Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 196

Tema: A kako objasniti djetetu da se kod kuće ne slavi Božić?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno A kako objasniti djetetu da se kod kuće ne slavi Božić?

Što je bliže Božić i sve što uz njega ide mene sve više s godinama hvata panika. Evo gdje je problem: moji ukućani; muž & njegovama mama, iz vjerskih razloga bojkotiraju bor, poklone, sv. Nikolu, djeda Mraza i ine divote kraja godine. Ja nisam nešto posebno pobožna, ali sve to promatram kroz prizmu lijepih i toplih običaja. Malenoj su dvije godine i još nije panika, ali kako djetetu za, recimo, godinu dana kada će već ići u vrtić objasniti zašto kod kuće nema bora, zašto mu sv. Nikola ne donosi poklone (već će se mama potruditi, bez brige), a posebno, kako u vremenu sveopće komercijalizacije svega & svačega, kada su ti nekada intimni obiteljski rituali postali sveprisutni, malom djetetu objasniti zašto se kod kuće, recimo, ne kiti bor?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni bi bilo lijepo, ukoliko su vaše vjere različite - da se poštuju i jedni i drugi običaji. sve ostalo može stvoriti krivu sliku u tako malom biću...

što se u vašoj kući slavi?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa cini se da ne bojkotiraju samo oni nego i ti.
    Ne razumijem, ako oni nesto ne zele slaviti, jesi ti svjesno odlucila prihvatiti to ili je rijec o necemu drugom?Ako si ti tako odlucila, jednostavno reci djetetu da se to kod vas ne slavi i gotovo.
    Ali, ne cini mi se da si bas nacisto s tom situacijom...moras biti inace ce dijete imati samo jos vecu zbrku oko svega.

Kod nas doma npr. nema Sv. Nikole. Nema ga, mi taj dan ne obiljezavamo i ja tom danu kao takvom ne pridajem nikakvu vaznost. I priznajem da mi je nekad tesko, cisto radi pritiska okoline. (kao sto i sama kazes, marketing cini cuda)

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Gle, ako i ti mislis da ne treba slaviti onda OK. I dijete ce shvatiti s vremenom. Vjerojatno ce biti koja suzica zasto nema poklona kao drugoj djeci pod bor, ali ce prihvatiti.

No, ako bi ti htjela obiljeziti te dane, zasto bi zelja tvog muza prevladala? Dogovorite se i obiljezite simolicno, bez velike pompe, ali ako to ti zelis, nema smisla da on namece svoje.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod mene se doma nije nikad slavio Božić niti sam odgajana u vjerskom duhu. Ali smo uvijek kitili bor za Novu Godinu, dočekivali je, slavili, dobivali poklone... blagdanskog ugođaja nikad nije nedostajalo.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Barbi prvotno napisa
    Kod mene se doma nije nikad slavio Božić niti sam odgajana u vjerskom duhu. Ali smo uvijek kitili bor za Novu Godinu, dočekivali je, slavili, dobivali poklone... blagdanskog ugođaja nikad nije nedostajalo.
    Isto ovako i kod mene. Poklone sam uvijek dobivala za Novu godinu.
    A slavili smo i Bozic, ali kod moje bake koja je vjernica. Meni su te proslave Bozica ostale u vrlo lijepom sjecanju. Posna vecera, gitarica i pjesme, spavanje kod bake, pa uvijek isti kolaci i rucak sutradan (tijekom noci obavezno kradja uha ili repa pajceku koji se kao nije smio dirati, to mi je bilo posebno zadovoljstvo). Mene je zanimalo samo slavlje, obitelj na okupu i sloga, vjerski elementi ni najmanje.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Barbi prvotno napisa
    Ovako je i kod nas.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Baš sam se sjetila one antologijske scene iz Maloga mista kada mali od Anđe Vlajine i Roka prča (mislim da ga je odglumio Dino Dvornik) za Božić pita mamu zašto neka djeca dobivaju poklone i za Božić i za Novu godinu, a on samo za Novu godinu. Mama mu odgovori da su oni nazadna, a on napredno dite, na što mali, logično, kaže da bi i on bio nazadan.

Ma to će na kraju ispasti ovako: Sv Nikola & Božić & bor kod mojih (sreća pa smo svi u Zagrebu) pa neće biti previše šokova.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj kulenova_seka prvotno napisa
    Baš sam se sjetila one antologijske scene iz Maloga mista kada mali od Anđe Vlajine i Roka prča (mislim da ga je odglumio Dino Dvornik) za Božić pita mamu zašto neka djeca dobivaju poklone i za Božić i za Novu godinu, a on samo za Novu godinu. Mama mu odgovori da su oni nazadna, a on napredno dite, na što mali, logično, kaže da bi i on bio nazadan.

Mene više muči nešto drugo, a opet vezano i uz ovu temu.
    Kako u našoj obitelji nema svetaca i sličnog, a u Djeda Mraza nisam vjerovala ni kad sam sama bila dijete (ma prodavali su mi priče o tome, ali znala sam da poklone kupuju roditelji, kao i sve ostalo), ne znam kako se prema tome postaviti kod vlastitog djeteta.
    Andrej ove godine još ne kuži previše, ali sljedeće godine je krajnji rok kad moramo definirati kako ćemo mu prezentirati cijelu priču. I sv. Nikola i Božić su prejaki dio prosinačke svakodnevice da bismo ih mogli samo tako ignorirati, a opet, glupo mi je pričati mu priče u koje sama ne vjerujem i nikad nisam ni vjerovala. A ne želim mu uskratiti dio čarolije koju druga djeca imaju.
    Mislim, najlakše je da pronađe poklone ispod bora, ali kako priča ide dalje? :?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ajoj, tanja, ravno u sridu... ja već tjednima razmišljam o tome i nisam ništa pametno smislila.

namjeravala sam pronaći neku zgodnu priču o djedu mrazu pa objasniti da se netko maskira u taj lik iz priče da nas razveseli, a mi kupimo poklone da mu pomognemo, tako nešto...

ajmo malo brainstorminga.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

tanjo - dobro došla u klub!!!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Sad mi je lakše

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nemojte mi se tu olakšavati nego dajte neku dobru ideju

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Uf,već sam pet puta obrisala što sam napisala što znači da ni sama ne znam odgovor.Nije to tako jednostavno.Dora je mala i jučer je pol sata bila van sebe kad je našla poklone u prozoru i ispred vrata što joj je teta ostavila.Svima je govorila "bio Nitola,donio pobogan"
    Starijoj djeci treba možda iskreno reći "to su ti kupili mama i tata jer si bio dobar a onaj striček je u stvari susjed Marko kojemu su ove godine maškare stigle malo ranije nego obično" Svi uostalom znamo otkud Djed Mraz.U Austriji su ga počeli bojkotirt ili čak i zabranjivat jer je izmišljotinja američke potrošačke groznice(bar mislim da sam čula na Dnevniku)
    Učlanjujem se u klub.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    nemojte mi se tu olakšavati nego dajte neku dobru ideju
    Pa kad nemam nikakvu ideju

irenas, čini mi se da je lakše ako dijete odnekud prihvati priču pa samo vjeruje u nju (kako je tebi Dora rekla da je "Nitoja donio pobogan"). Kod nas, nema šanse da Andrej tako nešto iskonstruira ili zamisli. On ni ne očekuje nikakav dar - ako dobije, veseli mu se, ako ne dobije - ništa.
    Nemam pojma kako će se to kod nas razvijati.

Meni pada na pamet cijelu priču povezati s Novom godinom (koju smo ionako slavili i prije), smjenom godišnjih doba, najkraćim danom itd., ali to mi se čini primjerenijim za starije. Ne znam ni sama. Tješim se da imam još vremena do sljedeće godine da smislim nešto pametno.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    irenas, čini mi se da je lakše ako dijete odnekud prihvati priču pa samo vjeruje u nju (kako je tebi Dora rekla da je "Nitoja donio pobogan"). Kod nas, nema šanse da Andrej tako nešto iskonstruira ili zamisli. On ni ne očekuje nikakav dar - ako dobije, veseli mu se, ako ne dobije - ništa.
    Nemam pojma kako će se to kod nas razvijati.
    Pa ja sam je ufurala naravno kad sam i sama dijete u duši jedva sam dočekala da mogu početi kititi kuću,zamatati poklone............

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

eh, ja ne spadam u klub, ali mi je ovo jako zanimljivo i zanima me konkretno jedna stvar:
    zašto, ako ne vjerujete u sv. nikolu i DM-a stavljate poklone u čizmice i pod bor?
    nekako mi je to onda potpuno nepotrebno.
    radije dajte djetetu poklon u ruke uz:" evo, mama i tata kupili darak."
    mislim, meni nije pretjerano stalo do tih bradatih likova, ali mi je stalo do čarolije koju nosi blagdansko vrijeme.. ti pokloni ispod bora su daleko uzbudljiviji od onih za druge prigode i ja bi ih jako željela zadržati takvima, bez obzira kako su se tamo stvorili, ne znam... možda da idete u tom smijeru...stara godina nam ostavlja dar da je ne zaboravimo i uvijek sjetimo kada se igramo time nečime..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja djeca ne vjeruju u D. Mraza, poklon pod bor stavljaju mama i tata. Vrecicu sa slatkisima donese susjed preobucen u D. Mraza. I mojoj djeci to nije nista manje zanimljivo od djece koja stvarno vjeruju u njega. Ovako se zezamo na racun susjeda koji se preobuce, djeca tocno znaju tko je to pa se usput smijemo dobroj izvedbi glumljenja kostobolje i kojecega drugoga i stvarno bude veselo.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Pa cini se da ne bojkotiraju samo oni nego i ti.
    Ne razumijem, ako oni nesto ne zele slaviti, jesi ti svjesno odlucila prihvatiti to ili je rijec o necemu drugom?Ako si ti tako odlucila, jednostavno reci djetetu da se to kod vas ne slavi i gotovo.
    Ali, ne cini mi se da si bas nacisto s tom situacijom...moras biti inace ce dijete imati samo jos vecu zbrku oko svega.

Kod nas doma npr. nema Sv. Nikole. Nema ga, mi taj dan ne obiljezavamo i ja tom danu kao takvom ne pridajem nikakvu vaznost. I priznajem da mi je nekad tesko, cisto radi pritiska okoline. (kao sto i sama kazes, marketing cini cuda)
    sad ce ti biti lakse jer je ove godine Sv. Nikola zabranjen u vrticima i skolama u Becu

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

vjerovali vi ili ne u male isuseke, dedamrazove, sobove i zvijezde padalice, uvijek možete ispričati priču kakva je.
    ak niste vjernik deda mraz dođe baš kao divna alternativa...
    i opet kažem - nije bitno da li u njega vjerujete, jer sumnjam da vjerujete u mačka u čizmama, u to da su neke 3 svinjice gradile kuću i sl., ali ipak takve stvari pričate svom djetetu. jer je to čisto zgodan simbolički prikaz nečega.

a kroz božićno-novogodišnje blagdane se može iz godine u godinu naučiti masu stvari i dječici upregnuti mozgić...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj josie prvotno napisa
    mislim, meni nije pretjerano stalo do tih bradatih likova, ali mi je stalo do čarolije koju nosi blagdansko vrijeme.. ti pokloni ispod bora su daleko uzbudljiviji od onih za druge prigode i ja bi ih jako željela zadržati takvima, bez obzira kako su se tamo stvorili, ne znam... možda da idete u tom smijeru...stara godina nam ostavlja dar da je ne zaboravimo i uvijek sjetimo kada se igramo time nečime..
    Evo, josie, sama si odgovorila na vlastito pitanje:

zašto, ako ne vjerujete u sv. nikolu i DM-a stavljate poklone u čizmice i pod bor?
    Ne znam, meni je kićenje bora bilo oduvijek najljepši dio blagdana, bez obzira na to što se slavi. Uostalom, to i nema veze s vjerom.
    A pokloni ispod bora... uvijek mi je ljepše kad ga nađe ispod bora, a ne da mu tutnem dar u ruke. Nismo baš takvi materijalisti a bradatih likova se zasad još plašimo...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citala sam. Navodno plasi djecu.
    Djed Mraz nam je vise ostao kao nesto iz vlastitog djetinjstva pa ga zato sad koristimo kao lika za zezanciju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad kad je lavache spomenula, istina je. I nama D. Mraz dobro dodje kao alternativa jer se ne veze za religije.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Moja djeca ne vjeruju u D. Mraza, poklon pod bor stavljaju mama i tata. Vrecicu sa slatkisima donese susjed preobucen u D. Mraza. I mojoj djeci to nije nista manje zanimljivo od djece koja stvarno vjeruju u njega. Ovako se zezamo na racun susjeda koji se preobuce, djeca tocno znaju tko je to pa se usput smijemo dobroj izvedbi glumljenja kostobolje i kojecega drugoga i stvarno bude veselo.
    ovo mi je super :D
    mozda i mi ovako odlucimo :D

zorana, kako ces kada mala krene u vrtic. Tamo se sve slavi. :?

hajde, daj ideje...

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam vjernik, ne slavim Božić religiozno, ali kitimo bor jer ga je liješpo imati, radimo ukrase jer se družimo i dajemo poklone jer svi vile dobivati darove i nema problema

i ne kužim kulenova zapravo iz kojih se to vjerskih razloga bojkotira dati djetetu poklon i zabranjuju bajke ???? a meni to djed mraz je. i sv. nikola isto nek se nitko ne uvrijedi

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

tanja, pa ja sam vam dala prijedlog kako da riješite dilemu..
    ja je nemam, meni je DM čisto ok.
    na koje sam si pitanje dala odgovor, možda nisam dobro formulirala isto?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa
    nisam vjernik, ne slavim Božić religiozno, ali kitimo bor jer ga je liješpo imati, radimo ukrase jer se družimo i dajemo poklone jer svi vile dobivati darove i nema problema

i ne kužim kulenova zapravo iz kojih se to vjerskih razloga bojkotira dati djetetu poklon i zabranjuju bajke ???? a meni to djed mraz je. i sv. nikola isto nek se nitko ne uvrijedi
    kako ces objasnit djetetu kada krene u vrtic sto tamo sva djeca vjeruju u primjerice SV Nikolasa??? Ili kada djeca izmedju sebe kazu sta su dobili od KristKind (joj, kako li se pise)?

kod mojih prijatelja sva djeca dobijaju poklone za Sv Nikolas, za Bozic, Za taj Krist Kind (ne znam tacno kako se pise), a skoro niko od njih nije katolicke vjeroispovjesti I niko nije pretjerano religiozan 8)

nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jučer je u Tarinom vrtiću došao Sv. Nikola i Krampus, pitam malenu kako je bilo, ona oduševljena svime da bi na kraju rekla "Sv. Nikola ti je bila teta Sanja, a Krampus teta Ivana, iz starije grupe....." Međutim ona vjeruje u Sv. Nikolu i u Djeda mraza, i meni je to super, jel sam i ja u njenim godinama vjerovala u njih (više u D.mraza nego u Nikolu moram priznati)........i dok sama ne počne možda kužiti neke stvari neću joj govoriti da poklone kupuju mama, tata, baka, dida, teta i ostali.............

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

isto vako

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Snorki, Zorka vec ide u vrtic. Sto se tice Uskrsa, oni organiziraju trazenje jaja, sve je ukraseno sa zecevima i kojecim, ali ne prica se ustvari o samom prazniku. To vise ispadne kao zezancija za djecu.
    Za Bozic se sve ukrasava, do sada je dolazio Nikola, ali mozes to jednostavno izbjeci tako da: ili ne posaljes dijete u vrtic taj dan. Ili ga posaljes pa mu kazes nesto u stilu da je to slicna fora ko Djed Mraz. Samo da mrvicu drugacije izgleda.
    meni je bilo smijesno kad je teta u vrticu sva uzivljena pricala s djecomm sta ce kome donijeti Nikola. Pa je kao moja Zorka rekla ona bi lutku. I dosla ja po Zorku, meni to teta prica, a ja onda Zorki kratko objasnila da to ustvari dodje covjek obucen u tog nekog Nikolu da razveseli djecu itd. Moje dijete zadovoljno s objasnjenjem, teta me gleda ko da smo pali s Marsa.
    Sto se mog iskustva tice: puno toga je najbolje okrenuti na zezanciju i skoncentrirati se samo na dozivljaj djece u grupi, da se oni dobro druze, zabavljaju itd. A ova vjerska strana tako i tako uglavnom ostane zapostavljena. Osim ako je sama se stavis na dnevni red.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Bajke & pokloni nisu tabu, ali imaš konfesija koje ne slave Božić.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

tanja, pa ja sam vam dala prijedlog kako da riješite dilemu..
    ja je nemam, meni je DM čisto ok.
    na koje sam si pitanje dala odgovor, možda nisam dobro formulirala isto?
    Pa na ono prvo pitanje, zašto stavljati djetetu poklon pod bor.
    Sama si rekla: zbog čarolije koju nosi blagdansko vrijeme. I ja volim tu čaroliju - svima nam paše, bez obzira na vjeru (imam i objašnjenje za to, ali neću sad o tome).

Inače, priče o Djedu Mrazu su za mene nevjernika sasvim prihvatljive, ali primjećujem da se poprilična hajka digla na dotičnog, kao da je to američki proizvod, pa komercijalizacija, pa ovo, pa ono - još bi ga stvarno mogli i kod nas zabraniti, pa da ne uvodim djetetu proskribiranu simboliku
    Ali priču o svetom Nikoli mu ne mogu pa ne mogu servirati - jednostavno ne ide. Još gore su mi priče o krampusu.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj snorki prvotno napisa
    sad ce ti biti lakse jer je ove godine Sv. Nikola zabranjen u vrticima i skolama u Becu
    Ja sam mislila da je DM zabranjen.
    Uostalom Sv.Nikola je postojao pa onda nije laž ako kažemo djeci nešto o tome a DM je marketinški,vrlo zgodan moram priznat, trik. Koliko tko nasjeda na to je individualno.MM je kao dijete uvijek dobivao poklon od malog Isusa i možda nagodinu preformuliram DM u malog Isusa jer je MM vrlo religiozan(ja puno manje ) Teško je kad dijete ide u vrtić i cijeli dan gleda predstave,dolazi im Nikola u posjet a kad dođe kući jel trebam je reći "zlato nije to istina lagale su te tete" Ma dok ide,ide............Moja se baka godinama oblačila u krampusa,navlačila čarape preko glave,vješala ono veliko zvono oko vrata.............pa kad sam nakon nekog vremena shvatila da je ona svejedno sam uživala.I vrlo dobro se sjećam tužnog trenutka kad su mi rekli da DM ne postoji.Jel se još netko sjeća?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Snorki, Zorka vec ide u vrtic. Sto se tice Uskrsa, oni organiziraju trazenje jaja, sve je ukraseno sa zecevima i kojecim, ali ne prica se ustvari o samom prazniku. To vise ispadne kao zezancija za djecu.
    Za Bozic se sve ukrasava, do sada je dolazio Nikola, ali mozes to jednostavno izbjeci tako da: ili ne posaljes dijete u vrtic taj dan. Ili ga posaljes pa mu kazes nesto u stilu da je to slicna fora ko Djed Mraz. Samo da mrvicu drugacije izgleda.
    meni je bilo smijesno kad je teta u vrticu sva uzivljena pricala s djecomm sta ce kome donijeti Nikola. Pa je kao moja Zorka rekla ona bi lutku. I dosla ja po Zorku, meni to teta prica, a ja onda Zorki kratko objasnila da to ustvari dodje covjek obucen u tog nekog Nikolu da razveseli djecu itd. Moje dijete zadovoljno s objasnjenjem, teta me gleda ko da smo pali s Marsa.
    Sto se mog iskustva tice: puno toga je najbolje okrenuti na zezanciju i skoncentrirati se samo na dozivljaj djece u grupi, da se oni dobro druze, zabavljaju itd. A ova vjerska strana tako i tako uglavnom ostane zapostavljena. Osim ako je sama se stavis na dnevni red.
    zar Zorka nije pred djecom izletila sa recenicom "nije to ST Nikolaus, nego preobuceni ciko"
    Nekako me je strah da kod djeteta ne dodje do konfuzije...
    Dok ona ne vjeruje u ST. Nikolausa, druga djeca vjeruju
    Svidja mi se tvoj stav na ovu problematiku.
    Ne bih da djeci uskratim dozivljaj, a ne bih ni da mi dijete vjeruje u postojanje doticnih ( a ni mi nismo katolici, nit smo pretjerano religiozni)
    A opet najgora solucija mi je dijete taj dan ne poslat u vrtic :/

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

... neki ljudi (katolici kao susjeda x i teta y) vjeruju da je postojao /blabla, kratka priča o nikoli/ i sad se striček z maskirao u nikolu i donio poklone da se djeca toga sjete i vesele. i eto, dijete može sudjelovati, dobiti poklon a neće se čuditi da doma toga nema. a ako pita: mi ne vjerujemo u to nego u nešto drugo (ili ništa ) i još sve pretvoriš u zgodnu lekciju o toleranciji i poštovanju drugačijih običaja.

sad sam i sebi pomogla :D

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nama je Djed Mraz carolija, dio one carobne stvari koja se zove djetinjstvo i vjere u cudesa. Meni je prekrasno da oni vjeruju, i zelim da vjeruju dokle god ce to oni sami htjeti.

Meni je nesto najljepse vidjeti koju sposobnost maste oni mogu imati i imaju (dok im je mi ne pokvarimo) koji im omogucuju zivot u prekrasnom svijetu. Ne bih zeljela da moji klinci to ikad izgube, mada moram zivjet s realnoscu da jednog dana barem veci dio hoce. Al do tada, nek uzivaju. Zasto im oduzet caroliju? Mozda da mi svi malo vise vjerujemo u caroliju, mozda bi i nasi zivoti bili puno ljepsi i ispunjeniji.

Jednom smo Petra i ja razgovarale o tome kako neki ljudi nesto znaju a neki ne. Npr., bila sepriupitala da kako Robi zna vozit bicikl bez pomocnih a njegova sestricna, koja je starija od njega, ne zna. Ja sam joj objasnila da godine nemaju nikakve veze s onim sto znas ili sto neznas. Mozes biti stariji i ne znati nesto sto netko mladi zna. Na sto mi je ona odgovorila: "Pa da, mama, to je kao sto ja puno bolje znam o mašti od tebe."

Koliko je to istina! I koliko mi je zao da zaista "neznam o mašti" koliko ona zna, jer me realizam oglušio na nju. I koliko zelim da ona s njom ostane godinama, desetljecima, ma do kraja zivota!

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj irenas prvotno napisa
    Ja sam mislila da je DM zabranjen.
    Uostalom Sv.Nikola je postojao pa onda nije laž ako kažemo djeci nešto o tome a DM je marketinški,vrlo zgodan moram priznat, trik. Koliko tko nasjeda na to je individualno.MM je kao dijete uvijek dobivao poklon od malog Isusa i možda nagodinu preformuliram DM u malog Isusa jer je MM vrlo religiozan(ja puno manje ) Teško je kad dijete ide u vrtić i cijeli dan gleda predstave,dolazi im Nikola u posjet a kad dođe kući jel trebam je reći "zlato nije to istina lagale su te tete" Ma dok ide,ide............Moja se baka godinama oblačila u krampusa,navlačila čarape preko glave,vješala ono veliko zvono oko vrata.............pa kad sam nakon nekog vremena shvatila da je ona svejedno sam uživala.I vrlo dobro se sjećam tužnog trenutka kad su mi rekli da DM ne postoji.Jel se još netko sjeća?
    ja se sjećam kad smo ulovili starce da su sveti nikola. makar smo već znali da nam oni daju poklone u čizmice...
    ali moram priznati da je cijela ta priča o sv. nikoli bila genijalna jer smo brat i ja goooodinama smišljali način kako napravit zamku za svetog nikolu da ga vidimo kako prolazi kroz staklo. s tim smo bili fascinirani i rezultati su bili takvi da zaista nemam pojma kak su se starci provlačili kroz te barikade...

ma, nije bitno tko kaj nosi, klinci imaju pravo na maštanje nekoliko godina. ništ im se nebu desilo, samo će malo više koristiti vijugice... a to može biti samo dobro...
    + će imati divno sjećanje na čarobne zime.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Snorki, nece kod tvoje djece doci do konfuzije. Druga djeca su u konfuziji. Ja sam Zorki rekla da neka djeca vjeruju da D. Mraz ili Nikola stvarno postoje jer njihovi roditelji misle da ce se onda vise radovati praznicima.

Koliko je meni poznato, u gradske vrtice nije ni dolazio D. Mraz nego samo Sv. Nikola. I on je sada dobio crvenu kartu jer se pokazalo da se odredjeni broj isprepada kad on dodje.

Snorki kod nas ti je situacija mjesovita: muz odrastao u pravoslavnom, ja u katolickom okruzenju. Slavimo sve i svasta, ali nastojimo drzati te vjerske elemente dalje od djece. Pa onda uglavnom idemo na ove tradicijske. Kad djeca nesto pitaju, dobiju odgovor, ali ih mi ne guramo u vjerovanje u ovo ili ono. Pa nek sebi sami stvaraju svoj put....
    Iskreno receno, primijetila sam da vecinu djece jako malo zanimaju te stvari vezane za religiju. Ovo se odnosi i na djecu iz poboznih obitelji. Djeca se raduju okupljanju obitelji, dobroj atmosferi, dobroj hrani, pravljenu ukrasa za bor ili stan, ponekom pokloncicu itd.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi upravo ucimo napamet C. Moore Night before Chritsmas, meni jedan od najdrazih stihova - ne mozes ne osjetit caroliju dok ih citas.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Snorki, nece kod tvoje djece doci do konfuzije. Druga djeca su u konfuziji. Ja sam Zorki rekla da neka djeca vjeruju da D. Mraz ili Nikola stvarno postoje jer njihovi roditelji misle da ce se onda vise radovati praznicima.
    I tu si joj lagala...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Nama je Djed Mraz carolija, dio one carobne stvari koja se zove djetinjstvo i vjere u cudesa. Meni je prekrasno da oni vjeruju, i zelim da vjeruju dokle god ce to oni sami htjeti.

Meni je nesto najljepse vidjeti koju sposobnost maste oni mogu imati i imaju (dok im je mi ne pokvarimo) koji im omogucuju zivot u prekrasnom svijetu. Ne bih zeljela da moji klinci to ikad izgube, mada moram zivjet s realnoscu da jednog dana barem veci dio hoce. Al do tada, nek uzivaju. Zasto im oduzet caroliju? Mozda da mi svi malo vise vjerujemo u caroliju, mozda bi i nasi zivoti bili puno ljepsi i ispunjeniji.

Jednom smo Petra i ja razgovarale o tome kako neki ljudi nesto znaju a neki ne. Npr., bila sepriupitala da kako Robi zna vozit bicikl bez pomocnih a njegova sestricna, koja je starija od njega, ne zna. Ja sam joj objasnila da godine nemaju nikakve veze s onim sto znas ili sto neznas. Mozes biti stariji i ne znati nesto sto netko mladi zna. Na sto mi je ona odgovorila: "Pa da, mama, to je kao sto ja puno bolje znam o mašti od tebe."

Koliko je to istina! I koliko mi je zao da zaista "neznam o mašti" koliko ona zna, jer me realizam oglušio na nju. I koliko zelim da ona s njom ostane godinama, desetljecima, ma do kraja zivota!
    eto, ja kao dijete nikada nisam vjerovala u Djeda Mraza. Redovno smo od njega dobijali paketice, ali sam znala da je Djed Mraz ustvari mamin kolega sa posla.

S druge strane, ja i brat smo duuugooo vjerovali u postojanje Pinokia.
    Cak smo smtrali da Pinokio zivi u kuci koja se vidi sa naseg balkona ( u toj kuci je zivjela Zilha, mamina poznanica )
    I sjecam se da smo uvijek gledali hoce li Pinokio izac iz kuce, jel stoji na prozoru i sl...

znaci, djeci ne moze biti uskraceno mastanje, jer je u njihovoj prirodi da mastaju.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ne bi li bilo da ti je netko rekao da su to gluposti, da je Pinokio samo lik iz price?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To mi se cinilo kao najprikladnije objasnjenje za njezinu dob i interes. Kad bude trazila detalje, dobit ce detalje.
    Naravno da se iza prica o Nikoli ili D. Mrazu kriju malo "rjecitija" objasnjenja. Ali, moj subjektivni dozivljaj je da, bez obzira kakva objasnjenja se kriju iz tih likova, roditelji ih sasvim sigurno "dovlace" u djetinjstva svoje djece kako bi im uljepsali praznike. I u tom dijelu sigurno nisam lagala.
    Ja sam vec na jednom drugom topicu pisala. Ako dijete ne vjeruje u Djeda Mraza, ne mora znaciti da je uskraceno za taj dio bozicne i novogodisnje carolije. Mi stvarno jako puno pricamo i "mastamo" o Djeda Mrazu, citamo knjige o njemu, igramo se Djeda Mraza itd. Znaci ne smatram da je on kao lik ista manje prisutan u zivotu moje djece nego sto je to kod onih koji u njega vjeruju.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    A ne bi li bilo da ti je netko rekao da su to gluposti, da je Pinokio samo lik iz price?
    ja definitivno necu reci da je SV Nikola glupost, nego cu imati stav kao sto je ms. Hajvica napisala.

... i da... mama je uporno tvrdila da u "onoj" kuci zivi Zilha

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja isto nikad ne tvrdim da je ono sto spada u domenu djecje maste glupost. Ali, ako je netko lik iz price, onda je netko lik iz price. I tu valjda nasa masta krece u drugacijem pravcu....

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kod nas se redovno cestita Bozic nasim prijateljima katolicke vjeroispovjesti. Od njih dobijamo bozicne kolacice, a teti Josefi redovno saljemo nekakav bozicni poklon.
    mislim da ce djeca u takvom porodicnom okruzenju razviti duh tolerancije i to mi je najbitnije.
    znaci, pokusat cu djetetu objasnit sta mama i tata vjeruju, a ako moje dijete bas bude vjerovalo da u vrtice dolazi Sv. Nikola, necu mu pokusavat razbijat njegovo mastanje...

e sad, sve je to lako ovako teoretski, a kako ce biti u praxi, ne znam???

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako ces objasnit djetetu kada krene u vrtic sto tamo sva djeca vjeruju u primjerice SV Nikolasa??? Ili kada djeca izmedju sebe kazu sta su dobili od KristKind (joj, kako li se pise)?

kod mojih prijatelja sva djeca dobijaju poklone za Sv Nikolas, za Bozic, Za taj Krist Kind (ne znam tacno kako se pise), a skoro niko od njih nije katolicke vjeroispovjesti I niko nije pretjerano religiozan 8)
    iskreno ne kužim pitanje :? rekla sam da nisam vjernik, ali da postoje bor sv. nikola i djed mraz

priče o isuseku sam preskočila, ali on za sad misli da mu je poklon donio sv. nikola

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Nisu li ipak svi ovi običaji o kojima pišemo i u kojima svi uživamo bili vjernici ili ne usko vezani za vjeru?
    nism sigurna da se baš mogu odvojiti?!
    nije mi jasno... prosvjetlite me, ne šaljete li dvosmislenu poruku, nema sv. nikole , Isusa koji nosi poklone, ne vjerujemo a kitimo bor i otvaramo poklone
    malo mi se čine premali da im mi sada objašnjavamo kako netko ne postoji, krademo im dio čarolije, mašte, ima vremena, i sami će shvatiti

po meni je poštenije ili sve u paketu (bor, Isusek, sv nikola, sobovi pa i coca cola ) ili ništa ako već ne vjerujete i ne držite do toga

nas je jučer posjetilo više Nikola, koji su ostavili poklone po cijeloj kući (bake i dede) Ivan je bio oduševljen i iako je tek nedavno zapravo propričao cijeli dan je pokazivao na poklone i govorio "Nikola, Nikola"
    kad sam shvati da to mamma i tata ostave poklone, neću ga uvjeravati u suprotno, posjest ću ga i ispričati mu tko je bio sv. Nikola

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Yasmin, ja ne razumijem bas pitanje. Kako mislis da se salje dvosmislena poruka o nepostojanju npr. Nikole, a djeca otvaraju poklon??

Ako dijete poznaje nekog lika iz prica, crtica itd., ako se netko u taj lik preobuce kako bi razveselio djecu, ako osoba preobucena u taj lik donese djeci poklon, sta je tu dvosmisleno? Znaci osoba se preoubukla u lik iz price i to je to.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

iskreno ne kužim pitanje :? rekla sam da nisam vjernik, ali da postoje bor sv. nikola i djed mraz

priče o isuseku sam preskočila, ali on za sad misli da mu je poklon donio sv. nikola
    to sam htjela Zoranu pitat

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •