KAKO I ZAŠTO SMO MI POSTALI OVISNICI O PLATNENIM PELENAMA :D
Dok nisam vidjela na Rodinom forumu, nisam imala pojma da još uopće netko koristi platnene pelene.Da su te pelene toliko modernizirane, još manje. Prvo dvoje, a i treće dijete, koristili su jednokratne. Lukas je pri kraju svog pelenaškog razdoblja, Bruna je tek počela.
Slike i opisi pelena su me zarazili, i počela sam pratiti temu, preko foruma, a i istraživajući po netu. No nije mi padalo napamet preći na njih, zbog financijske situacije prvenstveno, a i nije mi se činilo smisleno zbog trećeg djeteta. Da mi je prvo, mislila sam, odmah bi krenula, ovako…
Baš se u to vrijeme poklopilo da je Lukas počeo dobivati osip od jednokratnih pelena. To mi je bio šok, jer dvije godine, osim ponekog pelenskog crvenila, sve je bilo u redu. Kao i s Karlom prije njega. Čak su i u vrtiću muku mučili s njegovom guzom. Prvenstveno mu se pojavio sitan osip na dijelu kože gdje dolazi guma pelene, a područje između nogica bilo je prekriveno crvenim plikovima i izgriženo. Naravno da smo probali sve proizvođače i vrste pelena, misleći da je marka, odnosno kvaliteta uzrok. Neko vrijeme smo kupovali i neizbjeljene jednokratne. Niti jedna krema od tridesetak vrsta nije pomogla, a vrućine, često kakanje i rjeđa stolica nisu nimalo išli u prilog.
Tako sam ja odlučila ipak riskirati i kupiti koju pelenu. Bacila sam se na proučavanje i usporedbe cijena, i jednu večer nakon što je Lukas opet izgrebao prištiće toliko da su mu krvarili, a krvarile su mu i ranice od tih nesretnih plikova, sjela sam za kompjuter i naručila pelene. Svakom deset za početak, financijski više nisam mogla. Zarekla sam se da više neću kupiti niti jednu jednokratnu, tako da je Lukas bio gol a Bruna u tetra pelenama dok nam paket nije stigao.
To vrijeme provedeno na Internetu otvorilo mi je sasvim novi svijet: iznenadila sam se kakvih sve mogućnosti i sistema platnenih pelena ima-od jednostavnjih do kompliciranijih, cijenama prilagođenih svačijem džepu. Učila sam svaku noć s veseljem i skupila zavidnu količinu linkova.
Saznala sam da pored kompanija, postoji velika grupa mama okupljenih u organizaciju mama koje rade kod kuće i žive od šivanja pelena. Većina ih također podržava AP, dojenje, ekologiju. Čitala sam njihove priče kako su počele, članke, forume.
Pranje i održavanje pelena, suprotno mišljenjima, nije nauka niti je komplicirano. Od više metoda, meni je najjednostavnije kroz dan skupljati ih u kantu dopola punu vode+malo octa ili sode bikarbone.Prethodno pokakane operem tušem u WC-u ako je potrebno. Navečer samo ispraznim kantu u mašinu, stavim trećinu deterđenta, okrenem na 60 i sušim preko noći.
Reakcije okoline uglavnom se svode na: (ovo su me ama baš svi pitali) «a što kad se pokaka», «puno je to posla» ili «skupo je to». S veseljem ih razuvjeravam, jer ništa ne stoji, iako se malo trebapobrinuti za pelene. Ja se šalim da su mi četvrto dijete jer ih pazim i mazim, da mi što dulje čuvaju dječje guze.
Dosad niti jednom nisam požalila zbog svoje odluke, žao mi je samo što nisam prije znala, i što se Lukas mučio par mjeseci. I što nemam slike kako je izgledao u jednokratnoj.
Sad s veseljem opet slažem nove kombinacije i tražim koje ćemo kupiti. I da znate, nosimo ih i u vrtić.
Post sam napisala s namjerom da mame koje se nećkaju, možda dobiju ohrabrenje. Nije napisan protiv onih koji koriste jednokratne, iako ja imam loše iskustvo s njima, ali to je osobno iskustvo.
I razlozi su mi bili prvenstveno zdravlje Lukasove guze, dobar start kod Brune, štednja me također veseli, a zadnji mi je bio ekološki aspekt, nisam kao neke mame ovdje jako ekološki svjesna, ali mi je drago da i tako pomažemo. Pa ni ja više ne koristim jednokratne uloške ni za grudnjak, ni menstrualne. I postala sam totalni ovisnik, moj muž više ne viče: opet si na RODI, nego : opet ti po pelenama.
I da, zaboravila sam, iako je sumnjao u moje ideje, i on je oduševljen, svima priča o našim pelenama i mijenja ih kao što je i jednokratne.Jer su totalno dadyfriendly. :D
-------------------------------------------------------------------------------------
emy, priča ti je na raspolaganju, imam i slike kad ti zatrebaju :D