Jel da mažem ili ne?
Kaj onda trebam napraviti, kak se to priprema?
Jel moram onda kozicu naknadno namazati puderom kad se ta otopina osuši??
Jel da mažem ili ne?
Kaj onda trebam napraviti, kak se to priprema?
Jel moram onda kozicu naknadno namazati puderom kad se ta otopina osuši??
ja bih napravila tu kupku od hipermangana samo ako neizdrzivo svrbi. dakle, to je kupka, ne nikako mazati na kozu, dobio bi opekline
u principu ne treba nista ako se da izdrzati, osim normalnog kupanja (neki to zabranjuju, ali meni je to glupo)
tekuci puder nikako.
vidjela sam negdje na ovom forumu i recept za kupku od zobenih pahuljica, to je navodno isto dobro, nama srecom nije trebalo
ja nisam znala za kupku od zobenih pahuljica, pa sam idu i nou (koji su istovremeno odradjivali koze) dva-tri puta isplahnula vodom u kojoj sam otopila mrvu-dvije hipermangana - cisto da lagano-lagano zarozi vodu, nikako da bude jace obojena...
malo im je olaksalo (iako oni nisu bili jako zahvaceni - vidjela sam kako izgleda kad je dijete jako uhvatilo koze), mislim da sam ih jednom mazala tekucim puderom, ali vise se ne sjecam...
ja jednom spremila s foruma tu kupku, evo nasla je:
Jedna salica zobenih pahuljica, usitnjenih mikserom na sitno, sitno, tako da, kada se tako usitnjene umijesaju u salicu tople vode naprave finu kasu. I onda se to stavi u kadu kad se pusta voda a klince potakne da to dobro izmijesaju (da ne sjedne na dno nego da bude dobro razmuckano
Jedino, bitno je da voda ne bude pretopla jer ako je pretopla onda se krv jos vise vuce van u kozice i jos jace svrbi ili boli (ovo je neovisno o zobenim pahuljicama)
A zašto ne puder (kad ga preporučaju liječnici)??
Zasad mu je bilo ugl. ok, ali ga je počelo jako svrbiti i ima dosta kozica po leđima i trbuhu i nogama pa ću ga malo okupati u tom hipermanganu. Znači, kažete samo mrvu-dvije.
Baš sam bila u ljekarni kad je jedna mama pitala kako se koristi i teta apotekarka je rekla samo par zrnaca u vodu za kupanje.
Tako je i moja sestra stavljala svojim klincima nedavno.
Iako mi se više sviđa Nikina preporuka/recept.
Ljubi malog miša![]()
Tekući puder danas se više ne preporuča, zbog veće mogućnosti infekcije kožnih promjena.
Hvala na informaciji!ivana7997 prvotno napisa
![]()
U biti, čemu uopće služi taj tekući puder kojeg preporučaju? Jel ima kakvog antiseptičkog djelovanja ili čisto zato što suši ili zbog nečeg trećeg?? :?
Tekući puder može biti sa ili bez anestezina.
Bez anestezina se radi za malu djecu, otprilike do 2 god.
Za starije može sa anestezinom (obično 5%-tni). To je anestetik, smanjuje svbež, ali može izazvati dodatnu iritaciju kože.
Tekući puder bez anestezina se danas uglavnom radi bez alkohola ( neke ljekarne još rade po prastaroj recepturi sa alkoholom, iako se to odavno ne preporučuje). Ovakav puder samo suši, nema djelovanja protiv svrbeža.
Hipermangan nije protiv svrbeža, nego za dezinfekciju, da se kozice ne bi upalile.
Naša pedica protiv svrbeža preporuča Uriage pruriced kremu, ne znam što točno sadrži, ali roditelji su zadovoljni iako je dosta skupa (oko 130kn, čini mi se), i dosta je veliko pakiranje, pa dobar dio ostane neiskorišten :/ .
Nikako puder , jer se on teško može isprati da ne otkineš kozicu , a onda
ostaje doživotno rupica... jedino možeš mazati sloj na sloj , a onda se to ispod silnih slojeva može inficirati.
Tuširaj ga da ga ne svrbi .
kad je I imao kozice , a imao ih je valjda tisuću , ped mu je
prepisao Claritine da mu malo olakša svrbež
Sreća što je bio još mali ( 6 mjeseci ) , a u toj dobi se još ne znaju češati ,
inače bi bilo rupica i rupetina
![]()
MartinaP![]()
Nego, zna li tko zbog čega liječnici ugl. zabranjuju kupanje, odn. tuširanje za vrijeme trajanja kozica??
mi smo koristili puder, i da nije bilo njega - vjerojatno bi danas bila sva u ožiljcima.
nikakvih infekcija, nikakvih strahota od njega nije bilo, ali je jako olakšao svrbež. nanosili smo ga malim mekanim kistićem.
ako se dobro sjećam - dijete se ne kupa dok su kraste "svježe" da se ne bi otvorile i inficirale.
nemam pojma koji liječnici ,ali naš susjed je jedan od najpoznatijihMalaSirena prvotno napisa
hrvatskih infektologa i kaže samo tuširanje i ništa više :?
Nije zabranjeno ni kupanje niti tuširanje, baš naprotiv.
Zabranjeno je trljanje kod kupanja zbog mogućnosti nehaničkog oštećenja i veće šanse za sekundarnu infekciju. A kupke i šamponi (ako nisu posebno blagi) mogu dodatno iziritirati oštećenu kožu.
Kad se dijete ne kupa onda kozice izbijaju sporije (kroz više dana) - možda je to bolje s obzirom na temperaturu, ako je to problem, ali cijela priča duže traje. Kad se okupa, onda brzo izbiju sve koje su mislile. Tak sam ja čula, ali nisam provjeravala.
Upravo ovako.bibai prvotno napisa
A sve "koze" koje misle, ionako će izaći, dan-dva prije ili kasnije.
Je li dobro koristiti hipermangan ili nije? Spada li on u "prirodne" dezinficijense (prirodne u smislu kao ocat ili limun - naravno, ne za upotrebu na koži) ili je to "kemija"? Kako zapravo djeluje? Može li se tijelo predozirati ako se predugo namače ili je otopina prejaka?
Što se hipermangana tiće, moja Nia je iz rodilišta donijela neku infekciju u obliku prištića(zrelih) po cijelom tijelu i kupali smo ju u Hipermanganu i mazali je nekom mašću(zaboravih naziv) i otišlo je. Dok. je dala da ju u tome kupamo inače antibiotik. Stvar je kod tog hipermangana da se mora napraviti dobra kupka.
Hipermangan je "kemija". Nije štetan ako je otopina dovoljno razrijeđena (boja mora biti sasvim svijetlo roza, nikako ljubičasta, prejaka otopina može izazvati opekotine).mendula prvotno napisa
Jel netko koristio? Meni je isto jedna mama sada preporučila - veli da maže cijelu bebicu s njom! Kod K. tek izbijaju, a D. ih je prepuna :/martinaP prvotno napisa
evo samo da i ovdje napišem što mi je danas rekla teta u apoteci:
hipermangan je zabranjen i ne smiju ga više prodavati.
nije točno da je zabranjeno prodavati hipermangan. Stvar je u tome da se tretira kao otrov i da nemaju sve ljekarne uvjete za držanje opasnih tvari poput toga pa ga stoga takve ljekarne ni ne smiju prodavati. Točno je da se nesmije prodati više od 10 grama hipermangana.
Ja sam koristila na svojem djetetu i stvarno je krema dobra u smislu da smanjuje svrbež jer je maloj djeci teško izdražat svrbež koji počinje 3 dan.cekana prvotno napisa
Inače, još osim te kreme postoje i Fenistil kapi koje isto smanjuju svrbež al ne primjećujem neko znatno djelovanje, inače gore navedena krema dođe oko 160 kn.
Ja mislim da je Lei Fenistil baš pomogao kod kozica, nije uopće bila nervozna niti pokazivala da ju svrbi. U hipermanganu je nismo kupali nego smo samo radili otopinu i onda joj njome premazivali nekoliko kozica koje su se teže sušile - između prstića na nogama i na leđima ispod pelene.
Pruriced sam platila 135 kn u ljekarni u Kaptol centru, ako nekom treba informacija!
I naša pedijatrica kaže samo tuširanje!dalmatinka prvotno napisa
Da li ste koristili fenistil gel ili?Mima prvotno napisa
ufff, koliko različitih info!!
kupati, ne kupati, hipermangan, ne hipermangan...
nisam ovo trebala čitati!![]()
skrobno brasno se posipa po tijelu, pomaze jako dobro
kmno4 iliti narodnim jezikom hipermangan nije zabranjenLutonjica prvotno napisa
teta ljekarnica ti je očito htjela prodati skuplje pomoćno sredstvo za koze
a pruriced košta jedno 10x više od kmno4 kojeg bi ti ostalo za cijeli vrtić s kozama
pruriced sam kupila u sasvim drugoj apoteci, i to nakon što sam ovdje na forumu pročitala o njemu. dapače, u apoteci su se čudili zašto ga kupujem za vodene kozicemagriz prvotno napisa
u apoteci u kojoj su mi rekli da je hipermangan zabranjen, nisu mi nudili ništa drugo, pa ni pruriced
a za hipermangan je objašnjeno u postu nakon mog:
anyway, sve je to bilo prije skoro 3 godine. kad mi drugo dijete dobije kozice, i opet neću koristiti hipermangan, ali hoću zobenu kašunije točno da je zabranjeno prodavati hipermangan. Stvar je u tome da se tretira kao otrov i da nemaju sve ljekarne uvjete za držanje opasnih tvari poput toga pa ga stoga takve ljekarne ni ne smiju prodavati. Točno je da se nesmije prodati više od 10 grama hipermangana![]()