Ivanna prvotno napisa
Da malo podignem ovu temu.
Zanima me da li je itko od vas išao s djetetom na bilo kakvu terapiju mucanja u predškolskoj dobi?
M.. ima skoro 6 godina i muca od 2,5 god. Imao je faze i tečnog govora, pa faze jačeg i slabijeg mucanja...
Prvi put smo bili kod logopedice sa 4 god., tada je rekla da to nije jako izraženo i da je on još premali za bilo kakvu terapiju.
U međuvremenu je išao kod vrtićke logopedice (a to je bilo vrlo malo s obzirom da nje često nije bilo, a i radila je na pola radnog vremena) i sad smo bili opet kod logopedice u bolnici. Kaže da to nije jakog intenziteta, ali i da oni u pravilu rade sa školskom djecom. Preporučila mi je da se raspitam za Varaždin pa sam i njih zvala. Tamo su mi rekli da se kod njih jako dugo čeka na pregled, da ćemo doći na red vjerojatno u ožujku, ali ako i odrede da mu je potrebna terapija, da oni to rade tek sa 8 godina.
I sad meni stvarno nije jasno; ako dijete očito ima problem, zašto ga ne rješavati sad, prije polaska u školu nego da čekam...što, da bude još gore?! Znam da terapija često uključuje i čitanje što podrazumijeva školsku djecu, ali zar se baš ništa ne može raditi s manjima?!