Pokazuje rezultate 1 do 50 od 68

Tema: Mucanje

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Imam i ja problem koje me muči: Franka (2,7 g.) je u zadnjih par mjeseci počela sve više i više mucati (počela je lijepo govoriti dosta rano, s godinu dana) ponekad tako jako da je stvarno teško razumjeti što želi reći. Čak u tim trenucima počinje dosta tiho govoriti, kao da joj je tako lakše. Kad pjeva pjesmice govori savršeno. Kad smo pitali logopedicu (još u samom začetku mucanja) rekla je da se ne brinemo, da to može biti i posljedica toga što puno priča, a nema još dovoljno dobar razvijen vokabular i da u principu prije 3,5 godine života nema smisla počinjati s terapijom.
    No mene sad ovo sve dosta zabrinjava, imam osjećaj da joj se pogoršava. Za 2 tjedna se vraća s mora i kreće ponovno u vrtić, pa ne znam ni sama da li da zovem logopedicu i tražim termin ili da još ipak pričekamo...
    U obitelji nemamo slučajeva mucanja....

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj umiljata prvotno napisa Vidi poruku
    Imam i ja problem koje me muči: Franka (2,7 g.) je u zadnjih par mjeseci počela sve više i više mucati (počela je lijepo govoriti dosta rano, s godinu dana) ponekad tako jako da je stvarno teško razumjeti što želi reći. Čak u tim trenucima počinje dosta tiho govoriti, kao da joj je tako lakše. Kad pjeva pjesmice govori savršeno. Kad smo pitali logopedicu (još u samom začetku mucanja) rekla je da se ne brinemo, da to može biti i posljedica toga što puno priča, a nema još dovoljno dobar razvijen vokabular i da u principu prije 3,5 godine života nema smisla počinjati s terapijom.
    No mene sad ovo sve dosta zabrinjava, imam osjećaj da joj se pogoršava. Za 2 tjedna se vraća s mora i kreće ponovno u vrtić, pa ne znam ni sama da li da zovem logopedicu i tražim termin ili da još ipak pričekamo...
    U obitelji nemamo slučajeva mucanja....
    U tako ranoj dobi mislim da je zbilja prerano išta dijagnosticirati pa i ići na vježbe, možda joj samo trebate dati vremena.
    mi smo bili kod logopeda s neke 4,5 godine, prvi put se pravo mucanje javilo s neke 3. Rečeno nam je da s obzirom na razvijen vokabular i brbljavost djeteta usprkos problemima nema smisla ići na terapiju, da pratimo hoće li se stanje pogoršati ali ne skrećemo pažnju na to.
    Sad ima 5 godina i već neko vrijeme čini mi se da je puno bolje, poneka zastajkivanja i oklijevanja su stalno prisutna, ali to nije ono pravo klasično mucanje. Kod nje je to od početka bilo uvijek u fazama, obično bi počela malo mucati i kroz neko vrijeme bi postalo intenzivno, to bi potrajalo oko 2 tjedna i opet prošlo. Vidjet ćemo kako će ići dalje.
    Ona sama je od početka svjesna problema pa smo vidjeli da nema smisla da se pravimo da se ništa ne događa, sama je pitala zašto joj se to događa. Ali nastojimo je ne požurivati i općenito ne biti nervozni s njom, održavati atmosferu u obitelji što boljom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •