Results 1 to 16 of 16

Thread: moja priča

klmama's Avatar

Default moja priča

KAKO I ZAŠTO SMO MI POSTALI OVISNICI O PLATNENIM PELENAMA :D

Dok nisam vidjela na Rodinom forumu, nisam imala pojma da još uopće netko koristi platnene pelene.Da su te pelene toliko modernizirane, još manje. Prvo dvoje, a i treće dijete, koristili su jednokratne. Lukas je pri kraju svog pelenaškog razdoblja, Bruna je tek počela.
    Slike i opisi pelena su me zarazili, i počela sam pratiti temu, preko foruma, a i istraživajući po netu. No nije mi padalo napamet preći na njih, zbog financijske situacije prvenstveno, a i nije mi se činilo smisleno zbog trećeg djeteta. Da mi je prvo, mislila sam, odmah bi krenula, ovako…

Baš se u to vrijeme poklopilo da je Lukas počeo dobivati osip od jednokratnih pelena. To mi je bio šok, jer dvije godine, osim ponekog pelenskog crvenila, sve je bilo u redu. Kao i s Karlom prije njega. Čak su i u vrtiću muku mučili s njegovom guzom. Prvenstveno mu se pojavio sitan osip na dijelu kože gdje dolazi guma pelene, a područje između nogica bilo je prekriveno crvenim plikovima i izgriženo. Naravno da smo probali sve proizvođače i vrste pelena, misleći da je marka, odnosno kvaliteta uzrok. Neko vrijeme smo kupovali i neizbjeljene jednokratne. Niti jedna krema od tridesetak vrsta nije pomogla, a vrućine, često kakanje i rjeđa stolica nisu nimalo išli u prilog.

Tako sam ja odlučila ipak riskirati i kupiti koju pelenu. Bacila sam se na proučavanje i usporedbe cijena, i jednu večer nakon što je Lukas opet izgrebao prištiće toliko da su mu krvarili, a krvarile su mu i ranice od tih nesretnih plikova, sjela sam za kompjuter i naručila pelene. Svakom deset za početak, financijski više nisam mogla. Zarekla sam se da više neću kupiti niti jednu jednokratnu, tako da je Lukas bio gol a Bruna u tetra pelenama dok nam paket nije stigao.

To vrijeme provedeno na Internetu otvorilo mi je sasvim novi svijet: iznenadila sam se kakvih sve mogućnosti i sistema platnenih pelena ima-od jednostavnjih do kompliciranijih, cijenama prilagođenih svačijem džepu. Učila sam svaku noć s veseljem i skupila zavidnu količinu linkova.

Saznala sam da pored kompanija, postoji velika grupa mama okupljenih u organizaciju mama koje rade kod kuće i žive od šivanja pelena. Većina ih također podržava AP, dojenje, ekologiju. Čitala sam njihove priče kako su počele, članke, forume.

Pranje i održavanje pelena, suprotno mišljenjima, nije nauka niti je komplicirano. Od više metoda, meni je najjednostavnije kroz dan skupljati ih u kantu dopola punu vode+malo octa ili sode bikarbone.Prethodno pokakane operem tušem u WC-u ako je potrebno. Navečer samo ispraznim kantu u mašinu, stavim trećinu deterđenta, okrenem na 60 i sušim preko noći.

Reakcije okoline uglavnom se svode na: (ovo su me ama baš svi pitali) «a što kad se pokaka», «puno je to posla» ili «skupo je to». S veseljem ih razuvjeravam, jer ništa ne stoji, iako se malo trebapobrinuti za pelene. Ja se šalim da su mi četvrto dijete jer ih pazim i mazim, da mi što dulje čuvaju dječje guze.

Dosad niti jednom nisam požalila zbog svoje odluke, žao mi je samo što nisam prije znala, i što se Lukas mučio par mjeseci. I što nemam slike kako je izgledao u jednokratnoj.
    Sad s veseljem opet slažem nove kombinacije i tražim koje ćemo kupiti. I da znate, nosimo ih i u vrtić.

Post sam napisala s namjerom da mame koje se nećkaju, možda dobiju ohrabrenje. Nije napisan protiv onih koji koriste jednokratne, iako ja imam loše iskustvo s njima, ali to je osobno iskustvo.

I razlozi su mi bili prvenstveno zdravlje Lukasove guze, dobar start kod Brune, štednja me također veseli, a zadnji mi je bio ekološki aspekt, nisam kao neke mame ovdje jako ekološki svjesna, ali mi je drago da i tako pomažemo. Pa ni ja više ne koristim jednokratne uloške ni za grudnjak, ni menstrualne. I postala sam totalni ovisnik, moj muž više ne viče: opet si na RODI, nego : opet ti po pelenama.

I da, zaboravila sam, iako je sumnjao u moje ideje, i on je oduševljen, svima priča o našim pelenama i mijenja ih kao što je i jednokratne.Jer su totalno dadyfriendly. :D

-------------------------------------------------------------------------------------
    emy, priča ti je na raspolaganju, imam i slike kad ti zatrebaju :D

Ma super prica! Svaka cast!

Nika's Avatar

odličan post klmama, tekst je super motivirajući :D

Prekrasno! Da sam barem informacije iz tvog posta znala ranije. Sada se nekako ne usudim prijeci na platnene. Mozda sa sljedecim djetetom.

egemama's Avatar

ma i mene su odusevile vase price :D

ako ikad stignem do drugog dijeteta... odluka je pala! :D

samaritanka's Avatar

A da probate bez pelena?

Mukica's Avatar

Super si to napisala... Ovak napisano ne zvuci opce ko neka tlaka oko ciscenja i pranja...

Dodje mi da rodim jos jedno dijete sam zato da bi ga umatala u te sarene pelenice...

Osoblje foruma BusyBee's Avatar

Samaritanka - o tome si ja nekako mislim. S platnenim pelenama nekako mi ide cijela filozofija prirodne higijene, ako nista drugo da se olaksa bebi da nema jako popiskanu pelenu i da kaka van pelene.

Klmama, za Lukasa sam pomislila da mu je osip bio znak da je vrijeme za skidanje pelena, a ne za navlacenje platnenih

anchie76's Avatar

Quote Originally Posted by kike
    Prekrasno! Da sam barem informacije iz tvog posta znala ranije. Sada se nekako ne usudim prijeci na platnene. Mozda sa sljedecim djetetom.
    Nema razloga da ne predjes sad na platnene :D Evo i moj i Nikin mali su sad 18 mjeseci, i ovih dana smo presli na platnene.

Kazu ljudi: bolje ikad nego nikad :wink: :D

klmama's Avatar

Tako je, ja sam s lukasovih 2,5 god prešla na platnene, nije uopće problem. ušteda je uvijek, što se financija tiče, a pelene u dobrom stanju se uvijek mogu prodati :D

samaritanka i bussy bee, znam ja da je najbolje rješenje skinuti pelene :D no kod mojih dečkiju je to :? ni karlo, a sad ni lukas, u ovoj dobi još nemaju kontrolu niti su svjesni radnje. meni je velik napredak što sam naučila lukasa, ali to ga je stvarno trebalo učiti, da mi dođe javiti kad je pokakan. i to nekad zaboravi, moram ga barem tristo puta pitati na dan. inače je on preko dana, ako vrijeme dozvoli, u gačicama. gol neće biti. i prematanje i čišćenje su mu muka, stalno cvili iako ga ne boli i ne peče, baš zbog gore opisanih trauma.

tako da ga ne forsiram, kahlica ne dolazi u obzir. nisam se ja još pomirila s tim da ovo ljeto neće skinuti pelenu, samo idem jako, jako polako. i pratim vaše topice o skidanju i potty trainingu.

kad malo zaboravi nevolje s pelenama , i progovori(a na dobrom je putu, kod mojih i to kasni :? ), onda ću i ja malo pojačati trening :D

a brunu ću pokušati što prije podučiti, njoj je dobar start osiguran :D

samaritanka's Avatar

Ja bi samo pripomenula da nije problem u djeci nego u tebi jer ti ne vjerujes da oni dobro znaju sto rade kad pisaju i kakaju.Na tebi je samo da ih naucis kuda s tim. Ako je to mjesto pelena pa to vide jos kod brata i sestre onda im je tesko povjerovati da je to wc ili kahlica.

ovo iskustvo je fenomenalno iako ima već dugo da je napisano... :D
    dajte mi koji link da i ja počnem sa platnenim pelenama...

Marsupilami's Avatar

Quote Originally Posted by may
    ovo iskustvo je fenomenalno iako ima već dugo da je napisano... :D
    dajte mi koji link da i ja počnem sa platnenim pelenama...
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewforum.php?f=62 8)

:D :D

Mukica's Avatar

meni bi bilo jako zanimljivo procitati i price ostalih pletenasica
    aj sjednite pa zapisite

twinmama's Avatar

Mi smo u početku krenuli sa pampersicama,pa iako sam čitala o platnenim pelenama,nisam senekako previše zanimala za to.Onda su počele one lude,ljetne vrućine i kantu(u koju sam bacala iskorištene jednokratne pelene)morala sam preseliti na balkon,jer se iz nje počeo širiti užasan smrad.Pa su se tako fino saftale vani na suncu i to me strašno počelo smetati.U isto su se vrijeme počela javljati prva crvenila na guzi,a Teu se pišulinac jako zacrvenio.Nisu pomagale nikakve kreme niti češće mjenjanje pelena.Kad sam ih išla presvlačiti zapuhnula bi me neka vrućina iz njih,koža se k tome nije nikako oporavljala-bilo je sve gore.Onda nam je pedijatrica savjetovala da izbjegavamo pampers po svaku cijenu,neka mu stavim oblog od kamilice na pišu i zamatam ga u običnu tetru.
    Tada su moji klinci bili stari 5-6mj.Tu noć povila sam ga u tetru i sjela za komp,otvorila kamarisovu stranicu i sa zadovoljstvom zaključila da im je otvoren dućan u Zagrebu.To mi je bilo najbrže,odmah drugi dan smo mm i ja išli po njih.Kupili smo paket i platili gotovinom-jer se tako najviše isplate.
    Onda smo morali izdržati još jedan dan u običnoj tetri(dug kao godina)dok su se nove pelene namakale,oprale i osušile.
    Crvenilo i upala povukli su se za par dana.Ostatak jednokratnih čuvala sam kao "rezervu"neko vrijeme misleći da ću ih ipak koristiti.
    Na kraju sam ih bacila jer su se se guze ponovo zacrvenile nakon samo jedne,jedine noći kad sam ih mislila iskoristiti u nedostatku platnenih(koje nisam stigla na vrijeme posušiti)
    Kasnije sam naručila još par platnenih iz SMIB-a,pa sam sad od coccinele kupila 2 kom.I s tim se uspješno krpamo.
    Naručila sam(upravo danas)naše prve fuzzy b. :D
    Uglavnom,na jednokratne više niti ne pomišljam
    Malo sam zbrkala ovaj post,ali pisan je na brzinu(dok moji kikići spavaju)..nadam se da ćete se ipak snaći