Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Evo i naše pomalo tužne priče

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Evo i naše pomalo tužne priče

Pozdrav svima!
    Evo, konačno da i ja ispričam svoju priču s poroda koja je skoro tragično završila.
    Ja sam iz Varaždina i oba djeteta sam rodila u varaždinskoj bolnici.
    Samo da se ukratko osvrnem na prvi porod koji je bio dovršen carskim rezom i to zbog kefalopelvine disproporcije( tako piše u otpusnom pismu).
    Obje trudnoće mi je vodio privatni ginekolog , ali smo u bolnici imali doktora s kojim smo se dogovorili da mi bude kod poroda. Zadnjih par tjedana sam išla još dodatno na kontrole kod doktora u bolnicu. I moj ginekolog i doktor u bolnici su rekli , pošto sam imala prvi carski rez da će to najvjerojatnije biti tako i s drugim porodom pogotovo jer se kod prvog poroda radilo o disproporciji. Ja sam njima vjerovala i pomirila se s time da ni drugi put neću osjetiti kako je to roditi prirodnim putem .
    Većer prije nego sam trebala ići u bolnicu na pregled plodne vode, osjetila sam lagane trudove i tako sam izdržala do jutra kad smo krenuli u bolnicu. Ujutro me muž odveo u bolnicu i doktor me pregledao i rekao da sam već jako otvorena. Tada je rekao mom mužu i meni kako će to ići brzo, a pošto je bilo rečeno da će to biti carski nismo inzistirali da ide muž samnom(big mistake).
    Bilo je 10.30 kad smo stigli u rađaonu. No, moj doktor se putem do rađaone predomislio i rekao kako bi on ipak probao to poroditi prirodnim putem pošto sam jako otvorena i imam već lagane trudove. U početku sam bila iznenađena , ali sam bila i sretna što ću roditi prirodnim putem. U rađaoni su me dočekale dvije jako ljubazne babice i lijepo su me smjestile na krevet . Doktor mi je probušio vodenjak i rekao da sad moramo čekati i da će sve biti u redu. Trudovi su postajali sve jači, ali ja sam to super podnosila. Babice su bile cijelo vrijeme pored mene i stvarno su mi puno pomagale da prodišem trud i ispitivale me koji mi položaj odgovara i da li se hoću prošetati...
    I tako negdje izmedju 15 i 16 sati trudovi su postali česti i užasno jaki i kad me doktor pregledao rekao je da sam skroz otvorena i da bi trebalo biti skoro gotovo, no beba se nije spuštala.
    Mene je počelo užasno boljeti i počela sam osječati neku čudnu bol i to sam rekla doktoru. Nisam više osjetila kad je trud počeo, kad završio, boljelo me cijelo vrijeme. Sve više sam se gubila i u tom trenutku je došao još jedan doktor koji me isto pregledao i rekao da će to ići ovako i da još pričekamo iako mu je moj doktor rekao da misli da bi trebali napraviti carski. Ja sam i njemu rekla da stvarno osjećam užasne bolove i da više jednostavno ne mogu. No on je nešto rekao u stilu kako on odlučuje kako ću se ja poroditi i otišao. Babice su stalno dolazile i govorile neka probam tiskati, ali ništa, beba se nije ni pomaknula.
    Ja sam već bil skroz iscrpljena od bolova i oko 18 sati je došao moj doktor zajedno s tim drugim doktorom i ponovo su me htjeli pregledati ,ali su tada počeli nešto pričati i rekli mi da moram hitno na carski.
    Kad sam se probudila odmah sam vidjela da je moja bebica pokraj mene i odmah mi je laknulo . No tada je došao moj doktor do mene i rekao mi da mi je da je za vrijeme poroda PUKLA MATERNICA i da su zbog toga morali napraviti hitan carski. REKAO JE DA MU JE JAKO ŽAO ŠTO JE TAKO ZAVRŠILO JER JE SVE IŠLO TAKO PRIRODNO , NO DA SMO JOŠ PRIČEKALI KOJU MINUTU DA NE BI DOBRO ZAVRŠILO NI ZA MENE NI ZA BEBICU. I tada je rekao , pošto je maternica jako popucala, morali su me STERILIZIRATI. I MORALI SU ME REZATI OKOMITI I VODORAVNO JER JE BEBA BILA PRIČVRŠĆENA PRIRASLICAMA I ZBOG TOG JE BILA JAKO VISOKO POLOŽENA I NIJE SE SPUŠTALA. Ne mogu vam ni opisati kako sam se osiječala. Bila sam sretna što se sve dobro završilo, a s druge strane sve te informacije odjednom i spoznaja da više neću moći imati djecu su mi bile strašne.
    A, što se tiče onih bolova koje sam osiječala uz trudove , to je bila maternica koja je počela pucati.

