Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 66

Tema: kako da znam da mu nije ništa?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno kako da znam da mu nije ništa?

znam, nejasan naslov topica, ali ako administrator nađe bolje rješenje nek promijeni.

problem je vječan i prežvakan na svim podforumima, pa neka ga i ovdje...

spavanje!

ukratko - 14mj, buđenje svakih 1/2 sata-sat u plaču, zatvorenih očiju, izvijajući se ili bacajući po krevetu i postavljanje u sjedeći stav. ne pomaže pričanje, pjevanje, maženje... samo ga dodatno iziritira i počne jače urlat. smiruje ga jedino cica (a mene ubija)...

bit problema:

ovako više ne mogu, fizički bih još nekako izdržala, ali psihički nikako! stvar je ozbiljna jer se bojim svojih mogućih postupaka noću (sama sam s njim) i ne znam gdje da tražim pomoć.
    pedijatar me upućuje na knjigu 'svako dijete može naučiti spavati' s poznatom drill-metodom 'pusti ga da plače'.

pitanje:

pod uvijetom da bih to još i mogla napraviti (a bojim se da ne mogu), kako da znam da je s njim sve u redu i da je buđenje noću samo 'loša navika'? kako da znam da ga ništa ne muči? ubila bih se da se danas/sutra ispostavi da sam pustila da urla dijete koje je nešto boljelo...

inače, ponekad noću stenje iako preko dana ne pokazuje znakove nikakve bolesti i strašno nemirno spava (u rijetkim trenucima kad spava)...

p.s. molim da me poštedite odgovora tipa 'to je normalno' jer nije! i da, mislim da je bitna stavka da inače preko dana već mjesecima ne doji, a i noću mu ja sama 'gurnem' cicu u usta kako bih ga umirila, dakle ne vjerujem da se budi zbog cice...

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Miha, mi smo imali istu stvar x2. To su bili ti njihovi noćni strahovi, sanjaju ružno, bude se, neće nikako prestati plakati, ništa ih ne smiruje itd. Smire se samo kad se potpuno razbude i onda opet sto godina uspavljivanja. I tako u krug. Iskreno se nadam da je to i kod vas, a ne da je nešto ozbiljnije. Premda je i ovo vrlo ozbiljno i mora se biti obziran, pažljiv i strpljiv. Ali barem znaš da ga ništa ne boli.

Mi smo imali dvaput takve faze do sada. Jednom kad su imali oko godinu i onda oko dvije. Nadam se da više nećemo.

Možda ti se javi koja cura sa nekom drugom pretpostavkom.

Pusa Roku!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

jel to traje dugo ili nekih par dana?jel može bit da ga u snu muči probava?

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

kad je meni t. imao takve nocne akcije, dr mi je rekla (dakle prije 5 godina) da je mozda od geldanja tv, da djeca koja znaju gledati tv tako nocu rade...zenskice to nisu radile ali nisu niti trenutka gledale tv, nije ih zanimalo, a i t. kad smo ukinili teletabise se smirio..sad jel bilo slucajno, nemam pojma....ako ti je ovo sta pomoglo :/

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

počelo je s 8mj. i tad sam ga prebacila sebi u krevet jer mi leđa nisu izdržala ustajanje i saginjanje svakih pola sata. od tada spava samnom.

jedno vrijeme je situacija bila OK, svela se na 2-4 buđenja, ali zadnjih mjeseci je koma (iako bi se znala zalomiti koja dobra noć...).
    više uopće ne funkcioniram pa nemam pojma kad se intenziviralo... o svojoj radnoj učinkovitosti da ni ne pričam...imam osjećaj da je tako oduvijek (iako, znam da nije).

muči me samo to jel ga nešto boli? kako da znam?

za TV nije zainteresiran, ne gleda ni tabbies-e nit ništa drugo. u jaslice ne ide, čuvaju ga moji starci koje obožava i nikad nije bio nešto posebno vezan uz mene (mislim da ne bi trepnuo ni da ga potpuno nepoznatoj osobi ostavim).
    preko dana spava max. 1,5 sat i to isključivo u autu ili kolicima, kad skuži da ga se ide uspavljivati baca se i plače. nema šanse!
    ustaje oko 8:00 ide spavat oko 20:00...

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije normalno, ali neka djeca jesu takva. Moja Anja nije otspavala noć u komadu do svoje 5-te godine. Vrtila se po krevetu, uspavljivanje je bilo očaj živi, hodali smo ko zombiji.

Nemoj ni probati uspavljivanje po metodi - ostavi da plače, jer ti neće pomoći (probala sam ), vjerojatno neće uopće zaspati ni nakon neznamkoliko vremena, a ako i hoće, onda će se još ćešće buditi.

Ja sam skužila da njoj treba okružje sa što manje poticaja (znači nema glasne i vesele igre bar 2 sata prije spavanja, televizije, muzike na radiju, nema čak ni priče za laku noć).Nije voljela zagrljaj kad ide spavati, samo sam morala mirno u tišini i mraku ležati kraj nje, blizu, da nam se tijela lagano dodiruju da zna da sam tu, ali tako da je okrenuta od mene i to prema zidu (da joj ništa ne privlači pogled) Imala je strašno lagan san i bila bi budna već na namanji šum. Znala je pričati, vriskati, plakati po noći i to u nekom polusnu.

Nama ti neki bolji savjet za dati, nego što manje poticaja prije spavanja i odlazi i ti spavati čim ranije.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Miha, teško da ti mogu odgovoriti da li Roka nešto muči, no vjerojatne ne s obzirom da to traje u kontinuitetu već 4? mjeseca i da je po danu sve o.k.
    Samo se mogu pridružiti curama koje tvrde da jednostavno postoje takva djeca.
    Leo se NIKADA nije budio manje od 3 x; u jednom periodu (sa godinu dana) je bilo i do 20x, sad je u prosjeku 4-10. Ja znam da nije stvar u cici jer često po noći radim, a on se jednako tako budi i tati i baki,.... samo što oni imaju više problema od mene s noćnim uspavljivanjima i što je njima definitivno jutarnje buđenje oko 6, a uz mene odspava barem do 7.

Po tvom opisu bi mogla biti stvar i u nepodrigivanju (makar je "veliki"). I dan, danas L. se nakon takvog vrpoljenja, i sjedanja po noći podrigne, ako uspije zaspati bez cice spava vidno dulje (barem sat vremena).

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja mislim, kao i ~lex~, da je riječ o night terrors.
    ima djece kod koje to traje i godinama, tako da trajanje od 7 mjeseci ne isključuje night terrorse.

ubaci taj pojam u pretražnik, ima i na ovom forumu, a još više preko googla, naravno.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hmmm:

Children who have nightly occurrences for one month or more or who have multiple episodes a night should be evaluated by both a pediatrician and a sleep disorder clinic, says Dr. Tedeschi.

“Multi-nightly occurrences of sleep terrors are not of the norm,” says Dr. Sheldon. "If a child has consistent, frequent sleep terrors or there is something unusual about the spells, then the child needs to be evaluated."
    iz:
    http://toddlerstoday.com/resources/a...ghtterrors.htm

mislim da se kod nas samo u vrapču bave sleep disorderima, ali se pitam koliko su specijalizirani za rad s malom dječicom :/
    možda ima privatnika?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Naše iskustvo je bilo od svega što je u gornjim postovima navedenog po malo... Moja se curka između 1,5 i 2,5 g "budila" 2-3x po noći plačući, nekad je tako jako plakala da bi znala i povratiti. Ovo "budila" je u navodnicima jer smo skužili da ona uopće nije budna i da vjerojatno ima neke noćne more. Svako maženje i grljenje i nošenje samo bi pogoršalo situaciju. Znali smo je doslovce razbuđivati tako da palimo svjetlo, TV ili sl... Samo da napomenem, u to vrijeme čuvala ju je moja mama, dakle ništa stresno za nju (moju mamu voli skoro kao mene), bila je zdrava i preko dana sve ok. Situaciju su pogoršavale bilo kakva promjena rutine, npr. puno gostiju navečer i DEFINITIVNO gledanje TV (mislim da mi nekad ni ne skužimo koliko oni ustvari upijaju s TV-, onako usput, igrajući se kraj upaljenog TV-a, bez da aktivno sjede u bulje u TV)...
    Uglavnom, samo je prestalo, a isto sam se brinula je li sve u redu s mojim djetetom.
    Što se količine spavanje tiče, mislim da te to ne treba zabrinjavati, moje obje cure nikad nisu toliko spavale kao Rok (koliko sam shvatila, on spava 12 h po noći + 1,5 sati po danu). Kod nas je max 9-10 sati po noći + 2 sata po danu.

Nisam ti pomogla, jedino što iskreno mislim da je Rok dobro i da je sve to faza i držim ti fige da izdržiš i da sve što prije prođe. Sjećam se svoje zombi-faze na poslu kad su se moje budile "samo" 2-3 puta po noći, a tebi je to svakih pola sata...

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja sam kao mala imala nocne strahove. . . to je razlog sto je razlika izmedju mene i mladjeg buraza 6,5 godina . Ja se toga ne sjecam, bila sam jako mala, tu negdje ko' tvoj Rok, ali znam po maminoj prici da su me vodili na Rebro kod doktorice Bastaić, mislim da jos i danas radi, i moji su strahovi prestali. I znam da sam spavala uz upaljeno svjetlo. . .

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

novi ima 18 meseci i kod nas je ista situacija.
    evo nocas se budio na svakih 1.5h do pola 5 (a jedva zaspao u 11 uvece, inace smo do pre mesec dana bar na vreme zaspivali..), a posle toga na svakih 20-ak minuta.
    meni je hororr jer on sada svaki put trazi gugu (drugu) siku, pa jos moram i da se prebacujem.
    isto tako sa placom i izvijanjem.
    ja sam sigurna da nije probava jer znam kako je kad jeste.
    mi ni nemamo tv, ali ponekad gleda crtane, ali samo bob the buildera, eventualno po nekad jos neki koji imamo.
    ja ne radi i stalno sam s njim.
    a da sanja, znam da sanja, jer nekad i prica u snu ( ).
    Pre neki dan je nekoliko puta izgovorio nadimak MM-a, a nekad kao trazi gang (knjigu), i tako...

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mi smo takoder imali par puta takve epizode bacanja,jecanja.. Smirila bi je cica (i naravno moj smireni glas koji prica ili pjeva nesto smirujuce) ili totalno razbudivanje.
    Par puta smo je promatrali do spava i tocno bi pocela radit face,iskrivljene usne..bas bi se vidio neki strah na licu,tako da mi to djeluje kao nocne more.
    Nama je netko rekao da nocne more ili uznemireni san dolazi kada su klinci preko dana zasuti s previse novih informacija,ljudi..uglavnom nesto novo,pa oni to ne mogu sebi dovoljno brzo razmjestit po mozgu,pa dolazi do zbunjenosti..frustaracije..
    Eto,ne znam sta vise pametno rec o tome..
    Drz se,mozda prode samo od sebe!

bobaibeba avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Da nisi ti otvorila ovaj topic ja bi jer sam i sama došla u fazu kad sam već poluluda od svega.
    Kod Grge je ista stvar.Zaspe oko 8 ili 9 navečer,do ponoći se javi bar 3,4 puta a preko noći i ne brojim jer spava s nama pa ga samo prištekam.
    Počne plakat,ne otvara oči,sjedne na krevet,i ako ga diram ili mu nešto pričam rasplače se još jače.Samo ga cica umiri.Ako se ja slučajno tuširam pa mu tata uđe u sobu u tom trenu onda počne tako zastrašujuće vrištat kao da ovaj kožu s njega guli.
    Preko dana spava malo,teško se uspavljuje,lako se probudi.Evo ima par dana da preko dana odspava pola sata i do navečer više ništa.
    To sve traje valjda od njegovih 6,7 mjeseci i sve se nadam da će prestati ali nema promjene.
    I nema šanse da mu dam dudu,njegovu čašu s kljunom ili flašicu,vrišti još jače na sve kaj nije cica.
    Možda mu je stvarno mozak prepun informacija pa se ne može umirit.Meni je to jedino logično objašnjenje.A kako da mu smanjim dotok informacija?

bobaibeba avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Još sam se nešto sjetila.Jel ono tvoj Rok rano prohodao i bio dosta napredan?Znala sam ponekad čitat jesenske bebe da vidim kaj me čeka,pa nisam sigurna jeli to on bio napredan?
    Što hoću reći?I moj Grga je dosta napredan (ne mislim se tu hvalit,tako mi i drugi kažu) pa mislim da njihovi mozgići malo drugačije i brže rade.Možda oni drugačije upijaju stvari oko sebe i doživljavaju ih pa se ne mogu umirit za spavanje.
    I ja inače imam problema s tim da brzo zaspem.Mm zaspe dok još izgovara zadnju rečenicu,a ja se vrtim po krevetu dok iz glave ne izbacim silne informacije koje sam primila taj dan.Sad znam brže zaspat jer sam toliko izmorena od Grge ali prije sam znala i po sat vremena se uspavljivat.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

miha, mislim da se ne trebaš brinuti da ga nešto boli. Ako je preko dana sve u redu, pa nisam sigurna da postoji neka bolest koja se baš javlja na spavanju pa da ga boli....vjerojatno su to te noćne more...probaj otići psihologu možda pomogne

