drage cure...sad moram i ja vama nešto reć... hvala vam beskrajno na lijepim savjetima i podrškama... no ne mogu neke stvari primjenit u praksu s obzirom da sam s prvim djetetom prošla odiseju bolnica, savjetovališta o dječijoj prehrani, od specijaliste do specijaliste , od psihologa do psihologa - jer mala je kao beba štrajkala i sisu i flašicu - čak do te mjere da je morala na infuziju . Prema tome imam poprilično nekog znanja oko toga - jer smo godinu dana skoro bili po bolnicama pod "promatranjem" zbog čeg dijete to radi. Nakon što su detaljno "istražili" mene po svim psihološkim pitanjima i jedno vrijeme me isključili iz prehrane moje tada 5-mjesečne bebe , ustanovito je definitivno da nije problem u meni kao majci ( a moglo bi teoretski biti , zato su provjeravali ) jer je ona isto se ponašala i kod iskusnih sestara, babica, pedagoga po pitanju uzimanja obroka . E sad , da bi skratila tu veoma dugu priču... ja sam kod kuće isto pokušavala nju hranit nekad u snu - u snu bi uzela bez problema - ali bi to povratila nakon pola sata .
E sad - meni su psiholozi u bolnici rekli da je to bila moja GREŠKA BR.1 - hraniti dijete u snu - i da to nikad više ne pokušavam - dijete mora KOMPLETNO SVJESNO uzimat hranu , bez obzira jeli to sisa ili flašica - sve ostalo je PREVARA djetetovog stomaka i psihe a s tim i jedna vrsta HRANJENJA NA SILU - na što se osvećuje vremenom dječija psiha i stomak i na kraju stagniranje kilaže ! Radi se o jako senzibilnim bebama kojima smeta i " zrno graška pod 10 madraca " i da se takvoj djeci samo ponudi obrok - ako neće odma odustati i čekati dok hoće .
Da kažem to , mislim, tako smo s njom pokušavali razne "dobornamjerne" trikove samo da uzme nešto i ako je nešto bilo uspješno - ona bi to prokužila brzo i morali smo smišljat nešto novo . Sve te slične stvari o kojima vi govorite : hodanje po sobi dok jede, neko skače po lopti , mi smo znali puštat uvijek jednu te istu laganu muzikicu za bebe koja je morala biti pojačana na "3" ni manje ni više ( mislim ludnica nema šta ) . Kad smo otišli na kraju krajeva u specijalnu bolnicu koja se bavi samo takvim problemima s djecom - rekli su nam - da OBAVEZNO moramo odustat od takvih pokušaja . Dijete ili će jednostavno prihvatit ponuđeno - ili - ne !!! I nema nikakvog više ni hodanja, ni skakanja , ni hranjena u snu ni nuđenja svakih sat vremena - - rekli su - tek kad naučite da to ne smijete radit - onda će mala počet jesti - mada treba masa vremena da se to ustabili . I tako je i bilo . I danas dan joj je 6 godina i tako radimo i nemamo više problem ... i danas važi ista parola kao i onda što smo naučili na terapiji : " OĆEŠ LI ? NEĆEŠ ? OK - NE MORAŠ - ONDA ZA 4 SATA PONOVO ! "
To je pravilo važilo i onda kada je imala samo 4-5 mjeseci jer su nakon višemjesečnih istraživanja naše bebe kao pokusnog kunića rekli : pustite je da gladuje ako je tako odlučila - inače će te joj vječno biti rob - ona će vas terorizirat pola djetinjstva - i to već bebe znaju !
A jako im je bila bitna činjenica znat da joj je tata to isto radio kao dijete ( moja svekrva se i danas tužno sjeća detalja ) ...sad bih mogla muža ubit zbog toga- no izgleda da je kod njih taj poremećen odnos prema prehrani u genima eto ga sad i mali štrajka ...
E pošto sad znam to sve , mislim stvarno smo bili kod vrhunskih stručnjaka do kojih je bilo mukotrpno uopće doći , doktori- profesori koji dolaze sa univerziteta iz londona i koji uopće proučavaju takvu djecu ( hvala bolnicama koje su nam omogućile da do njih dođemo ) -
sad znam bar što s malim ne smijem radit .
-NEMA HODANJA S NJIM PO SOBI - NEĆU TO RADIT
-NEMA USPAVLJIVANJA I HRANJENA U SNU
-NEMA PRIMJENE RAZNIH "TRIKOVA" SAMO DA BI PRIHVATIO PONUĐENO
-NUĐENJE OBROKA MORA BITI ISTO OGRANIČENO TAKO DA GA NEĆU "MOLIT" SAT VREMENA DA UZME
Navikla sam ga dojit u spavaćoj sobi , nas dvoje sami u miru i tišini bez hektike - i to je dovoljno .
Što se tiče šeširića... probala... uzeo je par put sa šeširićom - ali ja ga definitivno neću dojit na taj način - onda ipak radije izdajanje i flašica . Plastika je plastika i dokazano je da se sa šeširićom u većini slučajeva slabije napreduje ( čast izuzecima ).
Što znači ja još ne odustajem - i dalje ću mu s ljubavlju nuditi sisu- ali neće dobit nikad osjećaj da "MORA" - nada zadnja umire...
Hvala na strpljenju !