Nisam si mislila da ću to ikad ispričat tako javno, ali evo nako dužeg vremena jednostavno sam osjetila potrebu da to podijelim s vama i nekako se odmah bolje osijecam.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ajme strašno. .
    Najbitnije je da ste sada ti i beba dobro prošli, samo moram prznati da ne kužim zakaj su te sterilizirali bez tvog znanja. Mislim znam da je to zato da ne bi opet ostala trudna jer je vjerojatno vrlo moguće da ta trudnoća ne bi mogla biti iznešena do kraja, ali mogli su te ipak prvo pitati i dati da ti pristaneš na to. Kaj ne? Ipak je to tvoje tijelo.

Početno

strasno....
    hvala bogu da je dobro zavrsilo

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Ajme strašno. .
    Najbitnije je da ste sada ti i beba dobro prošli, samo moram prznati da ne kužim zakaj su te sterilizirali bez tvog znanja. Mislim znam da je to zato da ne bi opet ostala trudna jer je vjerojatno vrlo moguće da ta trudnoća ne bi mogla biti iznešena do kraja, ali mogli su te ipak prvo pitati i dati da ti pristaneš na to. Kaj ne? Ipak je to tvoje tijelo.

Da, rekli su mi da su me morali sterilizirati jer bi svaka sljedeća trudnoća za mene mogla biti opasna po život.
    Ali , ipak ja mislim da su me trebali pitati i da nisu to smjeli napraviti bez mog znanja.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

grozno,srećom pa je nakraju dobro završilo
    ali još groznije mi je šta su te sterilizirali bez tvog znanja,bez obzira koliko god bi bila opasna sljedeća trudnoča to je tvoja odluka a ne
    njihova

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

grozno
    odluka je tvoja i nicija druga, ne samo o sterilizaciji nego i o porodu. posebno mi je upala u oko njegova recenica No on je nešto rekao u stilu kako on odlučuje kako ću se ja poroditi i otišao.
    to je toliko bezobrazno, drsko, bez ikakva postivanja tvojih prava kao pacijenata, da me ne cudi ni slijedeca odluka o sterilizaciji.

njegova je jedina ispravna odluka hitan carski - tu se spasavao zivot, i to je jedina situacija kad lijecnik odlucuje, a ne pacijent.

na taj nacin moze i nekoj majci 10-oro djece nakon poroda podvezati jajnike bez da ju pita, jer po njegovom misljenju ona je imala dovoljno djece. ili nesto slicno. to je vrlo opasno i bezosjecajno zadiranje u pacijentovu privatnost.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

strašno

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Strašno mi je žao što si to morala proći
    Suosjećam s tobom, jer sam i ja na prvom porodu koji je krenuo prirodno, završila na carskom i iako sam željela pokušati sljedeći put prirodno, mislim da će i drugi (pa i treći možda) biti opet carski.
    Doduše, ja imam veliko povjerenje u mog doktora.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Strašna je tvoja priča.
    Ja sam prvo dijete također rodila carskim (slabi trudovi i nikakvo otvaranje, hitni radi ugroženosti djeteta), s drugim smo pokušali vaginalno, međutim nakon nekog vremena su mi doktori rekli da misle da je preriskantno dalje pokušavati i da opet idem na carski. Bilo mi je žao, ali sam se tješila da je tako bolje za dijete, da se ne muči kao ono prvo, a ni na kraj pameti mi nije bilo što bi se MENI moglo dogoditi da se dalje inzistiralo na vaginalnom porodu. Sad vidim.

