sto se tice magisterija, projekata, ispita i ostalih mentalnih poduhvata, iskustvo mi govori da tu nema problema jer se radi o usmjerenoj pažnji i fokusiranom pamćenju. Skoncentrirana si na jedno područje i pamtiš činjenice vezane samo uz to područje. Drugim riječima, radiš u jednom folderu. Pri tom, zbog mnoštva ostalih dnevnih i kućnih obaveza, rad oko projeta obično dobro organiziraš što se odražava i na učinkovitost i brže učenje.

No problem nastaje kod tzv. difuznog tj. općeg pamćenja. Mnoštvo sitnica koje leže u različitim folderima našeg mozga i koje ne možeš baš tako lako izvući iz tih foldera na svjetlo dana. Imena, likovi, svakodnevni pojmovi, sadržaj frižidera. Jednostavno - taj naš računar je preopterećen. Osobno ne znam kako da taj svoj racunar osvježim novom memorijom.

Dakle, savjet za Tweety i njen magisterij - upisuj opod obavezno. Neces imati problema sa pamcenjem, a to ce dati novi smisao tvom zivotu. O samopouzdanju da ne govorim. 8)

A sa problemom Lune Rocco i zaglupljivanjem svi se susrecemo kada se dan za danom nalazimo licem u lice sa cetiri zida naseg doma a jedino drustvo nam bebac. Mislim da tu definitivno pomaze citanje - čitanje knjiga a ne casopisa, gledanje samo odredjenih i pazljivo odabranih emisija na TV, slusanje odredjene glazbe - a ne da pustis radio da tek onako svira, surfanje samo po odredjenim portalima sa ciljem sa sebe oplemenis, kuhanje dobre hrane i sl. Dakle sve aktivnosti koje su unaprijed smišljene i za koje se trudimo ne obavljati ih rutinski.