Pokazuje rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Porodiljni nakon otkaza

vale

Početno Porodiljni nakon otkaza

Moja šogorica ima sljedeći problem i pitanje, pa ako netko može... Upomoć!

Prije mjesec dana odlučila sam se na novi posao nakon četverogodišnjeg obavljanja posla u jednoj maloj tvrtki kojoj se opseg posla sve više smanjivao.
    Odmah sam našla novi posao, dogovorili smo se za početak rada, za ugovor na neodređeno vrijeme ali s klauzulom na probni rok od tri mjeseca.
    Nakon toga sam dala otkaz u svojoj tvrtki.
    Sedam dana nakon što sam dala otkaz doznala sam da sam trudna, što nisam planirala.
    Zanima me da li trebam o svom stanju obavijestiti novog poslodavca odmah prilikom početka rada, a ako ne odmah kad bi za to bio moralan i zakonski rok s obzirom na probni rok od tri mjeseca, a da ipak u ovakvom trenutku najbolje zaštitim svoje interese?
    Da li mi u roku od ta tri mjeseca, nakon što sam ga obavjestila o svom stanju, poslodavac može dati otkaz i na koju osnovu, ako savjesno i uredno obavljam svoj posao (moram naglasiti da je posao umjetničko-tehničke naravi, kod kojeg se tehnička i pravna regulativu može objektivno zadovoljiti, a ostali dio je potpuno kreativne i teoretske naravi kojeg poslodavac može subjektivno ocijeniti).
    Da li nakon eventualnog otkaza imam pravo prijave na HZZ, na zdravstveno i mirovinsko s obzirom da će mi u ovakvom stanju najviše trebati; kakvo je stanje u vezi staža ako sam na HZZ; da li onda idem na porodiljni ili ne; imam li pravo na naknadu nakon poroda i sl.?
    Kakva su prava u slučaju samostalne djelatnosti?
    Koja su moja prava i obaveze?
    Da li je to diskriminacija žene na osnovu njenog stanja?
    Da li se mogu obratiti pravobraniteljici za ravnopravnost spolova?
    Molim vas za hitri odgovor zbog uskore zamjene posla.

Unaprijed hvala!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Uf, postavila si jako puno pitanja, o nekim ima dosta toga pisanog na portalu i po forumu, pa malu pročačkaj.

Zanima me da li trebam o svom stanju obavijestiti novog poslodavca odmah prilikom početka rada, a ako ne odmah kad bi za to bio moralan i zakonski rok s obzirom na probni rok od tri mjeseca, a da ipak u ovakvom trenutku najbolje zaštitim svoje interese?
    Nemaš nikakvu obvezu upoznati poslodavca odmah, prilikom početka rada. Potpuno je tvoja odluka kad ćeš to reći, a to će biti najkasnije onda kad će ti trebati prava s osnove trudnoće radi zaštite tebe i djeteta (npr. pošteda od fizičkog posla, noćnog rada...).

Da li mi u roku od ta tri mjeseca, nakon što sam ga obavjestila o svom stanju, poslodavac može dati otkaz i na koju osnovu, ako savjesno i uredno obavljam svoj posao (moram naglasiti da je posao umjetničko-tehničke naravi, kod kojeg se tehnička i pravna regulativu može objektivno zadovoljiti, a ostali dio je potpuno kreativne i teoretske naravi kojeg poslodavac može subjektivno ocijeniti).
    S obzirom da je dio ocjene tvog rada subjektivna procjena poslodavca, nitko ti na ovo ne može odgovoriti. Diskriminacija trudnica u svakom pogledu je strogo zabranjena, ali ona je nekad vrlo fino zapakirana i servirana sa mašnicom i osmjehom.

Da li nakon eventualnog otkaza imam pravo prijave na HZZ, na zdravstveno i mirovinsko s obzirom da će mi u ovakvom stanju najviše trebati; kakvo je stanje u vezi staža ako sam na HZZ; da li onda idem na porodiljni ili ne; imam li pravo na naknadu nakon poroda i sl.?
    Nisam sigurna kako bi Zavod za zapošljavanje gledao na rješenje o otkazu o kujem piše: nije zadovoljila na probnom roku. Bojim se da bi moglo biti problema sa rodiljnom naknadom za nezaposlene majke, ali nisam skroz sigurna:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=173&Show=1461

Kakva su prava u slučaju samostalne djelatnosti?
    Obrtnice imaju ista prava kao i zaposlene majke.

Koja su moja prava i obaveze?
    Da li je to diskriminacija žene na osnovu njenog stanja?
    Da li se mogu obratiti pravobraniteljici za ravnopravnost spolova?
    Misliš radi otkaza da nisi zadovoljila na probnom roku? S obzirom da je dio ocjene subjektivan, ako iz rješenja o otkazu nije vidljiva diskriminacija, nego priča ide u smjeru da nisi komunikativna, da klijenti imaju prigovor na način na koji se ophodiš s njima itd., diskriminaciju bi bilo jako teško dokazati. Ali ako smatraš da možeš pobiti njegovu subjektivnu ocjenu i da ti pod nju podmeće nezadovoljstvo trudnoćom, tada ne treba odstupiti nego vrijedi pokušati dokazati diskriminaciju.

vale

Početno

Hvala na iscrpnom odgovoru.
    Još jedno pitanje: što se događa u slučaju da ona ode na čuvanje trudnoće a) sada odmah, dok je još u staroj firmi
    b) nakon početka rada u novoj (nakon mjesec, dva recimo).
    Koliku naknadu bi dobivala i tko tu naknadu isplaćuje?
    Hvala još jednom

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •