Dakle, zanimaju me kolači (torte) u kojima nema brašna ni gustina, naročito oni koji se peku, s lješnajcima, bademima, orasima.. Hvala unaprijed!![]()
Dakle, zanimaju me kolači (torte) u kojima nema brašna ni gustina, naročito oni koji se peku, s lješnajcima, bademima, orasima.. Hvala unaprijed!![]()
Torta od oraha
10 jaja
36 dag šećera
36 dag oraha
1 vanilin šećer
10 dag mrvica namočenih u rum
1 pecilni prašak(ne znam zašto kad nema brašna,takav recept sam dobila i tako radim)
Miksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom,dodati ostalo i izmiksati do kraja.Peći 90 min. na 150.
Pečenu tortu možeš prerezati popola,premazati marmeladom,vrh također i preliti čok.glazurom.
Narančine kocke
8 žumanjaka miješati sa
25 dag šećera u prahu,
dodati
1 ribanu smrznutu naranču,
100 g rastopljene čokolade za kuh.,
25 dag mljevenih oraha,sve zajedno izmiksati,
a snijeg od 8 bjelanjaka umiješati lagano kuhačom
Peći 40 min.na 180-200,ohlađeno preliti čok.glazurom:
Rastopiti:
6 žlica vode
2 žlice šećera,
6 dag margarina,
10 dag čokolade za kuhanje
Sakedjo, ljubim te!![]()
Imam i ja jedan recept za čokoladnu tortu bez brašna, popodne dijelim s vama, sad ne stignem..Inače, meni su ti kolači bez brašna ukusniji, punijeg okusa, a i nisu tako velik neprijatelj linije :/ ..
a ne, baš su dijetalnifritulica1 prvotno napisa
- 36 dkg oraha i isto toliko šećera
usporedi s energetskom vrijednosti brašna![]()
pa još i rum.
ja sam ti znala radit crnu tortu, ona je bez brašna.
i radila sam je bez šećera, sa sladom.
ako stavljaš šećer, komotno možeš stavit i duplo manje
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ght=crna+torta
bdw, ne znam koliko ti je to bitno ali u ovaj kolač od Sakedjo idu i krušne mrvice, dakle ipak nije sasvim bez brašna.
Što se tiče kalorija (i linije) brašno ti je najmanji problem - pravi neprijatelji su masnoće! Po tome bi "figure friendly" bile kremšnite (skoro pa bez masnoća, šećera i brašna minimalno), i sve vrste voćnih štrudla. Punina okusa zagarantirana, pogotovo sa štrudlom od višanja.
Evo iskopala sam ti par recepata koje sam našla na internetu:
BOUNTY II
Sastojci:
30 g margarina ili maslaca
2 žlice vrhnja
1/2 bjelanjka
125 g šećera u prahu
100 g kokosa
čokoladni preljev
Uputa za pripremu:
1. Istopite margarin/maslac, umiješajte vrhnje i bjelanjak. Na koncu dodajte šećer u prahu i kokos. Dobro izmiksajte i ostavite u hladnjaku 1/2 sata.
2. Oblikujte 10 malih komada te ih uvaljajte u rastopljenu čokoladu. Stavite u hladnjak i poslužite još hladne.
Čokoladni preljev:
Otopite par rebara čokolade sa malo margarina i vrhnja za kuhanje...(ispadne okusa ko puding )
Jelačić kocke
Biskvit:
18 dag šećera
18 dag oraha
10 dag kakao praha
7 žutanjaka
7 bjelanjaka
Izmiksati prvo bjelanjke u čvrsti snijeg i staviti na stranu.
U drugoj posudi umješajte žumanjke i šećer dok ne budu kremasti, pa dodajte kakao prah i na kraju orahe. Nakon toga lagano umješajte kuhačom i snijeg od bjelanjaka.
Pecite u plehu koji ste prethodno premazali margarinom i posuli mrvicama, 20 minuta na 180 stupnjeva. Ohlađeni biskvit prerežite i punite sljedećom kremom:
Krema:
1dl mlijeka
35 dkg čokolade za kuhanje
šlag od 2 dl slatkog biljnog vrhnja
Prokuhajte 1 dl mlijeka. U drugoj posudi otopite 35 dag čokolade za kuhanje i u nju ulijte kipuće mlijeko - i miješajte dok ne bude ravnomjerna smjesa. Kad se čokolada s mlijekom dobro ohladi, u nju umješajte šlag napravljen od 2 dl slatkog vrhnja (obavezno biljno vrhnje, ne ono od kravljeg mlijeka).