Sterilizacija bez da te se pitalo je neshvatljiv postupak liječnika. Ako sam dobro shvatila, tebi su podvezani jajovodi, a maternicu ti nisu vadili. U tom slučaju, mislim da oni nemaju pravo odlučivati umjesto tebe, čak ako je to i 'za tvoje dobro'. Nisam pravnik, ali mislim da bi se i u zakonu moglo pronaći nešto o liječničkim intervencijama bez pristanka pacijenta, i možda bi se našla i osnova za tužbu, ali shvaćam te ako želiš to ostaviti iza sebe i ne otvarati ponovo stare rane.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Draga moja,meni se desila slična stvar.Meni su također poslije prvog poroda koji je bio carski rez sugerirali vaginalni porod no na nesreću s dripom i također mi je pukla maternica(i još štošta)i moram samo reći da je to NAJGORA BOL koju živ čovjek može podnijeti.
    Mislim samo kad probaš zamisliti kakav je osjećaj kad ti puca neki unutarnji organ naježiš se i ne možeš o tome ni razmišljati.
    Ni meni ni tebi to se DEFINITIVNO NIJE SMJELO DOGODITI.
    Uživaj u svojoj dječici koju imaš jer ona su najveće bogatstvo svijeta-vjeruj mi ima puno žena koje ne mogu zatrudniti i dale bi sve na svijetu da imaju ono čime si ti blagoslovljena!!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Uzasno mi je zao...rekla bi tuzi ih,al koja korist..

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jako me pogodilo što me taj drugi doktor nije htio saslušati, a i jedna primalja je bila jako neugodna. Kad sam ja rekla da stvarno više ne mogu i da neka naprave carski, ona se nasmijala i rekla doktoru:" Da, najlakše je napraviti carski." Mislim, najgore u svemu tome je što se to dešavalo meni i ja sam osiječala da nešto nije u redu,ali nitko me nije htio saslušati.
    Što se tiče sterilizacije , podvezali su mi jajnike. Doktor je rekao da su to morali napraviti i da je njemu najgore kad njemu dođe žena treći put trudna , a prva dva je imala carski.
    Uz sve to, tu večer kad sam se probudila , došla je jedna sestra u sobu i rekla, evo još jedne koja se nije znala poroditi .
    Nisam joj bila u stanju ništa odgovoriti ,ali da se mene pita ja takvim osobama ne bi dala da rade na takvim mjestima.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Zaista pomalo tužna priča, sa osobljem koje ja osobno nebih pustila ni u mesnicu .
    Btw, dječica su ti prekrasna!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

žao mi je što si prošla takvu torturu...
    ...dječica su pravi bomboni

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mama27 prvotno napisa
    Jako me pogodilo što me taj drugi doktor nije htio saslušati, a i jedna primalja je bila jako neugodna. Kad sam ja rekla da stvarno više ne mogu i da neka naprave carski, ona se nasmijala i rekla doktoru:" Da, najlakše je napraviti carski." Mislim, najgore u svemu tome je što se to dešavalo meni i ja sam osiječala da nešto nije u redu,ali nitko me nije htio saslušati.
    Što se tiče sterilizacije , podvezali su mi jajnike. Doktor je rekao da su to morali napraviti i da je njemu najgore kad njemu dođe žena treći put trudna , a prva dva je imala carski.
    Uz sve to, tu večer kad sam se probudila , došla je jedna sestra u sobu i rekla, evo još jedne koja se nije znala poroditi .
    Nisam joj bila u stanju ništa odgovoriti ,ali da se mene pita ja takvim osobama ne bi dala da rade na takvim mjestima.
    Ispravljam se, htjela sam reći da su mi podvezali jajovode.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A maternicu su ti spasili?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

[quote="Mima"]A maternicu su ti spasili?[/quote
    Da, maternicu su mi spasili.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Tuži bolnicu, nisu ti smjeli napraviti takav zahvat bez pristanka.

Da li je možda netko drugi potpisao pristanak?

I meni je pukla maternica, i nisu mogli zaustaviti krvarenje, pa su tražili od muža pristanak da naprave histerektomiju - znači, za zahvat o kojem mi je ovisio život su tražili pristanak.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne, nitko nije ništa potpisao. Suprug je čekao vani, ali nitko mu nije ništa rekao.

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

prestrašno, ja bi ih tužila
    a djeca su ti prepreslatka

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ajme, strašno. Ali nije mi jasno zašto su forsirali da se nastavi porod vaginalno kada si im rekla da imaš konstantne bolove, tj. da nema pauze između trudova. Upravo to može biti znak da je maternica pukla. I to podvezivanje jajnika... :shock:

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ovo je :shock: Ti ljudi bi svi odreda trebali u najmanju ruku dobiti otkaz, a po meni za neovlašteno podvezivanje jajovoda i zatvor.
    Mama27 žao mi je što si imala takvo iskustvo, ako nađeš snage tuži #%&%$ (ružna riječ)
    I zamisli njemu je najgore kad mu dođe žena trudna nakon dva carska, ma nemoj!! Najbolje da ih sterilizira odmah nakon prvog da mu ne rade probleme.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Draga mama27 jako mi je žao što ti se tako nešto dogodilo, ali drago mi je da si napisala svoju priču, jer možda pomogne nekome da mu se tako nešto ne dogodi.

Djeca su ti prekrasna

žaklin

Početno

Strašno je to što nam se događa, a svi igraju na kartu "sretnih" mama nakon što iz horor priča izvuku žive glave !!!
    Ja sam jedva rodila prvo dijete i nakon poroda sam mislila da sam u raju, nije mi palo na pamet tužiti jer je sve super završilo, ali sad mi je žao. Poslije par godina u toj je bolnici umrla rodilja i dijete ! Pa zar se to treba dogoditi da bi nekome postalo stalo !!!
    Što se tiče sestara, a i liječnika - naravno nitko tko ne voli ljude i taj posao ga ne bi smio obavljati, a da li ih itko pita kad ih se upisuje u škole, fakultete ili prima na posao, da li je to zato što to vole ?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Uvijek sam mislila da se meni to ne moze dogoditi, ali evo dogodilo se .
    Poslije poroda sam jako puno razmisljala o svemu tome i cijelo vrijeme mi se vrtio film u glavi kako se sve to dogodilo. Cak sam i razmisljala da ih tuzim, ali jednostavno nisam imala snage kroz sve to ponovno prolaziti.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama27 prvotno napisa
    Uvijek sam mislila da se meni to ne moze dogoditi, ali evo dogodilo se .
    Poslije poroda sam jako puno razmisljala o svemu tome i cijelo vrijeme mi se vrtio film u glavi kako se sve to dogodilo. Cak sam i razmisljala da ih tuzim, ali jednostavno nisam imala snage kroz sve to ponovno prolaziti.
    Potpuno te razumijem, jer i ja sam bila na sto muka što da napravim.

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

strašno je to što se dogodilo!
    u prvi tren sam pomislila dan nisu mogli spasiti maternicu od oštečenja, ali podvezati jajovode jer oni misle da je to najbolje?!
    da ti kažu da je svaka daljnja trudnoća opasna po život sama bi odlučila da nećeš riskirati, ali samoinicijativno napraviti takav zahvat...bez pitanja i pristanka...jako tužno. dosta je samovolje nad ženskim tijelima, zašto su upisali ginekologiju ako nemaju razumjevanja za žene, trebali su onda bolje na veterinu!
    mama 27 .

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ovo je užasno...
    Ali još jedna stvar mi nije jasna - zar se ranije nije moglo vidjeti na UZV da je beba pričvršćena priraslicama? :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Na zalost nisu se mogle vidjeti. Vidjeli su tek kad su htjeli izvaditi bebu, pa nije islo.
    Meni su do tada priraslice bile potpuno nepoznat pojam.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nevjerojatno kako se ženama ne vjeruje... ni kad žele prirodno, ni kad osjećaju da je nužan carski i da nešto ne valja...

Suosjećam s tobom ... nemam ništa pametno za reći... samo šaljem puno, puno ljubavi i moram se složiti sa curama da su ti dečki iiiiizuzetno slatki... stariji me na slici 09/2006 osvojio tooootalka!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mladja je cura

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mama27 strašno. Ovo da se nakon carskog može pokušati porod vaginalno mi je prihvatljivo, i sama bih vjerojatno tako pokušala da sam trebala odlučivati.
    Ali ako govoriš da su ti trudovi vezani, i da osjećaš bol koja se razlikuje od trudova, onda je to razlog da se uvaži subjektivni osjećaj rodilje i razmisli da li nastaviti. Rečenica da je doktor taj koji odlučuje, su mi katastrofalne i traže ispriku.
    A za podvezivanje bez potpisa, nemam riječi :shock: od šoka, mislim da bih se osjećala kao da me netko napastovao i oduzeo mi ženstvenost bez moje privole. Da li bi treća trudnoća bila opasna, ili ne, i da li bi možda platila najbolju skrb i otišla u tunguziju da se netko pobrine da to dobro završi - odluka je samo na bračnom paru i NIKOME drugom. Oni nisu spašavali tvoj život tim podvezivanje, nego su donosi odluku o tvom daljnjem reproduktivnom životu. Pa nedavno sam čitala negdje o mami koja je rodila 5 puta carskim rezom (ne znam ostale detalje). Ja bih definitivno tužila, ili se barem pobrinula da predam sve papire na vrijeme prije nego prođu rokovi. Strašno.

Da li si dobila infuziju dripa?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mama 27... he(!!), pa i izgledala mi je kao curica (stvaaarno!), nego sam si nekako zapamtila da imas 2 muska imena u potpisu...

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mama 27, strašno

Ali djeca su ti premedena!!!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da li si dobila infuziju dripa?
    Ne , nisam dobila drip. Ajde, barem jedna isparavna odluka za vrijeme poroda

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uf, gadno je bilo, ali ipak dobro zavrsilo

djecici

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja kužim da je ponekad teško ocijeniti da li žena traži pomoć jer je to samo normalna faza tranzicije, ili normalna porođajna bol koja niti ne mora biti u tranziciji ... ili se radi o boli koja je nekog drugog porijekla.
    Kao što sam rekla, i ja bih vjerojatno da tako lijepo krene porod, odlučila pokušati vaginalno.
    Ali ova neljubaznost tipa "ja sam taj koji odlučuje", i miješanje u tvoju odluku da li ćeš imati, nećeš imati i što ćeš raditi sa svojom plodnošću, mi je katastrofalna i nedopustiva. Da li je tu možda bilo još kakvih razloga, koje ti nisu rekli (osim odlučivanja da li imaš pravo ili nemaš pravo ponovo ostati trudna), možeš saznati ako zatražiš preslike liječničke dokumentacije (na koje imaš pravo prema Zakonu o zaštiti prava pacijenata). Plaćaš troškove fotokopiranja, i to je to (ima neki rok za to mislim).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Oni su naveli samo jedan razlog zasto su mene sterilizirali, a to je taj da bi svaka slijedeca trudnoca za mene bila kobna.
    Poslije poroda mi je stvarno dugo trebalo da dodjem k sebi i kao sto vidite trebalo mi je skoro dvije godine da ispricam svoju pricu.
    No, u zadnje vrijeme sve vise razmisljam da ih ipak tuzim ,ali sad je vec mozda prekasno.
    TinnaZ, znas mozda koji je postupak kod trazenja te dokumentacije?
    Ja sam potpuni laik sto se tice tih stvari pa ako nesto znas , molim te posalji mi na pp.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tu na kraju linka je Zakon o zaštiti prava pacijenata.
    Na pm ti šaljem molbu koju sam sastavljala familiji kad je tata troje djece nakon pada u kući, otišao u bolnicu na vlastitim nogama i tamo umro. Tražili su dokumentaciju, pa je malo prilagođeno njima.
    http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...2ID=&Show=1757

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

TinnaZ, hvala na informacijama

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •