Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Opet o Božićnici!

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Opet o Božićnici!

negdje sam ovdje pročitala da i majke na porodiljnom imaju pravo na Bižićnicu i dar za djecu. Prošle godine sam bila na komplikacijama, nisam ništa dobila. Ostali radnici jesu. Jel mi poslodavac mora isplatiti Božićnicu, i ako odbije, mogu li što učiniti :?

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Potpisujem.ja sam na posvojiteljskom-jel' imam i ja pravo na Božićnicu i dar za djecu?( budući da je posvojiteljski praktički po meni u rangu porođajnog..) :/

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ako je poslodavac isplaćuje, mora je jednako isplatiti svima: i aktivnim radnicima, i trudnicama na bolovanju, i rodiljama, i posvoiteljima...

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Na komplikacijama sam i pred malo su mi s posla javili da imam pravo na dar za dijete (starije), ali na bozicnicu vjerojatno ne. To će ispitati i javiti mi kasnije.
    Uopće ne pokušavam naći ikakvu logiku u tome.

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ajd ispitaj pa javi!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ima ovdje malo o tome, možda pomogne:

http://www.legalis.hr/modules/newbb/...443&forum=28&6

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam prošle godine bila na komplikacijama i dobila sam božićnicu (iznos je bio malo manji od ostalih radnika).
    Vidjet ćemo ove godine kad sam na porodiljnom...

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I ja sa nestrpljenjem očekujem svoju božičnicu i nadam se da me neće zaobići jer po zakonu bi je morali isplatiti bez obzira na porodiljni... :/

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kužim da bi trebali dobiti, ali što napraviti ako ne dobijemo.... a drugi radnici dobiju....

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj blis prvotno napisa
    Na komplikacijama sam i pred malo su mi s posla javili da imam pravo na dar za dijete (starije), ali na bozicnicu vjerojatno ne. To će ispitati i javiti mi kasnije.
    Uopće ne pokušavam naći ikakvu logiku u tome.
    Jel radiš u državnoj ili privatnoj firmi?

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

U državnoj. Škola. Tajnica pričala s nadležnima (nemam pojma s kim) i odgovor je dar za djecu DA, božićnica vjerojatno NE. Rekla sam joj da bi po nekom zakonu (ne znam kojem, nisam uspjela iskopati) trebala dobiti božićnicu i da malo potraži.
    Zna li tko gdje to piše?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Blis, evo, iz Pregleda tumačenja Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (tu spadaju i škole):

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=174&Show=2009

a na naše stranice došlo je sa:

http://www.mingorp.hr/UserDocsImages...avneSluzbe.doc

ČLANAK 70. – pravo na božićnicu

(359. t.1) Za vrijeme neplaćenog dopusta ili neke druge okolnosti uslijed koje radni odnos miruje, radnik nema pravo na isplatu božićnice, kao niti bilo kojeg prava koje proizlazi iz tekućeg rada. Pri tome, ključno je za isplatu radi li radnik kod poslodavca na dan dospijeća božićnice tj. 24. prosinca, ili ne.

(304) Na božićnicu imaju pravo svi radnici koji su na dan dospijeća božićnice (24. prosinca ) u radnom odnosu ( svi koji rade na određeno vrijeme, koji su na probnom radu, bolovanju, porodnom dopustu i sl. ), osim onih kojima radni odnos iz bilo kojeg razloga miruje.

Škole spadaju po Temeljni kolektivni ugovor. Kopiram sa istog linka:

Vlada Republike Hrvatske i sindikati javnih službi - Sindikat Hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Sindikat zaposlenika u socijalnoj skrbi Hrvatske, Samostalni sindikat radnika u djelatnostima zdravstva, MIO i socijalne zaštite Hrvatske, Nezavisni sindikat zaposlenika u srednjim školama, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara zaključili su dana 13.12.2001. godine Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama (NN br. 03/02) - u daljnjem tekstu TKU.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Puno hvala! :D
    Prosljedila sam informaciju u školu, pa ću javiti što će se dalje događati.

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

(359. t.1) Za vrijeme neplaćenog dopusta ili neke druge okolnosti uslijed koje radni odnos miruje, radnik nema pravo na isplatu božićnice, kao niti bilo kojeg prava koje proizlazi iz tekućeg rada. Pri tome, ključno je za isplatu radi li radnik kod poslodavca na dan dospijeća božićnice tj. 24. prosinca, ili ne.

(304) Na božićnicu imaju pravo svi radnici koji su na dan dospijeća božićnice (24. prosinca ) u radnom odnosu ( svi koji rade na određeno vrijeme, koji su na probnom radu, bolovanju, porodnom dopustu i sl. ), osim onih kojima radni odnos iz bilo kojeg razloga miruje.

Molim te ako može link od kuda si to skinula.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj blis prvotno napisa
    U državnoj. Škola. Tajnica pričala s nadležnima (nemam pojma s kim) i odgovor je dar za djecu DA, božićnica vjerojatno NE. Rekla sam joj da bi po nekom zakonu (ne znam kojem, nisam uspjela iskopati) trebala dobiti božićnicu i da malo potraži.
    Zna li tko gdje to piše?
    Vezano uz ovaj dar za djecu: tražila me tajnica potvrdu o zaposlenju oca mog djeteta, na što su se u njegovoj firmi zgražali da to nikad niko nije tražio. Razlog zbog kojeg joj treba potvrda je navodno dar za dijete. Kaže da prema kolektivnom ugovoru, ako roditelji rade u državnoj službi, dijete ima pravo na dar od oba roditelja, ali ako oba roditelja rade u javnim službama onda ima pravo na dar samo onog roditelja kod kojeg je prijavljen na poreznoj kartici. I meni sad to nije jasno kak nam to država diskriminira djecu??? (Valjda profesori imaju prevelike plaće pa nema smisla darivati njihovu djecu dvaput :? )

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj paws prvotno napisa

Molim te ako može link od kuda si to skinula.
    http://www.mingorp.hr/UserDocsImages...avneSluzbe.doc

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj enela prvotno napisa
    Vezano uz ovaj dar za djecu: tražila me tajnica potvrdu o zaposlenju oca mog djeteta, na što su se u njegovoj firmi zgražali da to nikad niko nije tražio. Razlog zbog kojeg joj treba potvrda je navodno dar za dijete. Kaže da prema kolektivnom ugovoru, ako roditelji rade u državnoj službi, dijete ima pravo na dar od oba roditelja, ali ako oba roditelja rade u javnim službama onda ima pravo na dar samo onog roditelja kod kojeg je prijavljen na poreznoj kartici.
    Jedne godine je bila neka fora da se moze dobiti dar za dijete samo ako isti roditelj ima dijete na poreznoj kartici i zdravstveno osiguranog preko sebe. Mislim da je to trajalo samo jednu godinu i izazvalo dosta bure. Ja već dugo imam oboje preko sebe i stvarno ne pratim kako sada to funkcionira.

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

I cure kak ste prošle sa božićnicom?
    A, ja

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

...mi dobili dar za djecu (395 kn) i božićnicu ( 1000 kn)...-prosvjeta.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja sam OŠ i dobila sam dar za dijete (400), božićnicu (1000) i pomoć za bolovanje (3300). I onih 4250 već oko 15.12. :D

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I ja sam dobila i već potrošila!!! :D
    Al naravno, prvo sam morala sama zatražiti

Početno

Ostale naknade koje se temelje na radnom odnosu (regresi,božićnice,darovi,pomoć za bolovanje duže od 90 dana,smrt člana obitelji itd.) uređuju se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, a može i Odlukom o plaćama,pravima..službenika i namještenika ili radnika. Zato je sve tak zbrkano. Različiti poslodavci se različito postavljaju. Npr. mi na Općini nismo imali najprije nikakav oblik uređenja (sve se temeljilo na ugovoru o radu) pa se svaki Božić vodila bitka oko darova (jer načelnik,naravno, nema dijete mlađe od 15 god., pa zašto bi se onda nama dvjema majkama davao novac).Županija je darove uvjetovala upisom djeteta na poreznu karticu dok je Ured državne uprave davao darove bez tog uvjeta (jedino ako su oba roditelja u državnoj službi darovi su išli samo jednom roditelju). Ove sam se godine potrudila i napravila famoznu Odluku da razriješimo sve nedoumice oko toga, već sam stvarno bila sita svega. I sve je bilo u redu do prije par dana prije Božića kad je moj "najdraži" načelnik nazvao i rekao kako on misli da bi bilo fer i korektno da se odreknem božićnice i darova budući da sam na porodnom(?!). Kaj da vam pričam...Trebalo je dostaviti pisani zahtjev da se drže onoga što su izglasali,za dva dana sam dobila novce.
    Cure,potrudite se i saznajte sve detalje iz kolektivnih ili pravilnika, nedajte se sanjkati. A za one kod privatnika...nadam se da imate dobrog i prizemljenog šefa.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

dan svima! imam pitanje nas je Orsat Luko 28. 12. navrsio godinu dana i nije dobio bon za bozicni poklon... svi u mojoj firmi su dobili za svoju djecu, a niti ja nisam dobila bozicnicu iako su i to svi dobili... dal oboje imamo pravo na to?
    10x

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pa ako su svi dobili imate pravo i vi!!! Ja sam imala iste probleme kao i ti i Božićnicu sam dobila nakon što sam kontaktirala šefa i rekla mu da je po zakonu trebam dobiti, ako su i ostali dobili!

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

hvala s
    ja sam čula da za 1. godinu života dijete ne dobija bon za poklon, ili kako se to već zove pa bih to htjela provjeriti inače počinjem raditi 8. 1. pa ću onda i pitati, barem se nadam jer nekako nemam hrabrosti, što je isključivo moj problem. al baš zato htjela bih zaleđinu imati, znalačku zaleđinu

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Stvarno ne znam gdje si to čula! Skupi hrabrosti i pitaj, vjeruj mi, oni se neće sami sjetiti...

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

budem, moram učini sve što mogu trenutno barem pitati, kad vidim Orsata kako trči okolo bude mi totalno koma... on jedini nije dobio za darove.... samo da ti velim s jednu stvar ja sam odgojiteljica u DJEČJEM VRTIĆU eto, mislim da je to definicija ironije po Klaiću!

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Minnie prvotno napisa
    Ako je poslodavac isplaćuje, mora je jednako isplatiti svima: i aktivnim radnicima, i trudnicama na bolovanju, i rodiljama, i posvoiteljima...
    Mora li po zakonu biti jednako za sve radnike? Ja sam 2005. godine bila na komplikacijama 3 mjeseca i dobila sam punu božićnicu kao i svi radnici. 2006. sam se vratila s porodiljnog nakon 6 mjeseci djetetove starosti i dobila sam božićnicu proporcionalno za one mjesece u kojima sam radila. Onda ispada, da sam kojim slučajem iskoristila cijeli porodiljni, ne bi uopće dobila božićnicu, zar ne?? Inače, radim u privatnoj firmi i koliko znam nema nekih ugovora i pravilnika po tom pitanju..

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ja radim u privatnom poduzeću gdje su svi dobili božićnice, a ja pošto sam na porodiljnom nisam ni lipe.Isto tako u razlici od 9 mjeseci umrli su mi otac i majka od poduzeća nisam dobila ni lipe( a sa starcima sam i živjela) . ćini mi se da svako krojo pravilnik onako kako mu odgovara. puno pozdrava

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

čini se da je nažalost tako! ja sam sad eto 4 dan na poslu, 1 sam dan stigla sva prpošna i sigurna u sebe da budem pitala, kaj ima veze kaj je Božić prošel, i dočeka me kolegica sa: "da kaj si ja mislim nije me bilo godine dana i sad bi tak nekaj potraživala, da je ona na mom mjestu me bi joj bilo ni na kraj pameti", naravoučenije? kaj ak one nisu na mojoj strani imam ja tam se busati... jer fućkaš zakone na kraju je samo na NJIMA, da mi je htela dati dala bi mi!

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

al da dodam, obećani mi je stari godišnji, na ljeto, zajedno sa ovogodišnjim, pa bude to 2 mjeseca i sitno, tak da sam se malo i zbog toga curiknula i bila tiho, ipak nije sve tak crno
    a onda opet moram reći da mi sinu za njegov 1. Božić nisu dali ni lipe za pokone iako su ostala djeca dobila, TO JE BOLILO NAJVIŠE.... eh, i tako u krug... život malo gore, malo dole!

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja sam stvarno sretna: Nije me bilo godinu i osam mjeseci, a dobila sam božićnicu kao i svi ostali u mojoj firmi.
    Za vrijeme bolovanja sam dobila nešto novaca, pa poklon kada se I rodila, pa poklon kada su je došli vidjeti, pa poklon kada je ona prvi puta došla samnom u firmu... Moj gazda je stvarno za poželjeti kada su u pitanju djeca i/ili obitelj.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

i mog bebacha su doshli pogledati kad se rodio i u bolnicu i prvi puta zvanichno doma, nemam kaj reći... sad bogati zvuči kak je sve cool kak su dobri i kak kaj oću ja s tim svim.... al eto imam potrebu reći sve točno i fer bez da ih zakidam.... ja tako želim tu... al činjenica ostaje da one tako ipak ne žele i da se tako ne izjašnjavaju... ja nisam dobila bozićnicu ni moj sin bon za poklon.. a ovo zadnje me bolilo do suza, al neka.... sve to jednom dodje na svoje

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

i mog babaća su došli pogledat i donjeli poklone koje su kupile od novca koji su skupljali kolege i kolegice.. Netko makar dobi i godišnji,a ja se sjećam sa djetetom prije- trebala sam se vratiti na posao 07.12., srela sam direktora, a on me pitao kad se vraćam....a ja onako fino ...pa, kad iskoristim godišnji to je taman poslje blagdana, a on.... pa jesi ti normalna nije te bilo godinu dana pa kakav bi ti godišnji..... itd , te sam tad odlućila da neću više za ništa pitati , a on ništa ni ne daje onima koji su na porodiljunom ili bolovanju ..... još ću imati sreće ako će me ćekati posao kad se vratim iako sam kod njega 11. godina.Pozdrav svima :D

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

jedan od razloga kaj ja nisam pitala isto je taj da sam već u startu znala da ne budem nikaj postigla samo mozhda zgubim i godisnji obećani a i pitaj boga kakova bude odmazda...
    sorry svima zbog nekonciznosti u nekim mojim javljanjima, toliko se iznerviram kad se prisjetim te tematike da samo motam nesuvislo... bum bolja.... hvaaaaalaaaa!!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •