Moja šogorica ima sljedeći problem i pitanje, pa ako netko može... Upomoć!
Prije mjesec dana odlučila sam se na novi posao nakon četverogodišnjeg obavljanja posla u jednoj maloj tvrtki kojoj se opseg posla sve više smanjivao.
Odmah sam našla novi posao, dogovorili smo se za početak rada, za ugovor na neodređeno vrijeme ali s klauzulom na probni rok od tri mjeseca.
Nakon toga sam dala otkaz u svojoj tvrtki.
Sedam dana nakon što sam dala otkaz doznala sam da sam trudna, što nisam planirala.
Zanima me da li trebam o svom stanju obavijestiti novog poslodavca odmah prilikom početka rada, a ako ne odmah kad bi za to bio moralan i zakonski rok s obzirom na probni rok od tri mjeseca, a da ipak u ovakvom trenutku najbolje zaštitim svoje interese?
Da li mi u roku od ta tri mjeseca, nakon što sam ga obavjestila o svom stanju, poslodavac može dati otkaz i na koju osnovu, ako savjesno i uredno obavljam svoj posao (moram naglasiti da je posao umjetničko-tehničke naravi, kod kojeg se tehnička i pravna regulativu može objektivno zadovoljiti, a ostali dio je potpuno kreativne i teoretske naravi kojeg poslodavac može subjektivno ocijeniti).
Da li nakon eventualnog otkaza imam pravo prijave na HZZ, na zdravstveno i mirovinsko s obzirom da će mi u ovakvom stanju najviše trebati; kakvo je stanje u vezi staža ako sam na HZZ; da li onda idem na porodiljni ili ne; imam li pravo na naknadu nakon poroda i sl.?
Kakva su prava u slučaju samostalne djelatnosti?
Koja su moja prava i obaveze?
Da li je to diskriminacija žene na osnovu njenog stanja?
Da li se mogu obratiti pravobraniteljici za ravnopravnost spolova?
Molim vas za hitri odgovor zbog uskore zamjene posla.
Unaprijed hvala!