Polovicu kreme namažite između dvije kore biskvita, a drugu polovicu na vrh.
Kolač prelijte čokoladnom glazurom.
Čokoladna bajka
25 dag čokolade za kuhanje
3 dag maslaca
4 žlice kondenziranog mlijeka
45 dag štaub šećera
5 dag lješnjaka grubo narezanih
5 dag groždica
Namažite lagano kvadratni pleh promjera 20 cm. cokoladu izlomite na komadiće, te s maslacem i mlijekom otopite na pari. Maknite sa štednjaka i umiješajte staub šecer, i na kraju lješnjake i groždice. Masu rasporedite po plehu i ostavite preko noci u frižideru. Izvadite iz pleha i režite na male kockice.
Bombice od jabuka
Potrebno:
1 kg jabuka
500 gr secera
1 casa vode
50 gr badema
1 pomorandza
Secer staviti u serpu i kuvati dok sirup ne pocne da se zgusnjava. Ociscene i istrugane jabuke dodati u sirup, promesati, nacediti sok od pomorandze i dodati struganu koru pomorandze. neprestano mesati sve dok se masa ne zgusne. Tada skinuti sa vatre i umesati iseckane bademe.
Praviti bombice pa svaku uvaljati u secer pomesan sa cimetom. Stavljati na papir, a kada se ohladi redjati na tanjir.
ČOKOLADNA ROLADA (NEPEČENA)
Mješaj 2 bjelanjka s 25 dag šečera pola sata. Zatim dodaj 28 dag oraha i 2 stangice ribane čokolade, zamijesi tijesto i razvaljaj po duljini.
FILA:
12 dag maslaca i 12 dag šečera mješaj i dodaj 2 kuhana pasirana žumanjka, malo ruma i malo vanilije. Ovu filu razmaži po razvaljanoj masi i zatim rolaj. Suši se dva dana na hladnom mjestu.
ČOKOLADNE PUSLICE
14 dag mljevenih oraha
14 dag šečera u prahu
14 dag ribane čokolade
6 dag maslaca
U zdjeli mijesiti i praviti kuglice. Peci u namazanom plehu i to najprije na laganoj vatri a kad puknu na slaboj vatri.
Imam doma jedan prefini recept bez brašna u bilježnici (samo što definitivno nije dijetni) pa napišem sutra ako hoćeš.
A jeste mi se narugaleIzgleda da sam ista moja mama, ona u kavu stavlja natreen (šećer ni u ludilu) al zato uz kavu mazne dvije krempite, i često se čudi otkud joj te kile
..
Al evo jedan slasni recept za ljubitelje čokolade prepisan iz Montignacove kuharice, (dakle prporučljiv uz dijetalnu prehranu i pri održavanju težine).
Evo prepisujem;
ČOKOLADNA TORTA
sastojci; 310 g tamne čokolade (70% kakaa) slomljena na komadiće i još 185 g za glazuru
10 velikih jaja, bjelanjaka razdvojenih od žumanjaka
Tajna recepta je u tome da pećnica bude što toplija i da radite brzo kad se čokolada otopi. Rezultat je raskošan, ali ne odveć težak desert.
1. Formu za tortu promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. Ovratnik odko strane forme trebao bi se dizati nekoliko cm iznad forme. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva.
2. Stavite veliku čistu i suhu zdjelu iznad zdjele s kipićom vodom - pazite da zdjela ne dodiruje vodu. Stavite 310 g čokolade u zdjelu da se otopi, često miješajući.
3. Stavite bjelanjke u veliku zdjelu i tucite električnim mikserom dok ne postanu čvrsti vrhovi. Nemojte previše istući.
4. Zdjelu s otopljenom čokoladom premjestite na radnu površinu. Oprezno umiješajte istučene žumanjke u čokoladu. Dodajte nekoliko žlica bjelanjaka i promiješajte koliko je nužno. Brzo i oprezno dodajte ostale tučene bjelanjke dok smjesa ne bude poput suflea ili moussea. Nemojte odveć miješati.
5. Uliojte mješavinu u formu za torte i pecite u pećnici točno 8 minuta. Izvadite i pustite da se hladi 30 min, a onda stavite u hladnjak na 12 sati iliu preko noći.
6. Za kraj, izvadite tortu iz hladnjaka, okrenite je na tanjur ili foliju na ravnoj radnoj površini. Otopite dodatnu čokoladu na isti način kao u točki 2. Prelijte tortu tankim slojem glazure. Stavite u hladnjak na 5 min da se ohladi. Prije posluživanja umočite oštar nož u vruću vodu i njime isjecite tortu.[/i]
Ma nema koristi od kolača bez brašna kad u sebi skoro svi sadrže "tone" šećera,a naravno i masnoća.
Drage moje..istina je da sam počela paziti koje sastojke unosim u organizam, htjela bih zdravije jesti. Skoro potpuno sam izbacila bijelo brašno, bijeli šećer (zamijenila ga fruktozom), a i maslac (margarin nikad nisam ni voljela) ograničavam. što se tiče brašna, rado bih ga mijenjala mljevenim bademima ili orasima, nema veze što debljaju. Ali na stranu sve ovo. Meni su zbilja ukusniji kolači bez brašna ili s malo brašna, iako ne poričem da i ovih potonjih ima čarobnih. mamma Juanita, već sam davno sejvala crnu tortu i svako malo mi padne na pamet, ali na kraju uvijek odustanem (mene je malo strah ukoliko jaja nisu termički obrađena), kukavica.
brigita2 tnx![]()
A što se tiče čokoladne torte, napravila sam ju (super lagano), sutra još glazura i degustacija, nestrpljiva sam!![]()
fritulice, ima neka fora kako se sirova jaja mogu termički obraditi a da ipak ostanu tekuća, zna Ancica, mozda iskopa opet taj link.
evo našla
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=7688
i evo još torti bez brašna:
rafael torta- http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=17647
torta od kestena- http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=6191
mamma Juanita, ti si pravo! Hvala ti, torte su super. A onaj website-safety egg na žalost ne mogu otvoriti. (btw; a mene bilo sram vam priznat da imam fobiju od sirovih jaja, sad mi je lakše) Probat ću malo proguglati o tome.
Hoću draga, hvala ti! :D (Jelačić kocke mi se čine jaaako mljac!)brigita2 prvotno napisa
Samo da javim da je ČOKOLADNA TORTA fenomenalna, kad je jedete imate dojam da jedete nešto između sladoleda i biskvita s najpunijim i najljepšim okusom čokolade koji se doslovno topi u ustima. Ako ste čokoladoljubac, probajte ovu tortu, iznenadit ćete se (bitno je da čokolada bude ona od 60-70% kakaa, malo kvalitetnija, ja sam radila s Krašovom Anno 1911 Domini, 60%-tnom).![]()
Žao mi je, ali otkrila sam da u ovaj kolač ipak ide brašno i to u kremu. U tijesto ne ide brašno pa sam se na trenutak zavarala.fritulica1 prvotno napisa
Hm..nema veze Brigita2, daj ga vamo! :D (u glavi mi zvoni da je prefini)
Evo i od mene jedan kolač bez brašna...
KREM KOLAČ OD ORAHA
Biskvit:
8 bjelanjaka tući sa
8 žlica šećera, a zatim dodati
25 dkg oraha
-ispeći
Krema:
8 žutanjaka i
10 žlica šećera tući na pari, a kada se ohladi
dodati jedan omekšan margarin.
Sve zajedno miksati i namazati preko ohlađenog biskvita.
Preko svega preliti sa čokoladnom glazurom.
DOBAR TEK!!
bezimeni kolač![]()
100 gr mljevenih oraha
100 gr mljevenih badema
100 gr kokosa
100 gr grožđica
4 jaja
1 prašak za pecivo
gore navedene sastojke izmiješati ( najprije sve samo sa žumanjcem,onda dodati snijeg od bjelanjaka)
peći 15 minuta na 250
vrući kolač preliti sa 2 dcl vruće vode u kojoj su rastopljene 4 žlice meda.
na ohlađeno staviti čokoladnu glazuru ili premazati šlagom
ajd napokon nešto od čeg se ne dobija šećerna bolest.
dalmatinka, ovo fakat zvuči![]()
...al mislim d aću stavit bar jedno jaje manje, ne volim kad se u kolaču osjeti miris jaja.