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

hvala vam svima na odgovorima, iako ja i dalje ne znam kako da zadržim svoj (za sada još donekle) zdravi razum... ubija me psihički toliko da se bojim da ne puknem na krivom mjestu i u krivo vrijeme (ni jedno dijete ne zaslužuje biti izloženo takvim situacijama )

idem proučavati to o noćnm strahovima...

nego, lutonjica je načela jednu OK temu:

- kada 'loše spavanje' postaje 'patološko spavanje' i zahtijeva 'obradu'?
    - bavi li se itko kod nas poremećajima spavanja kod djece?

bobaibeba - Rok je napredan, ali onaj o kojem si čitala na jesenskima je roko (annien)

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Miha, pokusaj kontaktirati dr Ljilljanu Bastaić, malo sam kopala, ona sad ima privatnu ordinaciju negdje u maksimiru. Ona radi bas sa djecom na tom podrucju. http://www.doktori.hr/podaci.php?id=1154&link=4
    A ima i u Klaicevoj djeciji psihijatar. . .

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Moj Janko inače stvarno super spava, nikad nismo imali s njim problema ali sinoć se dogodilo nešto što me malo uplašilo. Probudio se oko 1, pvro me pogledao, pa se digao na noge i okrenuo prema ormaru a onda je počeo vrištati i tresti se ko šiba na vodi. Uzela zam ga na ruke stisnula ga uz sebe i pokušala ga polako umiriti , ali on bi još više vrišato, mada me zagrlio i treso se i dalje i rekao da se boji. I tako neko vrijeme i jedva se nekako smirio i onda je zaspao i sve ok. Baš sam se bila uplašila, kao da je vidio duha :/

ilena

Početno

I mi smo iz iste price.Andrej je sa dva meseca poceo da spava celu noc,a vec negde sa 4 i po meseca je poceo da se budi.Ja se i dalje nadam da je sve zbog zubica.Sa 7 meseci smo imali 7 zubica(prvi je izasao sa 4).Preko dana je super,ali kad dodje noc...uzas.Do ponoci se probudi bar 3-4 puta.Prosle noci ga cak ni cika nije mogla smiri.Da li su vase bebe imale ovakve noci dok su im rasli zubici?

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Jooooj kao da se radi o meni .....identična priča
    Da nisi ti otvorila ovaj topic ja bi jer sam i sama došla u fazu kad sam već poluluda od svega.
    Kod Grge je ista stvar.Zaspe oko 8 ili 9 navečer,do ponoći se javi bar 3,4 puta a preko noći i ne brojim jer spava s nama pa ga samo prištekam.
    Počne plakat,ne otvara oči,sjedne na krevet,i ako ga diram ili mu nešto pričam rasplače se još jače.Samo ga cica umiri.Ako se ja slučajno tuširam pa mu tata uđe u sobu u tom trenu onda počne tako zastrašujuće vrištat kao da ovaj kožu s njega guli.
    Preko dana spava malo,teško se uspavljuje,lako se probudi.Evo ima par dana da preko dana odspava pola sata i do navečer više ništa.
    To sve traje valjda od njegovih 6,7 mjeseci i sve se nadam da će prestati ali nema promjene.
    I nema šanse da mu dam dudu,njegovu čašu s kljunom ili flašicu,vrišti još jače na sve kaj nije cica.
    Možda mu je stvarno mozak prepun informacija pa se ne može umirit.Meni je to jedino logično objašnjenje.A kako da mu smanjim dotok informacija?
    Primjer "upijene" informacije:
    Pao nam je jedan dan sa kreveta, lupio glavom o pod onako dosta jako - poskliznuo se na space bag tako da je baš odletio. Inače skoro nikad ne plače i tad je baš plakao i jako se uplašio - šokirali smo se svi skupa. Poslije je sve bilo ok do navečer. Zaspao je kao i inače dok se za cca 1h nije probudio u histeričnom plaču, neusporedivo gorem nego nakon samog pada. Umrla sam od straha!! Ništa ga nije moglo smiriti - niti sisa što me totalno zabrinulo. Mislila sam da mu je ostala nekakva ozljeda od pada, pukla žila u glavi, svašta sam pomišljala !! Ma užas jedan. Jedva je u jecajima zaspao. Ja nisam mogla od straha. Više se nije ponovilo. Budi se on i dalje svaku večer ali u "normalnom" plaču, bez histerije, običan "kme". Šok onoga dana mu je valjda bio preintenzivan, trebalo mu je izgleda malo više da ga prebrodi, "obradi" informaciju, ne znam kako bolje objasniti.

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ilena prvotno napisa
    I mi smo iz iste price.Andrej je sa dva meseca poceo da spava celu noc,a vec negde sa 4 i po meseca je poceo da se budi.Ja se i dalje nadam da je sve zbog zubica.Sa 7 meseci smo imali 7 zubica(prvi je izasao sa 4).Preko dana je super,ali kad dodje noc...uzas.Do ponoci se probudi bar 3-4 puta.Prosle noci ga cak ni cika nije mogla smiri.Da li su vase bebe imale ovakve noci dok su im rasli zubici?
    Ilena, vi niste iz iste priče.
    Tvoj Andrej ima 8 mjeseci i sve što navodiš je normalno ponašanje beba te dobi.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

mislim da ni drndalica nije iz iste priče, jer se ne sjećam neke traume ili nekog udarca/pada/bilo čega što bi ga uplašilo/razljutilo što bi moglo biti uzrokom...

što se rutine tiče zadnja dva mjeseca je ista iz dana u dan (jedino smo na 2 dječja rođendana bili, ništa drugo-isti park svaki dan, isti ljudi, isto mjesto).

proučila sam malo night terrors temu na net-u - moglo bi biti to iako:

- navodi se da djeca otvaraju oči, a Rok plače i ustaje zatvorenih
    - smiruje ga cica, a to se nigdje ne spominje, valjda zato jer se radi o djeci od 3-6 god?
    - navodi se da 'napad' traje 5-30min, ali ako mu dam cicu odmah on se smiri...

sad ne znam, ostalo odgovara...
    i piše da je 'trigger' između ostalog i premorenost djeteta,a to bi lako moglo biti s obzirom na to da zadnjih mjesec-dva (bar se meni čini) spava premalo...

netko spominje dj. psihologa... zanima me na koji način oni rade s djecom koja još ne govore :? ?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Miha, a da to nije reakcija na tvoj odlazak na posao? Jel se poklopilo s time da je manje s tobom, možda tak reagira?

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

a vidiš, ja mislim da Rok-u nije ama baš ništa strašno nego je zaljubljen u cicu i noć i spavanje asocira sa cicom.
    moj prvi sin je bio takav, bogme vidim da je i ovaj. zaspe oko 20 sati i svakih 30-60 minuta se budi i u snu, zatvorenih očiju traži tj. zahtjeva cicu.... sve do suza.
    ovog još dojim i mislim izdržavati još nekoliko mjeseci, a prvog sam odbila od sisanja kad je imao 17 mjeseci. imala sam izvjesni zdravstveni probleb zbog kojeg sam morala prekinut sa dojenjem, došla noć i on počeo plakat... nosi, pričaj, plače, nosi, pričaj.... zaspao. i tako par puta te noći. slijedeću noć jednom se budio i treću noć ništa. PRVO spavanje preko cijele noći u životu.
    tad nisam znala za nikakve metode... bio je to jedini izlaz i pokazalo se da i kad spavaju dobro znaju šta imaju pored sebe!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj miha prvotno napisa
    netko spominje dj. psihologa... zanima me na koji način oni rade s djecom koja još ne govore :? ?
    Nazovi pa pitaj. . . mislim da psiholozi najbolje znaju što i kako u ovakvim situacijama. Svi mi tu mozemo nagađati i razlgabati, ali nitko nije stručan. Govorim ti kao osoba koja je kao dijete imala nocne strahove, mada znam o tome samo sto mi je mama pricala. . . imala sam cini mi se negdje izmedju 1 i 3 godine.

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

mene su moji vodili u pravoslavnog popa da makne urok s mene jer sam se kako jednogodišnjakinja budila u suzama svake večeri u isto vrijeme :shock:

ono što je šokantno je da sam od te večeri spavala ko beba. pa ti sad vidi....

naravno, ne želim skretati s teme, al ako beba živi normalnim, uobičajenim tempom, bez velikih trauma ili šokova, ja tipujem na ljubav prema sisi.

uostalom, nek se jave mame kojima beba spava uz njih, a još ju doje, pa nek kažu da se ne budi svako malo

ilena

Početno

I ja se nadam da je kod nas budjenje normalno za nas uzrast,ali kad cujem da se neka decica bude do 2 ili 3 godine,bas se uplasim.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

To za uroke sam i ja nacula..
    Stvarno ne znam vjerovati ili ne :/
    Ne mislim sad na to da je netko namjerno iso nesto ciribu-ciriba,nego urok ili ti copranje moze biti i mislju,a klinci su premali da bi se pozitivnom mislju borili protiv toga.
    MM misli da sam totalno skrenula kad spomenem nes takvo..

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

da, to je ona shema kad ne misleći na to i jednostavno se zatvarajući pred tom mišlju ustvari učinkovito branimo od toga!

al s ovim sad stvarno odlazimo u "skrenutost" nećemo više!

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja se nadam da je kod nas budjenje normalno za nas uzrast,ali kad cujem da se neka decica bude do 2 ili 3 godine,bas se uplasim.
    ma prodju i te 2,3 godine brzo

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    ma prodju i te 2,3 godine brzo
    i onda ispočetka

ilena

Početno

Bas tako...i onda iz pocetka.Veselim se tome iako mi je sada tesko,ali ne zbog toga sto sam neispavana,vec zbog straha da Andreju nesto ne fali.Kako se bebe, koje se inace uspavljuju sisanjem,kad prestanu da sisaju,nauce da se uspavaju same?Da li je to tezak proces?

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Kako se bebe, koje se inace uspavljuju sisanjem,kad prestanu da sisaju,nauce da se uspavaju same?Da li je to tezak proces?
    nama je to bilo kroz dnevnu igru i poprilično brzo je to savladao
    igrali smo se "kako mama spava - ja zatvorim oči i ležim" onda "kako Vid spava - on zatori oči i spava"

u zamračenoj sobi, tiha glazba .....

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Miha, ne znam kako mi je promaknuo ovaj tvoj topic prije, al sad sam se nešto sjetila da si ga spominjala na jesenskim, pa krenula tražiti... Zadnje noći su nam opet katastrofa, iako od rođenja nemamo baš dobrih noći. Dobro znači 4-5 buđenja (mojih, A. se ne probudi, on se samo počne komešati, stenjati, "kukati", zazivati me kroz san, pa onda prijeđe u okretanje na jednu, pa na drugu stranu, dizanje u četvernonožni stav, bacanje... da dalje ne duljim. Kad mu dam siku, smiri se. E, sad, u zadnje vrijeme je to postalo ful naporno jer onda spava na siki (sve me boli, i bradavice i leđa), a kad mu ispadne, kao da guta pljuvačku glasno, pravi grimasu i opet me zaziva. Kao da ga nije smirilo do kraja. Teško mi je i opisati kako to izgleda jer mi je sve u sumaglici. Ali definitivno se pitam jel to ipak neki poremećaj... Po danu je sve ok, ali dnevno spavanje je također isprekidano dojenjem, s tim da se tako produlji i na 3 sata. Kod bake spava obično oko 2 sata (bez buđenja).

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

jooooj... znam kako ti je... drž' se !

ne znam što da ti kažem, a što nisam već na jesenskima. zbog svih problema koje sam ja imala tu prvu noć sam odlučila ne popustiti i dati mu cicu samo 2x... bilo je puno bacanja, plakanja, traženja, razbuđivanja, ponovnog uspavljivanja, ali sam bila odlučna - dala sam mu sve ostalo, od bočice s vodom preko igračke do mene cijele da od mene radi što god hoće (nošenje, ljuljanje, pjevanje, pričanje, grljenje, maženje, češkanje...). jednostavno, rekla sam samoj sebi da mora postojati i drugi način pružanja utjehe od cice. budili smo se non-stop, ali na kraju, rezultat znaš...

e sad, prvu noć je bilo gadno, drugu već dosta lakše, treća je bila super - i tako je i ostalo. malo po malo bi kod buđenja samo pružio ruku da se uvjeri da sam kraj njega i to bi bilo to. i dalje dojim 2-3x dnevno/noćno... ali spavam ...

znam kroz što prolaziš, jer u suprotnom ni ja ne bih bila otvorila ovaj topic...da se produžilo vjerojatno bih poduzela nešto - i zbog njega i zbog sebe, jer u onakvom stanju nisam bila sposobna biti mu dobrom mamom preko dana.

evo, u topicu su ti cure sve rekle - a to hoćeš li na kraju do doktora ili ne, ipak se svodi na instinkte...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo i mene.

Kaleb nema noćne strahove, ali spava užasno isprekidano i loše uz milijun cicanja i meni se to ne čini niti "normalno" niti nešto što želim nastaviti ohrabrivati automatskim guranjem cice po stoti put.

Dakle, legne oko 20 h, prvi put zove unutar sat vremena maksimalno i onda do ponoći još 3-4 puta (naravno, svaki put moram ostati s njim dok ponovo ne zaspe na cici - koji put 10 minuta, koji put sat vremena - tako da sve češće ispadne da od večeri nemam ništa jer sam i ja cijelo vrijeme s njim u sobi). Kad MD i ja dođemo u krevet, počinju igre bez granica - cjelonoćno nacicavanje. Minimalno 3-4 puta do jutra, koji put i 20 (odnosno, non-stop - ali, to nije spavanje s cicom u ustima, da je bar, nego pusti-primi, meškoljenje, otkrivanje, cendranje, bacakanje, brbljanje, pa se kao umiri, pa opet digne glavu, pa traži cicu, pa je neće, pa drugu....Ma, horror).

Ako mu pokušamo ponuditi alternativu cici (zagrljaj, maženje, češkanje, nošenje - bilo ja, bilo MD, nošenje uz muziku, nošenje u marami, kljunašica s vodom, pjevanje) - histeričan plač. Samo cica, ali ni to cicanje nije mirno.

Živci su mi na kraju, srećom sad nemam puno prijevoda, ali kad opet dođe ta faza (a doći će, vrlo brzo), mislim da ću puknuti. MD mi je predložio da on spava pored njega i nosi ga po noći, probali smo jednu noć, ali ja ne mogu izdržati taj plač (iako plače MD-u na rukama, nije sam) i pružanje ručica prema meni (ili, ako nisam u sobi, prema vratima). Osim toga, nije da me smeta to noćno cicanje i da ga želim ukinuti - želim ga samo svesti na razumnu mjeru.

Deprimira me što se s 3, 4, 5 mjeseci budio svaka 2,3 sata, a sada mi je to nedostižan san...

Otvorena sam za sve ideje osim cry it out maltretiranja i bočice...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    legne oko 20 h
    Čuj mene, "legne". MD ga nanaša uz uspavanke nekih pola sata i zaspe mu na rukama. To je jedino uspavljivanje koje u principu prolazi bez mene.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

uf do u slova isto kao Luna, baš me zaniima ima li kakvih rješenja :/

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ružno mi je što to moram reći ali moj je KS počeo mirnije spavati noću tek kad smo se teškom mukom rastali od cicanja i to s 16 mj. (Morala sam prestati zbog jake anemije na poč. treće trudnoće ) Do tada vrlo slično ponašanje! I sve smo provjerili kao moguće uzroke ... Ne predlažem isto, naravno, samo potpora: izdrži još malo, vjerujem da će uskoro sve biti OK i da će naučiti spavati

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

nisam neki ekspert jer se i P. još uvijek budi noću (vidi ticker - skoro 22 mjeseca :shock: ), ali prošli smo skoro sve faze - od buđenja svakih pola sata - sat, spavanja s nama u sobi u svom krevetiću, s nama u krevetu, u svojoj sobi u kindaču....uspavljivanja na rukama, sam u krevetiću, medeki i sl. prijelazne gluposti....pa valjda sve osim cryouta jer to ne samo da ne hoda kod mene, nego ne bi niti kod njega imalo rezultata.....
    Dobro, nisam ekpert niti za cjelonoćno nacicavanje jer kod nas nije taj problem, ali čini mi se da je ovisnost - ovisnost bez obzira o čemu se radi - kod nas je u pitanju flašica s mlijekom - tako da te, Luna, čak i kad bi htjela, a ja isto tako, toplo ne preporučujem - niti to ne bi spasilo.
    No, dobro, moja poanta je da bez obzira što se stvarno nemam čime pohvaliti po pitanju spavanja mog djeteta, iz svog, nažalost, prevelikog iskustva, moram zaključiti da nekakve neinvanzivne metode NEMA - svaka mama se mora pomiriti s tim da mora prihvatiti djetetov tempo....mi smo tek nekakvim puževim korakom došli u fazu da ta noćna buđenja nisu toliko česta i intenzivna, ali znam da svaki put kad se probudi ja mu MORAM dati maksimum i posvetiti mu se s punom pažnjom, gomilom strpljenja i hrpom živaca, a o podočnjacima da niti ne govorimo, jer smatram da nekog velikog preokreta samo tako od sebe ne može biti. Djetetu treba dati vremena, koliko god to teško bilo, da samo dođe u fazu kad mu više te neke uspavalice neće biti potrebne...pustiti ga da vrišti do iznemoglosti kako bi spavalo, nehumano je isto koliko i neučinkovito bez obzira na sve one "svjetle" primjere kad su djeca nakon tri noći vrištanja počela "samo tako" spavati po čitave noći. Ja to ne bih smatrala nikakvim uspjehom što sam dijete uspjela toliko razočarati kao njegov najčvršći životni oslonac, da je odustalo od komunikacije sa mnom....

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

luna objasnjavaj mu da je vrijeme za spavanje i pokusaj u ta cicanja dodat jos nesto smirujuce, npr. tapsi ga po ledjima.
    mozda nakon jedno 500 puta pristane samo na tapsanje baz cice.
    videk kad je sit i umoran moze zaspati ako ga se mazi ili drzi za ruku. naravno to ne pali uvijek, ali meni je dovoljno da nisam isfrustrirana.

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    luna objasnjavaj mu da je vrijeme za spavanje i pokusaj u ta cicanja dodat jos nesto smirujuce, npr. tapsi ga po ledjima.
    mozda nakon jedno 500 puta pristane samo na tapsanje baz cice.
    videk kad je sit i umoran moze zaspati ako ga se mazi ili drzi za ruku. naravno to ne pali uvijek, ali meni je dovoljno da nisam isfrustrirana.
    Ja sam pokušala uvesti prijelazni objekt, ali nema šanse, gura ga od sebe, jednostavno ne može me "dijeliti" ni s kim za vrijeme cicanja.Ali mogla bih probati ovu metodu koju si navela, možda nakon puno ponavljanja i upali... :/

Ma ja sam, ustvari navikla na taj tempo (identičan Luninom) i meni to i nije toliko strašno teško, samo da sigurno znam da mu nije ništa i da će jednom proći...

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Samo cica, ali ni to cicanje nije mirno.
    Eeee..to mene najvise iziritira..dobro sto cica..nek cica..ali to meskoljenje..i prtljanje po mojoj kosi..izluduje me beskrajno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

marta, Kaleb ne podnosi maženje, a pogotovo ne dok cica...Istog trena mi makne ruku.

Nabavila sam mu one mekane krpice za maženje, nula bodova, zavitla ih u zid.

Želi samo sisu i sve je gore. Noćas se opet prištekavao svakih 15 minuta, meškoljio, natezao bradavicu...Buđenje je bilo u pola šest. Hodajući sam zombi.

Opet je tata probao s nošenjem, pozvizdi.

Jednostavno ne vidim rješenje, a strgana sam. U zadnja dva tjedna nisam spojila pola sata sna u komadu. Lagano me peru živci i stvarno ne znam što da radim.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Evo potpuno isto kao i kod Lune Rocco po noći.
    nema šanse da je netko smiri osim mene i cice. To isto pružanje ručica prema meni i histeričan plač ako me nema.
    zove iz sobe oko 5 puta, svaki sat i pol (ako smo te sreće), a zaspi iza 9.
    prije je plačem zvala, a sad zove mama...
    cica oko 3-4 puta po noći, odnosno iza ponoći kad ja odem spavati, prije ne računam, mada je protekla noć bila grozna, svako malo se zaplakala, možda idu zubići, moram popodne provjeriti.

nekome je uspjelo nakon tjedan dana uspavljivanja bez cice da dijete prospava noć (meni bi i 5 sati sna bilo dosta :D )
    meni se to neda isprobavati, što je moja krivica, ovako mi je lakše, prije zaspi, ali...
    morala bi nešto poduzeti a to mi se čini nekako najbolje i najzgodnije,
    kome je to uspjelo, jednoj od savjetnica? moram pronaći topic i proučiti post...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako nađeš, daj tu stavi link, pliz.

Ja sam skromna, zadovoljilo bi me i 3 sata u komadu. Zamisli, otspavati 6 sati uz samo jedno buđenje, mmmmmmmmmmmmm....

MD veli da odem spavati s K. oko 20 h, ali to mi je koma. :/ No, ako se ovako nastavi, nema mi druge...

Noćna cicanja mu ne bih ukidala, samo bih ih prorijedila. Evo, nekima je previše kad se novorođenče po noći budi svaka tri sata i cica, ja bih odmah potpisala za tu soluciju.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

i još...
    čula sam za tv. ali nije da baš mogu povezati gledanje tv-a i to stalno buđenje.
    jedino da probamo cijeli dan ne upaliti tv.
    znam da po noći proživljavaju sve ono upijeno kroz dan, ali nemoguće je otkloniti sve podražaje. a i besmisleno, tako da mi to ne izgleda kao razlog čestog buđenja.
    dok sam je s njom u krevetu sve se rješi za par sekundi, odmah se prišteka i pocica malo i spava natrag. i sve to radi u polusnu, zatvorenih očiju.
    mislim da je problem jedino u tom uspavljivanju uz cicu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi ne palimo TV, uopće, dakle kod nas to nije povezano. :/

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •