žaliti?
    Trebalo bi stvar provjeriti u poreznoj.

Jesi li u bilo kojem mjesecu u 2005.g. primila plaće od dva poslodavca, za vrijeme dok si radila nepuno radno vrijeme (u jednoj školi jedna satnica, a u drugoj druga?)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa ja od 1.9. 2005 primam pola plaće od jedne a pola plaće od druge škole?u jednoj sam na 11 sati a u drugoj sam na 12 sati,sve skupa 23 što je 1 sat više od pune norme

ne razumijem u čemu je tu problem?

u jhednoj školi 2400 u drugoj isto toliko tada?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

A tu smo... Nije greška, stvarno si bila obavezna podnijeti poreznu prijavu jer primaš plaću od dva različita poslodavca u istom mjesecu:

3.2.2. Obvezno podnošenje godišnje porezne prijave

Članak 85.

(1) Godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari:

1. dohodak od nesamostalnog rada iz članka 14. Zakona kod dva ili više poslodavaca, isplatitelja plaće i/ili mirovine istodobno (članak 39. stavak 1. točka 1. Zakona)...
    iz Pravilnika o porezu na dohodak, pročišćeni tekst sa weba porezne uprave:

http://propisi.porezna-uprava.hr/vie...dAktualni=2316

članak 39.stavak.točka 1. Zakona o porezu na dohodak:

2.1. Porezni obveznici koji obvezno podnose godišnju poreznu prijavu

Članak 39.

(1) Godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari:

1. dohodak od nesamostalnog rada iz članka 14. ovoga Zakona kod dva ili više poslodavca istodobno i/ili...
    iz Zakona o porezu na dohodak, web porezne uprave:

http://propisi.porezna-uprava.hr/vie...dAktualni=1864

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i što sad

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

koliki ću sad platiti porez

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne mora biti da ćeš morati platiti..
    možda ti i vrate nešto ako obadvije škole plaćaju doprinose, poreze i prireze ...

jedino ne znam naplaćuju li kaznu jer nisi prijavila na vrijeme ....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa
    možda ti i vrate nešto ako obadvije škole plaćaju doprinose, poreze i prireze ...

:shock: :/

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Trebaš je sastaviti, ili neka ti netko pomogne.

Traži od svih poslodavaca (škola) koje su ti u 2005.g. isplaćivale plaću (nije bitno za koje mjesece, bitno je da si plaću primala u periodu od 01.01. do 31.12.05, iako su najčešće to plaće od 12/04 do 11/05). potvrde o dohotku od nesamostalnog rada (IP obrazac, nekadašnji PK-1 obrazac), možda si te potvrde i dobila od njih početkom godine.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    Citiraj Vrijeska prvotno napisa

:shock: :/
    a zašto se čudiš, ljutiš i što već?!

ja oduvijek prijavljujem -

i baš kada sam jedne godine radila na više škola ispalo je da je porez preplaćen i da mi moraju vratiti nešto novaca

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Gle ,ja sam obična učiteljica,nisam poreznik,otkuda bih ja trebala znati da mi nitko nije rekao da se to mora prijaviti?

JEl u svakoj školi ima pravnik ( tajnik) koji mi je to valjda trebao reći ili sam ja to trebala pogoditi?????

Kao što sam i popušula 3300 kn za bolovanje s Markom

,nemoj mi patronizirati i pisati s visoka,molim te

s državom i takvima nema rasprave,napisat ću prijavu i platiti kaznu i kao i ostali kolege i tajnice mudro šutiti da ne bih slučajno odala veliku tajnu kojem kolegi,a ima ih, da porez terbaju prijaviti.....

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

mojoj svekrvi se desilo nesto slicno.
    lijepo da su te zvali jer, iz usta djelatnice u poreznoj " mi obicno saljemo inspekciju"
    po njihovom, MORAS znati tj. neznanje kao takvo te ne opravdava. ako su dobre volje, posalju poziv. nek ti netko izracuna, i sve ces znat. samo, moras se obavezno stvorit tamo u napisanom roku, jer u protivnom drapaju velike kazne :shock:

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i eto ,bila danas

naravno da mi je porez na nuli......( tj bio bi i povrat,da nisam bacila račune od leće i sl)

ALI pošto ga nisam prijavila,slijedi kazna....kolika ,bumo vidjeli

no računam na 500 kunića

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eh...sad lijepo skupi račune i prijavi porez za 2006, pa si vrati nešto novčeka...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma nije problem ni u kazni,neznanje neopravdava, nego u nečem drugome

a to je da krupni lopovi trgaju mreže ,a mi stoka sitnog zuba plaćamo kazne....

no nema veze,život ide dalje,i of kors da šutim ko riba jer se sveto znanje o porezima prenosi samo odabranima.....

( naravo NEKIMA je rečeno :zbljuv)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hej, marija, nemoj tako
    nitko tebi ništa ne govori s visoka

pa svake godine mediji trube o tome da se prijavljuje porez i da ga može svatko prijaviti - stalno objavljuju pravilnike, zakone, rupe u njima i sl.

i na forumu se pričalo o povratu poreza, o računima za liječenje i sl.

mislim da nitko nije dužan povući te za rukav i reći ti da prijaviš porez jer je obveza svakog zaposlenog građanina da brine o porezu koji plaća državi

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

danas kad sam tu u klc kupovala obrazac za poreznu prijavu,teta u nn me je pitala jesam li možda učiteljica?

veli da im od jutra po obrasce dolaze umirovljenici i učitelji.....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

epilog

dobila sam opomenu

nisam morala platit kaznu,hvala genima moje babe za moju lajavost

ruby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Tvoja škola je tebi dužna kroz prvi mjesec svake godine dostaviti PK obrazac o tvojim primanjima i davanjima i reći ti da je to za poreznu prijavu. Tako da me čudi kako nisu to napravili.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Da ne otvaram novi topic:
    Prošle godine sam radila samo 17 dana. Nakon toga bolovanje zbog komplikacija pa porodiljni. Nisam 2006. imala nikakvih autorskih honorara. Zadnjih nekoliko godina sam pisala porezne prijave (autorski honorar). Trebam li ove godine napisati prijavu? Da, radim u državnoj službi.
    Tnx!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

maria, pošaljem ti na e-mail obrazac/kalkulator koji računa (da ne moraš pješice). Priznaju ga na poreznoj umjesto toga papirnatog kojeg si kupila, a ako fulaš popraviš i isprintaš novi

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj enela prvotno napisa
    Prošle godine sam radila samo 17 dana. Nakon toga bolovanje zbog komplikacija pa porodiljni. Nisam 2006. imala nikakvih autorskih honorara. Zadnjih nekoliko godina sam pisala porezne prijave (autorski honorar). Trebam li ove godine napisati prijavu? Da, radim u državnoj službi.
    Tnx!
    Piši, dobit ćeš povrat onoliko koliko je uplaćeno pošto si radila tak malo a imaš pravo na olakšice za cijelu godinu (zakaj bi dražava dobila makar i 1 Kn tvoje love?)

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

čekam ja juroslava, čekam - i evo ga :D !!!

kao stručnjak za porezne prijave - kud se upisuje onih bandićevih 100kn u prijavu?
    ja stavila u 'drugi dohodak' u kućicu za 'ostalo' - jel to OK?

i da provjerim - olakšica je 1,600 za cijelu godinu, tj. porodiljni?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

No, još budu ljudi pomislili da sam ja neki stručnjak za poreze!
    A nisam, samo znam čitati upute poreznika i popunjavati obrasce (no dobro, i to je nekaj!).

Idemo redom: dobro si upisala tih 100 Kn, drugog mjesta za upisivanje toga nema.

Osobni odbitak (ne olakšica) je 1600 Kn mjesečno, i to se množi s odgovarajućim faktorom: 1,00 za tebe, 0,5 za svakog uzdržavanog člana uže obitelji i bivšeg bračnog druga za kojeg se plaća alimentacija, 0,5 za prvo dijete, 0,7 za drugo dijete, 1,0 za treće dijete, 1,4 za četvrto dijete, 1,9 za peto dijete, 2,5 za šesto dijete, 3,2 za sedmo dijete, 4,0 za osmo dijete... , pa još za svaku od navedenih osoba dodatnih 0,3 ako je osoba s invaliditetom odnosno dodatnih 1,0 za svaku od navedenih osoba ako je utvrđena invalidnost od 100% ili ima pravo na tuđu pomoć i njegu.

Uglavnom, ako računaš samo za sebe, mjesečni iznos osobnog odbitka ti je 1600 Kn, ako za sebe i jedno dijete onda 2400 Kn, ako za sebe i dvoje djece 3520 Kn...
    Uh, što sam ga zakompliciral!

choko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj enela prvotno napisa
    Tnx!
    ja bi isto rekla ispuni tih 17 dana i naravn prilozi racune od doktora ako je trudnoca vodena privatno,zubar ,adaptacija-uglavnom do 12 000 kn
    Treba iskoristit zadnju godinu ...jer od sljedece nema vise osobnih odbitaka

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj choko prvotno napisa
    ja bi isto rekla ispuni tih 17 dana i naravn prilozi racune od doktora ako je trudnoca vodena privatno,zubar ,adaptacija-uglavnom do 12 000 kn
    Ma ne treba to sve skupljati, ionak ne može dobiti više povrata nego kaj je uplaćeno poreza, a to bude SVE dobila i samo sa svojim cjelogodišnjim osobnim odbitkom.

Citiraj choko prvotno napisa
    Treba iskoristit zadnju godinu ...jer od sljedece nema vise osobnih odbitaka
    Kak to misliš 'nema više'? Opet neka promjena u poreznom zakonu (na našu štetu, normalno)?

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Jasno je meni za plaću, ali kud pišem ove naknade za bolovanje, pa naknadu nakon tri mjeseca bolovanja, pa porodiljni, pa jednokratnu pomoć za bebu od države i grada... I rekla mi žena na socijalnom da se na to sve ne plaćaju doprinosi, porezi i sl. Kaj ne budem po izračunu još i to trebala platiti???? Nemam nikavih računa, a Ida je prijavljena na tatu.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Te naknade za koje se ne plaćaju porezi niti ne pišeš u poreznu prijavu, samo ono kaj je oporezivo.

E, da, nikak ne mogu naći a znam da je negdje bilo:
    ona lova od ZG-a za klince dok je išla mjesečno (po 100, 300 i ne znam koliko još kunića) se oporezivala i pisala u poreznu prijavu. Kakvo je stanje sada kad se daje jednokratno za prvo i drugo dijete, odnosno jednom godišnje za treće, četvrto...?

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    ona lova od ZG-a za klince dok je išla mjesečno (po 100, 300 i ne znam koliko još kunića) se oporezivala i pisala u poreznu prijavu. Kakvo je stanje sada kad se daje jednokratno za prvo i drugo dijete, odnosno jednom godišnje za treće, četvrto...?
    Ja sam ih baš jučer zvala jer smo dobili potvrdu samo za 3x100kn ali ne i za 3000kn koje smo nakon toga dobili. Gđa mi je rekla da se na ovih 100kn plaćao porez i to se prijavljuje a jednokratna isplata od 3000kn nije bila oporeziva i ne prijavljuje se.

choko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Kak to misliš 'nema više'? Opet neka promjena u poreznom zakonu (na našu štetu, normalno)?[/quote]

e da bas tako-nema vise.Kazu da je to jedan od preduvijeta za Eu...nema socijale

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •